icon

Ako získať daň späť pri brigáde?

lili177
30. okt 2025

dobry den, prosim o info, syn prvy krat brigadoval a zarobil si cez 200e, boli tieto peniaze zdanovane, ?mohol by dostat dan spat ak by podal danove priznanie?dakujem za pomoc

melanta
•
30. okt 2025

@lili177 ak si uplatnil nezdaniteľnú čiastku, tak zdaňované neboli. Či bola odvedená daň si prečíta vo výplatnej páske.

billy_jean
•
30. okt 2025

Pracoval na DoBPŠ? Podpísal pri nástupe vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti? Ak vyhlásenie nepodpísal, daň bola zrazená.

ibrunova
•
30. okt 2025

Áno, ak mu bola zrazená, tak si ich vie uplatniť v DP

lili177
autor
•
30. okt 2025

pozeram ze mi zmenili nazov otazky, tam som pisala ze pracoval v bolte cez flotilu

lili177
autor
•
30. okt 2025

roznasal jedlo

bashkaxyz
•
30. okt 2025

Záleží od toho ci si uplatnoval nezdanitelne minimum ale to si asi synator nepamata ci podpisoval ... tie peniaze sa budú vyplácať v marci a behom januara/februára by mu mali dôjsť papiere na daňové priznanie a tam to uvidite ... pripadne nech hsi pozrie výplatnú pásku tam je to tiež napísané

lili177
autor
•
30. okt 2025

dakujem a tie papiere posiela danovy urad?vdaka

melanta
•
Autor odpoveď zmazal
•
melanta
•
30. okt 2025

@lili177 nie, DÚ neposiela žiadne papiere. Máš dospelého syna a nikdy si nepracovala, keď máš takéto otázky? Posiela tebe ako zamestnancovi DÚ nejaké papiere? Nie.

Syn podpisoval zmluvu s Boltom. Zaznačil v nej, že si uplatňuje nezdaniteľnú čiastku dane? To musí on vedieť a má to isto v zmluve, tak sa do nej pozrite. Ak to v zmluve nemá, nech sa pozrie do výplatnej pásky. Tam vidí, či mu daň bola alebo nebola zrazená.

Ak nezdaniteľnú čiastku dane zaklikol, daň neplatil. Ak nezaklikol, tak daň platil a ak ju chce vrátiť, musí podať daňové priznanie a v ňom požiada o vrátenie dane. Daňové priznanie mu urobí v prvom kvartáli 2026 Bolt (tzv. ročné zúčtovanie) alebo si ho urobí sám alebo mu ho urobí účtovníčka. Daň mu potom vrátia v apríli/máji.

lili177
autor
•
30. okt 2025
@melanta

@lili177 nie, DÚ neposiela žiadne papiere. Máš dospelého syna a nikdy si nepracovala, keď máš takéto otázky? Posiela tebe ako zamestnancovi DÚ nejaké papiere? Nie.

Syn podpisoval zmluvu s Boltom. Zaznačil v nej, že si uplatňuje nezdaniteľnú čiastku dane? To musí on vedieť a má to isto v zmluve, tak sa do nej pozrite. Ak to v zmluve nemá, nech sa pozrie do výplatnej pásky. Tam vidí, či mu daň bola alebo nebola zrazená.

Ak nezdaniteľnú čiastku dane zaklikol, daň neplatil. Ak nezaklikol, tak daň platil a ak ju chce vrátiť, musí podať daňové priznanie a v ňom požiada o vrátenie dane. Daňové priznanie mu urobí v prvom kvartáli 2026 Bolt (tzv. ročné zúčtovanie) alebo si ho urobí sám alebo mu ho urobí účtovníčka. Daň mu potom vrátia v apríli/máji.

@melanta ďakujem za odpoveď aj keď ten povýšenecky úvod ste nemuseli...pani v príspevku vyššie písala že papiere pošlu...pracovala som a mám šajnu ako postupovať,len som myslela že bol je čosi trošku iné.. ešte raz vdaka

lili177
autor
•
30. okt 2025
@lili177

@melanta ďakujem za odpoveď aj keď ten povýšenecky úvod ste nemuseli...pani v príspevku vyššie písala že papiere pošlu...pracovala som a mám šajnu ako postupovať,len som myslela že bol je čosi trošku iné.. ešte raz vdaka

@lili177 Bolt je trošku niečo ine

lili177
autor
•
30. okt 2025
@lili177

@lili177 Bolt je trošku niečo ine

@lili177 či ona myslela že mu dôjde nejaké vyúčtovanie z. Boltu?

melanta
•
31. okt 2025
@lili177

@lili177 pani myslela zrejme, že Bolt mu pošle potvrdenie a na základe toho si buď urobí daňové sám alebo mu ho urobí účtovníčka. Ale nech si pozrie výplatnú pásku, ak tam nemá daň, tak ju neplatil a nemusí podávať nič. Ak nemá pašku, nech písomne mailom Bolt o ňu požiada. Alebo o iné potvrdenie príjmu a odvodov. Sú povinní to dať aj brigádnikovi. A nie, Bolt nie je niečo iné. Ak tam bol na dohodu a nie na živnosť, tak je postup rovnaký ako pri klasickom zamestnancovi.

lili177
autor
•
31. okt 2025
@melanta

@lili177 pani myslela zrejme, že Bolt mu pošle potvrdenie a na základe toho si buď urobí daňové sám alebo mu ho urobí účtovníčka. Ale nech si pozrie výplatnú pásku, ak tam nemá daň, tak ju neplatil a nemusí podávať nič. Ak nemá pašku, nech písomne mailom Bolt o ňu požiada. Alebo o iné potvrdenie príjmu a odvodov. Sú povinní to dať aj brigádnikovi. A nie, Bolt nie je niečo iné. Ak tam bol na dohodu a nie na živnosť, tak je postup rovnaký ako pri klasickom zamestnancovi.

@melanta velka vdaka za ochotu😉