icon

Ako zvládate zdražovanie?

13. jún 2025

Mna to zabíja to kazdej stránke. Ucet nonstop v minuse ako mam nastavený do minus 1000 eur. Pride vyplata, ani sa nedostanem do plusu, len vlastne vykryjem minusovy zostatok. kazdy mesiac to iste dokola. ziadna dovolenka, ziadny vylet, len prechadzaka, bicykel. a starostivosť o deti. len rozmyslam co robit a ako sa mat lepsie. skor ma to vsak asi zabije po psychickej stranke

maryetta
13. jún 2025
@lienka.7

@maryetta také isté náklady ma aj rodic s dieťaťom. Aj vyššie. A ma 1 prijem. Cize stále je na tom ten dôchodca lepšie. A 100€ na energie? Sám? Ja mam plyn +elektrika mesacne v byte 50€ a to sme 4! Plus ešte vždy mám preplatky.

@lienka.7 tak beriem do uvahy ze kazde dieta ma povacsine dvoch rodicov. A teda aj ten druhy prijem. Pripadne adekvatne vyzivne.
Chapem ze pripady su rozne.
A ze aj dochodcovia maju rozne moznosti.

procrastique
13. jún 2025
@gypsomilka

@veklipo by ma zaujimalo ako take babky,dedkovia ziju z dochodku. Fakt by som si to realne pozrela. Ked je daka sama,dostane dochodok a ma zaplatit byvanie,stravu. Urcite je rada,ze je koniec mesiaca a pride novy dochodok. Ale ja milujem F.
Ale to bolo mimo diskusie

@gypsomilka Babkovci a dedkovci to zvládajú ok.
Tento chorý naratív je fakt des. Problémom sú mladé rodiny s deťmi a vysokou hypotékou, problémom sú jednorodičovské rodiny. nie dúchodci.

7miriam77
13. jún 2025

Ja sa snažím šetriť, kde sa dá. Minulé leto som začala chodiť do práce peši,namiesto MHD, bilancia za rok... ušetrených 500 euro, 6 kg dole 😂👍a cítim sa super. Prestala som nakupovať hlúposti, naozaj kupujem len čo treba. Letná dovolenka pri mori namiesto 12 dni, ideme na 9 dní. V obchodoch vyhľadávam výlučne akcie a podľa toho zostavujem jedálniček. Je to o držku, strašná doba je, ale stále verím, že sa to otočí 🙏

sevrin
13. jún 2025

Podľa množstva tlačoviek streleného o drahých potravinách pred voľbami, som predpokladal, že počas jeho vlády nám obchodníci budú dokonca platiť za to, že sme prišli nakupovať.

mandzula
13. jún 2025
@lienka.7

@gypsomilka no tak nech predá byt a ide do tej garsónky, vsak mu to stačí. Keď nie je schopný splácať 3 izbak. A ked ho umelo drží detom/vnukom a pod., tak nech mu ho platia a vec vybavená.

@lienka.7 ono to s tym predajom bytov a domov, ktore musi dochodca zivit, nie je az take ruzove. Si zober, kolko dochodcov zije na dedinach, kde ten byt/dom nema ziadnu hodnotu. Nepredstavujme si hned dochodcu na Kolibe, ale napriklad taku tetu vo Vysnych Cabinach, ktora aj keby nehnutelnost nejakym zazrakom predala, nemala ani len na tu garsonku. O kapacitach domovov dochodcov hovorit snad ani netreba. Naozaj nie je dochodca ako dochodca.

kulumulu123
13. jún 2025

Jediná cesta ako zvládnuť zdražovanie je zvýšiť cenu svojej práce... Žiaľ inak to nepôjde, ak nechceš znižovať úroveň postupne až na nulu alebo makať 20h denne 7dni v týždni...

sara07
13. jún 2025
@gypsomilka

@veklipo by ma zaujimalo ako take babky,dedkovia ziju z dochodku. Fakt by som si to realne pozrela. Ked je daka sama,dostane dochodok a ma zaplatit byvanie,stravu. Urcite je rada,ze je koniec mesiaca a pride novy dochodok. Ale ja milujem F.
Ale to bolo mimo diskusie

