icon

Ako zvládať rastúce náklady v domácnosti?

9. sep 2025

Som nešťastná, všetko je drahšie a drahšie. Náklady stúpajú a výplaty sa nedvihajú. Pracujeme s manželom obaja, máme dve deti, snažíme sa a makáme, možno niekto povie: ,,mali ste sa lepšie učiť, viac na sebe makať,, áno možno sme mali, ale nemôžeme byt všetci vysokoškoláci, treba aj obyčajné profesie ako predavačky, murárov,...
Pracujeme stále, teraz uz budeme pracovať ešte viac, sviatky sa rušia, ruší sa zákaz predaja cez sviatky, no neviem, som nešťastná.
Rozmýšľam nad peniazmi, ako to budeme dávať, keď budú aj tie emisné povolenky a ďalšie veci o ktorých počúvam dookola.
Nechcem riesit politiku, len som sa asi prišla vysťažovať.
Zvládate to finančne, nebojíte sa toho co bude?

Strana
z5
anonym_6591be
13. sep 2025
@evkatk

No o rozkrádaní po tom, čo za Mečiara a ďalších Ficových predchodcov sa robilo, Ficovcom na rozkrádanie od r. 2006 nezostalo nič. Všetok štátny majetok, z ktorého bol aký taký zisk, bol predaný (rozkradnutý). Posledný majetok elektrárne (nestratové) boli predané za Dzurindu. Všetko v štáte, čo vytváralo zisk, sa predalo súkromným osobám, často pod cenu. Toto konanie sa dá pomenovať rôzne. Po nástupe Fica kradnúť nebolo čo, tak si poniektorí privylepšili korupciou, teda "všimným" za možnosť získať zákazky. No na akejkoľvek korupcii sa nedalo toľko zarobiť ako pri predaji všetkého štátneho majetku. A mnohí, čo sa na tom v minulosti podieľali teraz vykrikujú, že to rozkradli Ficovci. Nie, tí už nemali čo rozkrádať, všetko štátne už bolo predané. Nie som na strane ani jedných, no zdá sa mi, že mnohí nevedia, ako sa rozkrádalo všetko, čo sme mali a kto to robil.

@evkatk do istej miery mas pravdu. Ked sa porozdavali fabriky, Fico zacal ryzovat na statnych zakazkach a robi to do dnes. Potom prisli europske fondy. Teraz sa mu na rozkradanie skladame vsetci. Takze Fico co kradnut mal, aj stale ma.

anonym_6a6a7b
13. sep 2025
@vladuska20

Na kazdy komin sa bude davat merac,a ak to prekroci limit,co stanovy blba Ursulka s jej poskokmi tak ludia budu platit.Uvidime to v praxi v cr,co to s nimi urobi.U nas sa moc o tom este nehovori,ale od urciteho roku to uz bude povinne.Napr.Niektore zavody,to uz maju teraz,udaje idu na zivotne prostredie a ak je to prekrocene,musia zjednat napravu.

@vladuska20 vieš, ta blba Uršuľka nema plat 1000 brutto ako Slovak, co to ma platit.., ale tak 30k, možno viac neviem. Cize jej je veľmi ľahko mudrovat. Politici v Bruseli žijú absolútne nereálny zovit s tými ich nadštandardnymi prijimami. A úplatky k tomu samozrejme

majka2
13. sep 2025
@anonym_6591be

@anonym_2b6c8e moje deti maju hypoteky, aj podnikatelske uvery, robia vela, aj.nadstandardne zarabaju. Dopomohlo im k tomu nielen ich vs vzdelanie, ale aj dalsie vzdelavanie vo vystudovanych odboroch. Takze tajomstvo je dobre vzdelanie, sikovnost a cielavedomost. Nestudovat slovenske pofiderne sukromne VS, nesediet doma na rodicaku a nenadavat na stat, ze sa nevie o teba postarat. Stat sa ma postarat o starych a chorych. Zdravy nech sa o seba a svoju rodinu stara sam.

@anonym_6591be len smutne je že ten štat sa o tých chorých a starých nestara

btus
14. sep 2025
@anonym_6591be

@anonym_2b6c8e ano, vsetci odidte, v zahranici vam budu pecene holuby do pusy padat. A potom nechajte vasich starkych volit Fica.

