icon

Ako zvládate zdražovanie?

13. jún 2025

Mna to zabíja to kazdej stránke. Ucet nonstop v minuse ako mam nastavený do minus 1000 eur. Pride vyplata, ani sa nedostanem do plusu, len vlastne vykryjem minusovy zostatok. kazdy mesiac to iste dokola. ziadna dovolenka, ziadny vylet, len prechadzaka, bicykel. a starostivosť o deti. len rozmyslam co robit a ako sa mat lepsie. skor ma to vsak asi zabije po psychickej stranke

Strana
z7
tinka_1807
13. jún 2025

Žiadať vyšší plat, prípadne hľadať prácu s vyšším platom. Bohužiaľ ceny dole nepôjdu, teraz je rad na ľuďoch, aby sa nebáli požiadať o vyšší plat.

srdeenko19
13. jún 2025

Si sama na deti? Nemas manzela? A do toho mínusu na účte si sa dostala teraz, či ako. Ceny, hlavne potravín, sluzieb podľa mňa už nepôjdu dole. Obchodníci to zdražovanie využívajú na maximum, žiaľ. Bud zmeniť prácu alebo nájsť nejakú brigádu, ale to neviem ci sa ti dá, ak si náhodou sama na deti.

nelca0510
13. jún 2025

Je to o drzku. Podľa mňa,máš ten mínus nastavený zle. Skús ísť do banky a zmenšiť si ho. A potom už len a len zapisovať,za čo minies a skúsiť šetriť :(

lasona
13. jún 2025

Zvýšiť príjem...spísať si výdavky. Mrknúť, kde veľa minas...

melanta
13. jún 2025

V prvom rade začni okamžite znižovať prečerpanie. Keď aj iba po 50 eur mesačne, že každý mesiac vyberieš o 50 eur menej. Pretože ak by ti z jedného dňa na druhý banka prečerpanie zrušila, čo môže urobiť aj bezdôvodne, tak ostaneš v danom mesiaci úplne bez peňazí, pretože výplata ti pokryje prečerpanie a vlastne ti ho nevykrije ani do nuly, takže ešte budeš aj v nepovolenom mínuse a to bude potom veľký problém.
A teda nijak inak sa to nedá s tými peniazmi, len - pozrieť sa na výdavky a znížiť/obmedziť tie, ktoré sa dajú. Zvýšiť príjem tvoj alebo mužov. Ak žiješ sama, pozrieť sa na výživné, či je v dostatočnej výške a či máte vo výživnom dohodnuté, že okrem mesačného výživného platí aj polovicu neplánovaných výdavkov na deti. Ak máš možnosť využiť v práci rekreačný poukaz, zaplatiť tým deťom časť tábora v lete. Kupovať výrobky v akcii, najmä výrobky pred koncom záruky majú vyššiu zľavu. Pozrieť sa na cirkevnú charitu v meste, vedia pomôcť.

juliet86
13. jún 2025

skusit predat co mas dma a nepouzivas

muchotrafka298
13. jún 2025

Jedine si zacat pisat vydavky a pozriet, na co idu peniaze a co vies skrtnut. Tu nepomoze nic, len zvysit prijem. Lebo ceny rastu sialene, ziadne znizovanie cien nebude.

balerina2025
13. jún 2025

utahujem opasok

bielasovicka
13. jún 2025

Zle 🤨

mirola
13. jún 2025

no viac zarabam.. inak sa neda

gypsomilka
13. jún 2025

Asi by som sa snazila zrusit to precerpanie uctu. Lebo z toho sa podla mna nikdy nedostanes. Nepises ci si sama alebo mas muza. Ceny su fakt sialene. A nizsie to nepojde.

sara07
13. jún 2025

no väčší prijem nie je šanca, ohladne šetrenia alebo sledovania vydavkov už nemám priestor
ano pocitujem zdražovanie dost, aj citim že ludia kupuju proste menej, už to začina
kamošky čo si privyrabali ručnymi vyrobkami že toto ešte nezažili a to som im dakedy pomahla balit čo nestihali
nie sme v minuse ale máme čo robit ako, hlavne mudr , zubar to su palky čo totálne všetko rozhodia . vidím teraz že budeme musiet škrtnut veci na kulturu, vylety
máme síce rezervu urobenu ale tá je tabu
a pre tie čo mi napíšu nemám mať 3 deti, doteraz sme to v pohode zvladali aj všetko ,

