Ako zvládať rodinný rozpočet s rodičovským príspevkom?
Ahojte, pomaly mi končí materská a prechádzam na rodičovský príspevok. Úprimne, začínam mať stres, ako to finančne zvládneme, a chcela by som sa opýtať, ako to máte nastavené vy doma.
Mesačný príjem:
• manžel: cca 1 500 €
• rodičovský príspevok + prídavok na dieťa: cca 560 €
Mesačné výdavky:
• hypotéka: 600 €
• energie (elektrina + plyn): cca 130 €
• bytové družstvo: 70 €
• poistky: 50 €
• telefóny, internet, TV: cca 130 €
Po odrátaní fixných výdavkov nám zostane približne 1 080 € mesačne pre trojčlennú rodinu.
Ďakujem každej za odpoveď ❤️
@monainan tak taketo ocakavane situacie sa daju prepocitat vopred a dopad na penazenku tiez...
Nám ostávalo približne rovnako a vpohode sme vyšli, užili sme si aj výlety, víkendové pobyty a aj sme niečo málo odložili.
@anonym_e4e2db ja mám strašne zlu vlastnosť že nad vsetkym až moc premýšľam… chcem aby mala naša dcéra pekné detstvo, aby sme jej vedeli vytvoriť pekne spomienky…
@anonym_e4e2db ja mám strašne zlu vlastnosť že nad vsetkym až moc premýšľam… chcem aby mala naša dcéra pekné detstvo, aby sme jej vedeli vytvoriť pekne spomienky…
@monainan tak zas nepomriete od hladu , myslela som že tu bude 450 eur na celý mesiac. No a tvoja dcéra z tohto obdobia si nebude pamätať zhola nič. Po rodičovskej pôjdeš do práce a môžete tvoriť spomienky.
A nám ostane na všetko od stravy po oblečenie ,drogeriu, školské poplatky, darčeky, nečakané výdavky proste všetko 600e pre 4 clennu rodinu...asi nemusím písať ze mi je do plaču každý deň...
Nám ostávalo približne rovnako a vpohode sme vyšli, užili sme si aj výlety, víkendové pobyty a aj sme niečo málo odložili.
@anonym_e4e2db a kedy to bolo? momentalne je vsetko drahsie ako volakedy, takze sa neda porovnavat
@monainan tak taketo ocakavane situacie sa daju prepocitat vopred a dopad na penazenku tiez...
@anonym_a9db5b Samozrejme, že sme si to prerátali vopred a aj s tým sme do rodičovstva išli. Máme našetrenú celkom slušnú rezervu.
Nie všetko sa však dá naplánovať do posledného detailu. V našom prípade sa napríklad developer rozhodol, že parkovacie miesto si musíme odkúpiť výhradne v hotovosti, čo je suma 10 000 €, a tým pádom musíme siahnuť na veľkú časť úspor.
Preto som sa chcela len poradiť s inými mamičkami, ako to zvládajú on. Nie sme nezodpovední ale preto, že človek nikdy nevie, čo mu život prinesie.
@monainan som samoživiteľka. môj celkový príjem je asi o 200 vyšší, než vám ostane iba na jedlo. živím seba a pubertu (zje viac ako dospelý chlap). nechápem, z čoho sa trasieš...
A nám ostane na všetko od stravy po oblečenie ,drogeriu, školské poplatky, darčeky, nečakané výdavky proste všetko 600e pre 4 clennu rodinu...asi nemusím písať ze mi je do plaču každý deň...
@anonym_d79842 klobúk dolu to ste naozaj kúzelník. Mrzí má vaša situácia.
@monainan zaskočila ma polozka tv. A mobily taka suma😇 my sme mobily znizili presli sme do radosti manzel.ma neobmedzené všetko za 20eu ja som doma mam 200min za 12eur ak prevolam maju smesnw ceny navyse 😇
Tv.sme.z telekomu odisli ako ja dlhorocny zakaznik vyse 20r.naparili mi 38eurr za tv som im povedala ze ďakujem za.ich sluzby o2 používa ich signal ;) a mame o polovicu lacnejsie za 20eur a tie isté sluzby
My mame taky isty prijem plus mame druhe dieťa 😇 a tiez po novom roku prechadzam.na rodicak takze kym sa dalo kazdy mesiac odkladame...aj predtým ked som bola prvýkrát na rodicaku sme aspoň 200eur odložili a potom.v lete sme isli na dovolenku plus okolo domu nam stale.nieco vybehne aj ked mame novostavbu atd
Ved mas uplne normalny budget na 2 ludi (a jedno mimino) na mesiac 🙄 sorry za vyraz, ale "co riesis?". A este do toho mate dobre nasporene.
