Ako zvládate zdražovanie?
Mna to zabíja to kazdej stránke. Ucet nonstop v minuse ako mam nastavený do minus 1000 eur. Pride vyplata, ani sa nedostanem do plusu, len vlastne vykryjem minusovy zostatok. kazdy mesiac to iste dokola. ziadna dovolenka, ziadny vylet, len prechadzaka, bicykel. a starostivosť o deti. len rozmyslam co robit a ako sa mat lepsie. skor ma to vsak asi zabije po psychickej stranke
@7miriam77 no, priznajme si, ak niekto vie ist kazdorocne na dovolenku k moru na 9 dni, nemal by robit zaver "strasna doba je".
Ved staci sa len trosinka par rokov vratit v historii. Viac ako 5-10 rokov.
90.te roky, som mal 15r., bol som 1. krat pri mori s rodicmi..ako prvy zo sirokej partie kamaratov, ticho zavideli 🙂 Alebo tie pohlady spoluziakov nasledne v skole, ked mal kazdy povedat na hodine anglictiny, ako travil leto...a ja som spomenul more
@romino a hádam mi nechceš povedať, že 9 dní pri mori je dáky luxus???? Preboha, veď to by si mal bežne dovoliť každý pracujúci človek a nie to pokladať za niečo extra. No žial ani pracujúcim ľuďom taká dovolenka nevychádza, čo nie je vôbec v poriadku
Ale podvedome na sebe vidím, že som v setriacom režime, napriek vyššiemu príjmu, curaprox kefky som vymenila za obyčajne z DM, kozmetičku som vynechala pár mesiacov, prášky kupujem neznačkove. Obed po birmovke sme urobili doma, nie vonku. Ušetrené peniaze podvedome odkladam na jeseň, na nástup do školy, ten býva masakralny. Ale máme 5 deti, všetci budú už v inštitúciách, takže to bude zaberak…dovolenka nám vyšla, ale nič luxusne, autom Taliansko. Zase raz za rok vypadnúť treba a more je liek, to si vziať nedáme. A chcem tam nakúpiť drogeriu a kadečo, lacnejšie a lepšie ako u nás.
@romino a hádam mi nechceš povedať, že 9 dní pri mori je dáky luxus???? Preboha, veď to by si mal bežne dovoliť každý pracujúci človek a nie to pokladať za niečo extra. No žial ani pracujúcim ľuďom taká dovolenka nevychádza, čo nie je vôbec v poriadku
@7miriam77 dobre, tebe vychadza - a aj tak hodnotis ze je strasna doba. V tom prispevku si este nespominala inych ludi, len svoju situaciu.
Nikde nepisem ze to je daky luxus. Len to "strasna doba" mi v tom kontexte naozaj prislo dost prehnane.
A ked uz aj spominame inych ludi ....stale mi nejde do hlavy, ako vedeli cestovky 2 roky po sebe prekonat rekordy, ak ma byt strasna doba.
Tento rok to asi nebude ine.
A nezabudajme aj, ake dovolenky.
No vsak pred rokmi sa riesilo, ako Slovaci masovo vozia svoje potraviny do chorvatska. To uz dnes velmi ani nepocut.
Uz len preto, ze masa ludi ide letecky, a uplne ine destinacie ako HR.
Toto sa fakt inak akoze uprimne cudujem, v kontexte toho zdrazovania.
Vsak sakra, zazili sme aj zlu dobu - financna kriza 2009 a par rokov po, kde uplne realne padali predaje a spotreba snad vsetkeho, ...bolo srotovne len aby ludia znova kupovali auta, v dovolenkovych destinaciach sa ubytovatelia podkladali aby clovek siel ku nim byvat. Dnes kto vcas nezajedna...
Cize doba len nedavno pred 15 rokmi.
@7miriam77 dobre, tebe vychadza - a aj tak hodnotis ze je strasna doba. V tom prispevku si este nespominala inych ludi, len svoju situaciu.
Nikde nepisem ze to je daky luxus. Len to "strasna doba" mi v tom kontexte naozaj prislo dost prehnane.
A ked uz aj spominame inych ludi ....stale mi nejde do hlavy, ako vedeli cestovky 2 roky po sebe prekonat rekordy, ak ma byt strasna doba.
Tento rok to asi nebude ine.
A nezabudajme aj, ake dovolenky.
No vsak pred rokmi sa riesilo, ako Slovaci masovo vozia svoje potraviny do chorvatska. To uz dnes velmi ani nepocut.
Uz len preto, ze masa ludi ide letecky, a uplne ine destinacie ako HR.
Toto sa fakt inak akoze uprimne cudujem, v kontexte toho zdrazovania.
