Ako žijete v dnešnej dobe z nízkej výplaty?
Dobrý deň, ako vnímate dnešnú situáciu človek chce ostať žiť pracovať na Slovensku ale ako ked si pozriete pracovne ponuky všetko je okolo 1200 v hrubom v čistom cca 1000€
Bývať niekde treba podnájom alebo hypoteka aj to je hypoteka otázna kedže byty su drahe a 1000 platom cca 120 tisic hypotéku ani človek nedostane . podnajom niečo stoji par stovak ostane po zaplatení účtov nakladov na život strave . Ako z tých penazi našetriť na dostojný život ? To ma človek pocit že chodí do prace a musí riadne otáčať každe euro aby prežil do ďalšieho mesiaca. Ako si založiť rodinu dieťa pracujuci človek je dnes 1000 platom odsudený na chudobu prežitie z mesiaca na mesiac . Ako to máte vy? robim niekde chybu ozaj sa snažím nemíňať na hlúposti
@anonym_autor a potom sa všetci cuduju, že ženy si hľadajú dobre zabezpečeného muža😜Privyrobit si brigádou, zmeniť prácu, rozšíriť si vzdelanie, alebo si nájsť priateľa v dvojici to bude lepsie
Zaujímavé, že nejak to tie rodiny zbušia.
Ja som 30tnička a 80% mojich rovesníkov má deti a dokonca nie jedno a čuduj sa svete, bývajú " vo vlastnom" aj auto maju.
Asi to taký des nebude.
Je to des, ľudia čo majú vlastné bývanie majú buď vyššiu výplatu alebo im pomáhajú rodičia finančné, nie z 1000 cky sa naozaj nedá dôstojne vyžiť. A vidím ako problém to že slováci sú proste lakomci vo všeobecnosti, preto tu máme zamestnávateľov ktorí viac niesi ochotní dať, lebo lepšie je napchať si vlastné vrecká.
Je to urcite tazke aj s vyssim platom. A len tak, 1200 v hrubom je asi 850 v cistom. Dolezite je mat partnera a byt na to dvaja, potom to uz ide. A nieje to tak, ze vsade je dobre, len na Slovensku zle. Ak je clovek sam, tak ma problem aj vo vacsich krajinach. Aj v zahranici to funguje tak, ze jeden plat sa pouziva na naklady a s druheho sa setri a plati nieco naviac. Ale poznam ludi co ziju z jedneho takeho platu. Tiez neviem ako to davaju.
Muž zarába 1200 ja poberam rodicak, mame 3 deti, 2 autá a dokonca si vieme mesacne aj odložiť. Kupujeme kvalitne potraviny a nevyhadzujeme peniaze za somariny
ale veľa ľudí má hypotéku z čias keď nebolo tak draho , alebo majú dotáciu na splátku hypotéky ak im zdvihli úroky. takže im sa to dá . aj ceny áut išli hore, tak to je tiež také že ak si kúpil niekto auto pred 10 rokmi, teraz ho vie predať snáď so ziskom, alebo za tú istú cenu .. no a potom ostatní sa musia len prizerať a rozmýšľať a tak nejak prežívať , ak si chcú dnes kúpiť nehnuteľnosť alebo dopriať dovolenku .
Ja som 30tnička a 80% mojich rovesníkov má deti a dokonca nie jedno a čuduj sa svete, bývajú " vo vlastnom" aj auto maju.
Asi to taký des nebude.
@anonym_ebd1e5 ale pracuju na Slovensku za slovenské mzdy ? ,,vo vlastnom´´ myslene že su zadlžené na celý pracovný život ? poznam x rodin ktorý maju 300 tisic hypoteky v zahraniči muži robia celý život . Aka je to potom rodina ? Viete žil som 7 rokov v Nemecku rok som spať ale ked vidim že podnajom je tu o par stovak lacnejší no platy 1000 tak to si poviem ma to zmysel žit tu ? 2 či 3 prace mať to je čo za život a potom sa čudovať že 45 ročný muži maju infarkt ked nemá čas na regeneráciu oddych. Na Slovensku bud podnikať alebo ste odsudená na chudobu normalna práca je almužna. A to si neviem predstaviť slobodne matky ktore musia vyžit uživiť dieta s minimálnym výživným bez pomoci rodičov ulica
Je to urcite tazke aj s vyssim platom. A len tak, 1200 v hrubom je asi 850 v cistom. Dolezite je mat partnera a byt na to dvaja, potom to uz ide. A nieje to tak, ze vsade je dobre, len na Slovensku zle. Ak je clovek sam, tak ma problem aj vo vacsich krajinach. Aj v zahranici to funguje tak, ze jeden plat sa pouziva na naklady a s druheho sa setri a plati nieco naviac. Ale poznam ludi co ziju z jedneho takeho platu. Tiez neviem ako to davaju.
