icon

Ako vyžiť z rodičovského príspevku?

matasdetmi
4. nov 2011

Neviem či má vôbec význam písať, pretože viem že každá z Vás má svoje starosti. Ale už si ozaj neviem pomôcť sama, bola som žiadat pomoc aj na sociálnom úrade, a vyšli mi v ústretí aspoň so škoplskými pomôckami pre moje dve staršie deti a zlavnenými obedami. Avšak je to strašne málo. Kedže naša vláda schválila zákon o rodičovskom príspevku, po 20 mesiacoch mojej Milky mi znížili rodičovský z 256 na 190 Eur + prídavky. Manžel nepracuje a odmieta sa isť zaevidovat na UP, a aj preto som už 2 x odišla od neho, ale kedže nemám kde so 4 detmi bývat musela som sa vrátit. Verte že za jeho zodpovednosť nemôžem ani ja ani deti. Nechcem sa stažovat ale vyžit z 270 Eur 2 dospelý a 4 deti a platit pritom šeky, úvery, elektrinu, stravu, hygienu... oblečenie, teraz zase ide zima a nemáme začo kúpit ani drevo alebo uhlie...žijeme naozaj skromne, ešteže deti si nevyberajú stravu, pretože masko vidia raz za čas, no napriek tomu sa najviac do mesiaca okrem šekov minie na stravu a drogeriu. Ani neviem či je to dobré alebo zlé ale teraz už 3 den nie je manžel doma a ani netuším kde je. Ostala som navšetko sama...
No tazko sa nám žije ale som štastná že mám zdravé deti. Chcem poprosit dobrých ludí o pomoc aspon trošku spríjemnit mojim detom život. Dakujem
matasdetmi

nice202
5. nov 2011

@matasdetmi vyborne ti poradila @viera27

mamilia
5. nov 2011

@macamac presne ocitnut sa do takejto situacie naozaj moze hocikdo...ono to naozaj nie len tak zbalit a utekat ked niet kam.☹ A otvorit si usta ked ten druhy je psycho.... .hmmmmmm...☹ ☹

katka1981
5. nov 2011

@matasdetmi, nezvyknem sa zapajat do takychto diskusii, lebo vacsinou to tu konci hadkami medzi prispiev atelkami a to neznasam. To, ze ti policia nepomoze je svata pravda, oni zacnu konat, az ked nasilnik niekoho zabije, inak nemaju dovod. Napadlo mi teraz, skus napisat svoj pribeh do Modreho z neba. Ak si v bezvychodiskovej situacii, napis im. Mozno sa najde niekto, kto ta s detmi prichyli, pomozu ti najst pracu, deti mozu trebars roznasat letaky, detstvo im to nevezme, budu uzitocne a nebudu mat strach vratit sa domov. Potrebujete bezpecie domova, aby ste sa dokazali postavit na vlastne nohy. Dievcatko ma 2 roky, o par mesiacov moze ist do skolky, keby nebola v nasilnom prostredi, tak by nebolo mozno tak na teba naviazana a mohla by ist aj skor do skolky. Je mozne, ze je manzel nestastny tym, ze si nevie najst pracu a preplo mu z toho, mohol byt predtym dobry manzel aj dobry otec. Zivotne situacia ludi menia. Zit pod neustalym tlakom dokaze strasne veci.

viki2912
5. nov 2011

no,dakujem za kazdu reakciu..budem ,teda pokusim sa byt strucna...viete ako by som riesila romsku problematiku,resp.problem ich nekontrolovaneho mnozenia?dala by som pridavky na dve deti,ak cchete dalsie,zivte ich absolutne sami...a to aj pri bielych...zena ktora si 4 deti nemoze dovolit,nemoze predsa otehotniet 4x.je to blud.su aj stopercentne formy antikoncepcie ako zabranit dalsiemu pocatiu.nebudem to tu rozvadzat...mozte mi tu pisat hluposti a napadat moj nazor,ale nema zmysel plodit pokial clovek nema vyriesenu existencnu otazku...nie sme socialny stat v ktorom sa stat vo velkej miere stara o matky,rodiny...nase pridavky na deti su smiesne oproti tym napr.rakuskym...zene ako je tato,by som odporucila v prvom rade podstupit razantnz operacny krok ktory zabrani dalsiemu pocatiu...a zvazila by som do akej miery som schopna vobec popstarat sa o tolko hladnych krkov a nasledne podnikla dalsie kroky...otazku partnera neriesim..je to absolutne irelevantne...nepracuje...v tom pripade sa pytam...mate sa nazoaj tak zle ze manzel nemusi ist pracovat?