čo sa týka teba, začni si zapisovat vydavky, ked niečo kupuješ pozri či ti to fakt treba, doma skus tak varit aby si minula zasoby potravin čo máš , obmedzit nakup šatstva ...skus doma varit, piect to dost pomôže

lienka.7
13. jún 2025

Potraviny sa ešte ako tak dajú, co mna trápi oveľa viac sú drahé lieky a lekári. Lebo to v "akcii" nekupis/nezaplatis.
Uz ti tu baby napisali, ze bud prehodnotiť výdavky alebo pracu s lepším platom. A hlavne, neporovnavat sa s iným co ma a co nemá.

balerina2025
13. jún 2025
@lienka.7

Potraviny sa ešte ako tak dajú, co mna trápi oveľa viac sú drahé lieky a lekári. Lebo to v "akcii" nekupis/nezaplatis.
Uz ti tu baby napisali, ze bud prehodnotiť výdavky alebo pracu s lepším platom. A hlavne, neporovnavat sa s iným co ma a co nemá.

@lienka.7 👍

sara07
13. jún 2025
@lienka.7

@lienka.7 ano to je základ
ja sa alebo my sa neporovnáme ale čísla na učte pred koncom vyplaty nepustia, hlavne ked si nezmenila svoje navyky , nekupuješ nič nové, iné alebo nie je nova situácia

veklipo
13. jún 2025

Ja som citala, ze volici SMERu vobec nepocituju zdrazovanie. To len Simecka a media tvrdia.

mysiarka
13. jún 2025

precerpanie uctu je najhorsia vec. treba sa z toho minusu nejak dostat a drzat sa "nad hladinou". isto su nejake sposoby, ako sa podari usetrit. ono to ide vzdy. spisat vydavky, fakt kazdu jednu polozku a prides na to, ze vela penazi ide na blbosti.

gypsomilka
13. jún 2025
@veklipo

Ja som citala, ze volici SMERu vobec nepocituju zdrazovanie. To len Simecka a media tvrdia.

@veklipo by ma zaujimalo ako take babky,dedkovia ziju z dochodku. Fakt by som si to realne pozrela. Ked je daka sama,dostane dochodok a ma zaplatit byvanie,stravu. Urcite je rada,ze je koniec mesiaca a pride novy dochodok. Ale ja milujem F.
Ale to bolo mimo diskusie

rikarika
13. jún 2025
@veklipo

@veklipo 😁😁...áno ta pani tuším zo Svidnika co to povedala v správach má brutálnu inteligenciu😁😁

lienka.7
13. jún 2025
@gypsomilka

@veklipo by ma zaujimalo ako take babky,dedkovia ziju z dochodku. Fakt by som si to realne pozrela. Ked je daka sama,dostane dochodok a ma zaplatit byvanie,stravu. Urcite je rada,ze je koniec mesiaca a pride novy dochodok. Ale ja milujem F.

@gypsomilka taka babka ci dedko živia minimálne iba seba ako osobu. Plus maju kopec dotacii od obedy až po dopravu. Nemusia kupovať stále nejaké oblečenie, platit ďalšie veci a pod. Cize toto porovnávať je uplne od veci, keďže v prepočte na hlavu majú oveľa viac

oriesocek
13. jún 2025

no jedine ako baby pisu pozriet kde mas este nejake rezervy - ak nechces menit poziciu a nezvýšia ti plat. a setrit po traske - varenim doma, riesenim lacnejsich jedál - kedze napr u nas je strava extrémna polozka. kupovat veci z bazarov - napr ja pre deti bezne z V...., dostávam od sestri, atd.. a to na tom financne nie sme zle, jedine nerada rozhadzujem. ak kupujete dzusy, staci sirup alebo ochutený caj, pouzivat aj zvysky potravin - nechodit do restaurácii na pizzu a pod. ja som jeden mesiac pozrela na stravu a som sa zhrozila - ked sme si dávali buduci mesiac viac pozor, tak som zistila, ze 30 percent v pohode dáme dole bez nejakých veľkých obmedzení.

oriesocek
13. jún 2025
@gypsomilka

@gypsomilka akoze nemaju hlavne tie vydavky na deti - cez skolne, stravne,. kruzky, atd. deti nas vyjdu tisíce rocne, cestovne do práce, do práce sa musis aj obut, obliect, nemozes tam chodit v jednom.

januska12323
13. jún 2025

Musíš sa dostať nad prečerpanie, nemôžeš žiť celý život na dlh. Aj keby si teraz musela nejaké výdavky úplne zrušiť.

gypsomilka
13. jún 2025
@oriesocek

@gypsomilka akoze nemaju hlavne tie vydavky na deti - cez skolne, stravne,. kruzky, atd. deti nas vyjdu tisíce rocne, cestovne do práce, do práce sa musis aj obut, obliect, nemozes tam chodit v jednom.