@anonym_6591be žiaľ, Ficiaka bandu, ktorá mu je podobná nevolia len starší, ale veľa mladých.
@autorka máme obidvaja s mužom VŠ, sme Ing, čiže nie nejaká soc. práca či etnografia. Napriek tomu platy nemáme vysoké. U nás na dielni majú chlapi viac, ako ja. ☹ takže škola nie vždy pomôže.

anonym_6a6a7b
14. sep 2025
@majka2

@anonym_6591be len smutne je že ten štat sa o tých chorých a starých nestara

@majka2 stat sa o tých chorých nesrata preto, lebo peniaze vycicaju ti zdraví. A na chorých už potom neostane.
Ono stat totižto nema bezodny mesec

kristiii
14. sep 2025
@anonym_6a6a7b

@vladuska20 vieš, ta blba Uršuľka nema plat 1000 brutto ako Slovak, co to ma platit.., ale tak 30k, možno viac neviem. Cize jej je veľmi ľahko mudrovat. Politici v Bruseli žijú absolútne nereálny zovit s tými ich nadštandardnymi prijimami. A úplatky k tomu samozrejme

@anonym_6a6a7b presne ako napríklad mazurek či uhrik, haniť eu to hej, ale brať stadiaľ prachy im nesmrdí

vanilka83
14. sep 2025

@anonym_autor ja musím povedať za nás,že ja som predavačka a muž robí v strojárstve,ale ma svoju vlastnú SRO,mame dve deti a teda posledné mesiace fakt neostáva na nič iba na povinné poplatky+plus škola,škôlka a potraviny a strava fakt mimo toho si nekúpim nič do domácnosti ci na seba,ide ťažká doba,už len ta vojna akým smerom sa uberá...ale ani sa mi fakt nechce míňať na nič co fakt súrne nepotrebujeme,treba šetriť.

majka2
14. sep 2025
@anonym_6a6a7b

@majka2 stat sa o tých chorých nesrata preto, lebo peniaze vycicaju ti zdraví. A na chorých už potom neostane.
Ono stat totižto nema bezodny mesec

@anonym_6a6a7b HM vláda by najprv mala.zacat.od seba nemyslite ?!

vanilka83
14. sep 2025
@anonym_a726d4

@bale1rinka to niektorí ľudia nevidia.Zahranicie rovná sa raj.Ale utečenci, kriminalita, drogy život v podnájme nič vlastne, lebo sú krajiny a mestá, kde je nemožné kúpiť svoj dom, byt.U nás to je síce politický a ekonomicky zle, ale nebojím sa pustiť deti von a same do skoly.V škole kde chodili a to som vyberala lepšiu skolu bolo veľmi multikulti necítili sme sa už bezpecne.Pokym je človek mladý, tak nerozmýšľa nad takými vecami s vekom prídu aj otázky čo ďalej, dôchodok, zdravie.Vratili sme sa po 8 r domov na SK a sme spokojni

@anonym_a726d4 to máš pravdu niekde v zahraničí fakt nehrozí v dnešnej dobe vlastniť nehnuteľnosť,v podstate všetci tam žijú v podnajmoch

anonym_6fa505
14. sep 2025
@vladuska20

@nufafa mam 5deti,najmensi bude mat 3r v decembri,v januari ide do skolky.Chvala bohu uz je aj odplienkovany,na toto bol ozaj sikovny.Skoda,ze som sa do toho nedala skor,uz by bol teraz v skolke.Ale nevadi.Ja uz davno pracujem,takze ano da sa,ze zena na rd je aj v praci.Dnes som mala rannu,muz ma teraz nocnu.Zajtra opet tak isto aj v nedelu.Zajtra mame obaja 12tku takze klucka sa podava v praci.Starsie deti s malym tie 2hod.vklude vydrzia doma sami.Aj tak spavaju dlho cez vikend.Vzdy sa to da urobit tak,aby bolo dobre pre vsetkych.
To je len priklad ako sa to da,ked sa chce.Ale prave pretoto,aby sme mali o deti postarane a vzdy bol 1 z nas s nimi doma som sla k muzovi do prace,a trvalo mi to ozaj dlhe roky sa tam vobec dostat.Nakoniec naozaj uradovali znamosti,ale ja som chcela,nie musela.Ale ty musis,tak musis urobit vsetko preto,aby dobre bolo a dalo sa.