Vsak sakra, zazili sme aj zlu dobu - financna kriza 2009 a par rokov po, kde uplne realne padali predaje a spotreba snad vsetkeho, ...bolo srotovne len aby ludia znova kupovali auta, v dovolenkovych destinaciach sa ubytovatelia podkladali aby clovek siel ku nim byvat. Dnes kto vcas nezajedna...
Cize doba len nedavno pred 15 rokmi.
@romino ja neviem čo si zač, ale podľa všetkého spokojný zaslepeny ficovolic. Stačí zájsť za hranice trebárs do čiech či do Poľska a už tam zistíš, že je tam omnoho vyššia životná úroveň a ty sa vkuse vracias dakde v čase. Nerieš čo bolo, ale čo je teraz. Jednoducho Slováci cúvaju dozadu, zatiaľ čo zvyšok Európy napreduje. Sme krpate Slovensko a nemáme dokončenu jednu posratu diaľnicu naprieč štátom a to je hanba!!! A vieš kde je naša diaľnica??? Je postavená na chorvatskom pobreží v podobe víl a ...bodaj by to bola len diaľnica, no sú to aj nemocnice, mosty a železnice. Tak už prestaň obranovat túto zlodejsku bandu a daj si budíček
@romino ja neviem čo si zač, ale podľa všetkého spokojný zaslepeny ficovolic. Stačí zájsť za hranice trebárs do čiech či do Poľska a už tam zistíš, že je tam omnoho vyššia životná úroveň a ty sa vkuse vracias dakde v čase. Nerieš čo bolo, ale čo je teraz. Jednoducho Slováci cúvaju dozadu, zatiaľ čo zvyšok Európy napreduje. Sme krpate Slovensko a nemáme dokončenu jednu posratu diaľnicu naprieč štátom a to je hanba!!! A vieš kde je naša diaľnica??? Je postavená na chorvatskom pobreží v podobe víl a ...bodaj by to bola len diaľnica, no sú to aj nemocnice, mosty a železnice. Tak už prestaň obranovat túto zlodejsku bandu a daj si budíček
@7miriam77 jaj boze, toto odbocovanie od temy. Som tu neriesil Fico, dialnice a jasne veci ze Polsko a Cesko su uplne inde.
Reagoval som cisto na to, ze clovek co napise ze je strasna doba, zaroven pise ze ide na 9 dni k moru 🙂
Logicky mojimi prispevkami nemozem obhajovat Fica, ...politikov som absolutne nekomentoval , to som tu absolutne nerozoberal.....kedze taketo prispevky o zdrazovani a strasnej dobe su tu 3-4 roky, ako zacala inflacia kvoli corone a potom vojne.
No a na to narazam , na ten paradox - paralelne kolko sektorom sa cely ten cas dari, alebo dokonca rastu... ako napr. cestovky.
Alebo teda uz prave teraz vela z nich skrachuje ...?
A ked zase nie ...smiem sa potom ozvat a cudovat ?
Ci to bude zase vyhodnotene ako "ochranujes tuto zlodejsku bandu"..... ?
@7miriam77 jaj boze, toto odbocovanie od temy. Som tu neriesil Fico, dialnice a jasne veci ze Polsko a Cesko su uplne inde.
Reagoval som cisto na to, ze clovek co napise ze je strasna doba, zaroven pise ze ide na 9 dni k moru 🙂
Logicky mojimi prispevkami nemozem obhajovat Fica, ...politikov som absolutne nekomentoval , to som tu absolutne nerozoberal.....kedze taketo prispevky o zdrazovani a strasnej dobe su tu 3-4 roky, ako zacala inflacia kvoli corone a potom vojne.
No a na to narazam , na ten paradox - paralelne kolko sektorom sa cely ten cas dari, alebo dokonca rastu... ako napr. cestovky.
Alebo teda uz prave teraz vela z nich skrachuje ...?
A ked zase nie ...smiem sa potom ozvat a cudovat ?
Ci to bude zase vyhodnotene ako "ochranujes tuto zlodejsku bandu"..... ?
@romino ...áno presne, pre mňa to je strašná doba a nepoznám momentálne nikoho, kto by si pochvaľoval. Už nebudem reagovať na tvoje príspevky. Ak si ty spokojný s vývojom našej krajiny, a podľa teba strašná doba nie je, tak ok.....dovidenia
@romino vieš čo, takto ti poviem....aby sme si tých 9 dní mohli dovoliť, tak šetrím celý rok a nechodíme na drahú dovolenku, je to taký zlatý stred. Ja mám to šťastie, že keďže som roky pracovala a zarábala v zahraničí, tak nesplacam žiadne hypotéky....inak by nám tá dovolenka asi nevydala . A nemôžeš porovnávať 90 roky s rokom 2025, už sme mali byť dávno na inej úrovni....no pri tejto vláde nikdy nebudeme. Predbiehaju nás pomaly už aj Rumuni....