Ja sa teda pohybujem v okoli uplne normalnych rodin a teda niektore si zdaleka neziju tak ako vy, a to ich je doma viac. Ale ak sa Tebe zda malo toto co pises a tu stresujes, no tak jedine chod do prace a mas dva prijmy. 🤷
Inak uplne najpraobycajnejsia rada zo zivota, ked chces dietatu tvorit spomienky - vacsina z nich si bude patat stanovacku na zahrade, a nie jednu z kazdorocnych dovoleniek pri mori. To len na okraj Tvojej predstavy ze potrebujes mat neviemkolko penazi na spomienky pre uplne male dieta (ktore si v tomto momente nic pamatat nebude). A ked si uz bude, uz budes v praci. 🤷
@monainan My sme mali 1100€-1200€ po odrátaní fixných výdavkov a úplne vpohode sme vyšli, vôbec sme sa nemuseli obmedzovať. Ja som si vždy vyčlenila 200€ na týždeň. Za to som sa snažila kúpiť jedlo, drogériu, oblečenie ak bolo zrovna niečo treba. 100€ sme si odkladali a zvyšok 200€-300€ sme minuli na zábavu.
Nemáš sa čoho báť je to dostačujúca suma, budeš môcť dieťaťu dopriať.
@monainan zaskočila ma polozka tv. A mobily taka suma😇 my sme mobily znizili presli sme do radosti manzel.ma neobmedzené všetko za 20eu ja som doma mam 200min za 12eur ak prevolam maju smesnw ceny navyse 😇
Tv.sme.z telekomu odisli ako ja dlhorocny zakaznik vyse 20r.naparili mi 38eurr za tv som im povedala ze ďakujem za.ich sluzby o2 používa ich signal ;) a mame o polovicu lacnejsie za 20eur a tie isté sluzby
My mame taky isty prijem plus mame druhe dieťa 😇 a tiez po novom roku prechadzam.na rodicak takze kym sa dalo kazdy mesiac odkladame...aj predtým ked som bola prvýkrát na rodicaku sme aspoň 200eur odložili a potom.v lete sme isli na dovolenku plus okolo domu nam stale.nieco vybehne aj ked mame novostavbu atd
@zuzkaa1991 telekom je šialene drahý. nechápem ľudí, ktorí ho platia... to poznám jedinca, ktorý platí (sám) za TV, net a mobil okolo 80-90 eur. nemysliteľné. ja to mám za polovičné náklady.
@monainan som samoživiteľka. môj celkový príjem je asi o 200 vyšší, než vám ostane iba na jedlo. živím seba a pubertu (zje viac ako dospelý chlap). nechápem, z čoho sa trasieš...
@amdornik ja sa netrasiem 🙂 ja iba premýšľam a zisťujem ako to majú iné rodiny. Myslím že je logické že pri takéto životne zmene človek premýšľa a má prirodzený rešpekt. Ale v každom prípade ďakujem za to že ste sa podelili aká je vaša situácia toto som pretrénovanosti vedieť že ľudia žijú s podobným rozpočtom a zvládajú to v pohode…
@zuzkaa1991 presne ako pani tuto niekde písala… sme v Telekome, nechali sme sa slušne oklamať a od zmluvy sa nedalo odstúpiť tato čiastka sa bude znižovať určite pretože nám onedlho konci viazanosť. Zatiaľ je to však takáto čiastka
@zuzkaa1991 telekom je šialene drahý. nechápem ľudí, ktorí ho platia... to poznám jedinca, ktorý platí (sám) za TV, net a mobil okolo 80-90 eur. nemysliteľné. ja to mám za polovičné náklady.
