icon

Ako zarobiť na nehnuteľnosť?

16. jan 2023

Situácia:
Som čerstvo po škole, som zamestnaná, zarobím 1 100 € v čistom. Úspory nemám skoro žiadne. Bývam v prenájme s dvomi spolubývajúcimi, zaplatím 300 €. Plus strava, doprava. Nechodím do reštaurácií, nie som ani taký ten diskotékový typ, varím doma, občas idem s kamoškou na kávu. Snažím sa fakt šetriť, ale skutočne neviem, ako si z tohto platu zadovážiť vlastné bývanie. Mám pocit, že sen o tom, že budem mať vlastné sa mi vzďaľuje čoraz viac.

Strana
z4
kvetinka75
16. jan 2023

No plat na začiatok super. Rodičia ti nemôžu požičať aspoň kvôli hypo tú časť, ktorú potrebuješ v hotovosti? Lebo ak máš platiť podnájom - to môžeš aj úver splácať a už si splácaš svoje.
Lebo inak neviem. Ak odložíš len pár stoviek mesačne, kým našetríš niečo, prejdu roky a ceny idú stále hore.

autor
16. jan 2023

@kvetinka75 Rodičia bohužiaľ nemajú peňazí nazvyš, otec síce dedil, ale peniaze mi požičať nehce (mám si zarobiť sama).

irusa
16. jan 2023

ako to čo platíš na prenájme by si podľa mňa zvládla aj hypo..ak máš stálu prácu a stály príjem...

katkaseiner
16. jan 2023

tak zatial len tolko ze par stovak odlozit mesacne a pomaly davat dokopy tych 20% co potrebujes na hypo... potom bude cena najomneho cca suma tvojej hypo (samozrejme hovorim +/-, ale budes uz samozrejme platit svoje). Ono nikto nedostal peniaze len tak na ruku ze utekaj, kup si nehnutelnost...
Kym nemas deti, neda sa ti najst si nejaku brigadu na vikend alebo tak nejak? Aj ked len 100-200E mesacne sa ti podari privyrobit a odlozit, je to pekne... Plat pre zaciatok naozaj nemas zly.

autor
16. jan 2023

@irusa Zvládla by som platiť hypo, ale nehnuteľnosti sú jednak fakt drahé, tak ktovie či by mi ju s mojím platom schválili a po ďalšie mi chýba tých 20%.

sissy27
16. jan 2023

@irusa lenže 100% hypo jej nikto nedá, musí mať 20% vlastných zdrojov... a zas aj spotrebák aj hypo je otázne či jej vyjde a tie splátky budú vyššie...

kvetinka75
16. jan 2023

@irusa ale asi nemá potrebných 20% aby jej hypo schválili

autor
16. jan 2023

@katkaseiner Skúšam si nájsť aspoň upratovanie na víkend, ale nejak sa mi nedarí, ale skúšam ďalej.

kvetinka75
16. jan 2023

skús ešte nejakú brigádu niekde zobrať. Odložíš čo najviac a časom uvidíš koľko sa ti podarí našetriť.

irusa
16. jan 2023

@sissy27
@kvetinka75 ako čítam, že rodičia jej požičiať nechcu..tak asi iné neostáva len šetriť takých 5 rokov a potom....

kvetinka75
16. jan 2023

autorka - odkiaľ si?

autor
16. jan 2023

@kvetinka75 Už som obvolala všetky supermarkety, aspoň roznos letákov, ale nič. Tiež som sa pýtala na výpomoc, brigádu, zobrali by ma, ale nepotrebujú len víkendovú pomoc.

autor
16. jan 2023

@kvetinka75 Hlohovec

sissy27
16. jan 2023

autorka: plat nemáš zlý, si sama, bez detí. Skús sa obrátiť na nejakého šikovného finančného poradcu, občas dokážu vybaviť naozaj nadštandardné veci. Z 1100€ máš šancu niečo odložiť, ale tak zas kým našetríš aspoň tých 20%, to môže trvať naozaj dlho a ktovie, aké budú podmienky potom... Asi riešenie bude v kombinácii hypo a spotrebáku, aj keď to bude finančne náročnejšie.

kvetinka75
16. jan 2023

prednedávnom som videla inzerát - brigáda na pár hod. ale v NR, neviem či by sa ti oplatilo dochádzať. Skús na FB nájsť stránku brigády práca NR, tam dosť často bývajú takéto ponuky

autor
16. jan 2023

@sissy27 Tiež som na to myslela, ale spotrebák by mi podľa mňa znížil šancu na získanie hypo. Mama mi radí, nech idem do zahraničia zarobiť tých 20%, lenže ja tu mám dobrú prácu a nechcem z nej odchádzať.

