Ako vyžiť z rodičovského príspevku?
Neviem či má vôbec význam písať, pretože viem že každá z Vás má svoje starosti. Ale už si ozaj neviem pomôcť sama, bola som žiadat pomoc aj na sociálnom úrade, a vyšli mi v ústretí aspoň so škoplskými pomôckami pre moje dve staršie deti a zlavnenými obedami. Avšak je to strašne málo. Kedže naša vláda schválila zákon o rodičovskom príspevku, po 20 mesiacoch mojej Milky mi znížili rodičovský z 256 na 190 Eur + prídavky. Manžel nepracuje a odmieta sa isť zaevidovat na UP, a aj preto som už 2 x odišla od neho, ale kedže nemám kde so 4 detmi bývat musela som sa vrátit. Verte že za jeho zodpovednosť nemôžem ani ja ani deti. Nechcem sa stažovat ale vyžit z 270 Eur 2 dospelý a 4 deti a platit pritom šeky, úvery, elektrinu, stravu, hygienu... oblečenie, teraz zase ide zima a nemáme začo kúpit ani drevo alebo uhlie...žijeme naozaj skromne, ešteže deti si nevyberajú stravu, pretože masko vidia raz za čas, no napriek tomu sa najviac do mesiaca okrem šekov minie na stravu a drogeriu. Ani neviem či je to dobré alebo zlé ale teraz už 3 den nie je manžel doma a ani netuším kde je. Ostala som navšetko sama...
No tazko sa nám žije ale som štastná že mám zdravé deti. Chcem poprosit dobrých ludí o pomoc aspon trošku spríjemnit mojim detom život. Dakujem
matasdetmi
@czechzuzanaba Ano proto si člověk může vyskakovat jen tak vysoko jak má strop, ale odsuzování vícedětných rodin je globální 😢
@mataharyy Nemyslim si, ze nekdo odsuzuje vicecetne rodiny, kde na to maji.....S tim jsem se nepotkala. Ono to prave bije nejvic do oci, kdyz ma nekdo vic deti a pak si stezuje na nedostatek pomoci od statu. Me celkovo dost vadi, kdyz si v Cesku a Slovensku stezujou baby na malou materskou a rodicak.....Ti rikam, za chvilu budeme na trojletou materskou vzpominat 😔
Hele a treba moja mama mela me, a pak druhe mela trojcata, tak ta si nemohla vybirat 😀
@macamac mas pravdu v tom, ze by som nemala riesit nieco co sa uz stalo🙂ja sa len pozastavujem nad myslenim niektorych ludi...vies ja cakam prve dieta a som asi mlada a hlupa, ale zas viem si to spocitat a fakt niekedy city musia ustupit rozumu aby sa clovek nedostal do takejto situacie...mamicke sa snad oplati len nezivit darmozraca muza a ako radili ine maminky najst nieco povedla...
@czechzuzanaba Má zkušenost je taková že vícedětné rodiny jsou dost často odsuzovány, aniž by je někdo poznal a vždy se na všem v jejich spojení hledá nějaká chyba, takže když ve třídě bude třicet dětí, z toho jeden jedináček bude mít značkové oblečení, ostatní budou mít co já vím tesco módu, tak se stejně bude poukazovat na to že ten co má tři sourozence nosí hadry z tesca, přesto že je jeden z devět a dvaceti, tož má zkušenost 😢
Jo tak to jste doma měli taky veselo, u nás první vlna tři, druhá vlna dva sourozenci a různejma svazkama a sňatkama je nás momentálně devět 😀
@mataharyy mozno napriklad v tom, ze nedostavame socikovske byty ale platime hypo? ze nie je tolko predskolnych zariadeni za statne peniaze ako kedysi?ze deti nefasuju skolske pomocky zadara?tych rozdielov je dost🙂
@amouramour 27-leta a chtela by zpatky socik? To snad ne 😅
@amouramour No a myslíš že tehdy bylo všechno růžové? Nebylo, musela jsi jít s davem a držet hubu a krok, jináč ti hrozila např. basa... No tehdejší doba měla ale jeden moc pěknej paragraf a to příživnictví 😀
Ale dnes zas víš co máš a s čím můžeš kalkulovat... Opravdu každá doba měla své pro a proti a nemyslím si že by to bylo zas tak rozdílné 😉 jen prostě se řešili jiné potíže
suhlasim s nazorom, ze je doba kedy sa vsetci na vsetko u nas stazuju a teda nielen u nas, ale suhlasim i s tym, ze ked nemam financie, byvanie, moznosti, ake take zazemie, istotu, tak si nenarobim 5 deti, len kvoli tomu, ze deti lubim.