@vladuska20 podávate si s mužom kľučku, ty dennú, on nočnú. Kedy máte priestor žiť spolu ako rodina? Rodičia a všetky deti

vladuska20
14. sep 2025
@anonym_6fa505

@vladuska20 podávate si s mužom kľučku, ty dennú, on nočnú. Kedy máte priestor žiť spolu ako rodina? Rodičia a všetky deti

@anonym_6fa505 aj to mame.Mame 1 vikend spolocne volno,ja mam cez tyzden 4dni volna,muz ma 4 ranne.Pracujeme na 4smenke,nie 3.Ja mam vikend volny,muz zase robi,potom opacne.On ma hned po mne 4dni volno,ja mam vtedy nocne.Takze aj vieme byt spolu aj ako rodina,aj klucky si podavame aj o deti sa tymto postarame,ocrky nam netreba.

anonym_c52e6a
14. sep 2025

Mňa skôr desí to, čo s nami bude do pár rokov. Nie sú učitelia, nie sú lekári. Moju dcéru prvacku učí 68 ročná učiteľka! Ísť ku lekárovi je ako za trest, je ich málo, čakacie doby strašné. Všetci len utekajte 😞

anonym_6fa505
14. sep 2025
@vladuska20

@anonym_6fa505 aj to mame.Mame 1 vikend spolocne volno,ja mam cez tyzden 4dni volna,muz ma 4 ranne.Pracujeme na 4smenke,nie 3.Ja mam vikend volny,muz zase robi,potom opacne.On ma hned po mne 4dni volno,ja mam vtedy nocne.Takze aj vieme byt spolu aj ako rodina,aj klucky si podavame aj o deti sa tymto postarame,ocrky nam netreba.

@vladuska20 nemáte to ľahké

anonym_6fa505
14. sep 2025
@anonym_c52e6a

Mňa skôr desí to, čo s nami bude do pár rokov. Nie sú učitelia, nie sú lekári. Moju dcéru prvacku učí 68 ročná učiteľka! Ísť ku lekárovi je ako za trest, je ich málo, čakacie doby strašné. Všetci len utekajte 😞

@anonym_c52e6a možno sa treba zamyslieť, prečo utekajú.

vladuska20
14. sep 2025
@anonym_6fa505

@vladuska20 nemáte to ľahké

@anonym_6fa505 mna praca bavi,ja si tam oddychujem po mentalnej stranke,nechodim tam zatial preto,ze musim ale chcem a uvedomujem si to este o to viac,ze vsetko to bolo po znamosti.Sama som to nedokazala,ziadosti,zivotopisov tolke roky.Takze ja toto takto neberiem.Ale vsetko s radostou,a s chutou chodim do prace.Tiez viem,ze kazdym rokom sa mi zdvihne plat,nezostanem stale na tom istom,rozne bonusy kazdu chvilu,priplatky za vikendy na ramec zakona.To co mnohi dostanu buduci rok,my uz mame tento a buduci budu este vyssie.Takze ja som stastna prestastna,ze sa mi tam konecne podarilo dostat.A aj kvoli detom,ked som robila na 3smenke uz sme potrebovali pomoc,takto uz nie.Ale aj deti su uz vecsie,vydrzia aj same.

anonym_6a6a7b
14. sep 2025
@anonym_c52e6a

@anonym_c52e6a termíny u lekarov sú, len si musíš zaplatiť. To je ten rozdiel. A prečo utekajú ľudia zo školstva? Ty sa este divis? Vsak tu stačí čítať tie perly niektorych múdrych matiek a sa ti rozum zastavuje. A to nielen v škole ale aj skolke. Si myslia, ze svet sa točí vylucne okolo ich nevychovaneho decka.

anonym_52cf7a
14. sep 2025
@anonym_6a6a7b

@anonym_c52e6a termíny u lekarov sú, len si musíš zaplatiť. To je ten rozdiel. A prečo utekajú ľudia zo školstva? Ty sa este divis? Vsak tu stačí čítať tie perly niektorych múdrych matiek a sa ti rozum zastavuje. A to nielen v škole ale aj skolke. Si myslia, ze svet sa točí vylucne okolo ich nevychovaneho decka.

