Ako získať plný daňový bonus na deti v roku 2025?
Ahojte,
Jozef Mihal píše v jednom príspevku zaujímavé veci.
Co si o tom myslite? Vedia sa k tomuto vyjadriť aj účtovníčky, ak sú tu?
Ďakujem
Kopírujem text z FB:
Ako získa plný daňový bonus na deti za rok 2025 aj rodina, kde matka nemá žiaden príjem (napríklad je na materskej alebo rodičovskej dovolenke) a otec zarába viac ako 2477 eur mesačne, respektíve viac ako 29723 eur ročne?
*
Pani Zuzana je matka dvoch malých detí. Počas celého roka 2025 je na rodičovskej dovolenke. V zamestnaní tak nemá žiaden príjem, bonus na deti si uplatňovať nemôže.
Jej manžel, pán Zdenko, je zamestnaný a má hrubú mzdu okolo 3000 eur mesačne. Ak by si uplatňoval bonus na deti on, mal by ho výrazne krátený, či dokonca nulový.
*
Aj takáto rodina však môže za rok 2025 dostať plný bonus na dve deti vo výške 2400 eur.
*
Ako?
*
Pán Zdenko si kvôli vysokému príjmu nebude uplatňovať daňový bonus počas roka u svojho zamestnávateľa.
Daňový bonus si uplatní pani Zuzana vo svojom daňovom priznaní za rok 2025.
Daňové priznanie si môže podať, aj keby mala úplne nulové - teda žiadne - zdaniteľné príjmy.
Pri výpočte daňového bonusu môže použiť postup podľa § 33 ods. 8 zákona o dani z príjmov.
*
Tak ako sa uvádza v § 33 ods. 8, pani Zuzana si navýši svoj (nulový) základ dane o základ dane svojho manžela, pána Zdenka, a z takto navýšeného základu dane si uplatní nárok na daňový bonus vo výške podľa odsekov 1 a 6.
Pani Zuzana má síce nízky (resp. nulový) základ dane ale po navýšení o vysoký základ dane pána Zdenka dostane plnú sumu daňového bonusu na deti za rok 2025 vo výške 2400 eur.
*
O krátení daňového bonusu z dôvodu, že pán Zdenko má vysoký príjem, pri postupe podľa § 33 ods. 8 v zákone nie je žiadna reč.
Krátenie sumy bonusu je dané podľa § 33 ods. 11 len v prípade, že daňový bonus si uplatňuje oprávnená osoba (rodič) len na základe svojich - vysokých - príjmov, bez započítania príjmov druhej oprávnenej osoby.
*
V zákone je tak diera, chyba, nedorobok ... volajme to ako chcete.
Osobne si myslím, že úradníci na ministerstve financií pri príprave novely nemali dostatok času na to, aby korektne vyriešili krátenie daňového bonusu s ohľadom na výšku príjmov oboch oprávnených osôb (pozrite predošlé statusy), nie je to jednoduché. A oponentúra v tom čase nebola možná, kvôli skrátenému legislatívnemu konaniu.
A tak plný bonus dostane rodina, kde matka zarába 1000 eur mesačne a otec 15000 eur mesačne - ale aj Zuzana so Zdenkom v našom príklade.
*
Riešenie si pritom mohli autori zákona "požičať" z nasledujúceho § 33a.
Podľa § 33a pri daňovom bonuse na zaplatené úroky obdobne priznanie bonusu závisí od príjmu dlžníka - ale - ak má aj spoludlžníka, voči stanovenej hranici príjmu sa jednoducho posudzuje SÚČET príjmov dlžníka a spoludlžníka...
*
Aha...takže ľudia,ktorí za celý rok neodvedu nič získajú takú istý DB ako ti,čo dane odvádzajú a pracujú.V tejto krajine sa naozaj neoplatí pomaly pracovať
ako uctovnicka nic :D treba skor skusit niekomu, kto sa venuje mzdam, pripadne danoveho poradcu 🙂
@doriiis ja sa ta opytam: ked tvoj muz bude zarabat nad stanovenu hranicu, kedy uz nema narok na danovy bonus - je to spravodlive? Ved plati sakra velke dane. Da sa povedat, ze aj za svoju zenu. Preco by mal byt trestany za to, ze sa mu dari? To je spravodlive?
