icon

Ako žijete v dnešnej dobe z nízkej výplaty?

7. aug 2025

Dobrý deň, ako vnímate dnešnú situáciu človek chce ostať žiť pracovať na Slovensku ale ako ked si pozriete pracovne ponuky všetko je okolo 1200 v hrubom v čistom cca 1000€
Bývať niekde treba podnájom alebo hypoteka aj to je hypoteka otázna kedže byty su drahe a 1000 platom cca 120 tisic hypotéku ani človek nedostane . podnajom niečo stoji par stovak ostane po zaplatení účtov nakladov na život strave . Ako z tých penazi našetriť na dostojný život ? To ma človek pocit že chodí do prace a musí riadne otáčať každe euro aby prežil do ďalšieho mesiaca. Ako si založiť rodinu dieťa pracujuci človek je dnes 1000 platom odsudený na chudobu prežitie z mesiaca na mesiac . Ako to máte vy? robim niekde chybu ozaj sa snažím nemíňať na hlúposti

lesik
7. aug 2025
@anonym_autor

@lesik no vidite cely cas to vravim može clovek chodiť ucit sa liat peniaze do vzdelania a nakoniec drahy to najlepšie keby ste robila za 1000 1400 už vela

@anonym_autor joj,ešteže mi prišla dávka v nezamestnanosti vo výmere celkom poťešujúcom,ale aj tak...človek,ktorý chce pracovať,reaguje na ponuky z Edujobs A VýSLEDOK ALARMUJÚCI,no zamýšľam sa nad sebou kde som urobila chybu🙂

autor
7. aug 2025
@subartic

@anonym_autor ano je to nereálne. Si mladý človek , kľudne ti na začiatok stačí jednoizbový byt a výplata 1500 eur v čistom nie je samozrejmosťou. A ak nei je samozrejmosťou u tvojho zamestnávateľa , je potrebné ho zmeniť . Ak nie je možné zmeniť zamestnávateľa , je potrebné zmeniť miesto tam kde takýto plat dostaneš. Lenže ty máš auto za 45 tis , chceš minimálne trojizbový byt a minimálne 1500 eur v čistom , nechceš sa pohnúť z Bardejova a teda ako to chceš dosiahnuť ? Ab zamestnávatelia mali povinnosť dávať výplaty minimálne 1500 eur v čistom , kde na to naberú aj oni ťa v podstate nezaujíma.

@subartic Tak to na vychode asi nie je nikde 1500 v čistom a mam sa odstahovať tak to sa vratim do nemecka kde mam tolko si odložim a nie žijem z toho . Zamesnanec na Slovensku nema buducnosť

nevenka
7. aug 2025
@subartic

@anonym_autor ja mám 45 tis auto a za chudobu sa určite nepovažujem. Ak máš problém s vyžití , tak také auto skutočne nepotrebuješ a to nie je rozpredávanie majetku ale normálne racionálne uvažovanie. No tak nebudeš mať dom ,ale si kúp jednodvojizbový byt a je. Alebo sa presťahuj .

@subartic my sme teraz kupovali 7miestne auto a z bazaru a 30 tisic 3 rocne. Mali sme predtym take 18 rocne. Tam mas uz problem aj s udrzbou, aj s STK. Pokazila sa nam automaticka prevodovka, oprava stala 3000, 2000 sme dali na diely, v marci. Je august a auto je stale nepojazdne. Mala to byt brnkacka. Tie ceny aut, aj bazarovych su tiez uplne inde ako boli volakedy. Mne auto za 45 ani nepride ako daky luxus. Vzhladom k tomu, ze na tom povodnom, co sme mali, uz iba prerobime.
Tu su nerealne ocakavania? Akoze ludia maju byt spokojni s 1000-ckou v hrubom, lebo na Sri Lanke je chudoba? No okej, ako som pisala, robila som za 320 v hrubom, teda keby to bol cely uvazok, tak by som mala 640, nie som maznava, ale to ma ludom stacit na dostojny zivot?
V Indii je chudoba, ale zaroven viem o jednej mega velkej firme, ktora zozrala dalsiu europsku firmu, tam su take obraty, ze si nevieme predstavit. Takze su tam aj bohati, aj chudoba. Tak ako vsade na svete. Ale nemozem si povedat, ze ved dajte mi 800, ved inde je horsie, ja budem spokojny, to snad nie toto.

