icon

Ako získať hypotéku na pozemok a drevodom?

19. máj 2024

Ahojte chceme riešiť hypotéku. Chceli by sme si kúpiť pozemok a dať si postavit drevodom. Bohužiaľ našetrené peniažky nemáme, preto by sme to chceli riešiť všetko cez hypotéku. Preto sa chcem spýtať či ste mali niekto takuto situáciu a riešili ste to takto? Ak sa to vobec dá, že požiadať o hypotéku na pozemok a potom žiadať na stavbu domu. Ďakujem za rady

Strana
z2
babovka2321
20. máj 2024

Ty si naozaj myslis, ze za 90000 postavis hotovy dom? To bude vo velkosti garsonky?

butterflyeffect
20. máj 2024

@babovka2321 drevodom postavi za taku sumu niekedy aj za menej

autor
20. máj 2024

@melanta to je to, ze ja som sa pýtala niečo a vy si tu splietate svoje, ja som chcela odpoved na otázku .. to z čoho budeme platiť, koľko zarábame a koľko mame na ucte to už je vec nasa. Keď nemáte skúsenosť s tým čo som sa pýtala naozaj nechápem načo sa ozyvate. Ja som dospela osoba nepotrebujem vaše poúčania.

autor
20. máj 2024

@babovka2321 nie nebude vo veľkosti garsónky iba že by mala garsónka 100 m2

autor
20. máj 2024

@sasa1310 zaujímavé a preto sa na dalších fórach riešilo niečo podobne. Nemudrujte prosím vás keď nemáte čo k otázke dodať. Vďaka

babovka2321
20. máj 2024

@butterflyeffect jedine ak ho bude stavat cely sama vlastnymi rukami

autor
20. máj 2024

@babovka2321 prečo keď nemáte o tom ani sajnu sa ozyvate ? Z nudy?

butterflyeffect
20. máj 2024

Jedine co vam ostava ze obehat banky ze kde vam vedia dat max na kupu pozemku a ci by ste vedeli zbytok nejako dolozit zo svojich… potom zistit podmienky ci vam vie neiktora banka vie zabezpecit postupne financovanie aj drevodomu a za akych podmienok, rataj s tym ze je to beh na dlhe trate a vzdy budete musiet investovat urcitu sumu sami. Ale ak mate kde byvat a nezatazi vas hypo na pozemok, tak kupit zatial len pozemok a zacat stavat neskor… a uvidite ako sa vam casom situacia vyvinie. Vela moznosti nie je ale viem ze clovek sa dokaze uskormnit , pripadne najst k praci este druhu pracu-maknut a usetrit aby ste sli za svojim snom.

babovka2321
20. máj 2024

Ty nemas ani sajnu, kolko penazi dom zozerie. Lietas v oblakoch.

autor
20. máj 2024

@butterflyeffect mame finančného poradcu, viem aj to že treba pobehať banky a podobne mna len zaujímalo či sa s tým niekto akurát teraz nestretol že ako to chodi a podobne 🙂

autor
20. máj 2024

@babovka2321 ešte niečo k téme ?

melanta
20. máj 2024

Autorka, píšeš, že nemáte nič ušetrené, potrebuješ 100% financovania na pozemok aj stavbu domu. A keď dostaneš odpovede absolútne k veci, tak píšeš, že si dospelá a nepotrebuješ poučiť. Keby si nepotrebovala, nebudeš zakladať túto tému. Poraď sa s finančným maklérom. Ale dobrý finančný maklér ti bude dávať rovnaké otázky a pôjde ešte hlbšie do toho, aké príjmy, výdavky a úspory máte a čo musíte mať na to, aby ste mohli zrealizovať váš v súčasnosti nereálny sen. Darmo sa tu budeš fučať, dostala si veľa odpovedí k veci. Keby si bola dospelá aj mentálne, tak by si to vedela uznať. Ty len prskáš na každú pravdu, ktorú tu niekto napíše. Mimochodom, ak máte finančného makléra, tak ho vymeň za dobrého makléra. Ak budete mať dobrého, nemusíš obiehať banky a nemusíš zakladať diskusie na koníku.

modrykolibrik
20. máj 2024

@autor nedavno sme brali hypo na dom. Dali nam skoro plnu sumu. Na pozemok este daju ale na drevodom banky nechcu dat pretoze to nepovazuju za dom.
Dom je pre nich nieco co ma pevne zaklady.