irriss
5. nov 2011

Jeste bych mohla pochopit, ze zena se necha mlatit a bit svym muzem, ale ze dopusti to, aby muz zbil jeji deti...TO NE..to je nejen ostuda a hlavne TVOJE.. 😠
To at Ti radeji deti seberou, vubec na zadnou farnost nechod, jdi a dobrovolne predej sve deti do bezpeci... at se jich ujme nekdo, kde deti budou usinat a probouzet se s nadeji lepsiho zitrka a plneho briska...😉 😖

Doufam, ze je tento pripad pravdivy, ze Te tady nekdo zna a pozna...a muze Ti pomoct k 1.kroku - t.j. ze zavola tam kam ma a o deti bude postarano...Ted to mozna nechces pripustit...ale ztracis se v jejich ocich TY sama , nedokazala jsi je ochranit...a to ti muzou vycitat po cely zivot, snaz se to napravit tak, ze jim poskytnes teplo a jidlo, zakladni prostredky na jejich zdarny vyvoj..

matasdetmi
autor
5. nov 2011

@viera27
Takže po 1. odklad splátok už nie je mozný, pretože úvery sú už na vymáhaní.
2. Manžela som nedonutila nijako už 10 mes. zaevidovat, myslíš že teraz sa mi to podarí?
3. cestovné nám 2 x do roka už preplácaju
4.Rozvod nemožem riešit kým nebudem bývat v bezpečí.
5. Jeho oco je už na invalidnom, skusim si pozistovat čo musím splnat aby som ho mohla opatrovat, je to dobrý nápad.

stardust
5. nov 2011

Od chlapov sa vseobecne ocakava, ze zabezpecia svoju celu rodinu. Vela z nich berie ako zlyhanie, ked sa ocitnu bez prijmu a nevedia si ho potom zabezpecit. Mozno je v hlbokych depresiach, Mata vie najlepsie, mozno by mu pomohol dohovor nejakeho kamarata, ze na navsteve uradu prace nie je nic zle, navsteva u psychologa...

traktor
5. nov 2011

@viki2912 a co povies zene..ktora sa rozhodne len pre jedno dietatko., mozno dve..lebo na tolko si trufa..a porodi miesto jedneho trojcata ..lebo aj to sa stava..

viera27
5. nov 2011

@matasdetmi tak ste evidovani ako hmotna nudza, alebo nie?

harper
5. nov 2011

@matasdetmi manzel mal raz nezaplateny telefonny ucet este za slobodna, prislo to uz cez exekutora alebo nejaku vymahaciu spolocnost a dalo sa s nimi dohodnut na splatkach a tak sme to nakoniec aj splatili. Treba zistit, ci sa s tymi splatka uz naozaj neda nic robit.

viki2912
5. nov 2011

je ine mat tri deti kazde po roku a ine mat narz trojicky.to by som rozlisila!

janka_pn
5. nov 2011

@katka1981 tu sa uz jedna o trestny cin, kedze bije malolete deti, takze by urcite zakrocili, aspon by som sa o to pokusila. ty by si sa len prizerala, keby ti manzel deti otlkal???

katka1981
5. nov 2011

@janka_pn, nie, neprizerala, ale realita je naozaj taka, ze by ho nezavreli

A este jedna vec, tiez neuznavam, ked ma niekto kopec deti a nevie ich uzivit, ale mata pisala, ze si zili normalne, kym, muz nestratil pracu. A takato vec sa moze stat aj rodine s jednym dietatom. Matka je na MD, muz pride o pracu a teraz co? Rovnako sa topia v dlhoch a rovnako im dycha na krk exekutor. Takze tu nie su namieste poznamky tipu, naco jej boli 4 deti!

martinkatinka
5. nov 2011

Takže ja som odpoveď na moju jednoduchú otázku nedostala...
Myslím si, že poradiť zakladateľke témy ako dostávať viac sociálnych dávok je len dočasné riešenie...

martinkatinka
5. nov 2011

Oh, zadudla som dodať, že ak sa mali predtým dobre, mali šetriť, aby si pomohli, keď sa nedajbože niečo stane....
@viki2912 - vieš, tu platí zákon schválnosti... niekto nemože mať dieťa, aj keď po ňom túži a dal by mu ozaj modré z neba...

janka_pn
5. nov 2011

@katka1981 nebudem ju kritizovat, ale napriek vsetkemu, by som sa o to aspon pokusila, mozno by sa manzel zlakol... nikdy nevies. ale nenechala by som to jednoducho len tak. mimochodom, byvanie v jednej izbe 5 a jedno v brusku, potom pristavana este jedna izba na dlzobu, sa mi nezda ako normalne zitie ☹, ale uz nebudem rozoberat, je mi jej uprimne luto, ale neviem poradit ako vyjst z takej situacia, ja som ina, od zaciatku by som inak konala a v danej situacii by som sa tiez inak spravala...

