icon

Ako zvládnuť živobytie s rodičovským a výživným?

11. feb 2024

Pri rodičovskom 400€ plus výživnom 100€ ako vyžiť? Robota neprichádza do úvahy bábatko má 2 mesiace. Nejaké tipy ako zvládnuť takúto situáciu?

tykat
11. feb 2024

@pribinak myslis vyzivne na dieta? To pise ze pobera 100,-
Vyzivne na matku dietata
"(1) Otec dieťaťa, za ktorého matka dieťaťa nie je vydatá, je povinný najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu prispievať matke primerane na úhradu jej výživy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom."

pribinak
11. feb 2024

@harrisson však ona je tak zodpovedna ako aj on. Prečo si vybrala kretena za otca dieťaťa?

pribinak
11. feb 2024

@tykat načo mi to píšeš?

tykat
11. feb 2024

@pribinak no lebo si mi napisala "najskôr musí byt na dieťa" tak sa pytam ci myslis vyzivne na dieta lebo to pobera.

matkav21
11. feb 2024

Ak teda muz nepobera danovy bonus, nech si ide kamaratka vybavit na upsvar priplatok k pridavku to je 30€ a nech sa informuje ci nema narok aj na hmotnu nudzu. Viac uz tazko pomoct, jedine popozerat nejake organizacie ako cerveny kriz a podobne co sem tam nieco mozu pomoct.

pribinak
11. feb 2024

@tykat dieťa má 2 mesiace, autorka nepíše či jej on dáva 100 na základe nejakej ich dohody, alebo už bol súd (čo sa mi fakt nezda, keďže dieťa má len 2 mesiace)

0silvia0
11. feb 2024

Nemusi byt s dietatom len vo vasom meste. Ten zdielany byt s inou matkou v podobnej situacii moze byt aj v susednom meste. Matky si mozu vzajomne vypomoct.
Su aj starsi ludia, ktori potrebuju pomoc s upratovanim, varenim, nakupmi.
Moja svagrina zostala po smrti jej manzela sama a tiez si k sebe zobrala studentku, ktora jej aj pomaha. Mozno by nejaka starsia vdova ubytovala aj matku s dietatom.

tykat
11. feb 2024

@pribinak ano, pravda, to nevieme, vychadzam len z toho co pise autorka. Tak som pridala dalsiu moznost, ktoru by mohla vyuzit ak nie su manzelia, su zeny co o tom nevedia.

deti95060810
11. feb 2024

@nelca84 jasné že dieťa je dar, ale kde je ocinko?

zuzanockamt
11. feb 2024

A to koľko by ste si predstavovali výživné na dojča, keď sa vám 100€ máli? Na väčšie deti - školákov dostávajú výživné 200-250€ a to je už slušné, len teda výdavky sú vyššie ako na dojča. Bavíme sa o priemerných platoch 1000-1500€ v čistom, nie o koníkovskom štandarde 5000€+.

martinkatinka
11. feb 2024

Tu nemá veľa možností. Bud bývanie u rodiny alebo v krízovom centre.

sun_shine_2020
11. feb 2024

Ahoj, oblecenie pre nu a babo, vybavicka pre babo - vyuzivat skupiny na FB: nevyhadzujte, darujte.
U nas v ZA robia na jar v kostole taky "bazar" - dones co uz nepotrebujes a niekto si to moze zobrat. Nech sa popyta ci nie je nieco take aj vo vasom meste.
Jedlo pre babo: nech skusi kojit, viem lahko sa mi to pise...ale velmi by jej to usetrilo rozpocet.
Jedlo pre nu: skusit oslovit charity/mestsky urad kde zije, ze je v tazkej situacii, mozno by jej prispeli trvanlivymi potravinami.
Byvanie: u rodicov, zdielane byvanie.
Ako si zarobit: pri takom malom babbatku mi napada jedine roznos letakov ked bude kocikovat. Vyplnanie dotaznikov na nete.

zuzanaete
11. feb 2024

@ivanaks Nebola by som prekvapena, ak by dotycny uz aj poberal danovy bonus neopravnene.

kulumulu123
11. feb 2024

Nie som si uplne ista ale zda sa mi ze do urciteho veku dietata (neviem ci 2r alebo cosi podobne) moze ziadat vyzivne nielen na dieta ale aj na seba... Ak teda neziju spolu... Neviem presne ale da sa to zistit tusim na socialke...
To ze nema silu sa tahat po sudoch jej zial situaciu nevyriesi tu si musi teraz vyriesit ona a ak treba aj sudnou cestou...

