Ako zvládať platenie vysokých hypoték v dnešnej dobe?
ako zvládate platenie nových hypo, ktoré sú cez 1000€? pretože v dnešnej dobe už nie je možné kúpiť byt v BA pod 200k.. teda 1izbak snad ano.)
kamoška stihla kúpiť 3 roky dozadu pekný 3izbak za 215k, teraz už za tú cenu človek pomaly ani 2izbák nekúpi..kde na to bežný pracujuci ľud zoberie peniaze? šialenstvo
do toho drahé potraviny, vlastne drahé všetko, vychádzate? prípadne, na čom ste začali šetriť, čo ste si doteraz veselo dopriali?
Normalne,mame hypo 1130eur,komplet poplatky aj s tou hypo do 2000eur,a z vyse 2000eur zijeme a teda aj odlozime,ked neni mesiac vyssich vydavkou.
1) nie každý býva v Bratislave a kupuje byty za 400 tisíc
2) ľud s priemerným príjmom cca 1100€ mesačne logicky nebude mať splátku 1000€ mesačne
Takže bežný ľud v Bratislave má žiaľ smolu. Buď kúpi byt ďalej od BA a bude dochádzať alebo sa presťahuje do iného mesta kde sú nehnuteľnosti lacnejšie a príjem podobný. Alebo odíde po škole do zahraničia makať alebo bude robiť všetko preto, aby si zvýšil kvalifikáciu. Alebo sa zmieri, že vlastné bývanie nebude. Bohužiaľ je to tak. Vždy sa ale v týchto diskusiach hneď spomína Bratislava ako keby to bolo celé Slovensko. Trenčín nie je zapadakov a 2-izbák tam kúpiš aj za 140-tisíc. Takže hypotéka okolo 112-tisíc, splátka pod 600€. Vlastné zdroje 28 tisíc. Žiadny extrém.
Nebývame v BA 😂 A zarábame dobre. Dá sa dobre zarábať aj mimo BA. Všetko je o šikovnosti
@anonym_autor no tak aj v Nitre sú takéto paľby a tiež ľudia okolo nás platia takéto nehorázne splátky a sú aj po dovolenkach v lete, na jarné prázdniny preč , na Silvestra chata
Ja to nechápem
A chlap robí v Jaguári napr. a žena na pol úväzku
Ako nechápem
@anonym_autor no tak aj v Nitre sú takéto paľby a tiež ľudia okolo nás platia takéto nehorázne splátky a sú aj po dovolenkach v lete, na jarné prázdniny preč , na Silvestra chata
Ja to nechápem
Ako nechápem
@anonym_d2c65a Úvery a zadlženosť. Ja tiež poznam takýchto
Normalne to zvladame, ked sme taku hypoteku brali dobre sme si zvazili, ci ju bez vacsich problemov utiahneme aj ak by sme mali vypadok prijmu, vyssie zivotne naklady....jasne aj my sa snazime efektivnejsie hospodarit (menej sa stravovat napr. vonku, neminat na zbytocne kraviny, ...), kazdopadne zatial zvladame.
A ano zial je to tak, byty v BA (a nielen BA) maju aktualne sialene ceny 🤷♀️.
2) ľud s priemerným príjmom cca 1100€ mesačne logicky nebude mať splátku 1000€ mesačne
Takže bežný ľud v Bratislave má žiaľ smolu. Buď kúpi byt ďalej od BA a bude dochádzať alebo sa presťahuje do iného mesta kde sú nehnuteľnosti lacnejšie a príjem podobný. Alebo odíde po škole do zahraničia makať alebo bude robiť všetko preto, aby si zvýšil kvalifikáciu. Alebo sa zmieri, že vlastné bývanie nebude. Bohužiaľ je to tak. Vždy sa ale v týchto diskusiach hneď spomína Bratislava ako keby to bolo celé Slovensko. Trenčín nie je zapadakov a 2-izbák tam kúpiš aj za 140-tisíc. Takže hypotéka okolo 112-tisíc, splátka pod 600€. Vlastné zdroje 28 tisíc. Žiadny extrém.
@anonym_dc5262 jasne a čo bude vzdelaný človek čo nie je lekár alebo farmaceut robiť mimo BA, keď pracovný trh je mimo BA otrasný
@anonym_autor
No co bude to ako vo vela krajinach kdo chce byvat vo vacsich mestach bude musiet prenajimat.