czechzuzanaba
5. nov 2011

A kdy ze se meli dobre? Kdyz si poridili auto na uver a uver na pristavbu? 😕 To je fin. situace vhodna pro 4 deti?

kaby
5. nov 2011

Dakujem, ze konecne @viera27 napísala niečo k veci, co by tak "zufalej" zene pomohlo... Obavam sa vsak, ze zakladatelku tejto temy absolutne taketo rady nezaujimaju... Mne v jej uvodnom prispevku chyba uz len cislo uctu. Prepacte, ale zasnem nad tym kolko naivnych ludi existuje.
Zufaly clovek ma uplne ine reakcie a nevypisuje na vsetky diskusne fora...
A matasdetmi by viacerym mohla poradit, ako sa da z 270 eur zaplatit vsetky seky, 2 úvery, 3 exekúcie a este jej zostane 60 eur... Kde sa daju vybavit taketo "lacne" uvery??? a to si este moze dovolit sediet za internetom.... hmmm...ina kuzelnicka....

janka_pn
5. nov 2011

mimochodom, ked je manzelovi trapne zobrat o pracu na urade, tak nech sa poobzera po inych okresoch... po velkych automobilkach, stale beru, aj ubytko poskytnu. je xy chlapov aj zien co chodia na tyzdnovky, aspon urcitu dobu.

viera27
5. nov 2011

@katka1981 exekutor ti nezacne na krk dychat zo dna na den. Kazdy druhy blbec si dnes berie uver a nezamysli sa nad tym, ako ho bude splacat "ked nieco". Nevraviac o tom, ze casto vidim rodiny, ktorych povinne mesacne splatky a naklady (uvery, pausaly na zmluvy at atd) tvoria aj 70 a viac percent ich celkoveho mesacneho prijmu! Ciste zlo. A potom su plne fora nestastnych ludi a vsetci placu.

katka1981
5. nov 2011

@janka_pn, czechzuzanaba, jasne rozumiem, kazdy rozmysla inak, my by sme si netrufli ani na 2 deti zatial. Ale kazdy je iny, niekto je spokojny s jednou izbou a su v nej 5, a niekomu nestaci velky dom a radsej ma len1 dieta. Nech uz sa stala chyba kdekolvek, treba jej poradit najma naco ma narok a kde ma co riesit, ale tie urady jej tu uz niekto dobre poradil, tam sa treba uberat a trestne oznamenie treba tiez podat a aj odist na bezpecne miesto. Hodit rec so starostom, oslovit vsetkych znamych, rodinu.... mozno by ju prichylili... hoci ozaj 5 ludi, je dost. Ale tak ci tak zmestili by sa do jednej izby rovnako akoby boli 2-3. Len nech maju kam odist.

viki2912
5. nov 2011

jeminky...ja koncim v tejto debate,je to bludny kruh...v kazdom prispevku same sentimenty a na otazku sa odpoveda otazkou.pekny vecer vsetkym,pa

sladkasue
5. nov 2011

ako pisali ine baby, ja by som v takejto situacii urcite nebola a ani nebudem!
-muza by som poslala prec, ak by nerobil
-nemala by som 4 deti - postarat sa o jedno da zabrat nielej financne(mozno este dve)
-uver? chvalabohu pre mna nezname slovo

@matasdetmi tvoj problem je, ze si problemy neriesila a teraz sa ti nakopili....
ak nieco potrebujes, napis (inak ti neviem poradit v tvojej situacii)

katka1981
5. nov 2011

@viera27, no mna dal danovy urad na exekuciu za neuhradenie pokuty (robila som 2. pilier a nebola si vybavit DIC, nevedela som ze to treba, dali mi 2000 sk pokutu, zaplatila som ju, ale oni mali v tom bordel), a hned mi prisiel papier aby som podala supis majetku ( mala som chut im napisat ze mam h.... lebo som naozaj nemala nic okrem satstva a hygienickych potrieb, byvala som u rodicov a chodila denne na VS) a hned to dali na exekuciu. A pritom som pokutu uhradila vcas, dokonca ked som tam bola osobne, jedna to nasla v pocitaci ale zaujimave zevraj som to zaplatila v juli, pritom mi pokutu vyrubili az v auguste. Taka je moja skusenost s exekuciou. A neprisla som sa sem hadat, ani nikoho rady a nazory odsudzovat. Je mi jej luto, to je cele.