autor
20. máj 2024

@melanta asi na to je to fórum zriadené aby sa tu ľudia pýtali 🙂
Rozidel je v tom odpovedať na to čo sa pýtam a nie na poučania ohľadne iných veci. Nepochopili me sa nevadi.
Nejdem reagovať na vaše “zmysluplne” riadky ďalej .. raz budete žiadať odpoved mozno aj vy a dúfam že sa vám to vráti, pekný den

autor
20. máj 2024

@modrykolibrik aha jasne, ďakujem pekne za odpoved. Nás to nejak ani nenapadlo že by má drevodomy nedávali. S finančným sme toto ešte neriešili tiež nemá iba nás preto som sa zatiaľ spýtala tu

vikiki29
20. máj 2024

Nuž, odpoveď na tvoju otázku - nie, očividne nikto nemá skúsenosť so 100% hypotékou na pozemok + stavbu domu. V dnešnej dobe je to úplná finančná samovražda. Darmo tu kopeš okolo seba, odpoveď bude stále taká istá - nie, žiadna banka ti toto nedá. A ver mi, že je to len pre tvoje dobro, tie banky vedia, prečo majú podmienky nastavené tak ako majú.

martul
20. máj 2024

Ale to nie je moralizovanie, to sú rady aby si trošku precitla do reality. Ty si myslíš, že každému pomohli rodičia s peniazmi alebo založením domu? Nie. Ale treba trošku reálne uvažovať. Aj keby ste mali vlastný pozemok tak bez peňazí stavať dom preboha?! Aspoň ste si zisťovali podmienky keď nad tým uvažujete? Asi nie.
Moja dcéra má pozemok v osobnom vlastníctve, nasetrenych 50 tis. / Nie nechvalim sa/ a jednoducho povedala, že zatiaľ nie a basta. Tiež túži po vlastnej streche nad hlavou ale treba si trošku porozmýšľať a potom konať.

lienka.7
20. máj 2024

Autorka, takže nemás ani dom ani pozemok... čím chceš potom ručiť na tu hypo???
A ano, my sme to tak mali, rucili sme rodicovskym bytom, za ten sme kúpili pozemok a postavili hrubú stavbu a potom brali "dodatočnú hypo" este na dokončenie domu. Nikdy viac by som to neurobila.

majka36912
20. máj 2024

Kamaratka si brala takto spotrebak na pozemok, nieco malo nasetrene uz mali. A jej priatel hypo na stavbu domu. Maju sice pekny prijem, ale 100% nedostali.
Jediny pripad, ktory poznam, ze dostal relativne prednedavnom 100%,je moja znama, ale museli zalozit este aj dom manzelovych rodicov, aj novokupeny byt a tam mozno zavazilo aj to, ze je vojak z povolania a v tej dobe uz zacal poberat vysluhovy dochodok popri vyplate.

butterflyeffect
20. máj 2024

@majka36912 je to jedno z rieseni kombinacia hypo a spotrebaku( ak prijem pusta) po vystavbe sa da refinancovat, ale tie prve roky je to dost financne zatazujuce a na posudeni jednotlivca ci by sa nezatazil pripadne nedostal do nesplacania…

zltalienka
20. máj 2024

Autorka: máš pravdu nie každý sa narodil do bohatej rodiny a nie každému mohli ručiť rodičia svojim rodičovským domom.
Napíšem Ti ako sme my došli k vlastnému domčeku. 1 a pol roka v podnájme, aby sme nasporili na 20% z hodnoty bytu.
Kúpa 1 izbového bytu, na hypotéku + nasporena hotovosť. Bývali sme v ňom aj po narodení najstaršieho syna. Neskôr kúpa 2 izbového bytu, nech máme viac miesta, znova hypotéka a doplatok nasporena hotovosť. Po predaji 1 izbového bytu kúpa pozemku za hotové. Hypotéku z 1 izbového bytu sme preniesli na 2 izbový byt.
Posledná hypotéka bola na výstavbu rodinného domu s tým, že sme zakladali pozemok kúpený v hotovosti. Čerpanie na tranže, s ktorými v našom prípade nebol problém. Po dostavaní domu predaj bytu a ostal nám dom a iba 1 hypotéka.
Základ toho všetkého bolo, že sme vždy mali nižšie výdavky ako príjmy a o dosť. Teda vždy sme si dokázali niečo odložiť.

alickapusinka
20. máj 2024

autorka v úvodnom príspevku píšeš nemáme našetrene nič chceli by sme celu hypotéku. Tak mate alebo nemáte našetrene. Drevo dom 90 tisíc no to určite to kde tak lacno sa dá postaviť. Prikryte sa takou perinou na akú mate.

