icon

Ako zistiť, či má manžel úver?

20. júl 2024

Ahojte, ja ako manželka mám možnosť nejakým spôsobom získať informácie o tom, či môj manžel má niekde zobratý úver? Poprípade koľko? Ďakujem za odpovede.

Strana
z2
michelle567
21. júl 2024

A čo akoze kúpil? Prečo si sa už vtedy neopýtala odkiaľ má na to peniaze? To mi je divné. Vieš o tom viac ako pol roka a ani raz si sa na to nespytala? Keby ma pýtal peniaze tak poviem že takto to nebude pokračovať. Buď vyklopi čo má kde pobrate alebo kde to míňa alebo ako manželka sa idem pýtať do banky kde odchádzajú. Buď otvorí internet banking keď nemá čo skrývať alebo si berieš právnika oddeliť financie..nech s tebou jedna na rovinu a nerobí debila

autor
21. júl 2024

@eliska13 veď toto mi nejde do hlavy, ako je možné obísť manžela/manželku, keď máme BSM. A hlavne ma teda hnevá, ak by on nedaj bože išiel na PNku, čo by bolo. On si práve rekvalifikačný kurz robí cez firmu, čiže mu pôjde značne plat hore. Asi sa spolieha, že to z toho vykryje.

autor
21. júl 2024

@michelle567 jasné, že som sa ho pýtala. Povedal, že niečo si ušetril a dostali v robote prémie. Tie prémie zväčša dáva mne. Keď som sa ho pýtala, prečo teraz nedal, že či on nemá právo si raz za čas niečo dopriať. Tak som to nechala tak. Lenže potom mi to už nesedelo, lebo suma ktorú minul, také prémie isto nedostal. Plus to zvláštne správanie, atď.

michelle567
21. júl 2024

A čo teda kúpil?

lonely66
Odpoveď bola odstránená
jaroslav81
21. júl 2024

Spotrebný úver nepatrí do BSM, pýtal som sa na to v banke, tiež mi to bolo divné , vraj iba hypotéka patrí do BSM. Takto jeden z manželov môže kľudne zobrať úver 40 000€ ak má bonitu a druhý o tom ani nemusí vedieť....niektoré banky pri vyššej sume už ale požadujú aby druhý partner bol spoludlžníkom...

autor
21. júl 2024

@michelle567 a táto informácia je pre teba relevantná prečo? Keď ti poviem, že to bolo auto/loď/helikoptéra, tak budeš lepšie spať? Alebo mi povieš kde na to teda vzal?

@jaroslav81 čiže ak by sa nedajbože jemu niečo stane, tak odo mňa tie peniaze nemôže potom exekútor vymáhať? Napríklad?

lienka.7
21. júl 2024

@autorka v rámci dedičstva určite.

autor
21. júl 2024

@lienka.7 nemyslela som to hneď takto. Ale skôr, že by zostal na dlhšej PNke napríklad, nemal to z čoho financovať a banka by to pochopiteľne začala vymáhať. Či by v tomto prípade napríklad mohli siahnuť na môj príjem. To ma zaujíma najmä.

mondolina
21. júl 2024

pravdaže

tuleniatko
21. júl 2024

Ak si zobral uver pocas trvania manzelstva, tak by si mala byt automaticky spoludlznik...skus sa v Tvojej banke spytat, co vidia pri Tvojom mene v uverovom registri...

michelle567
21. júl 2024

Tak to predaj keď to je váš spoločný majetok. O to mi išlo

lienka.7
21. júl 2024

@autorka ak myslíš, že by ti dal exekúciu na tvoju výplatu, tak to nie. Ale môže mu exekuovat napr.polku bytu, záhrady,... skratka jeho polku majetku. Co je jednoducho jeho. Nie tvoje. Na teba jeho dlhý priamo prejdú až dedicstvom

autor
21. júl 2024

@lienka.7 chápem. Dom nemáme spoločný, ani záhradu, ani žiadny nehnuteľný majetok, takže mne šlo vyslovene len o môj príjem. Ďakujem. No čaká ma s ním veru aj tak dlhá debata.

