icon

Ako žijete v dnešnej dobe z nízkej výplaty?

7. aug 2025

Dobrý deň, ako vnímate dnešnú situáciu človek chce ostať žiť pracovať na Slovensku ale ako ked si pozriete pracovne ponuky všetko je okolo 1200 v hrubom v čistom cca 1000€
Bývať niekde treba podnájom alebo hypoteka aj to je hypoteka otázna kedže byty su drahe a 1000 platom cca 120 tisic hypotéku ani človek nedostane . podnajom niečo stoji par stovak ostane po zaplatení účtov nakladov na život strave . Ako z tých penazi našetriť na dostojný život ? To ma človek pocit že chodí do prace a musí riadne otáčať každe euro aby prežil do ďalšieho mesiaca. Ako si založiť rodinu dieťa pracujuci človek je dnes 1000 platom odsudený na chudobu prežitie z mesiaca na mesiac . Ako to máte vy? robim niekde chybu ozaj sa snažím nemíňať na hlúposti

subartic
9. aug 2025
@anonym_0aa3cd

Slovenské platy sú poväčšinou také, aké sú. Som toho názoru, že len sťažovanie sa človeka nikam neposunie. Sú ľudia, ktorí sa len posťažujú a tým to hasne. Nemyslím si, že práve toto je správny prístup. Našťastie, je nás mnoho aj takých, ktorí si uvedomujeme, že sa môžeme mať na slovenské pomery aspoň obstojne, no sme si vedomí toho, že sa o to musíme sami aktívne pričiniť. Neviem si predstaviť, že by som fungovala len tým štýlom, že by som sa sťažovala, nepracovala na sebe, neposúvala sa vpred, neuvažovala a nekonala tak, aby sme sa ja i moja rodina nemali lepšie... A dovolím si tvrdiť, že istotne mnoho ľudí, ktorí zvolili pasívny prístup, svoju voľbu skôr či neskôr ľutujú... Samozrejme, ľudia sme rôzni, máme rôzne podmienky, príbehy... No neoplatí sa zabojovať o lepší život? Ľudia častokrát viac ľutujú to, čo neskúsili ako to, čo skúsili...

@anonym_0aa3cd za mnohých okolností sa môžeš mať podstatne lepšie. Existujú okolnosti za ktorých to naozaj nejde , ale tých je naozaj podstatne menej ako za tých ktorých to ide. Úplne jednoduchý prípad , ľudia sa sťažujú že ovocie a zelenina je nenormálne drahé, áno je často drahšie . Lenže z tých sťažovateľov má veľká časť domy , kde má anglické trávniky , fontánky , mulčovaciu kôru a neviem čo . nasadenie ovocných stromov a kríkov je drina a obeta a ich to nebaví, nie sú na to atď. Ďaľšia časť z tých sťažovateľov má byty , kde majú balkóny alebo byty s terasou , aj tam sa to dá riešiť minimálne na úrovni rajčín a paprík a kto naozaj veľmi chce aj malý nízkokmenný stromček broskýň alebo marhúľ. Je podstatne menšia časť sťažovateľov čo to riešiť nevedia ako celková skupina sťažovateľov.
Len nedávno som sa stretla s bývalým frajerom , ktorý roky už žije v USA a povedal mi že život v Amerike je rýchly a je len o peniazoch a peniazoch a práci a práci a peniazoch . Nemá deti , lebo si postavil dom ( z paprndeklov ) , má hypotéku tam a bol ťažko chorý , takže spláca a doživotne bude splácať operáciu mozgu a následnú zdravotnú starostlivosť. Veľmi ľahko sa tam staneš bezdomovcom a feťákom . je úplne bežné že človek tam má dve tri práce aby ako tak žil dôstojne a jeho deti chodili do lepších škôl a nie do škôl z vylúčených štvrtí . Na kvalitné potraviny len tak hocikto nedosiahne, lebo tie sú tam drahé. Sociálne dávky na deti takmer neexistujú . materská 6 týždňov , po cisárskom 8 týždňov. Aj tam sa musia ľudia snažiť aby žili lepšie . V podstate všade, bez ohľadu na politickú situáciu , s výnimkou asi diktátorských režimov

myskahryzka
9. aug 2025
@kikusenka1

Muž zarába 1200 ja poberam rodicak, mame 3 deti, 2 autá a dokonca si vieme mesacne aj odložiť. Kupujeme kvalitne potraviny a nevyhadzujeme peniaze za somariny