@gypsomilka maju uplne inde vydavky , je určité % čo skutočne má tých 400€ ale väčšina dôchodcov má proste dobrý dôchodok, maju xy veci zdarma , dotacie a zase 13 dôch. nemusíš predsa minut, dá sa rozložit alebo dat to rezervy, čo by som ja dala za 800€ aby som si proste mohla odložit naraz len tak
nelutujem ich, ani troška, beriem skupinu na okoli, a rodinu, ani jeden sa nemá jednoducho zle , no proste nemá

sara07
13. jún 2025
@kulumulu123

Jediná cesta ako zvládnuť zdražovanie je zvýšiť cenu svojej práce... Žiaľ inak to nepôjde, ak nechceš znižovať úroveň postupne až na nulu alebo makať 20h denne 7dni v týždni...

@kulumulu123 vyšší plat ti nedaju, ked si pozrieš profesiu smutné tie platy veru smutne

sara07
13. jún 2025
@gypsomilka

@lienka.7
@oriesocek to je sice pravda ,ale najom elektrinu vodu platia rovnako. Poznam dochodcu co ma fakt minimalny dochodok. Keby nemal deti,uz by isto davno predal byt a bol by mozno niekde v garzonke o suchych rozkoch.

@gypsomilka platí za jednu osobu všetky položky , neplatí za seba + deti
rodina s detmi máš dost vela platieb ktoré dôchodca absolutne nemá

sara07
13. jún 2025
@mandzula

@lienka.7 ono to s tym predajom bytov a domov, ktore musi dochodca zivit, nie je az take ruzove. Si zober, kolko dochodcov zije na dedinach, kde ten byt/dom nema ziadnu hodnotu. Nepredstavujme si hned dochodcu na Kolibe, ale napriklad taku tetu vo Vysnych Cabinach, ktora aj keby nehnutelnost nejakym zazrakom predala, nemala ani len na tu garsonku. O kapacitach domovov dochodcov hovorit snad ani netreba. Naozaj nie je dochodca ako dochodca.

@mandzula ked žiješ v dome vieš mat zahradu , dve sliepky aspon na leto vždy
a predsa predam nehnutelnost ano na dedinach su lacnejšie ale si kupim v lacnejšie lokalite nebudem hladat garsonku v petržalke alebo trenčine

mandzula
13. jún 2025
@sara07

@mandzula ked žiješ v dome vieš mat zahradu , dve sliepky aspon na leto vždy
a predsa predam nehnutelnost ano na dedinach su lacnejšie ale si kupim v lacnejšie lokalite nebudem hladat garsonku v petržalke alebo trenčine

@sara07 a co ti vyriesia dve sliepky? Ak predas, to je podstatne. Malokto mlady v pomere k poctu dochodcov ma zaujem kupovat nehnutelnost v riti-.ici, kde nemas pracu, poriadne skoly, spoje, sluzby, lekarov... Alebo teda dobre, ked je to take jednoduche, nech si tie lacne stariny za par supov kupia mladi, budu mat lacne byvanie a k tomu aj tie sliepky si mozu prichovat, ked to tak vrelo dochodcom odporucas. Paradny dom v Cabinach za 48k som nasla ci dokonca 4-izbak v Medzilaborciach za 50k. No nekup to!

gov
Odpoveď bola odstránená
scila
13. jún 2025

To zdražovanie je príšerné, cítime to aj my poriadne.
Povolené prečerpanie bola aj pre mňa smrť, stále som bola v mínuse. Keď sa mi podarilo dostať nad nulu tak som ho zrušila a povedala som si, že nikdy viac.
Tak ale vzhľadom na výsledky volieb bolo jasné, že dobre nebude, to čo sa deje len potvrdilo obavy mnohých z nás ☹

weleda123
13. jún 2025

Zdražovanie je katastrofa. Momentálne neodložím z výplaty už ani cent. Ono sa to ľahko povie, že treba žiadať vyšší plat. Ale nie každému ten vyšší plat dajú. Ja som na rodičaku, manžel pracuje. Pred 2 mesiacmi zmenil prácu presne kvôli platu. Zarobí teraz cca o 100ku viac ako dovtedy. No keby sa mi aspoň tá 100ka darila odkladať.
Inak je hrozné, si len spomenúť, že keď sme sa s mužom pred 9 rokmi osamostatnili, tak na stravu sme dali cca 200 eur mesačne. Momentálne máme jedno malé dieťa a nech robím čo robím, tak pod 700 eur sa nedostanem. Aj keď kupujem väčšinu v akcii a do zásoby. Ale keď chcem malej dopriať aj kvalitnejšie a lepšie potraviny, tak sa nedá proste.