@amdornik presne ja som odisla aj s mobilom ked mi dalo 25eur ci kolko za 100 ci200min data.skoro ziadne...muz mal radost uz dlhsie dokonca ked sme boli v chorvátsku tak on data mal v pohode ja z telekomu nie a všetko som mala nastavene taky cirkus som spravila ze.zaco.si platim ;) plus doma som na wifi takze data využívam len mimo domu
Ja vsetko prepocitavam muz sa uz naučil za tie roky o. Napr platil.aj v orange do.100eur kedze vela videi pozera ked som to zistila som sa pytala ci je ok ze nech si zmeni pausal atd..potom dosiel radosť a fakt uz niekoľko rokov ma a vkuse aj signal ja som presla neskor z telekomu kedze take palky davali uz
@amdornik ja sa netrasiem 🙂 ja iba premýšľam a zisťujem ako to majú iné rodiny. Myslím že je logické že pri takéto životne zmene človek premýšľa a má prirodzený rešpekt. Ale v každom prípade ďakujem za to že ste sa podelili aká je vaša situácia toto som pretrénovanosti vedieť že ľudia žijú s podobným rozpočtom a zvládajú to v pohode…
@monainan nemáme podobný rozpočet. ja mám povedzme dokopy 1300 plus/mínus. z toho odrátam to, čo potrebujem a reálne mi ostane tak cca 600-700. ako som písala. my dve zjeme toľko, čo ty s mužom (nemusíš veriť, ale moja dcéra dojedá po dospelom mužovi - svojom otcovi). čiže nie, nemáme to rovnako. ja mám podstatne menší zostatok na míňanie. a ešte aj ušetrím.
ten telekom, to je metla ľudstva. nikdy v živote by som nešla do telekomu ani do orange. požierače peňazí. po ukončení viazanosti skúste preveriť miestnych providerov. ja mám síce hovory od orange, ale mám luxusný paušál. a za málo peňazí. ale net, Tv, mám od miestneho a mám to za 20 mesačne. kanálov asi 50 a rýchlosť netu perfektná. aj filmy mi stiahne za pár desiatok sekúnd.....
@zuzkaa1991 presne ako pani tuto niekde písala… sme v Telekome, nechali sme sa slušne oklamať a od zmluvy sa nedalo odstúpiť tato čiastka sa bude znižovať určite pretože nám onedlho konci viazanosť. Zatiaľ je to však takáto čiastka
@monainan ak ma o2 akciu preplati vam pokutu nam preplatili plus.sme.aj tak neboli vo velkej strate a to som mala novú. Asi 3m zmluvu ;) a za 33eur ci aku su.i dali sme mali na 2tv teraz vyse roka mame o2 na 4tv za21eur ci cca tak a tie iste programy tak dost velky rozdiel;)
@monainan nemáme podobný rozpočet. ja mám povedzme dokopy 1300 plus/mínus. z toho odrátam to, čo potrebujem a reálne mi ostane tak cca 600-700. ako som písala. my dve zjeme toľko, čo ty s mužom (nemusíš veriť, ale moja dcéra dojedá po dospelom mužovi - svojom otcovi). čiže nie, nemáme to rovnako. ja mám podstatne menší zostatok na míňanie. a ešte aj ušetrím.
ten telekom, to je metla ľudstva. nikdy v živote by som nešla do telekomu ani do orange. požierače peňazí. po ukončení viazanosti skúste preveriť miestnych providerov. ja mám síce hovory od orange, ale mám luxusný paušál. a za málo peňazí. ale net, Tv, mám od miestneho a mám to za 20 mesačne. kanálov asi 50 a rýchlosť netu perfektná. aj filmy mi stiahne za pár desiatok sekúnd.....
@amdornik tak my sme mali aj 200eur za pausal Telekom,ale vzdy vieme aj preco.Teraz nam koncil pausal,v o2 nam dali rovnako ako v telekome 100eur a este v telekome mame lepsie,lebo aj netflix v cene,predtym sme ho platili navyse,hbo max v cene aj voyo,net vyssi ako v o2,tak isto na dalsi tv internetovu tv,co sme predtym opet zvlast platili.No mame 6 tv,a ze niekedy idu vsetky naraz,obzvlast takto vecer,4pausali.Platim aj parkovanie sms,takze to navysi pausal raz dva.
@amdornik tak my sme mali aj 200eur za pausal Telekom,ale vzdy vieme aj preco.Teraz nam koncil pausal,v o2 nam dali rovnako ako v telekome 100eur a este v telekome mame lepsie,lebo aj netflix v cene,predtym sme ho platili navyse,hbo max v cene aj voyo,net vyssi ako v o2,tak isto na dalsi tv internetovu tv,co sme predtym opet zvlast platili.No mame 6 tv,a ze niekedy idu vsetky naraz,obzvlast takto vecer,4pausali.Platim aj parkovanie sms,takze to navysi pausal raz dva.
@anonym_0c9565 ide vám 6 tv večer naraz? preboha.... faktom je, že ja nie som televízny maniak, mne stačí tých 50 programov. nechýba mi netflix ani voyo. všetko, čo tam dávajú, je o pár dní, max. týždňov aj na nete. ja by som nedala 200 eur za telku. ani keby som zarábala 5000. nie je to jedna z mojich priorít 🙂 čo sa týka účtu za mobil, aj mne sa stane, že platím parkovanie. ale inak mám paušál luxusný. nekonečné volania európska únia, nekonečné sms, obrovské množstvo dát, to všetko v eurozóne za 15 mesačne.