@kikusenka1 No tak to si neviem dosť dobre predstaviť. Asi si pod kvalitným jedlom predstavuje každý niečo iné. A nie je dôležitý počet áut, ale ,a koľko mesačne musíte tankovať. Ak sa vozite po meste 5 km hore dole, je to iné, ako dochádzať napr 40 km každý deň .atď.

subartic
9. aug 2025
@myskahryzka

@kikusenka1 No tak to si neviem dosť dobre predstaviť. Asi si pod kvalitným jedlom predstavuje každý niečo iné. A nie je dôležitý počet áut, ale ,a koľko mesačne musíte tankovať. Ak sa vozite po meste 5 km hore dole, je to iné, ako dochádzať napr 40 km každý deň .atď.

@myskahryzka počet aut je dôležitý lebo platíš poistky, opravy , prezúvanie a celkovú klasickú údržbu . Kvalitné jedlo neznamená len jedlo v biokvalite, ktorá je často aj veľmi pochybná .

myskahryzka
9. aug 2025
@milanemila

@alica110 a ty mas teda aku radu? :D ano ja mam dobre vzdelanie a zarabam 4x tolko, takze asi to zvysovanie kvalifikacie funguje nie? Ci akoze ma clovek cakat a vyplakavat, ze bez vzdelania a nejakych specialnych schopnosti kedy z neho bude milionar…skor to bude naopak a nizkokvalifikovane prace budu zautomatizovane.

@milanemila Veľmi povýšenecky komentár.. veľmi. "Nekrič hop, kým nepreskocis." Len toľko k Vám.

myskahryzka
9. aug 2025
@subartic

@myskahryzka počet aut je dôležitý lebo platíš poistky, opravy , prezúvanie a celkovú klasickú údržbu . Kvalitné jedlo neznamená len jedlo v biokvalite, ktorá je často aj veľmi pochybná .

@subartic Ale tie paušálne náklady má na auta každý. Ten čo tankuje za 60 mesačne, aj ten čo za 200. A presne to je to čo vravím. Každý si pod kvalitnou stravou predstavuje niečo iné.

subartic
9. aug 2025
@myskahryzka

@subartic Ale tie paušálne náklady má na auta každý. Ten čo tankuje za 60 mesačne, aj ten čo za 200. A presne to je to čo vravím. Každý si pod kvalitnou stravou predstavuje niečo iné.

@myskahryzka no nemá . Čím viac jazdíš , tak tým viac auto opotrebovávaš. A my nevieme ako a kde autorka jazdí , či je to tých 5 alebo viac , v každom prípade asi dve autá potrebujú ak ich majú . Pre mňa je kvalitná strava zostavená z potravín , kde nie je na obale takmer žiadne zloženie, teda absolútne základných, a tie kupované v správnom čase, lokalite a od správnych dodávateľov. Potom aj strava ťa nestojí žiadne horobilné čiastky .

anonym_e22faf
9. aug 2025

A vsimli ste si nazor zavod=pasova vyroba za pasom,kde cloveka musia vystriedat na wcko,ani kavu si dat nemoze,pomaly ani po fajcit a plat 1000eur.Toto si skoro kazdy clovek pomysli,ked sa povie zavod.Ludia vedla seba postaveni a makaju,ako som to videla v montovniach aut.
Ja mam teraz nocnu az do rana si mozem pisat na mk,v tom blbom zavode,pofajcit si idem kedy chcem,kavu tak isto si dam ked ide unava,a na wc mozem ist aj 100krat ked potrebujem,a nik ma nemusi zastupit.Ale je to zaujimave ako si to ludia predstavuju.

subartic
9. aug 2025
@anonym_e22faf

A vsimli ste si nazor zavod=pasova vyroba za pasom,kde cloveka musia vystriedat na wcko,ani kavu si dat nemoze,pomaly ani po fajcit a plat 1000eur.Toto si skoro kazdy clovek pomysli,ked sa povie zavod.Ludia vedla seba postaveni a makaju,ako som to videla v montovniach aut.
Ja mam teraz nocnu az do rana si mozem pisat na mk,v tom blbom zavode,pofajcit si idem kedy chcem,kavu tak isto si dam ked ide unava,a na wc mozem ist aj 100krat ked potrebujem,a nik ma nemusi zastupit.Ale je to zaujimave ako si to ludia predstavuju.

