icon

Ako vyžiť z málo peňazí?

haruhi
15. máj 2015

Zdravím vás. Už som tu prispela niekoľkokrát, ale pod iným nickom, pretože sa trochu hanbím za to, čo tu napíšem. Mám depku. Máme malého drobca, nedávno sme sa presťahovali, všetko vyzeralo fajn, splátka hypotéky príjemne prekvapila. Po pár mesiacoch sme však zistili, že nám nevychádzajú financie. Som z toho zúfalá. 🤐 Bola som teraz na nákupe a snažila sa kúpiť základné veci tak, aby to aj vydržalo dlhšie- olej, múka, cukor, ocot, cestoviny, ryža, zemiaky, nejaké ovocie a zeleninu, syr a pri pokladni ma skoro šľak trafil- 80€! (pravda, bolo toho viac kg, lebo bola akcia a aj tak by som to v priebehu mesiaca znovu išla kupovať inde, no robím to takto každý mesiac). Mám papierik s najnutnejšími vecami a nakupujem len s ním. Nerozumiem, ako dokážu ľudia vyžiť z 200 € na stravu, ja som viac mesiacov po sebe rátala, a vychádzali mi to tak cez 400 (horšie je, že keď som zrátala, koľko nás stoja sladkosti alebo pochutiny, ako je mesiac dlhý, bolo to menej ako 20€, takže hlúposti nekupujeme). Párkrát do týždňa máme jogurty, ryby si tiež takto dovolíme len max 2x do mesiaca- niekedy len 1x, varíme si doma, občasne (2-3x do mesiaca ideme na menu za 3,50€, čo tiež nie je astronomický výdaj) a mäsom sa tiež netlačíme, máme ho tak 1x do týždňa. Bonus je domáca pekáreň na chlieb, ktorý takto vyjde len na okolo 0,50€. Zrátala som aj účtenky za niekoľko mesiacov, no na nič som neprišla. Snažím sa šetriť, kde sa dá, ale teraz do jedla investujeme ešte viac, než po minulé mesiace. Máte nejaké tipy ako ušetriť? Ja už akosi neverím, že sa to samé zlepší. Chceli sme dokončiť v prvom rade bývanie, lebo je to tu ako v bojových podmienkach, no keď už to nevychádzalo, radšej, než brať ďalšie pôžičky, sme si povedali, že počkáme. Ďakujem za každú radu.

jajka257
15. máj 2015

No ked citam, tak vas obdivujem. My sme traja a za mesiac miniem na strave a drogerii a obedoch v praci a v skolke cca 750 eur. Ale zas ked vidim, co papate, tak mna by moji dvaja nenazranci poslali daleko a skaredo. Mala tlaci kezdy den jogurty, mlieko a syry. Manzel je schopny zjest za 3 ludi a ja teda tiez rada papam..... a masko je masko a mame macku, ktora tiez rada papa masko a korytnacky. No ale k veci klobuk pred vami dole, mne sa to nikdy nepodarilo ist pod tuto sumu. Ale zas my musime vela papat....a napriek tomu sme ako ihlicky....

natalym
15. máj 2015

@jajka257 Tak potvrdzuješ slová libky.

jajka257
15. máj 2015

@natalym ano, cim viac jem, tym som chudsia, po porode odislo 32 kg a neviem ako a ked nejem, tak idu hore. Ale musi to byt mnaaam masko, mucne jedlo, koniec sveta. Ja sa potrebujem najest a nie dopchat sladkostami. U nas na obed mucne jedlo nehrozi, lebo sa kazdy obzera, ze kde je obed... 🙂 🙂 🙂 🙂

stellamaris
15. máj 2015

@natalym ved ak manzel tazko pracuje,nech si da aj dva rezne.Moj manzel nema tazku pracu a polievky si oblubil az v manzelstve,nakolko svokra varila vylucne tie sackove umeliny.Manzel si da teda jedno mäsko a predtym tanier polievky.Minule zjedol kyslu polievku s fazulovymi luskami a chvalil velmi,ze aka vyborna....pritom polievka za par centov 😀

natalym
15. máj 2015

@stellamaris Fazuľové lusky? Môj muž by sa asi dovracal. To nie v zlom, ja takú milujem. 😀