@lienka.7
@oriesocek to je sice pravda ,ale najom elektrinu vodu platia rovnako. Poznam dochodcu co ma fakt minimalny dochodok. Keby nemal deti,uz by isto davno predal byt a bol by mozno niekde v garzonke o suchych rozkoch.

oriesocek
13. jún 2025
@gypsomilka

@lienka.7
@oriesocek to je sice pravda ,ale najom elektrinu vodu platia rovnako. Poznam dochodcu co ma fakt minimalny dochodok. Keby nemal deti,uz by isto davno predal byt a bol by mozno niekde v garzonke o suchych rozkoch.

@gypsomilka ale aj to je cesta, predat byt a ist do domova dochodcov, kde bude mat garzonku s kuchynkou a kupelnou + uvarene a aj postarane po zdravotnje stránke. vela krát sa drzia velke byt, dochodca v nich zivori, nemoze si nic dovolit....

sissy27
13. jún 2025

Toto ale nie je o zdrazovani, ale o tvojej financnej gramotnosti. Ako sa chces dostat do plusu, ked tvoja vyplata pokryje akurat tak tvoj minus? Niekde si tie peniaze minula, neboli tvoje, a ze ich budes musiet vratit si hadam vedela. Treba nejakym sposobom zvysit prijem, aspon na nejaky cas kym splatis dlh a potom uz budes hospodarit s vlastnymi peniazmi.

maryetta
13. jún 2025
@lienka.7

@gypsomilka taka babka ci dedko živia minimálne iba seba ako osobu. Plus maju kopec dotacii od obedy až po dopravu. Nemusia kupovať stále nejaké oblečenie, platit ďalšie veci a pod. Cize toto porovnávať je uplne od veci, keďže v prepočte na hlavu majú oveľa viac

@lienka.7 noooo to by som veru neporovnavala. Hlavne ozaj tych co ziju sami ☹
Ak maju dat co i len 100€ na energie. 100€ na lieky a ostane im nejakych 200€ na stravu ci nejake necakane vydavky ☹
Aj tie obedy nie vsade je to k dispozicii. Alebo ma nejake zdravotne problemy ze nemoze len tak hocico.

lienka.7
13. jún 2025
@gypsomilka

@lienka.7

@gypsomilka no tak nech predá byt a ide do tej garsónky, vsak mu to stačí. Keď nie je schopný splácať 3 izbak. A ked ho umelo drží detom/vnukom a pod., tak nech mu ho platia a vec vybavená.

lienka.7
13. jún 2025
@maryetta

@lienka.7 noooo to by som veru neporovnavala. Hlavne ozaj tych co ziju sami ☹
Ak maju dat co i len 100€ na energie. 100€ na lieky a ostane im nejakych 200€ na stravu ci nejake necakane vydavky ☹
Aj tie obedy nie vsade je to k dispozicii. Alebo ma nejake zdravotne problemy ze nemoze len tak hocico.

@maryetta také isté náklady ma aj rodic s dieťaťom. Aj vyššie. A ma 1 prijem. Cize stále je na tom ten dôchodca lepšie. A 100€ na energie? Sám? Ja mam plyn +elektrika mesacne v byte 50€ a to sme 4! Plus ešte vždy mám preplatky.

jana_eyre_2
13. jún 2025

My to zatiaľ celkom zvládame, ale musím povedať že ma to celkom obstojne serie.. to že za potraviny platím o 20% viac ešte prekusnem.. ale že dcéra potrebuje silnejšie a vacsie okuliare a zaplatim 300€ a ešte na mňa pozerajú ako na chuderu, lebo odmietnem kúpiť ešte drahsie skla ktoré by mohli zastaviť zhoršovanie zraku, tak to už je aj namna veľa.. pri výdavkoch čo budú cez leto by som to už proste nedala... Ešte aj syn ide meniť okuliare, predpokladám že to bude rovnaká suma.. proste, výdavky sú stále väčšie a človek sa cíti v spoločnosti ako debil za to že nemá bezodnu peňaženku a pritom jediný kto za to môže je, že situácia na Slovensku nás dostava na kolená.. finančnú gramotnosť mám celkom obstojnu, ale zase nie všetko sa dá nastaviť tak aby si človek nemusel 30x premyslieť na čo peniaze dá..

Neboj, leto bude super aj len s byciklom a výletmi.. ako vravievala moja mama "peniaze boli a budú, ale dôležité je aby sme boli zdraví".. peniaze sme nikdy nemali, ale fakt nič iné dôležité nie je len aby sme nemuseli riešiť zdravie.. naplánujte si leto, popozerajte akcie a výlety kde netreba veľa míňať a budete mat super spomienky..

Strana
z7