oriesocek
13. jún 2025
@weleda123

Zdražovanie je katastrofa. Momentálne neodložím z výplaty už ani cent. Ono sa to ľahko povie, že treba žiadať vyšší plat. Ale nie každému ten vyšší plat dajú. Ja som na rodičaku, manžel pracuje. Pred 2 mesiacmi zmenil prácu presne kvôli platu. Zarobí teraz cca o 100ku viac ako dovtedy. No keby sa mi aspoň tá 100ka darila odkladať.
Inak je hrozné, si len spomenúť, že keď sme sa s mužom pred 9 rokmi osamostatnili, tak na stravu sme dali cca 200 eur mesačne. Momentálne máme jedno malé dieťa a nech robím čo robím, tak pod 700 eur sa nedostanem. Aj keď kupujem väčšinu v akcii a do zásoby. Ale keď chcem malej dopriať aj kvalitnejšie a lepšie potraviny, tak sa nedá proste.

@weleda123 no budeme chodit do práce ako v iných krajinách hned po materskej, nie celé roky na rodičáku - tak rodina dost potom stráda.... Z jedneho prijmu je tazko nieco riesit, to verim.

nikipepo
13. jún 2025
@oriesocek

@weleda123 no budeme chodit do práce ako v iných krajinách hned po materskej, nie celé roky na rodičáku - tak rodina dost potom stráda.... Z jedneho prijmu je tazko nieco riesit, to verim.

:( prave som na to nadavala aj ja. 100 e nakup a nič v chladničke

oriesocek
13. jún 2025
@nikipepo

:( prave som na to nadavala aj ja. 100 e nakup a nič v chladničke

@nikipepo prepac, ale co sa hned do mna obúvas... ako to riesia inde? ak niekto nemá na to byt 3 roky, 6 rokov, 10 rokov doma, tak nech pracuje, co ine sa da poradit? Tvoje dieta, tvoja zodpovednost.... ako to riesia inde? poobzeraj sa, opytaj sa známych, co bývaju v iných krajinách - ci takto rozmýslaju.

lienka.7
13. jún 2025
@mandzula

@mandzula a co teraz? Tak nech pomáha rodina. Ci stat (a teda my vsetci) jej mame platit náklady? Po jej smrti pripadne jej dom štátu alebo jej rodine/dedičom? Mimo to, stále ma väčšina dôchodcov aj ine majetky, tak tie nech predá a môže žiť dôstojne. Nemusia všetko zase zdediť dedici. To len u nas Slovákov je zakorene, ze po tebe musia dediť iný, ale o teba sa ma starať stat.

sara07
13. jún 2025
@mandzula

@sara07 a co ti vyriesia dve sliepky? Ak predas, to je podstatne. Malokto mlady v pomere k poctu dochodcov ma zaujem kupovat nehnutelnost v riti-.ici, kde nemas pracu, poriadne skoly, spoje, sluzby, lekarov... Alebo teda dobre, ked je to take jednoduche, nech si tie lacne stariny za par supov kupia mladi, budu mat lacne byvanie a k tomu aj tie sliepky si mozu prichovat, ked to tak vrelo dochodcom odporucas. Paradny dom v Cabinach za 48k som nasla ci dokonca 4-izbak v Medzilaborciach za 50k. No nekup to!

@mandzula vyriešia ti jedlo , tie sliepky
tiež mám svokrovcov na dedine totálne mimo , ale maju dva barany čo im spasaju travu, dve sliepky , par zajacov na mäsp cez leto na zimu všetko porežu a maju vystarané
a maju sa dobre ... a vôbec neplanuju ist do mesta , maju nižšie náklady ako v meste
ked to ma predat dôchodca je to starina čo nik nechce ale ked sa to dedi to je ina pesnička, zbytočne štekáš ..
mimochodom tu sa bavíme hlavne o mestkých dôchodcoch čo teda , bývaju v 3 izb, po jednom dvoch.. a maju na to

sara07
13. jún 2025
@oriesocek

@oriesocek bohužial aj ked pracuju obaja rodičia, tak je to momentálne o držku proste , z jednym prijom to musi byt haluz riadna na rodičaku

dkethe
13. jún 2025

Prva vlna 2022 ma zastihla presne v case navratu do prace po 6r RD --> nepocitila som nic, citila som sa ako milionar 😂 a pred rokom som pracu menila, dost som si prilepsila, cize zas to necitim.