@anonym_0c9565 ide vám 6 tv večer naraz? preboha.... faktom je, že ja nie som televízny maniak, mne stačí tých 50 programov. nechýba mi netflix ani voyo. všetko, čo tam dávajú, je o pár dní, max. týždňov aj na nete. ja by som nedala 200 eur za telku. ani keby som zarábala 5000. nie je to jedna z mojich priorít 🙂 čo sa týka účtu za mobil, aj mne sa stane, že platím parkovanie. ale inak mám paušál luxusný. nekonečné volania európska únia, nekonečné sms, obrovské množstvo dát, to všetko v eurozóne za 15 mesačne.
@amdornik mali sme aj kablovku ale ja musim uznat,ze magio ma super signal aj cez zimu aj cez burky,nic nepada.Kablovka bola vzdy pocas tohoto vypadnuta.Takze my sme roky,rokuce v Telekome.
@amdornik Nám sa napríklad stalo, že počas viazanosti zmenili podmienky a vyškrtli služby, kvôli ktorým sme si pôvodne platili vyššiu cenu za TV a internet… čiže aj toto sa stáva
@amdornik mali sme aj kablovku ale ja musim uznat,ze magio ma super signal aj cez zimu aj cez burky,nic nepada.Kablovka bola vzdy pocas tohoto vypadnuta.Takze my sme roky,rokuce v Telekome.
@anonym_0c9565 ja mám Tesatel a nemám žiadne problémy. možno raz za rok je krátkodobý výpadok (1 hodina počas dňa). aj to rýchlo urobia. rýchlosť telky aj netu úplne v pohode. myslím, že idem cez optiku.
A aká rezerva vám teda zostane? Lebo inak z tej sumy v pohode vyžijete. Otázna je tá rezerva, lebo nikdy nevieš kedy sa ti pokazí auto kde pôjde 500€, zub kde pôjde ďalších 500€ a ešte k tomu nejaký ten spotrebič. Ak máte na tieto veci bez problémov rezervu tak sa nemáš čoho obávať.
Zdá sa ze kopec ludi tu ide do dietata bez toho aby vedeli ako to cele bude. Mas predsa kopec moznosti... Muz alebo ty mozte ist obcas na brigadu, ty sa môžeš vratit do prace na plny alebo polovicny uvazok a dieta pojde do jasli, pripadne najdi nejaku maminu ktora potrebuje pomoct s dietatom (ci uz rano potrebuje dieta vzuat do skoly, škôlky), potrebuje pomoct po skole/skolke kym pride z prace vyzdvihnut dieta, ucenie), pripadne si najdi upratovanie na cas ked je muz doma, doucuj co ovladas, moznosti je nekonečno. A keby aj nie, po zaplateni vsetkeho 1000e je super suma aj keby ste 700e prejedli, ostalo este 300e na tankovanie, oblecko, zubara
Spomienky netvoris iba peniazmi … to, ci bude o kednu hracku menej atd … si dieta ani nezapamata. Bude mu jedno, co mi kupis bundnu od TH alebo nejaku sekacovu. Jedine, co potrebuje, je kludna mama, jedlo a hrat sa a rozvijat. Kurz cinstiny, britskej etikety a pod … premotivovanych matiek mozes ne
Chat kludne na dobu, ked sa vratis do prace … nic mu neutecie a nepotrebujes horibilne sumy. A tiez menej social media … prispeje ti ku kludu celej rodiny.
@anonym_e4e2db a kedy to bolo? momentalne je vsetko drahsie ako volakedy, takze sa neda porovnavat
@anonym_de87a9 Rok robím, ceny šli hore ale nie je to až taký výrazný rozdiel. Fungujeme stále rovnako, zvyšné peniaze šetríme.
@monainan rozpočet mierne nižši, niekedy rovnaký. Len my sme štyria deti 16 a 17 . Len strojček na zuby pre jedného a špeciálna.dieta pre druheho, oblecenie, škola stojí dosť.Za telefóny pre štyroch a netflix dáme tiež menej. Ešte viem aj usporiť.
Ešte by som doplnila že deti sa vôbec nepamätajú ani kde boli v 3-4r. Rocnému dieťatu je to fuk či ide na výlet Prahy alebo na najbližšie ihrisko
@monainan to je stale pekny peniaz z ktoreho viem usetrit este, aspon 100 euro ...