eternity24
11. feb 2024

@heleninamama aj keď ho na súd nedala a platí jej výživné 100e na dvojmecasne ako to ty píšeš decko jej súd vyššie výživné neprizná, takže ho vôbec na súd davat nemusí pokiaľ jej platí. Mohla by pripadne žiadať ešte výživné na seba.

eternity24
11. feb 2024

Tam nič nevymyslis, musí bývať dočasne u rodiny, aj keď v obývačke, bohužiaľ. A to, že nemá energiu na súd, je 0 argument. Energiu mať musí. Je fajn, že jej sploditel prispieva sám, ale ak náhodou prestane platiť, nebude ničím krytá. Tak ma v ruke rozsudok a môže podať podnet na exekúciu. Môže podnet podať aj sama - bez pravnika. Aj ohľadom jej veci v jeho byte, nikto za ňu jej boj nevybojuje. A keď mu chce tie veci darovať 🤷🏻‍♀️ Kamoska môže zároveň žiadať aj o výživné na seba. Na rodicaku môže byt 2 roky, bude mať vyššiu sumu, aj ked kratší čas (teda nie 3,ale dva roky). Potom dieta do škôlky a ona do prace a snáď si potom bude môcť dovoliť podnájom alebo niečo.

pandorra
11. feb 2024

Nech sa obráti na centrum právnej pomoci, tam jej pomôžu právnici. Má nárok na výživné na sebe a dieťa. Nech výživné rieši prostredníctvom súdu. A nech si ide po svoje veci s niekým.

pandorra
11. feb 2024

@eternity24 prečo by jej súd nepriznal vyššie výživné?

zojanka
11. feb 2024

@matkav21 nemá nárok ani na príplatok k prídavku (nieje poberateľom žiadneho dôchodku) ani na hmotnú núdzu

zojanka
11. feb 2024

@eternity24 Ten rodičák si asi mýliš s ČR. Tu sa nedá poberať kratšie a vyššia suma. Suma je daná, nezávisí od dĺžky poberania.

lulu0123
11. feb 2024

Ako radia vyssie.Nech zajde do Centra pravnej pomoci a ziada vsetko, na co ma narok.Jasne,ze jej mozu dat aj vyssie vyzivne a hlavne to bude mat na papieri keby nieco.Vsetko sa da riesit,aj veci nech jej vyda.Nema brata,otca,kamosov?Nech tam viaceri nabehnu a jej veci zoberu?Ak nie,aj to sa da riesit aj sudne.Musi sa vzchopit a bojovat za seba,za dieta.Mozno aj nejake krizove centrum,ak nema kam inam.Tam vedia aj vela pomoct a nasmerovat.

matkav21
11. feb 2024

@zojanka tak v podmienkach je nielen poberanie dochodku ale aj nevykonavanie zarobkovej cinnosti ci to musia byt splnene vsetky tie podmienky?

zojanka
11. feb 2024

@matkav21 áno, všetky

matkav21
11. feb 2024

@zojanka tak zasa som o nieco mudrejsia….vela moznosti jej teda neostava. Jedine obratit sa s prosbou o pomoc na rodinu alebo nejaku charitu. Pripadne naozaj nejake zdielane byvanie ako tu radia.

eternity24
11. feb 2024

@pandorra na dvojmesačné dieta určite neprizná viac ako 100e pokiaľ otec nemá príjem 1500 a vyššie to ti garantujem. Aj väčšie deti nemajú priznané 100e, ale napr 70.

eternity24
11. feb 2024

@zojanka to som nevedela. Ale teda môže ist popri rodicaku do roboty, nie?

mofa
11. feb 2024

Mna este napada nejake krizove centrum pre matky s detmi. Ak naozaj nema u koho ostat a chce si dietatko nechat a starat sa on tak to by bolo riesenie.

ropucha6
11. feb 2024
nops
12. feb 2024

@pandorra na 2 mesačné dieťa ťažko dostane viac ako 100€.Ja mám na stredoškoláka kúsok cez 100€. A kým bude súd už dávno bude možno aj pracovať.Ona potrebuje rýchle riešenie momentálnej situácie.Bohuzial,takých matiek je neúrekom.Ale vždy to nejak dali,najhorší je začiatok.

pandorra
12. feb 2024

@nops@eternity24 je to veľmi nízka suma, neviem si predstaviť z toho žiť s dieťaťom, hlavne keď sú tak vysoké nájmy. Možno niekomu pomôžem týmto, ale podľa zaužívanej súdnej praxe platí, že výživné, ktoré hradí povinný rodič na všetky deti, ku ktorým má vyživovaciu povinnosť, by malo predstavovať 20 až 30 jeho čistého príjmu, hoci si viem predstaviť slovenské súdy, že realita býva iná.