kikusenka1
7. aug 2025
@anonym_922d01

@kikusenka1 ja som nikdy nemala hypo, kedysi to šlo aj bez nej, už mám čo to odžité. Ale ak by viac ako polovicu vášho príjmu zhltla hypo, plus poplatky za energie, vodu, tak to je už len o prežívaní. S malými deťmi sa to ešte dá, premrvia sa aj v teplákoch z bazárika, ale keď máš dve deti na internáte, plus tretie, chceš im dopriať aj školské výlety, lyžovačky, krúžky, potrebujú okuliare, strojček a nedajboh má živiteľ rodiny dlhodobú PN, tak máš stresy aj z návštevy zubára

@anonym_922d01 ja som písala ze mam 3 male deti, ako žijeme a koľko si odložíme. 3 male deti (4 roky, 3 roky, 6 mesiacov)

milanemila
7. aug 2025
@anonym_e0cd65

@milanemila A čo taký človek, ktorý má VŠ, vo svojom odbore má dosiahnuté všetko, čo sa dalo a aj tak sa vysoko nevyšplhá. Lebo verejná a štátna služba nepustí. Áno, chápem, treba ísť inde 🤦🤦🤦

@anonym_e0cd65 ano treba ist inde, ak tam spokojne ludia budu pracovat za nizke mudy, tak nevidim dovod na to, aby ich zvysovali…ak zrazu nebudu vediet nikoho zohnat, tak aj toe platy pojdu hore…plus za poslednych par rokov sa platy v statnej sprave niekolkokrat valorizovali.

subartic
7. aug 2025
@nevenka

@subartic my sme teraz kupovali 7miestne auto a z bazaru a 30 tisic 3 rocne. Mali sme predtym take 18 rocne. Tam mas uz problem aj s udrzbou, aj s STK. Pokazila sa nam automaticka prevodovka, oprava stala 3000, 2000 sme dali na diely, v marci. Je august a auto je stale nepojazdne. Mala to byt brnkacka. Tie ceny aut, aj bazarovych su tiez uplne inde ako boli volakedy. Mne auto za 45 ani nepride ako daky luxus. Vzhladom k tomu, ze na tom povodnom, co sme mali, uz iba prerobime.
Tu su nerealne ocakavania? Akoze ludia maju byt spokojni s 1000-ckou v hrubom, lebo na Sri Lanke je chudoba? No okej, ako som pisala, robila som za 320 v hrubom, teda keby to bol cely uvazok, tak by som mala 640, nie som maznava, ale to ma ludom stacit na dostojny zivot?
V Indii je chudoba, ale zaroven viem o jednej mega velkej firme, ktora zozrala dalsiu europsku firmu, tam su take obraty, ze si nevieme predstavit. Takze su tam aj bohati, aj chudoba. Tak ako vsade na svete. Ale nemozem si povedat, ze ved dajte mi 800, ved inde je horsie, ja budem spokojny, to snad nie toto.

@nevenka auto za 45 tis je považované za auto vyššej triedy , nad 48 tis je auto už považované za luxusné a krátia sa z neho odpisy atď. Máš viac detí , preto potrebuješ asi auto 7 miestne a tam ide cena viac hore. Ale pre jednotlivca alebo pár s jedným dvoma deťmi , úplne stačí auto do 25 tis v plnej výbave s automatickou prevodovkou napr. taká C 4.
Na Slovensku je pitná voda, je teplá voda, máš prístup k vzdelaniu , k lekárom ( ešte stále ) , na ulici sa len tak nepotulujú žebrajúce bosé deti , väčšina ľudí má auto a málokto spí na ulici na papieri z kartónu . Žijeme stále lepšie a to podstatne ako väčšina sveta. Toto treba oceniť a nie tu neustále vypisovať aká tu je chudoba, lebo mnohí z nás ani len netuší čo chudoba je , taká tá naturálna a ťažká , že nevieš čo bude zajtra a čo dáš do hrnca deťom .
Ak nie si spokojná , spokojní s 1000 kou v čistom , no tak treba pre to niečo robiť. Autor je mladý človek , život pred sebou , má možností po oný . Len on je nastavený na nariekanie . Za prvé mu to nepomôže, oberá ho o sily a triezve uvažovanie, za druhé je to ťažko asexuálne pre zdravé mladé sebavedomé ženy a zatretie nepohne sa z miesta.

anonym_b7b061
7. aug 2025
@lesik

@anonym_autor joj,ešteže mi prišla dávka v nezamestnanosti vo výmere celkom poťešujúcom,ale aj tak...človek,ktorý chce pracovať,reaguje na ponuky z Edujobs A VýSLEDOK ALARMUJÚCI,no zamýšľam sa nad sebou kde som urobila chybu🙂