@anonym_6a6a7b úplne si to trafila... Mamičky, ktoré svojim nevychovanym deťom hľadia egá. Toto ja z duše neznášam... Podporujú ich v klamaní a zastávajú si ich napriek tomu, že robia zle... Smutné je toto veľmi 😭

evkatk
15. sep 2025

Pred asi 2 rokmi na jednej dedine zomrela (mozgová príhoda) 61 ročná učiteľka počas vyučovania pred svojimi žiakmi - druhákmi. Iná učiteľka na inej škole s vymeneným bedrovým kĺbom chodiaca s jednou barlou učila na 2. stupni ZŠ telocvik. PN jej skončila a má aprobáciu TV. A takých absurdností v školstve je dosť. Učitelia cca po 58. roku sú už veľmi opotrebovaní po desiatkách rokov stresu. Dokonca po 60 - ke mnohí aj zabúdajú. No kto pôjde učiť v dnešnej dobe? Nejde len o malý plat, ale o neustále ponižovania zo strany rodičov, ich neprimeraných požiadaviek, občas častovaním aj vulgárnymi nadávkami. A staršie deti nie sú iné, voči učiteľom sú často sprosté. Ťažko sa dnes hľadajú vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ktorí toto všetko sú ochotní znášať a ešte za nízky plat. Väčšina to skúsi max. 1 školský rok a hľadá si prácu inde.

anonym_a8f459
15. sep 2025
@evkatk

Pred asi 2 rokmi na jednej dedine zomrela (mozgová príhoda) 61 ročná učiteľka počas vyučovania pred svojimi žiakmi - druhákmi. Iná učiteľka na inej škole s vymeneným bedrovým kĺbom chodiaca s jednou barlou učila na 2. stupni ZŠ telocvik. PN jej skončila a má aprobáciu TV. A takých absurdností v školstve je dosť. Učitelia cca po 58. roku sú už veľmi opotrebovaní po desiatkách rokov stresu. Dokonca po 60 - ke mnohí aj zabúdajú. No kto pôjde učiť v dnešnej dobe? Nejde len o malý plat, ale o neustále ponižovania zo strany rodičov, ich neprimeraných požiadaviek, občas častovaním aj vulgárnymi nadávkami. A staršie deti nie sú iné, voči učiteľom sú často sprosté. Ťažko sa dnes hľadajú vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ktorí toto všetko sú ochotní znášať a ešte za nízky plat. Väčšina to skúsi max. 1 školský rok a hľadá si prácu inde.

@evkatk od 1.1.2026 budu mat ucitelia 1450 eur. Na europske pomery malo, ale na slovenske nie az tak malo.

efka77
15. sep 2025
@anonym_a8f459

@evkatk od 1.1.2026 budu mat ucitelia 1450 eur. Na europske pomery malo, ale na slovenske nie az tak malo.

@anonym_a8f459 a ucis za tento super plat?

anonym_a8f459
15. sep 2025
@efka77

@efka77 nikde som nepisala ze je to super plat..

anonym_998eb5
15. sep 2025

Sa idete posrat z tých učiteľov
Každý jeden pracujúci by si zaslúžil mať minimum 2000e pototm by sa hneď ľahšie žilo..

efka77
15. sep 2025
@anonym_998eb5

Sa idete posrat z tých učiteľov
Každý jeden pracujúci by si zaslúžil mať minimum 2000e pototm by sa hneď ľahšie žilo..

@anonym_998eb5 juuuuj tato slovenska vlastnost 😩
Jasne ze ideal pre kazdeho 10 tis

adrianajozko
15. sep 2025

Ani tak nejde o sumu príjmu ako o celý systém štatu

bale1rinka
17. sep 2025
@anonym_a8f459

@anonym_a8f459 to je nástupný plat hneď po ukončení školy? paráda...ja to mám po 12rokoch vo firme a musela som si to vydobiť!!!

bale1rinka
17. sep 2025
@efka77

@efka77 náhodou nie až tak zlý plat, nieje super,ale kebyže niekde začínam na tejto sume, tak som spokojná s tým,že viem, že pôjde hore...ja robím 12rokov pre firmu a to som si musela vydobiť takýto plat a isto mi vyššie nepôjde ani po 2,3 ani po 5tich rokoch, budem musieť ísť inde a ktovie, či mi dajú napríklad 😂 o 100e viac niekde

Strana
z5