Vyhrab sa z minusu, to je velmi zle 😔

sara07
13. jún 2025
@oriesocek

@oriesocek ale to nie je riešenie
skratime rodičaky, okrešeme pobereme danovy bonus, v riešení su aj pridavky už pre bohatších podla vlady 889 € ked máš v hrubom nie si soc slabší
však ona ten rodičak xy krát vrati do systému, predsa tebe strhavajú a KED ti treba ti dá nejaku dávku , lenže podla toho čo píšeš ty makaj ako šroub,, plat a netreba ti nič dat asi tak
tu ide o to že máme najvyššiu cenu prace a neprimerané odvodove a danove zataženie ,
zase nech sa rodiny pouskromnuju, chodia do 3 prác atd .. ale vlada si bude rozhadzovat, škrtit a chovat dôchodcovsku kastu .. VIVAt
a mimochodom v tých iných krajinach maju podstatne kratšiu rodičovsku ano ale tiež iné odvody ,dane atd... netreba len vykrikovat jednu čast

weleda123
13. jún 2025
@oriesocek

@oriesocek áno, ale v iných krajinách sú zabezpečené jasle, poprípade strýkova žena v Anglicku má "jasle" priamo na firme a tam si odbehne (alebo odbehla) za malým kedy trebalo a zároveň bola v práci. Ja tú malú nemám kam dať. Jasle sú u nás v meste plné a keď ju mám voziť 40 minút do druhého mesta, tak to ani časovo a ani finančne nie je rentabilné. Jednak za jasle zaplatím viac ako je rodičak a plus ten benzín hore dole. Ak ženy majú ísť po MD do práce, ok, ja som za, ale nech teda štát a firmy zabezpečia čo s deťmi. Samé doma asi ostať nemôžu a nie každý má možnosť pracovať z domu.

kulumulu123
13. jún 2025
@sara07

@kulumulu123 vyšší plat ti nedaju, ked si pozrieš profesiu smutné tie platy veru smutne

@sara07 neviem ako na profesii, ja si určujem cenu práce sama ale inak ako robiť za vyšší plat to žiaľ nejde... Ci už v rovnakej alebo v novej práci 👍

sara07
13. jún 2025
@kulumulu123

@sara07 neviem ako na profesii, ja si určujem cenu práce sama ale inak ako robiť za vyšší plat to žiaľ nejde... Ci už v rovnakej alebo v novej práci 👍

@kulumulu123 chápem , ano je to tak ako pišeš
ty si môžeš určit cenu prace ale nemusíš ju dostat ako bežny zamestnanec ,a pokial máš pracu že aj po zvyšení stále máš objednavky tak máš dobre

mandzula
13. jún 2025
@lienka.7

@mandzula a co teraz? Tak nech pomáha rodina. Ci stat (a teda my vsetci) jej mame platit náklady? Po jej smrti pripadne jej dom štátu alebo jej rodine/dedičom? Mimo to, stále ma väčšina dôchodcov aj ine majetky, tak tie nech predá a môže žiť dôstojne. Nemusia všetko zase zdediť dedici. To len u nas Slovákov je zakorene, ze po tebe musia dediť iný, ale o teba sa ma starať stat.