@ivanztt no a je veľa pracovných ponuk vyšších ako 1200 v hrubom ? 1200 je 937 v čistom plus stravne listky kedže to zamestanavatelia davaju ako benefit .
@anonym_autor jedine sa uskromniť. Nájsť ešte nejaký príjem.
My sme išli do dieťaťa, keď manžel zarábal v čistom 650 eur. Druhé sme mali keď zarábal 850 eur. Ja som bola po škole. Potom robil veľa nadčasov a dostal sa na 1500 eur. Dali sme si postaviť dom.
Terza čakam štvrté. Popri deťoch som si spravila VŠ. Pracujem od jedného roka môjho tretieho syna. Striedame sa s mužom. On je teraz na materskej a ja v práci. Ideme z mesiaca na mesiac, resp. odložíme na povinné platby le to je všetko. Dovolenka nehrozí. Kúpili sme deťom obrovský bazén a ohrev k tomu a máme leto doma.
@anonym_autor a potom sa všetci cuduju, že ženy si hľadajú dobre zabezpečeného muža😜Privyrobit si brigádou, zmeniť prácu, rozšíriť si vzdelanie, alebo si nájsť priateľa v dvojici to bude lepsie
@kikusenka1
@anonym_b8d9cd Uprimne kolko žien naletelo a potom ostalo s dieťatom sama ktora sa musí pretlkať životom sú aj výnimky . Tak nájsť uprimnu lásku nie založenu na peniazoch je komplikovane . V bare vedľa pohara kluč od Mercedesu robi zázraky to máte pravdu. Ach čo vám poviem dnes ženu zaujima kde robis kde bývaš ake auto maš už ma nebavia tie falošne vzťahy . Mám ešte druhe 20 rocne auto s tým chodím medzi ludi baru .... najde sa normalna no je to ihla v kope sena dnes
Asi to taký des nebude.
@anonym_ebd1e5 zrejme to bude tým, že hypo brali vtedy, keď boli prijateľnejšie úroky a podstatne nižšie ceny nehnuteľností. Je dosť rozdiel kúpiť byť v rolu 2019 za 77000 a v roku 2025 podobný za 120000.
@anonym_ebd1e5 ale pracuju na Slovensku za slovenské mzdy ? ,,vo vlastnom´´ myslene že su zadlžené na celý pracovný život ? poznam x rodin ktorý maju 300 tisic hypoteky v zahraniči muži robia celý život . Aka je to potom rodina ? Viete žil som 7 rokov v Nemecku rok som spať ale ked vidim že podnajom je tu o par stovak lacnejší no platy 1000 tak to si poviem ma to zmysel žit tu ? 2 či 3 prace mať to je čo za život a potom sa čudovať že 45 ročný muži maju infarkt ked nemá čas na regeneráciu oddych. Na Slovensku bud podnikať alebo ste odsudená na chudobu normalna práca je almužna. A to si neviem predstaviť slobodne matky ktore musia vyžit uživiť dieta s minimálnym výživným bez pomoci rodičov ulica
@anonym_autor ani neuvažuj tu zostať, ak si žil 7 rokov v Nemecku, Mám tam kamarátku, v živote by nemala so strednou školou a tromi deťmi tu to, čo má tam. Nie, nepadajú tam pečené holuby do huby, to ani nikto normálny neočakáva. Očakáva dôstojný život, nie len prežívanie od výplaty do výplaty. Tiež zvažovali návrat, ale ich deti tam majú iné možnosti, akoby mali tu
Muž zarába 1200 ja poberam rodicak, mame 3 deti, 2 autá a dokonca si vieme mesacne aj odložiť. Kupujeme kvalitne potraviny a nevyhadzujeme peniaze za somariny
@kikusenka1 môžem sa spýtať, v akej výške mesačne splácate hypo?