@anonym_e22faf no , ver tomu , že to tak v niektorých závodoch je.

muchotrafka298
9. aug 2025
@anonym_e22faf

@anonym_e22faf v niektorych zavodoch to tak je, pri pasovej vyrobe. Dokonca sa niekde linka nezastavuje, ked chces ist mimo prestavky na WC a clovek vedla teba musi spravit za seba aj za teba.

anonym_e22faf
9. aug 2025
@subartic

@anonym_e22faf no , ver tomu , že to tak v niektorých závodoch je.

@subartic veru v niektorych,ano.Preto vzdy pisem,ze nie je zavod ako zavod.Ludia vidia iba tu montovnu aut,co im ukazu v tv.A to je hroza sa divat,to je fakt.

anonym_e22faf
9. aug 2025
@muchotrafka298

@anonym_e22faf v niektorych zavodoch to tak je, pri pasovej vyrobe. Dokonca sa niekde linka nezastavuje, ked chces ist mimo prestavky na WC a clovek vedla teba musi spravit za seba aj za teba.

@muchotrafka298 no v niektorych je to hroza,ale nie vsade to tak je.A clovek vidi,len to co ukazu v tv,montovnu aut

milanemila
10. aug 2025
@myskahryzka

@milanemila Veľmi povýšenecky komentár.. veľmi. "Nekrič hop, kým nepreskocis." Len toľko k Vám.

@myskahryzka som si vedoma svojich kvalit a to nie je povysenecke, tym ze som sa v zotvote zaridila a mam sa dobre nikoho ineho neponizujem….makala som, aby som bola tam kde som a nebudem sa ponizovat len preto, aby sa niekto iny kto nevynalozil ani zlomok mojho usilia necitil zle. A nic na tom nezmeni ani tvoja ludova recnovanka o skakani 🤷🏼‍♀️

matusformanek
10. aug 2025

@anonym_autor ja som učiteľ, manzelka na rodičovskom, obaja ZTP. mam pracu v statnom sektore za tabulkovy plat ale aj brigady pomimo. snažíme sa. aj neminat na zbytočnosti a zvažujeme čo a ako kupit. a ide to, dari sa to. nemame najnovsie auto, ani nechodime do zahraničia na dovolenky, nemame značkove veci, ale usetrime vyssie stovky eur mesačne, investujeme ich do ETF, nech peniaze pracuju za nas.

lienka.7
10. aug 2025
@milanemila

@myskahryzka som si vedoma svojich kvalit a to nie je povysenecke, tym ze som sa v zotvote zaridila a mam sa dobre nikoho ineho neponizujem….makala som, aby som bola tam kde som a nebudem sa ponizovat len preto, aby sa niekto iny kto nevynalozil ani zlomok mojho usilia necitil zle. A nic na tom nezmeni ani tvoja ludova recnovanka o skakani 🤷🏼‍♀️

@milanemila presne s tebou súhlasím. Každý by sa chcel mať dobré, len s vynaloženim minimálneho úsilia. A ked ty talenu človeku povieš ze makaj, snaž sa a tiež sa budeš mat dobre ako sa mam ja teraz, tak si povysenecka🙈

btus
10. aug 2025
@kikusenka1

Muž zarába 1200 ja poberam rodicak, mame 3 deti, 2 autá a dokonca si vieme mesacne aj odložiť. Kupujeme kvalitne potraviny a nevyhadzujeme peniaze za somariny

@kikusenka1 ale asi hypotéku neplatíte, či? Leo neviem si predstaviť z toho príjmu platiť ešte min 500-600 E hypotéku.

barbie2023
10. aug 2025
@btus

@kikusenka1 ale asi hypotéku neplatíte, či? Leo neviem si predstaviť z toho príjmu platiť ešte min 500-600 E hypotéku.