tamtumdo
20. máj 2024

Pozri, pokiaľ máte finančného poradcu,riešte to s ním,nemusíte nikam behať,všetko vybaví za vás,a mnoho krát lacnejšie akokeby ste šli do banky sami....on Vám vysvetlí vaše možnosti....
Žiaľ,je to tak,aj stále bolo,že hypotéka je pre tých,ktorí si ju môžu dovoliť.... Po prvé musíte mať 20% z ceny či spotrebak,či od rodičov,či od.priatelov to je jedno, 20% musíte mať svojich
Po druhé. pokiaľ nemáte nasporené,alebo nemáte pozemok, nedajú Vám úver na stavbu aj na pozemok...nikto nikdy nedostal takýto úver...100% financ pozemkov neexistuje.
Po tretie keď by ste aj pozemok mali, na drevodom úver taktiež nedostanete.....
Veľa ľudí má také sny,to nieje zle, treba si za tým ísť...ale vo vašej situácii toto čo opisujes,žeby ste chceli proste nieje možné.Drevodom na hypotéku nepostavite,bez financií ktoré nemáte,ani murovany
Musíte niečo zmeniť v požiadavkách,toto nieje vo vašich finančných možnostiach...
Tiež sme riešili bývanie, mali sme 24 r. a chceli sme zakladať rodinu pomaly... najprv sme si chceli zabezpečiť bývanie...do bytu sme.nechceli....tiez sme šli stavať....ale po návšteve finančného poradcu sme zistili,že to čo chceme,jednoducho na to nemáme...tak sme museli zmeniť naše požiadavky,urobiť určité ústupky a kalkulovat s tým načo mame....možností je viac....kúpiť byt,kúpit hotový dom,kúpiť,kúpiť na inom.mieste,kde sú ceny nehnuteľností nižšie,....urobili sme nejaké ústupky a máme čo sme chceli....tiež sme mali veľké oči,boli sme dosť mladí, niečo nasporené.....staviat bez peňazí neexistuje,na stavbu domu hypotéka stačiť nebude...

vreckovka2
20. máj 2024

Davaju hypoteku aj na drevodom, ale prvu tranzu nam pustili az ked stal skelet domu. Cize sme museli zafinancovat predtym pozemok, projekt, poplatky na uradoch, geodet,
plot, vsetky pripojky, zakladovu dosku a cely skelet domu. Cize treba dost penazi na zaciatok. Zial, bez toho sa nepohnete. My sme tiez zacinali od nuly a teda s velmi smiesnymi platmi. Najskor podnajom, lacny, vlhka mala garzonka. Setrili sme neskutocne na 20% z ceny bytu. Potom 2izbovy byt s vysokou splatkou hypoteky a nadalej sme setrili. Ja som mala aj 2 prace isty cas. Nasetrili sme na pozemok, rezervu na zivobytie a financie na tie veci pred samostnou vystavbou domu. Tym, ze hodnota bytu vzrastla a dost sme splatili, tak sme si mohli vziat novu a vyssiu hypo na byt. Z toho sme zafinancovali vystavbu az po skelet domu. A potom nam uz uvolnila druha banka druhu hypo a z toho sme dom dokoncili. Byt sme predali, aby sme dokazali platit hypoteku, lebo takto bola splatka dlhodobo neudrzatelna pre nas. Takto napr. to robia ludia, ktori zacinaju od nuly, bez podpory rodiny. Lahke to nebolo. A nebolo to ani za rok, ani za 5...pozor este na to, ze nie je drevodom ako drevodom. Nie je firma ako firma. A cenu, ci mas za holodom. Treba mysliet aj na dokoncovacie prace, zariadenie.

pe_mi
20. máj 2024

Ahoj,my sme si tak vyskúšali
Keďže 100perc nedávajú,tak sme kombinovali do spotrebakom .mesačná splátka vyše 1100eur.manzel síce zarobil,ale bol noooonstop v práci,e že stále.
Nestalo to za to.

autor
20. máj 2024

@vreckovka2 ďakujem veľmi pekne za odpoved

autor
20. máj 2024

@pe_mi áno pri takej sume som aj rátala že by tá splátka bola vysoká

pieksamaki
21. máj 2024

Choďte si s priateľom zarobiť na 5 rokov do zahraničia. Na začiatok zivota....ísť do hypoteky....a aj na pozemok hypotéku....je slučka na krk.....ani osobný bankrot nedoporučujem potom.....

kavicka12
29. nov 2024

Ahoj mi sme zobrali najprv spotrebný úver a nakúpili (vyplatili)zaň materiál na holú stavbu,potom stavba stála zakrytá a dala sa už ohodnotiť aj s pozemkom lebo to nechceli s holým pozemkom zakladať hoci sme mali svoj pozemok. No a ten spotrebný potom spojili všetko do hypotéky

Strana
z2