Nie vsetko je spravodlive, no najhorsie je, ze tu sa vecne trestaju ludia, ktori makaju a platia v tomto state najviac.
Ale odhliadnuc od vsetkeho - je tu zakonna moznost? Je! Tak preco ju nevyuzit? Vsetko je v sulade so zakonom.
@katarinaba ....ja neviem,ale zarábanie ,,nadstandart"a nezarabanie vôbec je podľa mňa rozdiel.
Ok takze ked muz zarobi 5000€ mesacne zena 0. Manzel si zrusi poberanie danoveho bonusu ( 0€). A manzelka si urobi v roku 2026 rocne zuctovanie dostane cely bonus za rok 2025 dobre tomu rozumiem?
@doriiis pozri, ked pracuje manzel aj manzelka, obaja po 1.500 EUR, spolu maju 3.000 EUR. Ked pracuje manzel a manzelka je na RD, on zaraba 3.000 a ona 0, spolu maju 3.000 EUR. Rovnako, vsak? Aj ked nie tak rovnako, lebo ked sa ten prijem rozdeli medzi dvoch, tak, tak sa platia nizsie dane, kedze je tam 2x nezdanitelna cas. Navyse, ten s prijmom 3.000 uz ani na tu nezdanitelnu cast nema narok, takze plati o peknu sumu vyssiu dan. Ale rodina s prijmom 3.000 EUR, kde sa to rozrata na dvoch, danovy bonus dostane. Ale rodina, kde zarobil otec dobre, nedostane nic. Tie peniaze sa tykaju celej rodiny.
Potom ešte mnohé ženy by nemali zabudnúť že ak zarábajú menej, nech to stihnú prehlásiť na seba.. ja už som tak urobila..
Tak či tak, je smutné že sa trestajú ti, ktorí zarábajú viac.. nepíšem veľa, pretože zarobiť 2500€ a mať napríklad 3deti vôbec nie je nejaký extrémny príjem, že si zaslúžia zobrať z neho zobrať aj daňový bonus..
Mihal vie čo píše. Živí sa tým že radí iným.
Môj muž patrí k tým ktorý po novom nemajú nárok na daňový bonus. A platí tomuto štátu veľa.
Daňový bonus budem brať ja a uplatnim raz ročne.
@jana_eyre_2 no ved.. ..tak ja na sebe od strednej makam, bezne este o polnoci pracujem a potom mi niekto pri 3 detoch povie, ze nadstandardne zarabam, tak nedostanem danovy bonus. drbnut ma ide...
No toto je dosť problematické a čo som pochopila, ani Mihal tomu celkom dobre nerozumie. Najskor pisal, ze zena na RD si ma podat DP a priznat muzovu cast, na druhej strane zena, ktora je na MD si nemôže podat DP, pretoze nikde nepracovala. Trochu sa v tom strácam. Aj keby som argumentovala, ze jedno je Md a druhe Rd, tak kazda MD trvá cca 6-7mesiacov a pokracuje ako RD... V kazdom pripade este sa nevie co a ako bude. Boli tam uvedene tiez aj priklady toho, ze zena hoci na rd musela mat minulý rok odrobene aspon 1€,aby mohla mat narok na DB, pretoze jej muz nemal narok a je mozne, ze zase pani zhora to zmenia a dokonca aj to, ze sa to moze kratit. V súčasnosti je to tak, ze vlastne nikto stale nic nevie, takze nekrivdim p. Mihalovi, pretoze ani on sam nevie, ale je to naozaj jeden velky zmatok toto
A ked muz ten prijem v 1 mesiaci dosiahne 3000eur,v druhom nie,tak v tom druhom danovy bonus dostane,ze??Teda pobera ho mesacne.Alebo teda celkovo je ten prijem rocny 29000eur ale ked ho nedosiahne,teda mu ten dalsi rok doplatia danovy bonus,ci uz sa to nebude dat??
@jozinzbazin22 mesacny bonus je vlasne preddavok. Celkove sa bude robit rocne vyuctovanie a rovnako ako nedoplatok sa vyplati danovnikovi, tak aj preplatok bude musiet danovnik vratit. Preto sa neodporuca poberat bonus ludom, ktori maju prijmy kolisave v okoli hranici kratenia/straty naroku. Alebo takym, co mavaju vysoke jednorazove odmeny. Pretoze sa bude posudzovat celorocny dosiahnuty prijem.