@czechzuzanaba to som nepovedala, urcite nechcela🙂len ten zivot bol lahsi, aj moji rodicia to tvrdia🙂
Babky, vy ste asi nepochopili zakladateľku, veď ona vás nežiada o radu ako z toho von, ani ju nezaujíma, čo si o jej početnej rodine a naprd manželovi myslíte a už vôbec nie, že by to mala dáko riešiť. Ona vás žiada podľa mňa o materiálnu, poprípade finančnú pomoc, žiadnu inú, aspoń mne to z úvodného príspevku tak vyplýva. Hlavne z tejto vety: "Chcem poprosit dobrých ludí o pomoc aspon trošku spríjemnit mojim detom život. Dakujem" Celý predošlý popis situácie je len kvôli tomu aby ste videli, v akej naprd je situácii a prečo potrebuje tú pomoc pre "spríjemnenie života deťom", ale nie nato, aby ste jej dávali rady ako z nej von alebo analyzovali, čo pohnojila doteraz ( napr. že má 4 deti a zobrala si blbého chlapa). A tuším aj preto vám tu nepíše, bo to od tejto témy vôbec neočakávala, zrejme vôbec nemá záujem to tu rozoberať. Kto pochopí a chce pomôcť tak pomôže a kto nie, tak ten jej je asi ukradnutý. A vy sa tu úplne zbytočne medzi sebou handrkujete 😀 😀 😀 Druhá otázka je, či je to všetko vôbec pravda...
@amouramour No ja s tebou ten nazor nesdilim ,nezlob se. 😔 Lehci to mozna bylo, pokud jsi drzela hubu a krok a nic moc jsi od zivota necekala.
@czechzuzanaba sto ludi sto nazorov, ja to beriem🙂
Pekný podvečer želám všetkým, ktorí ste sa zapojili do tejto témy. Verte že ked som včera písala túto prosbu o pomoc ani som netušila, že sa rozpúta okolo mna, mojich detí a muža taká rušná debata. V prvom rade chcem napísať, že som túto tému nepísal s úmyslom niekoho okradnúť, obrat, využit.... jednoducho som už ozaJ NEVEDELA AKO DALEJ, KDE MáM žiadat pomoc, ale teraz to aj trošku lutujem. To čo zazívam ja každý den, mnohé z vás nezažiju po celý svoj život ale samozrejme že to ani neželám.
My sme sa mali celkom dobre kym manžel pracoval. Pracoval v PPS Detve, vtedy este nebola ani Milka na svete. Kedze mal celkom dobrý príjem zobrali sme si úver na auto, úver na pristavbu na domcek..bývame v dvojizbovom domceku, pristavenom pri manželovom ocovi na jednom dvore. Najprv sme mali len jednu izbu, ale vdaka úveru máme aspon dve izby.., ale splácali sme bez problémov. Ked v roku 2009 prisiel o prácu, bolo to uz horsie, nemali sme z coho splácat úvery, museli sme si predat auto, aby sme si mohli kúpit pec na kúrenie... zacali nám rast úroky a vsetko slo dole vodou, ako je to práve teraz. A najhorsoie je cez zimu, treba nám drevo, uhlie, aby deti mali teplo.... kolkokrát ked poplatime seky nám ostava len 60 eur na mesiac a to deti chodia do skoly do detvy a 7eura maju na 4 dni. Keby sme úvery nesplácali aspon po malých čiastkach hrozí nám dalšia exekúcia, a to by nám priviedlo ešte vačšiu biedu ako máme.-no dost uz stazovania.