jajka257
15. máj 2015

@stellamaris strukoviny u nas doma? Zakazane....mala by sa povracala a manzel by si zalial umelinu a potom by siel bielit chladnicku 🙂 🙂 🙂 🙂 ked mu niekedy ukazem , co ludia bezne jedia, kuka na mna ako keby som prisla z vesmiru..... 🙂 🙂 🙂

david93
15. máj 2015

ale zase niekedy si treba aj dopriať, potom človek ide do mesta a v snahe ušetriť si ani nesadne na zmrzku... lebo drahé
moja svokra napr. šetrí tak, že má z toho zdravotné problémy a potom počujem, ako kúpila v "akcii" drahú kozmetiku alebo parfém, ktorý potom vynukuje, lebo jej ho ani netreba

nasta55
15. máj 2015

@haruhi ak chces usetrit na jedle musis kupovat lacnejsie veci, inac neusetris 🙂

libka1
15. máj 2015

@jajka257 ja teda mucne jedla varim kvoli deckam. akurat vcera sme mali na ranajky tvarohovu babovku, k tomu sa vypil liter mlieka (decka kakao) a zbytky co zostali zjedol manzel na olovrant a dcera si zobrala na desiatu do skoly, a celodnovy rozpocet 5,50 eur v trape, zbytok dna hladovka 😀

veronicka1901
15. máj 2015

@rokkisu tak toto je paradny system. Budeme sa stahovat do vacsieho, noveho, pribudne aj hypoteka zaroven s mojim nastupom na MD, ale toto je super napad, vyberieme si peniaze na stravu, dame do obalok a z toho budeme zit cely mesiac.

jajka257
15. máj 2015

@libka1 poznam.... 🙂 🙂 🙂 este ked sme nemali peniaze, ale aj vtedy som sa snazila varit to, co im chuti a nie co setri peniaze. Lebo to zjedli a kebyze im dam nieco lacne ale neoblubene , tak to vyhodim a to je u mna mrhanie penazi. Mala pokori na ranjky jogurt a piskoty a manzel nosi na ranjky rozky so sunkou alebo salamou alebo co je dobre. Obedy mame v praci a vecer idu plienit chladnicku a proste vyplienia... 🙂 🙂 🙂

natalym
15. máj 2015

U nás doma sa vždy čudujem. Cez víkend nakúpené, navarené, plná chladnička. Ešte v pondelok sa to drží. A v utorok tam nič nie je. 😕

libka1
15. máj 2015

@natalym skriatok chladnickovy 😀 ja mam prackoveho, ten zerie ponozky 😀

natalym
15. máj 2015

@libka1 Toho máme aj my!!! Ale mám na to metódu. Celkom úspešnú.

libka1
15. máj 2015

@natalym 😀

snapi
15. máj 2015

@libka1 ja tiez chudnem a teda jedavala som o dost menej, hlavne co sa tyka zastupenia napr. tych bielkovin, tka to bola bieda u mna. cize si drzim cislo, kolko ich mam prijat denne a tolko ich aj prijmem. Takze ono to je v celkovom kontexte co zjes, aky mas pohyb atd. ale urcite ti to nemusim vysvetlovat, lebo to vies. cize pre mnaje to akurat porcia. Nic nevyjedam, ani nenuram 😀 A ja sa celkom cudujem teda, ze potom tie zeny, co okolo mna stale fucia ako nevladzu zjest, pri tom zjedli asi polovicu toho co ja, ze kde su teda tie, co jedia poriadne, ked ja jem malo. alebo to sa len na verjenosti kazdy pretvaruje 😉 lebo mozne to je. netusim.

natalym
15. máj 2015

@snapi Ja sa nepretvarujem. Ja zjem veľa, mne chutí, no a čo. 😀

libka1
15. máj 2015

@natalym aku metodu?

natalym
15. máj 2015

@libka1 No ponožky čo záhadne zostanú 1 kus, odkladám do jedného košíka a pri budúcom triedení vypraného párujem. Na začiatku som ich tam mala strašne veľa, ale teraz keď párujem, tak ich tam je 2-3 ks.
Ponožka, ktorá sa dlho neobjaví, zahodím.