@7miriam77 * Predbiehaju nás pomaly už aj Rumuni.... *
To si asi na omyle, niekde som už videl novšiu tabuľku a tam už nás predbehlo Rumunsko
@romino ...áno presne, pre mňa to je strašná doba a nepoznám momentálne nikoho, kto by si pochvaľoval. Už nebudem reagovať na tvoje príspevky. Ak si ty spokojný s vývojom našej krajiny, a podľa teba strašná doba nie je, tak ok.....dovidenia
@7miriam77 Znova len mozem zopakovat, ze vyvoj krajiny, ani Fica atd, som tu predsa nekomentoval a nerozoberal
Je to tak zlozite mi to prestat podsuvat ?
Inak bavi ma to, ked pozeram na youtube aj ankety na ulici,...napr. v Nemecku, ....ako cez kopirak kolki hodnotia podobnymi slovami: je strasna doba 🙂
Kolega Holandan hovori to iste, kolki tak frflu u nich.
No snad si to niekde v Afrike vsimnu, a zacnu organizovat Live Aid koncerty pre nas v Europe .
Vsak ist na 9 dni k moru namiesto 12 = strasna doba 😛
PS: pre istotu, este raz: NEHODNOTIM VYVOJ NASEJ KRAJINY, ANI VLADU
@gov je to tak aj za posledne roky, ked nastal obrat na prac. trhu, a mnohe oblasti maju praveze problem zohnat ludi ? Ked vidiet oznamy na restauraciach, ci obchodoch, ze zhaname prac. silu ?
Znie mi tvoj prispevok dost cierno bielo ...az by ma to lakalo si otvorit aj hocijaky bufet, dat bufetarovi rovno 2500 plat ...este budem aj za ludomila, co pekne plati pracovnikov, a este aj sam budem pekne v zisku.
No len mam take tusenie ze to tak jednoduche nie je, a rychlo by som isiel ku dnu.
Mozno skus ty nieco take, daj potom vediet realne skusenosti. Myslim ze takto su to vo velkom len dojmy.
ked to tak čitam
tak riešenie tu všetci hladame hlavne v sebe, rozličnym spôsobom
pritom základ všetkého je v konsolidácii , zdvihli sa naklady na komplet všetko na život, ubrali, okresali čo mohli a ešte budu .. u seba vlada nešetrí len rozhadzuje a oslavuje
tu si človek urobi oslavu doma skormnejšie , nie vlada oslavuje ako keby sa nič nedialo ... vo velkom štyle vkuse niečo oslavuju ..
problém nie je v tom že my nevieme si odložit, nájst novu pracu ale v tom že máme neprimerané dane , odvody, cenu práce ...problém je v tom aké podmienky na život nám dáva tato vlada
v prvom rade ma to strašne štve...konsolidujeme len my bežní ľudia, vládnuca elita nie☹ musela som si nájsť ďalší úväzok navyše ale keby nekrátili daňový bonus, mohla som mať jedno, aj druhé a bolo by parádne:( hoci máme aktuálne obaja s mužom nadpriemerné príjmy (pozerám priemernú mzdu v hospodárstve a z toho vychádzam), aj tak mám dojem že si dovolíme menej ako kedysi...muž musel rovnako navýšiť počet hodín v práci výrazne, takže maká celé dni od vidím do nevidím. 17 ročná dcéra má pravidelný príjem z brigády-pokryje si oblečenie, kozmetiku, čačkanie, nás rodičov to dosť odľahčilo. 19 ročná dcéra je aktuálne v zahraničí a zarába, aby mala medziiným nejakú rezervu na VŠ. na celorodinnú dovolenku ideme tento rok tak, že lacné letenky+ ubytovanie zadarmo u kamaráta v UK, inak by mi bolo ľúto takto sa vytriasť z peňazí, veď tie ceny ubytka a všetkého išli tak brutálne hore, že aj kebyže mám raz taký príjem, aj tak by som ťažko tie peniaze pustila🙂a teda, možno ďalšia vec ešte- varím, pečiem, suším bylinky , zaváram atď, aj tam sa dá ušetriť
Jediná cesta ako zvládnuť zdražovanie je zvýšiť cenu svojej práce... Žiaľ inak to nepôjde, ak nechceš znižovať úroveň postupne až na nulu alebo makať 20h denne 7dni v týždni...
@kulumulu123 vies, co ? toto nie je pre každého cesta. to všetci teraz majú robiť super platenú prácu? ved potrebujeme aj tie pracovné pozície, ktoré nie sú až tak dobre platené (napr. taký asistent učiteľa, kuchárka v šk.jedálni, učiteľka v MŠ atď) a títo ľudia si ako majú podľa teba zvýšiť príjem a služne žiť, platiť hypotéku, vychovávať deti? tu neexistuje , že požiadaš zamestnávateľa a zvýši ti. aktuálne riešim, že aj keby ma vzali na najlepšie platené miesto v mojom odbore v okolí a to už sú fakt slušné peniaze oproti priemeru, tak pri tých astronomických cenách a tejto vláde, ktorá nás ťahá do pekla, sa aj tak obávam či si udržíme ako rodina slušnú životnú úroveň..