Dá sa k tomu dopracovať postupne. Máme splátku 1100€, lebo chceme rýchlejšie splatiť. Avšak nekúpili sme ako prvý byt veľkometrážny 3i byt… a kým sme sa k nemu dostali, trvalo to 10r 🙄. Normálne sa triezvo pozri na čo máš, ak na garzonku alebo 1i, tak šup do toho, potom kúpiš niečo väčšie a potom zas niečo väčšie až kým nebudeš spokojná. Nehovoriac o tom, že z 2 príjmov sa úplne v pohode už kupuje byt za 200-300k a da sa aj vyžiť.
@anonym_dc5262 jasne a čo bude vzdelaný človek čo nie je lekár alebo farmaceut robiť mimo BA, keď pracovný trh je mimo BA otrasný
@anonym_89a103 netuším v akej realite žiješ ale zjavne v inej ako ja. Ľudia zarábajú dobre aj mimo Bratislavy. Nežijem v Bratislave a ľudia okolo mňa si vedia dovoliť bývanie, aj slušné auto aj ísť na dovolenku. A nie sú lekári.
@anonym_dc5262 a preto potrebujú energopomoc 😏
@anonym_autor kto kúpi byt za 400 000€?🫣 vyjdeš za dvere bytu a nie si doma😵💫 otras….
@anonym_dc5262 tak teda Trenčín a Bratislavu snáď nebudeš porovnávať. Diera ako mnoho iných miest na Slovensku a nič neponúka. V Bratislave máš všetko👍
Ja to nechápem
Ako nechápem
@anonym_d2c65a možno majú only fans účet a tam zarábajú 😀
@anonym_autor v BA? Uplne normalne. Tu su prijmy vyssie. Ak nechces byvat v nejakom luxusnom komplexe tak v pohode. Aj ten byt najdes v lepsej cene ako pises.
Ja to nechápem
Ako nechápem
@anonym_d2c65a toto ani ja nechápem, tiez NR. Obycajne zamestnania, dve dovolenky ročne minimálne, auto za 50 000, novy dom.
@anonym_dc5262 tak teda Trenčín a Bratislavu snáď nebudeš porovnávať. Diera ako mnoho iných miest na Slovensku a nič neponúka. V Bratislave máš všetko👍
@anonym_106d3f samozrejme že sú v Bratislave lepšie možnosti, ale poviem ti jednu novinku: ľudia žijú aj inde a neživoria. Len sa každý s prepáčením serie do Bratislavy a potom nadáva ako si má dovoliť v nej nehnuteľnosť. Predstav si že ja som zo spomínanej diery zvanej Trenčín a v Bratislave by sme s mužom nezarobili o nič viac ako tu a navyše sme si mohli dovoliť kúpiť novostavbu, čo je v Bratislave úplne nereálne ak nezarábaš vysoko nadštandardne. Tak láskavo prestante zhadzovať iné mestá, lebo aj v nich sú dobré pracovné príležitosti a ľudia sa majú fajn. Nekupuje každý nehnuteľnosť v BA, tak sa v týchto témach netvárme o opaku. Nebavíme sa o žiadnej Gelnici alebo Poltári.
@anonym_106d3f samozrejme že sú v Bratislave lepšie možnosti, ale poviem ti jednu novinku: ľudia žijú aj inde a neživoria. Len sa každý s prepáčením serie do Bratislavy a potom nadáva ako si má dovoliť v nej nehnuteľnosť. Predstav si že ja som zo spomínanej diery zvanej Trenčín a v Bratislave by sme s mužom nezarobili o nič viac ako tu a navyše sme si mohli dovoliť kúpiť novostavbu, čo je v Bratislave úplne nereálne ak nezarábaš vysoko nadštandardne. Tak láskavo prestante zhadzovať iné mestá, lebo aj v nich sú dobré pracovné príležitosti a ľudia sa majú fajn. Nekupuje každý nehnuteľnosť v BA, tak sa v týchto témach netvárme o opaku. Nebavíme sa o žiadnej Gelnici alebo Poltári.