Je tam update od Mihala z dneška, musí mať manzelka príjem počas roka, zdaniteľný, minimálny, na získanie plného bonusu.
@katarinaba dakujem,takze by to teda malo byt,ze ak muz nepresiahne 29000eur v hrubom rocny prijem,bude mu doplateny danovy bonus za tie mesiace,co nebude mat teda nan narok.Dobre som pochopila,ze?
@katarinaba ahoj, to je presne nás prípad. Muž je na tej hranici príjmu krátenia + sem tam odmeny, ja na RD. Mam to risknúť, mať nejakú dohodu a spraviť potom DP, kde si uplatním bonus? Alebo si ho ma ponechať manžel a uplatňovať mesačne? Pripadne radšej ročne? Ďakujem za odpoved 😉
@linddi ako uz bolo spomenute, je potrebne aby zena na MD mala nejaky zdanitelny prijem. Takze asi nejaku dohodu. Len si treba zistit, ak by si chcela v buducnosti riesit dalsiu matersku, ci ti to neovplyvni. Mihal pise, ze staci v robote vycerpat jeden den dovolenky.
Ostatne sa musite rozhodnut sami. Ja osobne radim, aby si to nechali ludia vyplatit raz rocne. Ale zas ak ma muz taky prijem, mozno by vam nenarobilo problemy, ak by v rocnom zuctovani musel volaco vratit, ked vam to vyhovuje mesacne.
Urcite by som zvazila tu moznost s tym tvojim prijmom. Jedna dohoda, zopar evri a potom podat danove priznanie.
Ak si nebudete uplatnovat mesacne, tak potom po konci roka mate stale moznost sa rozhodnut, co bude pre vas najvyhodnejsie. Len pre istotu tu dohodu zrealizujte, aby si bola stale v hre.
@linddi este doplnim, ze musi ist o zdanitelny AKTIVNY prijem (mzdy, zivnost, umelecky vykon). Cize nie prenajom, predaj nehnutelnosti, vyhra, kapitalove fondy alebo nejaky nahodny prijem.
@katarinaba ahoj, ďakujem moc za tvoju odpoved. Ja už sa na materskú isto nechystám, tak tej možnosti že mi to ovplyvní materskú sa nebojím 😀 dohodu isto mať budem… len som chcela vedieť, či je lepšie mať vyplácaný bonus mesačne alebo ročne ak je ten príjem kolísavý a nastane situácia , že sa niečo zmení a ja si to nebudem môcť uplatniť v mojom DP.
@katarinaba mohla by som sa opýtať či to platí aj na takýto prípad? Do apríla som zamestnaná príjem mám mesačne v čistom do 900€, koncom apríla nastupujem na MD. Máme dve deti do 15 rokov a tretie na ceste, mužovi vychádza, že sa mu bude DB krátiť. Otázka znie: ani jeden si nemáme požiadať o DB na mesačnej báze a potom v daňovom priznaní v roku 2026 si budem oň žiadať ja? Na základe odrobenych mesiacov do apríla by som mala príjem na možnosť podania daňového priznania, alebo musím mať nejakú dohodu aj v ostatných mesiacoch máj - december?
Budem vám nesmierne vďačná za odpoveď a trošku pochopeniu problematiky.
@svetluk musis mat zdanitelny aktivny prijem. A ten mas. Ano, cez rok nepoberat, ty si podas DP a uplatnis muzov zaklad dane. Akurat na najmensie si DP uplatnite az za mesiac, kedy sa narodi. A ostatne samozrejme.
@katarinaba a bude problém, ak by som poberala DB do apríla na mesačnej báze a potom podala daňové priznanie na dorovnanie DB za zvyšné mesiace?
@svetluk nie je to problem. Len musis na mzdove a urobit zapis do vyhlasenia. A potom v ziadosti o rocne zuctovanie uviest mesiace, za ktore si chces douplatnit bonus.

Dnes som toto info overovala telefonicky u účtovnícky, platí, čo napísal Mihal. Okamžite zrušiť poberanie mesačne a zmeniť to za ročne.