icon

Ako získať daň späť pri brigáde?

lili177
30. okt 2025

dobry den, prosim o info, syn prvy krat brigadoval a zarobil si cez 200e, boli tieto peniaze zdanovane, ?mohol by dostat dan spat ak by podal danove priznanie?dakujem za pomoc

melanta
30. okt 2025

@lili177 ak si uplatnil nezdaniteľnú čiastku, tak zdaňované neboli. Či bola odvedená daň si prečíta vo výplatnej páske.

billy_jean
30. okt 2025

Pracoval na DoBPŠ? Podpísal pri nástupe vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti? Ak vyhlásenie nepodpísal, daň bola zrazená.

ibrunova
30. okt 2025

Áno, ak mu bola zrazená, tak si ich vie uplatniť v DP

lili177
autor
30. okt 2025

pozeram ze mi zmenili nazov otazky, tam som pisala ze pracoval v bolte cez flotilu

lili177
autor
30. okt 2025

roznasal jedlo

bashkaxyz
30. okt 2025

Záleží od toho ci si uplatnoval nezdanitelne minimum ale to si asi synator nepamata ci podpisoval ... tie peniaze sa budú vyplácať v marci a behom januara/februára by mu mali dôjsť papiere na daňové priznanie a tam to uvidite ... pripadne nech hsi pozrie výplatnú pásku tam je to tiež napísané

lili177
autor
30. okt 2025

dakujem a tie papiere posiela danovy urad?vdaka

melanta
Autor odpoveď zmazal
melanta
30. okt 2025

@lili177 nie, DÚ neposiela žiadne papiere. Máš dospelého syna a nikdy si nepracovala, keď máš takéto otázky? Posiela tebe ako zamestnancovi DÚ nejaké papiere? Nie.

Syn podpisoval zmluvu s Boltom. Zaznačil v nej, že si uplatňuje nezdaniteľnú čiastku dane? To musí on vedieť a má to isto v zmluve, tak sa do nej pozrite. Ak to v zmluve nemá, nech sa pozrie do výplatnej pásky. Tam vidí, či mu daň bola alebo nebola zrazená.

Ak nezdaniteľnú čiastku dane zaklikol, daň neplatil. Ak nezaklikol, tak daň platil a ak ju chce vrátiť, musí podať daňové priznanie a v ňom požiada o vrátenie dane. Daňové priznanie mu urobí v prvom kvartáli 2026 Bolt (tzv. ročné zúčtovanie) alebo si ho urobí sám alebo mu ho urobí účtovníčka. Daň mu potom vrátia v apríli/máji.

lili177
autor
30. okt 2025
@melanta

@lili177 nie, DÚ neposiela žiadne papiere. Máš dospelého syna a nikdy si nepracovala, keď máš takéto otázky? Posiela tebe ako zamestnancovi DÚ nejaké papiere? Nie.

Syn podpisoval zmluvu s Boltom. Zaznačil v nej, že si uplatňuje nezdaniteľnú čiastku dane? To musí on vedieť a má to isto v zmluve, tak sa do nej pozrite. Ak to v zmluve nemá, nech sa pozrie do výplatnej pásky. Tam vidí, či mu daň bola alebo nebola zrazená.

Ak nezdaniteľnú čiastku dane zaklikol, daň neplatil. Ak nezaklikol, tak daň platil a ak ju chce vrátiť, musí podať daňové priznanie a v ňom požiada o vrátenie dane. Daňové priznanie mu urobí v prvom kvartáli 2026 Bolt (tzv. ročné zúčtovanie) alebo si ho urobí sám alebo mu ho urobí účtovníčka. Daň mu potom vrátia v apríli/máji.

@melanta ďakujem za odpoveď aj keď ten povýšenecky úvod ste nemuseli...pani v príspevku vyššie písala že papiere pošlu...pracovala som a mám šajnu ako postupovať,len som myslela že bol je čosi trošku iné.. ešte raz vdaka

lili177
autor
30. okt 2025
@lili177

@melanta ďakujem za odpoveď aj keď ten povýšenecky úvod ste nemuseli...pani v príspevku vyššie písala že papiere pošlu...pracovala som a mám šajnu ako postupovať,len som myslela že bol je čosi trošku iné.. ešte raz vdaka

@lili177 Bolt je trošku niečo ine

lili177
autor
30. okt 2025
@lili177

@lili177 Bolt je trošku niečo ine

@lili177 či ona myslela že mu dôjde nejaké vyúčtovanie z. Boltu?

melanta
31. okt 2025
@lili177

@lili177 pani myslela zrejme, že Bolt mu pošle potvrdenie a na základe toho si buď urobí daňové sám alebo mu ho urobí účtovníčka. Ale nech si pozrie výplatnú pásku, ak tam nemá daň, tak ju neplatil a nemusí podávať nič. Ak nemá pašku, nech písomne mailom Bolt o ňu požiada. Alebo o iné potvrdenie príjmu a odvodov. Sú povinní to dať aj brigádnikovi. A nie, Bolt nie je niečo iné. Ak tam bol na dohodu a nie na živnosť, tak je postup rovnaký ako pri klasickom zamestnancovi.

lili177
autor
31. okt 2025
@melanta

@lili177 pani myslela zrejme, že Bolt mu pošle potvrdenie a na základe toho si buď urobí daňové sám alebo mu ho urobí účtovníčka. Ale nech si pozrie výplatnú pásku, ak tam nemá daň, tak ju neplatil a nemusí podávať nič. Ak nemá pašku, nech písomne mailom Bolt o ňu požiada. Alebo o iné potvrdenie príjmu a odvodov. Sú povinní to dať aj brigádnikovi. A nie, Bolt nie je niečo iné. Ak tam bol na dohodu a nie na živnosť, tak je postup rovnaký ako pri klasickom zamestnancovi.

@melanta velka vdaka za ochotu😉