@lesik Svoje chyby máš vo svojom blogu. Najprv si bola na dlhodobej OČR a potom si sama dala výpoveď. A teraz sa ešte sťažuješ? Výpoveď sa dáva vtedy, keď máš isté nové, lepšie miesto.

autor
7. aug 2025
@subartic

@nevenka auto za 45 tis je považované za auto vyššej triedy , nad 48 tis je auto už považované za luxusné a krátia sa z neho odpisy atď. Máš viac detí , preto potrebuješ asi auto 7 miestne a tam ide cena viac hore. Ale pre jednotlivca alebo pár s jedným dvoma deťmi , úplne stačí auto do 25 tis v plnej výbave s automatickou prevodovkou napr. taká C 4.
Na Slovensku je pitná voda, je teplá voda, máš prístup k vzdelaniu , k lekárom ( ešte stále ) , na ulici sa len tak nepotulujú žebrajúce bosé deti , väčšina ľudí má auto a málokto spí na ulici na papieri z kartónu . Žijeme stále lepšie a to podstatne ako väčšina sveta. Toto treba oceniť a nie tu neustále vypisovať aká tu je chudoba, lebo mnohí z nás ani len netuší čo chudoba je , taká tá naturálna a ťažká , že nevieš čo bude zajtra a čo dáš do hrnca deťom .
Ak nie si spokojná , spokojní s 1000 kou v čistom , no tak treba pre to niečo robiť. Autor je mladý človek , život pred sebou , má možností po oný . Len on je nastavený na nariekanie . Za prvé mu to nepomôže, oberá ho o sily a triezve uvažovanie, za druhé je to ťažko asexuálne pre zdravé mladé sebavedomé ženy a zatretie nepohne sa z miesta.

@subartic správne preto idem späť do Nemecká

pako24
7. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_922d01 Uvazujem silno o tom vratiť sa späť natrvalo tam Len chcel som tu ostat žiť mam tu rodiinu netere synovca . založiť si tu rodinu deti ale ako s tými dokopy cca 1500 s budúcou manželkou žiť hypoteku splacať dieťa uživiť ozaj že to bude skromne chudobne . Nepadaju holuby ale ostava z vyplaty aj na koničky relax život

@anonym_autor keď si ako slobodný 7 rokov robil v Nemecku, tak tu teraz neplač, keď ti tam bolo tak dobre, tak si si už mohol našetriť aj na 2 byty na Slovensku a tu mať pohodový štart, aj keby si tu hneď začínal s minimálkou...

anonym_922d01
7. aug 2025
@subartic

ja keď toto čítam ..., Nedávno som bola na Srí Lanke, treba ísť a zažiť čo je to naozaj chudoba, alebo keď pozerám cestovanie jedného mladého muža po Pákistane alebo Indiia ten hovorí že si ani nevieme predstaviť ako nám je tu dobre. Ja si nemyslím že sa vo všeobecnosti na Slovensku živorí , len mnoho ľudí je finančne negramotných , mnoho ľudí má skreslené predstavy že zamestnávatelia sú povinní dávať vyššie platy, benefiny, nie sme ochotní sa sťahovať, presúvať, byť flexibilní . Nie sme kreatívní , ochotní znášať obtiaže , jednoducho chceme všetko tu a teraz a veľa.
Ja podnikám , som zamestnávateľ , a keď tu čítam ako si pcháme vrecká , nuž skúste zákazku nájsť , urobit a hlavne z dotyčného aj dostať peniaze a potom zaplatiť zamestnancov, ktorí nikdy nie sú spokojní , aj keby ste im dali akékoľvek benefity. To je jednoducho v povahe človeka.

@subartic súhlasím, ale tiež sa môžeme ísť pozrieť do Luxemburska, kde je prlemerný dôchodok vyšší ako u nás priemerný plat. Autor témy nie je frustrovaný z toho, že si nemôže dovoliť 4 izbák v BA pod Kolibou za 500000 a BMW M850 k tomu. má obavy, ako by z bežného platu zabezpečil rodinu

anonym_922d01
7. aug 2025
@kikusenka1

@anonym_922d01 ja som písala ze mam 3 male deti, ako žijeme a koľko si odložíme. 3 male deti (4 roky, 3 roky, 6 mesiacov)

@kikusenka1 myslela som si,že deti sú ešte maličké, minimálne to najmenšie, keď si na RD. Ale zreme nemáte hypo, alebo len veľmi nízku, no autor potrebuje aj bývať, preto je tvoja odpoveď irelevantná

anonym_922d01
7. aug 2025
@pako24

@anonym_autor keď si ako slobodný 7 rokov robil v Nemecku, tak tu teraz neplač, keď ti tam bolo tak dobre, tak si si už mohol našetriť aj na 2 byty na Slovensku a tu mať pohodový štart, aj keby si tu hneď začínal s minimálkou...