@czechzuzanaba neviem, na čom záleží počet detí v obyčajnej slovenskej rodine, a to preto,lebo:
1. neviem, čo si kto predstavuje pod pojmom "obyčajná"
2. myslím,že je jedno, o akom štáte sa bavíme
3. neviem, aký má kto finančný strop / počet ľudí v domácnosti, lebo v inej téme som už písala-niekde dokážu za rovnakú sumu vyžiť napr. 4 ľudia, a niekomu by nestačilo samému. to je ťažká diskusi záleží od priorít rodiny, /ne/ skromnosti, čo kto považuje za nutné /íní možno za zbytočné/a tak. jediné, čo viem s istotou povedať na otázku počtu detí-zatiaľ na tom našom Slovensku ešte ani jedno neumrelo od hladu 😉 a ak je najedené a má okolo seba lásku-tak má vlastne krásny život 🙂 😉
@matasdetmi 🙂 no ahoj 😉
tak nakoniec sa potvrdilo- že ste jedna z rodín, kde bolo fajn, dobre-a potom sa život zmenil, k horšiemu
takže pisateľky viet typu: načo 4 deti- asi sa necítia bohvieako
lebo prv, než súdim /ak vôbec má niekto guráž v tomto prípade/ , mohla by som aspoň poznať skutočnosť 😉
@matasdetmi Jo zima je na prd, ale všechno se dá, není to jednoduché, ale dá se... Sama uvidíš že vždy je nějaká cesta i když trnitá 😉 Když jsem byla malá, tak jsme tři roky byli bez proudu a bez teplé vody, koupat jsme se chodili k babičce, bylo to na pytel (a bylo to zapříčiněné hloupostí...) a nechci aby něco podobného zažili mé děti, ale prostě někdy se to v životě fakt podělá, ale sebevražda není řešením, musíš jen hledat možnosti, vždy nějaké jsou, jen právě kvůli dluhům by určitě bylo dobré pořešit toho tvého může, pokud není ani na pracáku a neplatí si zdravotku, tak nebude trvat dlouho a můžete se dočkat akorát dalšího maléru 😔 to je to co třeba vyřešit a pak řešit to ostatní, postupně se stavět na nohy 😉
@macamac
1. obycejna myslim takova, ktera musi nad penezi premyslet. Neobycejna je pro me ta, ktera ma tolik penez, ze pocet deti v rodine neovlivni kvalitu zivota ostatnich deti..
2. to s tebou v podstate souhlasim, jen nekde treba nemaji ani dostupnost k antikoncepci, nebo treba vira jim nedovoli ji pouzivat
3. nevim, ci deti mamy, ktera ma takove existencni problemy ,maji krasny zivot. Ja ti reknu, kdybych mela 4 deti, tak teda nevim, jak by sme je uzivili a mohla bych tu presne takto zadat o pomoc. Vlastne nemohla, protoze by sme nemeli internet.
Ja viem že samovražda nie je riešenie a velmi som to už olutovala, ale verte to čo prežívam denne ja, je naozaj vyčerpavajuce moj muž síce nepije, ale nikde nepracuje, nikde nie je zaevidovaný na UP, neplatí si zdravotku, uz mu prišla aj výzva na uhradenie do 5. dní, máme 2 exekucie, 3 úvery denne telefonáty, a ked sa mu opovážim povedat nech sa už konečne postaví k životu zodpovedne oplzlo mi pred mojimi 4 detmi nadavá, ponizuje aj bije. Viem ako tažko je nájst nejaké ubytovanie, aj ja som nie raz volala do azilových domov ale so 4 detmi ma nezobrali. Nemám ani kolkokrát ani len na ten jogurt a ovocie pre deti, som rada ze maju aspon kazdý den teplu stravu.
@matasdetmi ale preco na neho nezavolas policiu, ked ta bije?? nebojis sa, ze bude bit deti? alebo sa aj to stava?? verim, ze ti je veeelmi tazko, ale treba, aby si sa aj ty postavila a branila sa...
@matasdetmi co zvykne robit tvoj muz, ked je doma a akurat ho nenutis ist na urad prace? Kde vidis pricinu, ze sa tam nechce ist prihlasit?
