icon

Ako zdaňovať príjmy z internetu?

12. dec 2023

Dobry vecer, neviem ci tu najdem rady ale za pokus to stoji. Mam pracu na TPP a uz cca 4 mesiace si privyrabam cez internet. Za ten cas uz suma presiahla cca 1000 eur s cim som povodne ani neratala, ale to je jedno. Teraz si ale uvedomujem ze by sa z toho mala zaplatit dan, ale dane za mna riesi vzdy zamestnavatel v TPP, da sa to nejak dodatocne zaplatit? Viem ze cca 2000 sa nezdanuje ale ak zarobim nad tu sumu, co potom? Ako postupovat? Neviem ci sa mi oplati zakladat zivnost kvoli dajme tomu 200-300e mesacne, ake su tam naklady okrem ZP 80e? Tie sa platia aj ak mam TPP a odvadza sa odtial? Ako to vyriesit? Vdaka

lelelienka
12. dec 2023

Ak si sucasne zamestnana aj zivnost, nevztahuje sa na teba minimalny vymeriavaci zaklad, cize neplatis minimalne odvody, ale odvody v realnej vyske podla prijmu. Mozes platit preddavky na ZP, ale realne vyuctovanie pride po podani (na zaklade) danoveho priznania.

autor
12. dec 2023

@lelelienka cize keby som mala zivnost tak sa prijem z nej aj z TPP rata dokopy? A odvody z TPP co za mna odvadza zamestnavatel su teda Len cast toho co by som realne platila?
Da sa to nejak spravit aj bez zalozenia zivnosti, ze by som Len zaplatila v danovom priznani Dan z prijmu mimo TPP?

kvojtanikova
12. dec 2023

No ja ked mam zivnost ja to tak mam, som normalne zamestnana plus szco. Na konci roka uctovnivka urobi danove priznanie kde idu vsetky prijmy. Vypocita dan a odrata z nej to, co som uz zaplatila cez TPP. Takze iba "doplatim" dan za szco.

autor
12. dec 2023

@kvojtanikova uctovnicka ktora sa zaobera szco alebo v praci na TPP? Musi vobec o tom TPP vediet, ze budem platit aj szco Dan? Vdaka

lindus_esterka
12. dec 2023

Zamestnavatel ti robieva len rocne zuctovanie, tj ty si ho nedas spravit, ale vypytas z prace potvrdenie o mzde za cely predošlý rok a to das potom uctovnicke podla vlastneho vyberu ktora ti spravi danove priznanie z celkového zarobku na tpp a zivnost. V praci nemusia vediet ze mas živnosť, ale kedze od nich nebudes chciet rocne zuctovanie tak personalistovi to moze napadnut ako jedna z možností (mozes kludne povedat, ze si prenajímala nehnutelnost, alebo mas proste znamu uctovnicku tak to chces dat spraviť jej)

oli18
12. dec 2023

Trocha to mas pomiesane. Ak by si bola szco, teda mala zivnostensky list, musela by si si robit danove priznanie sama. Teda nejaka ucovnicka. Ty by si si vypytala u zamestnavatela potvrdenie o prijme a dala uctovnicke + vypisy z uctu, kde ti chodi odmena za pracu na internete. Mzdova uctovnicka v tvojej praci by vedela, ze asi mas este nejaky iny prijem, ked potrebujes to potvrdenie. Ale to ju iste nezaujima a ty jej to hovorit nie si povinna.

autor
12. dec 2023

Dakujem, uz mi to zacina davat vacsi zmysel. Este pre ujasnenie:
1. Nevadilo by, keby som realne mala zalozenu zivnost az napr po novom roku? Danove priznania sa odovzdavaju okolo marca ak sa nemylim, nebol by problem spatne zaratat ten prijem do toho?
2. Ako je to s fakturami? Dajme tomu ze pisem clanky na objednavku cez platformu, objednavaju si to ludia, fyzicke osoby, netreba k tomu nejake podklady? Ci staci Len vypis z uctu alebo nejake zhrnutie objednavky ktore dostanem od platformy? Lebo jedna z prvych veci na ktore som na nete natrafila bolo to, ze freelancing je na slovensku tak komplikovany, ze sa to ani neoplati riesit pokial clovek nezaraba vacsie peniaze, Este ked ide o zahranicne platformy ci zakaznikov

autor
12. dec 2023

Skusala som len tak hodit udaje do szco kalkulacky online, neviem ci to ma nejaku vypovednu hodnotu kedze mam aj TPP, ale vyslo, ze by som z dajme tomu 3000eur musela dat cca 1000 na zdravotne poistenie. To je naozaj dost velka ciastka z takej sumy, to naozaj to tak funguje?

maranco
12. dec 2023

Zarobíš na živnosť 3000€, použiješ paušálne náklady = zisk máš akože 1200€
Zo zisku zaplatíš 14% zdravotné poistenie = 168€
a ešte ako ti vyjde daň, tá je 19%

ak budeš mať na živnosť väčšiu ročnú tržbu ako 7824 €, tak už treba platiť okrem zdravotnej aj sociálne odvody

akvi
12. dec 2023

Živnosť musíš mať založenú ešte predtým, ako začneš mať ten príjem, takže to, že teraz zarabas a živnosť nemáš, je vlastne nelegálne a čo najskôr si to daj do poriadku, čiže zaloz živnosť. Je úplne jedno, koľko zarobis na tú živnosť, to v tomto štáte bohužiaľ nikoho nezaujíma a presne ako píšeš, ak by si zarobila len 3000 éčok ročne, iba zdravotku zaplatíš cca 1000 eur. Lenže ty máš inú situáciu, keďže máš aj TPP, to ti už popísali baby vyššie v komentároch, tebe sa ten celkový príjem zráta a zdravotku a ostatné odvody ti vypočítajú podľa celkového príjmu.