@anonym_autor ani neuvažuj tu zostať, ak si žil 7 rokov v Nemecku, Mám tam kamarátku, v živote by nemala so strednou školou a tromi deťmi tu to, čo má tam. Nie, nepadajú tam pečené holuby do huby, to ani nikto normálny neočakáva. Očakáva dôstojný život, nie len prežívanie od výplaty do výplaty. Tiež zvažovali návrat, ale ich deti tam majú iné možnosti, akoby mali tu
@anonym_922d01 Uvazujem silno o tom vratiť sa späť natrvalo tam Len chcel som tu ostat žiť mam tu rodiinu netere synovca . založiť si tu rodinu deti ale ako s tými dokopy cca 1500 s budúcou manželkou žiť hypoteku splacať dieťa uživiť ozaj že to bude skromne chudobne . Nepadaju holuby ale ostava z vyplaty aj na koničky relax život
@anonym_922d01 Uvazujem silno o tom vratiť sa späť natrvalo tam Len chcel som tu ostat žiť mam tu rodiinu netere synovca . založiť si tu rodinu deti ale ako s tými dokopy cca 1500 s budúcou manželkou žiť hypoteku splacať dieťa uživiť ozaj že to bude skromne chudobne . Nepadaju holuby ale ostava z vyplaty aj na koničky relax život
@anonym_autor viem, už v podstate väčšina mojej rodiny žije v zahraničí, tu sa teraz začína veľmi ťažko. A triasť sam že ak bude žena na materskej a muž bude dlhodobo na PN, z čoho vyžiť, tiež nie je bohviečo.
Treba sa zakryvat takou perinou na ktorú mám..
@anonym_b9442a to znamená, že mladí ľudia sú odsúdení pretĺkat sa po drahých podnájmoch, lebo hypo im pri výške ich platu nikto nedá?
@anonym_b9442a suhlasim ale povedzte si sama z tých 1000 eur je to dostojná perina alebo z mesiaca na mesiac ? a ak nahodou niečo vyskočí či človek ochorie ako dá sa z tých penazí tvoriť nejaký vankuš ?
Chcel som tu ostať žiť ale odmietam žiť v zahraniči a rodina tu manželka deti to su dva životy
dnesni 20-30r budu mat problem ak nepatria k privilegovanej vrstve (smerohlasu)
@anonym_b9442a suhlasim ale povedzte si sama z tých 1000 eur je to dostojná perina alebo z mesiaca na mesiac ? a ak nahodou niečo vyskočí či človek ochorie ako dá sa z tých penazí tvoriť nejaký vankuš ?
@anonym_autor máš dve možnosti, alebo ísť zase von, alebo si zvýšiť kvalifikáciu, či úplne zmeniť profesiu a ísť pracovať tam, kde je vyšší plat
@anonym_autor
vies, ono je to super ze mas vztah k rodine. No ono ta financovať nebudú. Co si robil 8 rokov v DE? Teoreticky si mohol našetriť aspoň na časť hypo. Pokial nemas dobre platenú pracu na SK - uplne jedno ci robotník alebo manažér, bude to náročné.
Vies ako je to v de, tam ta zena vie ist pracovať aj na 4-6 hodin denne alebo len v soboty. Tuto možnosť na SK veľmi nema.
V AT som mala kolegu, čašníka. Za pár rokov šetrenia si tam kúpil jednoulizbovy byt.
Potom spoznal priatelku, byt predslov a kúpili spolu vacsi.
Na SK sa vrátiť nechystám. Chýbajú mi aj rodina aj kamaratky. Ale mame tu ine moznosti ako na Sk. Je tam pekne, jasne no tie moznosti by som tam nemala.
Dobre si premysli kde chceš zit. Uz si to raz zvládol, zvládneš aj teraz.
@anonym_autor 2 moznosti, najst si este k praci brigadu a makat ako srob alebo si zvysit kvalifikaciu 🤷🏼♀️ ziadna ina moznost neexistuje kedze clovek potrebuje niekde byvat aj jest…
Ono čo študovať na lekára treba vysoku kapacitu IT už nie je pre zacinajucich lukrativne učitel sa kde hýbeme tiež na urovni 1100 eur pravo 3 koncipient plus 5 rokov študia zarobok okolo 1200 Povedzte čo isť študovať ? 2 prace to nema tak byť že človek celý život je v pracach
@alica110
@kikusenka1 ja som nikdy nemala hypo, kedysi to šlo aj bez nej, už mám čo to odžité. Ale ak by viac ako polovicu vášho príjmu zhltla hypo, plus poplatky za energie, vodu, tak to je už len o prežívaní. S malými deťmi sa to ešte dá, premrvia sa aj v teplákoch z bazárika, ale keď máš dve deti na internáte, plus tretie, chceš im dopriať aj školské výlety, lyžovačky, krúžky, potrebujú okuliare, strojček a nedajboh má živiteľ rodiny dlhodobú PN, tak máš stresy aj z návštevy zubára

.