@lienka.7 mnohi ludia cely zivot makali, no na malo platenych poziciach, tomu zodpoveda aj ich dochodok, pre mnohych pre dnesnu dobu absolutne nepostacujuci. V case, ked zarabali, robili sluzbu pre stat, preco by sa im teraz stat mal obracat chrbtom a hadzat zodpovednost na potomkov? A ti, co potomkov nemaju, tak co? Zdoraznujem vsak, ze sa to neda zovseobecnovat - nie je dochodca ako dochodca a ani mladi ako mladi. Bezi tu diskusia o platoch - mladi vraj zarabaju tisice. Ti sa asi na vysoke vydavky nestazuju, rovnako ako sa nestazuju dochodcovia s majetkami.

mandzula
13. jún 2025
@sara07

@mandzula vyriešia ti jedlo , tie sliepky
tiež mám svokrovcov na dedine totálne mimo , ale maju dva barany čo im spasaju travu, dve sliepky , par zajacov na mäsp cez leto na zimu všetko porežu a maju vystarané
a maju sa dobre ... a vôbec neplanuju ist do mesta , maju nižšie náklady ako v meste
ked to ma predat dôchodca je to starina čo nik nechce ale ked sa to dedi to je ina pesnička, zbytočne štekáš ..
mimochodom tu sa bavíme hlavne o mestkých dôchodcoch čo teda , bývaju v 3 izb, po jednom dvoch.. a maju na to

@sara07 nestekam, konstatujem fakty, len ich niektori nechcu vidiet a myslia si, ze kazdy dochodca sedi na matraci plnom penazi.

kulumulu123
13. jún 2025
@sara07

@kulumulu123 chápem , ano je to tak ako pišeš
ty si môžeš určit cenu prace ale nemusíš ju dostat ako bežny zamestnanec ,a pokial máš pracu že aj po zvyšení stále máš objednavky tak máš dobre

@sara07 veľa ľudí má problém sa predať lebo co ak príde niekto kto bude robiť za menej?? Ak som si istá ze danú prácu viem robiť lepšie ako niekto za polovičnú cenu tak si nemám problém vypýtať viac, zatiaľ som s týmto problém nemala ale poznám svoje silné stránky a keď niečo neviem sľúbiť alebo urobiť na 10000% tak to poviem na rovinu... Ale keď niekto ponúka plat 1000e a ja na pohovor poviem ze ved by stačilo aj 900 tak 1200 mi ťažko niekto dá - toto je myslene obrazne nie doslova s číslami...

lienka.7
13. jún 2025
@mandzula

@lienka.7 mnohi ludia cely zivot makali, no na malo platenych poziciach, tomu zodpoveda aj ich dochodok, pre mnohych pre dnesnu dobu absolutne nepostacujuci. V case, ked zarabali, robili sluzbu pre stat, preco by sa im teraz stat mal obracat chrbtom a hadzat zodpovednost na potomkov? A ti, co potomkov nemaju, tak co? Zdoraznujem vsak, ze sa to neda zovseobecnovat - nie je dochodca ako dochodca a ani mladi ako mladi. Bezi tu diskusia o platoch - mladi vraj zarabaju tisice. Ti sa asi na vysoke vydavky nestazuju, rovnako ako sa nestazuju dochodcovia s majetkami.

@mandzula tých, co mali tie nízke dochodky je už minimum, lebo to boli ti prvo dôchodcovia, ktorí už vymieraju.
Ostatni oproti mladým nemajú minimálne na krku hypo, cize nesmierna výhoda. Cize cca. 500€ mesacne k dobru. Ja som mojim susedam dôchodkyniam už nie raz povedala, že si to s nimi pokojne a veľmi rada vymením, keď je im 600€ malo na osobu malo, co dostávajú. Ako myslíš, že to dopadlo? Mimo to, každý má taký dôchodok, ako platil odvody. Neplatil nema, a to akože teraz sa o neho ma starať stat? Co si nešetrili aby mali z čoho žiť, hm? Ako sa to omiela stále nám? Z akého dovodu? A na profesii vidíme, v akých výškach sa realne hýbu platy na SK. Mam pocit, ze to iba tu na MK je každý ITckar s platom 3k v čistom. 👍🤣

lienka.7
13. jún 2025
@mandzula

@sara07 nestekam, konstatujem fakty, len ich niektori nechcu vidiet a myslia si, ze kazdy dochodca sedi na matraci plnom penazi.

@mandzula a o tých peniazoch v matraci by som radšej pomlcala... vidíme stále v TV, ako vyhadzujú igelitky peňazí cez balkón, alebo pustia dnu a okradnu ich a pod. Peniaze majú k keši doma. Tak nech ich neskrblia pre dedičov ale žijú z nich.