@czechzuzanaba ale chápeš:
1. napr. 4-členná rodina, rovnaké výdavky na bývanie /napr./ a rovnaký príjem a- jedni možno v pohode vyjdú, druhí nie
ja chápem,ako si to myslela, ale chápeš-nedá sa porovnávať a zovšeobecňovať, každý dokáže inak hospodáriť a má iné nároky
3. tak to bolo tiež trošku "obrazne" 😉 myslím,že si pochopila 😉
celé je to o tom, kto sa ako dokáže obracať, prispôsobiť zmene, ako sme akční-a či sme zdraví a máme aj kúsok šťastia 😉
toť vsjo, sme mimo tému-a zbytočne tu polemizujeme 😉
autorka to už vysvetlila-takže vieme, ža sa tam ocitnúť môžme hockedy hockto
@matasdetmi fúúú, hrozná situácia, nezávidííím ☹ ☹ ☹
@matasdetmi
Vis, ze i psychicke tyrani je trestny cin??A nebo jsi opet zena, ktera bohuzel i presto vsechno sveho manzela miluje a veri, ze se zmeni..
Neberu Ti iluze, ale cekej na jeho zmenu BEZ NEHO - bez jeho pritomnosti...
Bud se seber ty s detma a nebo zamkni jemu - vsak on je sam a nejake to misto se pro nej najde..
Jen tak si uvedomi, ZDA Vas chce a nebo ne...pokud ano, bude se snazit postavit na nohy KVULI VAM, pokud ne..at si znici a nici ZIVOT ale sam a sobe 😉
Kazdopadne nejblizsi budoucnost je TVA s detma...bez neho... 😉
Ked zavolám policiu myslíš že ho zavrú? mozno ho zoberú do vazby, ale domou sa určite dostane a čo potom? Ja v prvom rade musim riešit ubytovanie až potom takéto kroky. Staršie deti bije tiež...
@gabriellka, co sa tyka statutu u priatelov, ja som to pochopila priatelov rodicov, nie deti, myslela som tym medzi dospelymi, jasne decka su zakerne a zle ale zle veci si robia decka ajkeby mali miliony na ucte, vzdy si najdu dovod, staci ak ma decko nadvahu alebo naopak je chude, alebo ma okuliare
@matasdetmi - a čo vlastne očakávaš od nás? Radu? Jedine dať do laty manžela alebo si nájsť prácu... alebo chceš materiálnu pomoc? Tak to treba napísať jasne... Ako nehnevaj sa, ale štát ti viac nepomože....na to sa spoľahnúť nemožeš. Ja viem, že to znie odo mňa kruto, ale mne nikto nič zadarmo tiež nikdy nedal...
@matasdetmi ked ho pustia a opat ta zbije, tak ho zavru zas... ako mozes pripustit, aby bil deti a nevolat policajtov??
@matasdetmi tak, a teraz sa da k tomu dodat aj nieco prakticke. Ak je to ako pises,
1. sup sup do banky a dohodnut si odklad splatok, znizenie splatok, konsolidaciu uverov
http://www.financnahitparada.sk/hypoteky/vase-o...
A garantujem ti, ze kazda banka sa radsej dohodne ako rpistupi k exekucii/drazbe.
2. manzel okamzite na urad, nech mu plynu aspon tie odvody a zaroven mozes ziadat o davky v hmotnej nudzi (cca 60E?), prispevok na byvanie(cca 50E?), prispevok na zdravotnu starostlivost (cca 2E?)....
3. Nezabudaj ze deti mozu poziadat o stipendium, uhradu cestovneho atd atd (neviem kolko, ale stopro to pojde cez 50E co mozu "vytlct")
4. Rozvod a poziadanie o vyzivne - nahradne vyzivne. Toto je sice na dlhsie, ale vsak raz dojde. A neviem ci nie aj spatne.
5. Nepises v akom veku a akom zdravotnom stave je manzelov ocino, vedla ktoreho zijete. Pokial je dochodca a nie celkom zdravy, tam sa daju vybavit prispevky a opatrovanie (cca 60E - 90E?). Ale toto je cisty blink, k tomu si sa nevyjadrila.
Tam ti lezia EURA, ktore potrebujes viac ako pouzite oblecenie. A cim skor to popodavas a obehas, tym skor sa dostanes k comu potrebujes. A myslim ze cez 150E (to som len namatkovo napocitala) je obrovska pomoc. Takto sa zo "sra.iek" vyhrabava dlhodobo, pokial teda clovek ma zaujem.

@amouramour A v čem je tato doba jiná, než před lety, nebo za pár let? Pořád jsou nějaké starosti a více méně pořád stejné, jen v dnešní době si každej jen stěžuje na "dnešní dobu" přitom jediný její problém je společenské vnímání, předsudky a chronické stěžování, na všechno a na všechny... 😒