Ďakujem všetkým za odpovede.

luccija
21. júl 2024

Také veci mal s tebou prebrať a nie potom ti dať menej peňazí, alebo pýtať od teba.Je nezodpovedny na prémie atď sa nemôže spoliehať, dnes robí o 3 m nemusí nemám rada takéto nepremyslené kúpy a zbytočne ako píšeš...

butterflyeffect
21. júl 2024

@tuleniatko nie je to tak ze je clovek automaticky spoludlznik, pri hypoteke ano, ale aj to musi ten druhy podpisat, nestava sa automaticky… pri spotrebnom uvere nie je potrebny manzel/manzelka ako spoludlznik, Ale zvykne sa pri velmi vysokych sumach vyzadovat pisomny suhlas manzela/manzelky s pavnym ukonom.

autor
21. júl 2024

@luccija neprebral to, lebo vedel, že by to neprešlo u mňa. Tak ma takto "elegantne" dodnes obchádza. Akurát, že ja nie som blbá a jeho poznám ako svoje topánky. Už dlhšie viem, že niečo nesedí, a teraz myslím, že som na to prišla.

luccija
21. júl 2024

A, keď ho konfrontujes a prizna sa čo spravíš?

jaroslav81
21. júl 2024

Práveže exekútor môže siahnuť aj na tvoj plat....vymáhanie jeho pohľadávky môže uspokojiť z vášho BSM a tvoja mzda patrí do BSM !!!
Do BSM nepatrí len pár špecifických vecí ako veci osobnej spotreby, šperky atď...a ani zdedená a darovaná nehnuteľnosť. Jeho aj tvoja mzda je v BSM !

amarilka26
21. júl 2024

@mk1111111111 nemozete hocikoho, musi sa zaregistrovat s OP a predpokladam ze autorka ma pristup k muzovmu OP.

jaroslav81
21. júl 2024

@amarilka26 príde poštou zmluva, ktorú treba podpísať a poslať naspäť....zmluva príde do vlastných rúk, takže po tajme sa to nedá spraviť ...robil som to z tej stránky pred rokom...

mk1111111111
21. júl 2024

@amarilka26 vsak pisem, ze tomu neverim

simca06022011
21. júl 2024

vypis z uveroveho registra by sa nedal vyziadat? zda sa mi ze aj online to zvyknu vystavovat

autor
21. júl 2024

@luccija neviem. Budeme si musieť nastaviť nejaké nové pravidlá, ako budeme financovať domácnosť a ako si on bude riešiť svoj dlh. Pre niekoho by to možno bolo na rozvod, ale zas manžel je to dobrý, starostlivý, o dcéru sa príkladne stará, malá ho zbožňuje, doslova sa zblázniť za ním ide, takže to budeme musieť nejako vykomunikovať a hlavne mi bude musieť časom dokázať, že mu môžem znovu veriť, lebo toto je veľká jazva na našom vzťahu.

rozculena
21. júl 2024

dobrý,starostlivý....sa počúvaš? Klame,robí dlhy...mala som to doma....on s tým nikdy neprestane

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
21. júl 2024

ak sa boji s pnky atd, treba si s nim pohovorit, ci ma uvery/nema, ako ich ma zabezépecene, presne pre tento pripad. Ak vas vztah stoji z anieco, mal by ti to s kludom povedat. A potom treba ten uver napr poistit, alebo dobru poistku nech ma manzel, aby v pripade pnky, urazu atd to vedel vyrovnavat aj potom. Debatu vies teda s muzom aj takto "starostlivo" zaodiet.
Ono ak sa penaize nerozkotulaju na somariny a kupi sa hnutelna vec, ta sa da vacsinou aj predat v nutnom pripade... cize aj z toho sa da riesit cast dlhu.

Strana
z2