autor
16. jan 2023

@kvetinka75 Ďakujem, už sa pozerám aj po okolí, Hlohovec je totiž dosť špecifický 😁

summer23456
16. jan 2023

Autorka podľa mňa máš slušný plat, v zahraničí to tiež nie je med lízať. Ja byť tebou, šetrím čo najviac nejaké štyri roky a potom kúpim byt na hypo. Iná možnosť nie je, keď nemáš našetrené tých 20%. Držím palce, si šikovná a dnes je málo mladých ľudí, ktorí takto triezvo a rozumne uvažujú hneď po škole.

autor
16. jan 2023

@summer23456 Problém je, za tie štyri roky už budú ceny nehnuteľností inde. Je to začarovaný kruh.

gejb
16. jan 2023

Autorka, odporúčam si nezáväzne sadnúť s finančným poradcom. On ti povie aké máš možnosti, za koľko si môžeš kúpiť nehnutelnost aj ako ju financovať. Pretože banka pozerá na príjmy s tým, ze musíš mat aj rezervu, nemôžeš ísť s hypotékou nadoraz tvojho príjmu. Treba rátať že okrem hypo mesačne zaplatíš aj na energie,fond oprav, smeti,atď. To sa dokopy vyšplhá na viac ako 300e. Preto odporúčam odborníka, čo ti poradí na mieru podľa tvojej situácie. Neplatis za to ..

cicuca
16. jan 2023

Ahoj 300€ mesačne by si mohla mať aj splátku hypo. Nehnuteľnosti začínajú mierne klesať, iba hľadaj a určite niečo nájdeš. Chýbajúcich 20% sa dá dofinancovať aj cez spotrebný úver.

summer23456
16. jan 2023

Ja ťa úplne chápem, tiež som chcela veľmi vlastné bývanie a časom sa podarilo a to som sama s dcérou. Všetko príde v pravý čas, neboj. Nemá ti kto iný z rodiny požičiat? Nepresvedčila otca? Aspoň nejakú časť keby ti požičal,nemusí všetko čo zdedil a zvyšok našetriť...

summer23456
16. jan 2023

@cicuca a ten spotrebný úver dajú aj keď človek berie hypo? Alebo aké sú tam podmienky? Dajú to komukoľvek podľa výšky platu?

sissy27
16. jan 2023

bežne sa to tak robí, že sa kombinuje hypo a spotrebák. Treba pozisťovať u finančných poradcov.
Ono to zahraničie znie super, ale na druhej strane - budeš síce zarábať viac, ale určite nebudeš bývať za 300€ mesačne, viac ťa bude stáť doprava, jedlo, energie, sem-tam cesta domov, nedajbože lekár, zubár... takže nakoniec budeš mať možno menej peňazí ako máš tu.

autor
16. jan 2023

@summer23456 Brat má tiež nejaké peniaze, ale je strašne lakomý. Nedal mi euro, keď som potrebovala na autobus, takže väčšie peniaze určite nepožičia. Ale nie je ich povinnosťou mi požičiavať.

autor
16. jan 2023

@sissy27 Viem, nemám ružové okuliare, spolužiačka pracuje v Nemecku a to čo ona zarobí a hlavne to čo odloží...ja si tu odložím viac. Už rozmýšľa, že sa vráti nazad.

zahrajzlato
Odpoveď bola odstránená
sissy27
16. jan 2023

držím palce, aby sa ti to podarilo vyriešiť, skús to cez tých finančných poradcov, majú skúsenosti. Je super, že sa snažíš sama a nespoliehaš sa na rodinu / frajera / náhodu...

lucka_ke
16. jan 2023

tu na MK si nájdi skupinu vášho mesta a ponúkni mamičkám upratovanie, určite sa ti niekto ozve

wade
16. jan 2023

Na nikoho sa nespoliehaj. Vyhladaj pomoc financneho poradcu. Uvidis aka je situacia. Hladaj nejaku startovaciu nehnutelnost (garzonka, 1i byt). O par rokov, ked budes potrebovat vacsi, budes mat dobry zaciatok. Ohladne zahranica, ak sa uskromnis, tak naklady vs. prijmy su tam v ovela lepsom pomere, urcite by si odlozila viac, ale na rok sa ti neoplati ist, kedze su tam nejake startovacie naklady + je to na zaciatku naozaj narocne (jazyk, nove miesto, novy system, atd.). Ak ale pojdes do zahranicia, a budes mat regulernu zmluvu, vies uz rovno riesit nehnutelnost na slovensku (velke banky uznavaju prijem zo zahranicia). Drzim palce.

Strana
z4