libka1
15. máj 2015

@natalym cakala som ze mi napises ze nenosite ponozky 😀 ja mam uz plnu igelitku tych prasin co nemaju par 😠

natalym
15. máj 2015

@libka1 Už ma poznáš, čo? 😀 Vyhoď to.

regina22
15. máj 2015

@jolinka my sme kúpili veľké mrazáky triedy aaa takto máme zeleninu až do budúcej sezony, malí majú radi husté polievky, tak vyberiem kilo mrazenej cukini, pol litra smotany 2 strúčiky cesnaku a mám navarené obed, večera

libka1
15. máj 2015

@natalym ved sa stale vyhrazam ze vyhodim... ale raz naberiem odvahu a potom im spravim zo zivota peklo, zatial stale dufam... uplne zbytocne 😀

palomablanca
15. máj 2015

nečítala som predošlé príspevky ale napíšem, že nás dvoch naozaj vyjde tá strava medzi 150 a 200 euro mesačne. Napíšem ako:
1. ja mám obedy v práci, za jeden obed zaplatím 70 centov...to je mesačne 14 euro
2. priateľ má obedy v práci, za jeden obed zaplatí do 1 eura....mesačne 20 euro
3. vždy si dopredu naplánujem čo budem variť a podľa toho nakupujem, neuveriteľne to pomáha, aj my sme v pohode míňali na jedlo aj 300, 400 euro mesačne, lenže chceme konečne dorobiť barák a jednoducho viac peňazí na jedlo, než tých 150-200 euro neostane. Musíme sa prispôsobiť.
4. chodím na nákupy 2x do mesiaca do tesca a lidla, potom už len na chlieb, max. niečo drobné, na čo sme zabudli do dediny.
5. chováme si sliepočky na vajcia, kupujeme brojlery na chov a každý rok sa nám narodí 7-8 kačíc, ktoré si vychováme. (tento rok sa nám narodili aj kuriatka - všetko zadarmo) . Zrno im kupovať treba ale aj tak to poteší, že máme domáce mäso.
6. máme záhradu, vypestujeme si tam dostatok zeleniny.
7. na dedine tá strava určite vyjde každého lacnejšie.

natalym
15. máj 2015

@palomablanca Tak to je jasné, že vychádzate, máte vajcia, mäso, zeleninu. POhoda.

palomablanca
15. máj 2015

p.s. už neplatím kartou. keď príde výplata, vyberiem tých 150-170 euro, ako kedy a z toho míňam.

palomablanca
15. máj 2015

@natalym myslím si že najviac aj tak spravia tie obedy v práci. vyjdú nás naozaj málo

skaredekacatko
15. máj 2015

K tym tabulkam v exceli ja mam v mobile program na vydaje a peijmi a tam si to zapisujem ze kolko miniem mesacne na stravu a byvanie a oblecenie Robim to cisto len aby som vedela kolko minieme mesacne lebo takto som nemala prehlad. Inac kupujem to co nam chuti zeleninu aj ryby obcas parmezan mame v poslednej dobe vzdy v chladnicke ked sa minie kupim novy. Vela veci robim na olivovom oleji . aj aj tak si myslim ze neplatime vela. Cca 200 eur.Chodime raz zacas na velky nakup kde sa dokupia zasoby toho co neni mlieko muka cestoviny a to nic nevyhadzujem vsetko sa minie ale kedze nemam vodicak sa mi nechce trepat vsetko busom a rozmyslat ci to mam doma alebo nie. Ked mam na nieco chut si kupim a nepozeram az tak ze kolko to vlastne stoji.

dohna
15. máj 2015

@alaguema jasné, chápem, ale je velmi vela rodín, ktoré sú radi že majú čo do úst a že vôbec vyžijú od výplaty k výplate, tiež nemám miliony, aby som namiesto varenia chodila do reštík, ale každý deň variť sa mi teda vážne nechce, okrem toho chodím do práce, je iné ked je človek doma, na materskej alebo nezamestatný, ale ked príde o 16 hod z práce a dennodenne pripravovať jedlo, to vážne nie, to čo navarím na 2 dni máme len a len na obed, večery a raňajky sú iné, ale každý ako si rozumie, niekomu vyhovuje to niekomu tamto, takže tak nejak

david93
15. máj 2015

mňa varenie baví, a ohrievané mi nechutí, takže u nás sa varí aj každý deň