@pako24 dnes už v Nemecku za 7 rokov na byt nenašetríš, tie doby sú už dávno preč

lesik
7. aug 2025
@anonym_b7b061

@lesik Svoje chyby máš vo svojom blogu. Najprv si bola na dlhodobej OČR a potom si sama dala výpoveď. A teraz sa ešte sťažuješ? Výpoveď sa dáva vtedy, keď máš isté nové, lepšie miesto.

@anonym_b7b061 dlhodobá očr bola naplánovaná, necháš svoju mamu v ťažkom stave po prepustení z nemocnice? viete alčo je to starať sa o totálneho ležiaceho pacienta ? čo to všetko zahrňa?a dôvod výpovede si nechám pre seba,nie sme tu vo spovedeonici drahá anonymka.

alica110
7. aug 2025
@pako24

@pako24 Ty kde žiješ?? To už dávno neplatí, zobuď sa do reality.

pako24
7. aug 2025
@alica110

@pako24 Ty kde žiješ?? To už dávno neplatí, zobuď sa do reality.

@alica110 tak čo tu potom autor trieska o tých superplatoch v Nemecku? Tak ako si potom tam kúpi byt, keď tam sú primerané nemeckým platom? Aj tu je ponuka bytov prispôsobená tunajšej kúpnej sile. Keby tu na to ľudia nemali a nekupovali, cena by šla dolu, zatiaľ ide stále hore....

alica110
7. aug 2025
@pako24

@alica110 tak čo tu potom autor trieska o tých superplatoch v Nemecku? Tak ako si potom tam kúpi byt, keď tam sú primerané nemeckým platom? Aj tu je ponuka bytov prispôsobená tunajšej kúpnej sile. Keby tu na to ľudia nemali a nekupovali, cena by šla dolu, zatiaľ ide stále hore....

@pako24 Prispôsobená kúpnej sile u nás? 😂😂😂 Tak ten bol dobrý 😂
Tie nehnuteľnosti skupujú špekulanti, rozhodne nehnuteľnosti nie sú prispôsobené kúpnej sile.

rikarika
7. aug 2025
@subartic

@subartic zvláštne, že keď čítam tvoj príspevok, tak v telke v správach hovoria že dve tretiny slovákov majú problém vyžiť z výplaty.....akosi tu niečo nesedí s tvojimi vypoctami

subartic
7. aug 2025
@anonym_autor

@subartic správne preto idem späť do Nemecká

@anonym_autor no tak potom o čom je táto téma ? tak sa vráť do Nemecka a pracuj tam . Môj syn má 25 , ukončené VŠ , pracuje ako klinický fyzik na onkológii , za 5 rokov má šancu na prvú atestáciu , jeho mzda je 1700 v hrubom , pracuje od 7 ráno do 14:15 ( 3-4 skupina ) a potom ide ku mne do firmy na dve - tri hodiny aby pracoval ešte tu . Býva v garzónke , má jedno malé auto a šetrí ako sa dá na byt , popri tom sa vzdeláva a učí . Atestáciou sa dostane možno za 5 rokov na 3000-3500 v hrubom . Poslúchol ma a pracuje ako sa len dá keď je mladý , nezvolil opačnú cestu. No a chodí tiež do posilovne .

subartic
7. aug 2025
@rikarika

@subartic zvláštne, že keď čítam tvoj príspevok, tak v telke v správach hovoria že dve tretiny slovákov majú problém vyžiť z výplaty.....akosi tu niečo nesedí s tvojimi vypoctami

@rikarika ano dve tretiny, bolo to tuším včera. Ale tiež sa občas pozriem do košov čo tí ľudia kupujú , doporučujem ti to . Preto píšem o finančnej negramotnosti .

rikarika
7. aug 2025
@subartic

@rikarika ano dve tretiny, bolo to tuším včera. Ale tiež sa občas pozriem do košov čo tí ľudia kupujú , doporučujem ti to . Preto píšem o finančnej negramotnosti .