@btus ale môžu platiť. My máme hypo 280€ lebo dakedy také drahé neboli alebo niekto nemusí toľko tankovať a niekto si kúpi auto čo extra žere alebo cestuje za prácou veľké vzdialenosti a tancuje aj 100€ mesačne a niekto nič 🤷 niekto si pomôže záhradou na zeleninu/ ovocie, niekto niečo zdedí... Nie je to len o príjme ako takom.

btus
10. aug 2025
@barbie2023

@btus ale môžu platiť. My máme hypo 280€ lebo dakedy také drahé neboli alebo niekto nemusí toľko tankovať a niekto si kúpi auto čo extra žere alebo cestuje za prácou veľké vzdialenosti a tancuje aj 100€ mesačne a niekto nič 🤷 niekto si pomôže záhradou na zeleninu/ ovocie, niekto niečo zdedí... Nie je to len o príjme ako takom.

@barbie2023 jááj, 280 e ani nepočítam za hypotéku. My mesačne prejazdíme cca 350 E. Manžel do práce ( nemá autobus), a potom tréningy dieťaťa do cca 30km vzdialeného mesta. : ( A nezdedili sme nič. :( Takže my len z platu. Tiež musíme mať dve autá, pretože niekedy sa stane, že ja musím na poobede a to nemá spoj domov. A ešte aj hypotéka na krku. :( Ale vyššia ako vaša. A príjem nič moc. Hoci obidvaja Ing, tu si človek nenavyberá. Je rád, že má prácu.

anonym_7ceccf
10. aug 2025
@alica110
Odpoveď bola zmazaná

@alica110 Na východe právnik 1200 v hrubom. Právnik! Koncipient ešte menej. Tolko k tomu "zvys si kvalifikáciu" 😐

subartic
10. aug 2025
@anonym_7ceccf

@alica110 Na východe právnik 1200 v hrubom. Právnik! Koncipient ešte menej. Tolko k tomu "zvys si kvalifikáciu" 😐

@anonym_7ceccf komerčný alebo advokát ?

subartic
10. aug 2025
@anonym_7ceccf

@anonym_7ceccf lebo taký Judr.Patrik Benčík z Prešova netrie teda biedu . Ak si advokát , založ si vlastnú advokátsku kanceláriu a zarábaj . A ak nie si urob si advokátske skúšky , exekútorské skušky , správcu konkurznej podstaty, daňového poradcu máš sa kam posúvať.

eliskas3detmi
10. aug 2025

@anonym_autor my máme hypo+úver+leasing...novostavba, 2 auta, 4 deti....ja som na MD, manžel.ma 2 práce (teda práca + podnikanie)...keď sme mali 3deti manzel len podnikal+ ja som.pracovala.na 1/2 úväzok...no nejak to všetko vyskladať treba, manželova 1 výplata ide len na dlhy, z ostatného poplatíme energie, positky, sporenia, potraviny, školné, atď a ešte sa nám stále zvýši na niečo nové do domu či výlety...keď budem na rodičovskom príspevku, už sa nám zvysat nebude, ale tak manžel poberie viac zákaziek, časom pôjdem ja opäť do práce alebo si nájdem niečo z domu popri bábätku....no, nejak to vyskladať treba...a ak žiješ sama, teda bez deti a neodlozisnziadne €, niekde chýba bude. Buď treba inú prácu, iné vzdelanie alebo zistiť kde zbytočne minas

mizoko
10. aug 2025

@anonym_autor 1000€ v čistom je na východnom Slovensku veľmi dobrý plat 😏 tam je skôr štandard 750 € cca a skús vyžiť z toho 😎
No a teraz k otazke- zbaliť sa a odísť. Na SK to v najbližšej dobe nevyzerá na zlepsenie