autor
13. dec 2023

No tak teraz neviem. Tie pausalne naklady pozeram ze celkom tomu pomozu, co sa tyka znizenia zakladu, ale stale je moznost ze niektory mesiac nezarobim napr ani tych 100 ci 200 eur, nie je to praca, ktora by sa rozbehla na stovky mesacne. Po roku sa uz dokonca platia aj odvody na socialne, vsak to budem zarabat len na odvody...
Priatel je programator a uz par rokov si takto privyraba, v podstate nacierno, mne to pride riskantne. Ale ta zivnost teda tiez nie je bohvieco:/

lelelienka
13. dec 2023

Zivnost nie je bohvieco, ale na rozbeh je podla mna idealne zacat POPRI zamestnani, alebo materskej (na to sa asi idem dat ja teraz, este zistujem vsetko) prave z dovodov uvedenych vyssie. A socialne odvody platis az po prekroceni prijmu (zo zivnosti) tych 7824, co pochybujem ze dosiahnes z toho ako to opisujes, cize sa ta tieto odvody tykat nebudu, len do zdravotnej

autor
13. dec 2023

Aha jasne, chapem. Cize aj ked mam TPP a dokopy ten prijem presahuje 7000, rata sa iba to, co zarobim na zivnost. A co teda dan z prijmu, tu za mna, ak sa nemylim, plati mesacne zamestnavatel, za moju mzdu. Cize to je vyriesene. Takze v tom dnaovom priznani uz zdanujem 19% tiez Len to, co som zarobila mimo TPP, pripadne Este po odcitani pausalnych nakladov, ak tomu spravne rozumiem. Este som nasla na nete informaciu, ze ked som zamestnanec, mesacne sa zdravotne neplati (?), cize to sa potom na konci zaplatit v ramci nejakeho zuctovania?

maranco
13. dec 2023

Zjednodušene odvody popri zamestnaní platíš len zo živnosti a len z toho čo máš čistý zisk na tej živnosti. Ak na živnosť zarobíš len 100€ platíš % odvody z tej sumy.

Ak všetky zarobené peniaze na živnosť minieš na to čo potrebuješ k živnosti, PC, mobil, internet, stoličku, stôl tak máš zisk 0€ a odvody 0€.

Ak by si nemala TPP (neplatí za teba zamestnávateľ zdravotné) tak musíš mesačne platiť zdravotnú 84,77€ bez ohľadu či niečo ten mesiac zarobíš alebo nie.

autor
13. dec 2023

Super, dakujem. Ako uz bolo spomenute, tie predosle prijmy by som do toho nevedela zahrnut, Ako postupovat pri nich? A kedy by bolo najlepsie zivnost zalozit, po novom roku? Ci az po marci napr? A uz to potom robit tak, Ako sa ma

lelelienka
13. dec 2023

Ano, nemusis platit preddavky (mozes ak chces) na zdravotne poistenie a presne ako pisem vyssie, ked podas danove priznanie tak ti poistovna spravi vyuctovanie ZP a podla toho zaplatis. Ale moze ti vyjst aj nizssia suma ako keby si platila mesacne to minimum, lebo na teba sa v tomto pripade nevztahuje minimalny vymeriavaci zaklad, z ktoreho sa to minimalne poistne 84,77€ pocita. Neviem ako to uz jednoduchsie vysvetlit´ snad je to zrozumitelne 😉

autor
13. dec 2023

@lelelienka ano, vdaka, tomu som uz pochopila :D tak to je celkom vyhoda oproti cistej zivnosti bez tpp

kvojtanikova
13. dec 2023

uctovnicka mimo prace z TPP, v praci s TPP podpisujem ze si sama urobim danove priznanie, odtial mi da iba potvrdenie o prijme pre tamtu uctovnicku

kvojtanikova
13. dec 2023

a co sa tyka tych odvodov do ZP, tak mne napriklad to vychadza fakt smiesna suma nejake 4-6 eur mesacne, prijmy mam zo zivnosti v rozmedzi 1000-2000 e rocne. Akoze niektori ludia mi vravia ze naco to mam, kvoli takej malej sume, ale ked si vezmem ze mesacne to urobi v priemere 100e k dobru, tak preco nie, stoji to za to.

autor
13. dec 2023

@kvojtanikova dakujem za skusenost! cize vy mate aj TPP aj zivnost, a funguje vam to takto ako ste napisali a ako to tu bolo poradene, super 🙂 ja tiez neratam s velkym prijmom, pri TPP mi staci presne ako spominate 100-200, ale bude lepsie to mat takto osetrene. Myslela som totiz, ze su aj pri takej zivnosti o dost vyssie odvody.

maranco
13. dec 2023

Živnosť založíš bez poplatku aj cez stránku slovensko.sk len treba mať OP vydaný po 21.6.2021, ak je starší tak bezplatne vymenia.
Po založení živnosti príde prvý list od podvodníkov chcú poplatok za zápis do vymysleného registra, to vyhodiť do koša.

autor
13. dec 2023

@maranco ano, o tom som uz citala, ze na to si treba dat pozor. Co sa zalozenia tyka, tak OP mam vydany nedavno, akurat som natrafila na stranku, ktora ponuka zalozenie zivnosti za mensi poplatok. V ponuke maju aj moznost virtualneho sidla, co by sa mozno tiez zislo. Samozrejme si to vsetko este overim, asi budem musiet kontaktovat aj nejakeho uctovnika/cku ako to je s tymi platformami, ktore len poskytuju priestor na pracu, resp ci tie doklady ktore poskytuju o prijmoch su dostatocne