@subartic pozerám archív. Do košov smetných či nákupných v potravinách?

subartic
7. aug 2025
@rikarika

@subartic pozerám archív. Do košov smetných či nákupných v potravinách?

@rikarika aj aj .

pako24
7. aug 2025
@anonym_922d01

@pako24 dnes už v Nemecku za 7 rokov na byt nenašetríš, tie doby sú už dávno preč

@anonym_922d01
ako single sa prebývam/prestravujem hocikde za pár šupiek a v Nemecku by som odložil min 2 tisícky mesačne (inak by som tam cestu za robotou nemeral), 2000*12*7=168000 a to stačí na 2 byty v okresných mestách, alebo jeden v BA

siska53
7. aug 2025
@kikusenka1

Muž zarába 1200 ja poberam rodicak, mame 3 deti, 2 autá a dokonca si vieme mesacne aj odložiť. Kupujeme kvalitne potraviny a nevyhadzujeme peniaze za somariny

@kikusenka1 a to sa vam ako dari? Asi nemate hypoteku... ? Tipujem len .

rikarika
7. aug 2025
@subartic

@rikarika aj aj .

@subartic ale veď píšem že ti výpočty nesedia, ak sa bavíme o sledovaní výdavkov na potraviny, tak presne tam je hranica chudoby...

anonym_922d01
7. aug 2025
@nevenka

@milanemila no ako v ktorej oblasti, ze ano. Tak po 30, 40 asi nebude clovek menit uplne smer, ja napriklad zvazujem si dorobit Mgr., lenze problem je, ze uz mam rodinu, deti a potrebujem to dialkovo a v tom odbore je to dialkove uz takeeee...aj o nicom kvalitou, aj sa ponuka asi na 2 VS len. Alebo ist ucit na VS a robit doktorat, z tej prvej vysky. Lebo ten odbor, hoci bol tazky, tak na strednom Slovensku nemas moc sanci. To uz lepsie by mi bolo byt obycajny laborant so strednou, ako vystudovat aplikovanu biologiu na VS, lebo za laboranta do labaku ma nechcu. Nie je to take jednoduche.

@nevenka tak ešte trochu počkaj, kým deti odrastú. Moja mama zmenila smer dva krát, po 30 a dokonca po 50. A úspešne

subartic
7. aug 2025
@rikarika

@subartic ale veď píšem že ti výpočty nesedia, ak sa bavíme o sledovaní výdavkov na potraviny, tak presne tam je hranica chudoby...

@rikarika u nás chudoba nie je . Sledovanie výdavkov na potraviny, je racionálne zmýšľanie . Lebo podľa tohto tvojho argumentu som chudobná aj ja . A ja teda chudobná nie som ani omylom . Roky si sledujem svoje výdavky v domácnosti a osobitne na potraviny.

anonym_922d01
7. aug 2025
@pako24

@anonym_922d01
ako single sa prebývam/prestravujem hocikde za pár šupiek a v Nemecku by som odložil min 2 tisícky mesačne (inak by som tam cestu za robotou nemeral), 2000*12*7=168000 a to stačí na 2 byty v okresných mestách, alebo jeden v BA

@pako24 akurát že 7 rokov nežiješ, iba prežívaš a tie roky ti už nikto nevráti.

pako24
7. aug 2025
@alica110

@pako24 Prispôsobená kúpnej sile u nás? 😂😂😂 Tak ten bol dobrý 😂
Tie nehnuteľnosti skupujú špekulanti, rozhodne nehnuteľnosti nie sú prispôsobené kúpnej sile.

@alica110 staré paneláky po sídliskách špekulanti nekupujú, kupujú ich mladí, čo chcú svoje bývanie a koľko sú ochotní platiť, taká je cena....

rikarika
7. aug 2025
@subartic

@rikarika u nás chudoba nie je . Sledovanie výdavkov na potraviny, je racionálne zmýšľanie . Lebo podľa tohto tvojho argumentu som chudobná aj ja . A ja teda chudobná nie som ani omylom . Roky si sledujem svoje výdavky v domácnosti a osobitne na potraviny.

@subartic tak finanční analytici sú potom asi blbi a mali by ísť k tebe na školenie 🤔

pako24
7. aug 2025
@anonym_922d01

@pako24 akurát že 7 rokov nežiješ, iba prežívaš a tie roky ti už nikto nevráti.

@anonym_922d01 tak keď ako single vypadneš za robotou do Nemecka, ideš tam "žiť", alebo "zarobiť"?