mizoko
10. aug 2025
@subartic

@anonym_0aa3cd za mnohých okolností sa môžeš mať podstatne lepšie. Existujú okolnosti za ktorých to naozaj nejde , ale tých je naozaj podstatne menej ako za tých ktorých to ide. Úplne jednoduchý prípad , ľudia sa sťažujú že ovocie a zelenina je nenormálne drahé, áno je často drahšie . Lenže z tých sťažovateľov má veľká časť domy , kde má anglické trávniky , fontánky , mulčovaciu kôru a neviem čo . nasadenie ovocných stromov a kríkov je drina a obeta a ich to nebaví, nie sú na to atď. Ďaľšia časť z tých sťažovateľov má byty , kde majú balkóny alebo byty s terasou , aj tam sa to dá riešiť minimálne na úrovni rajčín a paprík a kto naozaj veľmi chce aj malý nízkokmenný stromček broskýň alebo marhúľ. Je podstatne menšia časť sťažovateľov čo to riešiť nevedia ako celková skupina sťažovateľov.
Len nedávno som sa stretla s bývalým frajerom , ktorý roky už žije v USA a povedal mi že život v Amerike je rýchly a je len o peniazoch a peniazoch a práci a práci a peniazoch . Nemá deti , lebo si postavil dom ( z paprndeklov ) , má hypotéku tam a bol ťažko chorý , takže spláca a doživotne bude splácať operáciu mozgu a následnú zdravotnú starostlivosť. Veľmi ľahko sa tam staneš bezdomovcom a feťákom . je úplne bežné že človek tam má dve tri práce aby ako tak žil dôstojne a jeho deti chodili do lepších škôl a nie do škôl z vylúčených štvrtí . Na kvalitné potraviny len tak hocikto nedosiahne, lebo tie sú tam drahé. Sociálne dávky na deti takmer neexistujú . materská 6 týždňov , po cisárskom 8 týždňov. Aj tam sa musia ľudia snažiť aby žili lepšie . V podstate všade, bez ohľadu na politickú situáciu , s výnimkou asi diktátorských režimov

@subartic keď odchádzaš z domu o piatej ráno a vracia sa o siedmej- ôsmej večer ťažko obriadis akúkoľvek záhradu. Príliš to zjednodušujes. Si rada ak upravená aspoň trocha dom,urobia s deťmi úlohy dáš všetkým jesť umyjes sa a odpadneš do postele.

janulicek45
10. aug 2025

@anonym_autor ja to tiez nechápem v okolí sú ľudia ešte s menšími platmi oveľa ako my traja rodina a zvládajú aj byt aj auto my neplatime za byt a na stravu dávame 1000 eur mesačne plus drogéria plienky a tankujeme naftu lebo máme 29 rocne auto inak by sme neprežili ...

subartic
10. aug 2025
@mizoko

@subartic keď odchádzaš z domu o piatej ráno a vracia sa o siedmej- ôsmej večer ťažko obriadis akúkoľvek záhradu. Príliš to zjednodušujes. Si rada ak upravená aspoň trocha dom,urobia s deťmi úlohy dáš všetkým jesť umyjes sa a odpadneš do postele.

@mizoko no tak potom treba prehodnotiť prečo stále odchádzaš o piatej ráno a prichádzaš večer o siedmej . Vysadenie stromov je jeden víkend , nasadenie paprík a rajčín " do úst " je jeden pol deň , stačí pre vlastnú spotrebu . Ja mám na terase nizkokmenné broskyne a marhule , marhuľa už to má za sebou , deti obrali a pojedli , broskyňa dozrieva, vonku mám slivky a hrušky . Záhrade nevenujem žiadnu extrémnu pozornosť .

subartic
10. aug 2025
@mizoko

@mizoko a nikto ti nekáže aby si sadila zemáky, burgyňu a iné náročnejšie veci . ja to aj posadím ,ale tým že mám permakultúru , tak tomu nevenujem moc času . Ten kto má záhradu vie o čom hovorím .

mizoko
10. aug 2025
@subartic

@mizoko no tak potom treba prehodnotiť prečo stále odchádzaš o piatej ráno a prichádzaš večer o siedmej . Vysadenie stromov je jeden víkend , nasadenie paprík a rajčín " do úst " je jeden pol deň , stačí pre vlastnú spotrebu . Ja mám na terase nizkokmenné broskyne a marhule , marhuľa už to má za sebou , deti obrali a pojedli , broskyňa dozrieva, vonku mám slivky a hrušky . Záhrade nevenujem žiadnu extrémnu pozornosť .