bianka1
5. nov 2011

tak prečítala som si príspevky k teme a je mi z niektorých ,,názoroch,,zle 😔 odsudzovať matku že má štyri deti že sa pokušala o samovraždu noo neviem 😒 názory nikomu nechcem brať len nezabudajte že kto je teraz hore može sa lachko ocitnuť dole a ocitne sa v takej situacii ked bude potrebovať radu 😉 ja mám tiež 4 deti dvoch už dospelákov bol tu názor že rodinne prídavky by dala iba dvom detom pýtam sa PREČO??? prídavky dostávame od štátu neviem prečo by mali byť ukratene rodiny ktoré maju viac detí 😕 @matasdetmi radím ti rozvod a náhradne výživné viem je ťažko keď nemáš blízku rodinu kto by ťa prichýlila ale skus ešte azylové domy 😕 kvôli tvojmu nezodpovednému manželovi trpia tvoje deti a aj ty 🙄 alebo skus zájsť ne mestký urad či by ti s detmi nedali dáke dočasné náhradné bývanie velmi držím palce aby si našla odvahu a ukončila vaše trápenie 😉

martina2001
5. nov 2011

@matasdetmi v prvom rade sa musíš pozbierať a nabrať odvahu, postaviť sa problémom priamo, šup do banky, skonsolidovať úvery, ak máš nebankovky tak čím skôr. Zájdi na sociálku, nech ti presne vysvetlia postupy čo máš robiť, povedia ti to čo tu bolo písané, ale dajú ti k tomu tlačivá a pomôžu vypísať návrhy na súd - výživné a ak sa rozhodneš aj rozvod. Pozri nato tak, ako som tak kukala sú tu aj baby v mojom veku a možno si pamätajú dobu keď sa aj moja mama musela vrátiť do práce, brat mal vtedy 16mesiacov, a tu sme žijeme, aj v dnešnej dobe sú povolania kde sa mama musí vrátiť do práce od 6mesačného bába. Ja sama som musela do práce keď mal syn 11mesiacov, dostala som na výber buď sa vrátim, alebo nemám kam. A to sme pracovali obaja, ale mali sme úver, chceli sme auto. Teraz som už inde, viem že si môžem dovoliť zostať doma a aj napriek tomu pracujem, len výhoda že to robím doma. Môj osobný názor je že kto pracovať chce ten aj pracuje. Prepáč ak sa ťa to dotklo, ale ja nebudem robiť omáčky. Čo ti pomôže že ťa budem ľutovať? nič

diid
5. nov 2011

@mataharyy no ved som to v predoslom prispevku opisala co sa nam stalo. Obaja sme mali slusne platenu pracu, hypoteka, prislo tehtotenstvo rizikove, cize odisla som z prace, pred porodom muz stratil pracu koli ekonomike. 4 ludia bez ziadneho prijmu ani pridavky. Koli mysleniu na to dopredu a predpokladu ze nieco sa moze prihodit sme mali plan B a bez pomoci inych ludi sme to zvladli. Preto nevolim mat 4 deti lebo keby sa nieco podobne znova stalo tak sedim s detmi niekde v jednej izbe , podnajme a pocitam kazdy dolar.
@macamac bola by som zvedava keby si vedela ze teno prispvok zaloziala ciganka, ci by si mala rovnaky nazor. Ako by to bolo keby kazdy tak uvazoval ako vacsina ciganov cize nezodpovedne, bez financnej stability mat 5 deti, ved nejako sa vychovaju, cele slovensko by vyzeralo ako ciganska osada. aj tam sa im rodia deti z lasky lenze vidis, ze laskou ich nenakrmis.

viera27
5. nov 2011

@katka1981 to je jasne, ja som sa s tebou nehadala preboha. Ja som len rozvinula svoje myslienky na tvojom prispevku 😀
Nam prisla exekucia 2*. Raz zo socialky, vraj mal manzel 12 rokov dozadu nejake dni "neodvedene". Isiel na socialku a poslal ich do prdele, mali tam tiez bordel. 2* nam prisiel exekutor za PZP, prehlasili sme sa do inej poistovne a ta povodna to akosi nechcela akceptovat. To iste, prisiel, zdokladoval a bolo. Bohuzial urady sa naozaj zvyknu mylit castejsie ako je to zdrave, to len na odlahcenie 😉

janka_pn
5. nov 2011

skus sa spojit s dakymi mamickami tu na mk z tvojho okolia, mozno sa ti podari najst spriaznene duse, co ti pomozu s detmi s uradmi, mozno vedia o dakom byvani v okoli... mozno maju lepsie kontakty.

stardust
5. nov 2011

Jej chlap preziva historicke spolocenske minumum a zjavne sa nevie vyrovnat so stratou zamestnania. Takych chlapov je vela, hlavne v Bratislave. Su spinavi, smrdia a podaktori predavaju Notabene. Takze je na Martine a jej okoli, aby svojmu chlapovi podala pomocnu ruku, ved si nieco aj prisahali na svadbe...alebo su to len prazdne slova?