@anonym_dc5262 u nas bezne ludia pracuju aj z Tn,maju to kusok po dialnici,tak isto ako mnohi aj z vychodu 100eur im strhnu za ubytovanie.
@anonym_dc5262 u nas bezne ludia pracuju aj z Tn,maju to kusok po dialnici,tak isto ako mnohi aj z vychodu 100eur im strhnu za ubytovanie.
@anonym_60871a ano, presne tak aj ja poznám. Raz do týždňa behnú do bratislavy a zvyšok homeoffice. A bývajú za lacnejšie ako v BA.
Neviem si predstavit mat hypo 1000. Neprezila by som. Skoro cely plat by isiel tam.. kde su potraviny, nafta, dalsie ucty. Ked som si ju brala bola nizsia a rozmyslala som nad tym ci to dam ked budem sama. Zvladam to.. ale dnesna doba je naozaj velmi tazka. Je to tu horsie a horsie.
V dnešnej dobe HO už bude jedno kto kde býva. Môžeš si kúpiť byt v Čiernej nad Tisou za 20 000€ a robiť na HO pre Bratislavskú firmu za 3000€. Mám kolegov z Bardejova, Trebišova, Prešova a robia na HO pre Košickú firmu programátorov za 5000€.
Kúpiť si byt v BA a potom tam robiť predavačku v Lidli alebo upratovačku sa neoplatí. Tam už len buď tí čo zarábajú nadštandardne alebo čo zdedili byt po rodičoch.
@anonym_60871a ano, presne tak aj ja poznám. Raz do týždňa behnú do bratislavy a zvyšok homeoffice. A bývajú za lacnejšie ako v BA.
@anonym_dc5262 ale je normalne,ze vsetko hadzu do 1 vreca,vidia iba obmedzene.
Mať byť za 400k nie je povinnosť. Ani žiť v BA nie je povinnosť. Ja som tam žila a išla som preč, lebo mi to absolútne nevyhovovalo, aj keď "tam máš všetko". Každý máme na výber. Stačí nemať v hlave typické slovenské nastavenie ako mal hrdina Jánošík "bohatí sú zlí, treba im brať, chudobní sú dobrí, treba im dať". A sám sa pričiniť o to, aby som sa mal lepšie a nezávidel ostatným, kde na to berú.
Treba si rozmysliet, koho volit vo volbach. Ak je tam vlada, co populisticky rozhadzuje, kradne, ekonomika uz 4tu ficovu vladu pada, lebo efekt Miklosovych reforiem davno skoncil, lebo do toho zasahuju ako ekonomicki analfabeti. Vysledkom su znizujuce sa mzdy, zvysujuce sa ceny a znizujuca sa kupyschopnost a zvysujuca sa chudoba. Sme ekonomicky na konci eu, kam nas dostal Fico. A nie stara Simeckova, ani Soros, ani Biden, ani Chuck Norris. Za Miklosa sme boli tiger strednej europy, dnes odtialto utekaju zamestnavatelia pre chore transakcne dane a korupciu.
Ano, na vyssie ceny novych bytov vplyva aj transakcna dan, aj vyssia DPH, aj vyssie dane a odvody.
Druha vec je, ze kedysi sa slo postupne z mensieho bytu do vacsieho, 5-10 rokov sa byvalo na privatoch a dnes chce mat kazdy v 23 rokoch bungalow, 3 auta, lyzovacku v Alpach a leto v exotike, lebo aj sused to ma. Zijeme na ukor buducich generacii, tato generacia sa ma tak dobre, ako ziadna predtym a este si stazuje, ze je to malo.
@anonym_dc5262 všetci vieme, že ľudia žijú aj v iných mestách. Tie mestá sa pomaly vyrovnávajú cenovo Bratislave. Radšej teda budem žiť v meste, ktoré mi viac ponúka. A že niekto sa trepe do BA a nevychádza mu to, je jeho neznalosť matematiky.
A veruže v TN tie byty nie sú o nič lacnejšie.
https://karpatskatrencin.sk/cennik/
3 kk.izbový byt za 382 000 je fakt terno, ktoré mi Trenčín ponúka 😉
BA pre porovnanie, tak isto novostavba a viac metrov navyše 🤷♀️
https://rndz2.sk/cennik/pocet-izieb/3?gad_sourc...

tie byty predávajú ľudia 😏