@subartic kvôli práci a deťom? Prečo asi. Mám prácu kde musím byť skoro a bývam na dedine. Pracujem 10 hodí. Vybrať deti z krúžkov a tak domov. Ja som mala posadené v záhrade. Mám aj kríky a ovocné stromy. Ale záhrade sa musíš venovať. Treba kosiť treba ošetrovať čo máš nasadené. Dávať pozor kvôli hmyzu aj slimákom. Opäť to všetko strašne zjednodušujes. Ja mám fyzicky náročnú prácu a starostlivosť o záhradu už fakt nad moje sily. A takých ľudí máš veľa. Za to že ty máš prácu ktorá zjavne nie je tak náročná a máš ju blízko neznamená že to tak majú všetci. Príliš zovseobecnujes.

mizoko
10. aug 2025
@subartic

@mizoko a nikto ti nekáže aby si sadila zemáky, burgyňu a iné náročnejšie veci . ja to aj posadím ,ale tým že mám permakultúru , tak tomu nevenujem moc času . Ten kto má záhradu vie o čom hovorím .

@subartic opäť veľmi zjednodušujes. Ale nemá zmysel ti to vysvetľovať. Nechceš pochopiť lebo ty to máš takto. Ale veľa ľudí nie. To nie sú výhovorky ale realita. Skús fyzicky denne makať a daj vedieť koľko síl ti ostane aj na tú tvoju ľahkú záhradu.

subartic
10. aug 2025
@mizoko

@subartic kvôli práci a deťom? Prečo asi. Mám prácu kde musím byť skoro a bývam na dedine. Pracujem 10 hodí. Vybrať deti z krúžkov a tak domov. Ja som mala posadené v záhrade. Mám aj kríky a ovocné stromy. Ale záhrade sa musíš venovať. Treba kosiť treba ošetrovať čo máš nasadené. Dávať pozor kvôli hmyzu aj slimákom. Opäť to všetko strašne zjednodušujes. Ja mám fyzicky náročnú prácu a starostlivosť o záhradu už fakt nad moje sily. A takých ľudí máš veľa. Za to že ty máš prácu ktorá zjavne nie je tak náročná a máš ju blízko neznamená že to tak majú všetci. Príliš zovseobecnujes.

@mizoko nezjednodušujem , ja tú záhradu mám tak viem ako sa jej venujem . No ak chceš mať počistené hriadky , alebo všetko upravené no tak to sa narobíš . Ja to mám inak , slama , tráva nasadené . pemakultúra. Slimáky nemám , lebo i tam sused púšťa indických bežcov , ak by som mala tak to riešim normálne biootravou. O tomto ma nepresvedčíš. A kosenie ? kosia moje deti , 15 a 11 ročné , raz za týždeň v sobotu .

columbovazena
10. aug 2025
@milanemila

@alica110 a ty mas teda aku radu? :D ano ja mam dobre vzdelanie a zarabam 4x tolko, takze asi to zvysovanie kvalifikacie funguje nie? Ci akoze ma clovek cakat a vyplakavat, ze bez vzdelania a nejakych specialnych schopnosti kedy z neho bude milionar…skor to bude naopak a nizkokvalifikovane prace budu zautomatizovane.

@milanemila Čiastočne máš pravdu, ale...Nie je predsa normálny, aby pracujúci človek ( myslím tým akúkoľvek , aj manuálnu prácu, ktora.je potrebna) nemal šancu dôstojne žiť, to je predsa absolútny nezmysel. Predstav si, že by odrazu prestali existovať napr.pekari, mäsiari, upratovačky, smetiari, farmári, pracovníci vo výrobe, vodiči verejnej dopravy, učiteľky v MS, ZS, zdravotné sestry, atď.,atď... Žeby proste zrazu neboli. Vieš si to vôbec reálne predstaviť ako by to bolo, ako by sme ďalej existovali? Nie, nevieš, a neviem ani3 ja. Sú proste to proste profesie, ktoré sú potrebné, musia existovať. (Samozrejme aj iné profesie). Nemôžu byť všetci IT ckari, lekári, manažéri, marketeri atď., lebo by sme nemali čo jest, čo si obliecť, proste nič. Myslíš si, že oni nemajú mať nárok na dôstojný život? Prečo? Však pracujú, vykonávajú užitočný prácu. Ono - " demokraticka" - rozumej kapitalisticka spoločnosť je tak skur...e nastavená, (teda aspoň na Slovensku, stratenej krajine), že takýto obyčajní ľudia majú problém vyžiť, aj keď ich práca je pre spoločnosť potrebná. Je to úplne choré a scestné