Začať variť jedla, ktoré nebudú drahé, ale budú chutné a sýte. Prívarky, gulase z menej mäsa, rizota, zahustenie polievky...., oblečenie kúpiť v sekaci, dá sa vybrať aj lepšie kúsky, ovocie kúpiť z dvora na dedine. Miesto drahých zákuskov deťom upiecť bublaninu, palacinky, bábovku, uvariť puding,...treba skúšať všetko možné.
Hittlo to všetkých do radu, aj veľmi vysoko príjmových, akurát sme sa o tom včera bavili na jednej oslave. Nás mozog tak funguje, keď cíti ohrozenie stabilitu, prirodzene ide do setriaceho režimu, bez ohľadu na príjem. Minulý rok bol taký investičný, aspoň v mojom okoli, tento rok je standby režim, žiadne veľké investície, úvery, ľudia siahajú po lacnejších alternatívach v nákupoch, odkladajú peniaze na neskôr, lebo nikto nevie, čo prinesie rok 2026.
Toto ale nie je o zdrazovani, ale o tvojej financnej gramotnosti. Ako sa chces dostat do plusu, ked tvoja vyplata pokryje akurat tak tvoj minus? Niekde si tie peniaze minula, neboli tvoje, a ze ich budes musiet vratit si hadam vedela. Treba nejakym sposobom zvysit prijem, aspon na nejaky cas kym splatis dlh a potom uz budes hospodarit s vlastnymi peniazmi.
@sissy27 Nevies kde a ako byva. Nevies ci je na deti sama,alebo nie,nevies kolko zarobi, ale je financne negramotna.Co ak byva v nejakom malom meste,ak ma do vacsieho mesta za lepsou pracou daleko,ak nemoze koli detom ist,ak precestuje viac ako sa jej prida....... Radite zvysit prijem......Vy dostavate vyplatu podla potreby kazdy mesiac? Davate zoznam sefovi a ten len povie,jasne nieje problem........Padnut na kokena je hracka,ale dostat sa ako tak hore je drina.
Pocuj,autorka, a ty byvas v dome ci v byte?ja ked som videla cca 1,5 roka dozadu ako sa zvysuje inflacia, tak som napr.rozsirila zahradu na dvojnasobok plochy😀ratam,ze pocas sezony nebudem minat na ovocie a zeleninu..uz teraz,napriklad mame 2 tyzdne jahody,tak nekupujem skoro ziadne ovocie navyse.len teda,zahrada zaberie vela casu, v zime sme chodili na turistiku, teraz pocas sezony len pozeram na prirodu cez plot-zatial.hlavne ze sme kupili nove bicykle,ale nie je cas akosi.ale mna zahradkarcenie bavi,takze neriesim.minule mi taxikar ked ma viezol na sluzobku hovoril,ze robi aj vymenne obchody.zvezie napriklad za zeleninu zo zahrady,ak sa dohodneme tak...ludia čaruju momentalne ako vedia
Ale teda,ludia maju v zahrade aj prebytky,skus sa popytat v okoli. Mna takto minuly rok zasobovali susedia,,napr.ceresne zo 30 kil,slivky rovnako, kazdy tyzden cukety a tak
@sissy27 Nevies kde a ako byva. Nevies ci je na deti sama,alebo nie,nevies kolko zarobi, ale je financne negramotna.Co ak byva v nejakom malom meste,ak ma do vacsieho mesta za lepsou pracou daleko,ak nemoze koli detom ist,ak precestuje viac ako sa jej prida....... Radite zvysit prijem......Vy dostavate vyplatu podla potreby kazdy mesiac? Davate zoznam sefovi a ten len povie,jasne nieje problem........Padnut na kokena je hracka,ale dostat sa ako tak hore je drina.
@martin96321 nie, neviem ake ma zivotne podmienky. Ale viem, ze 1000€ minus na ucte ti nevznikne z nicoho nic, a ked nechape, ze na to, aby vyrovnala ten minus a zaroven zila zo svojich penazi, musi zarobit viac (alebo proste pomalicky nasetrit a minus vyplatit), tak to teda je len a len o financnej gramotnosti. Ona si pozicala 1000€ ( co neodsudzujem, na to ta moznost je) a teraz nechape, ze ich treba vratit a ako to urobit - toto nie je problem inflacie a zdrazovania, ale jej fin.negramotnosti.
A nie, nedostavam plat podla toho kolko prave potrebujem, mam fixny plat a s tym hospodarim, ale bolo obdobie, kedy som mala popri praci aj brigadu, lebo som mala vyssie vydavky a vedela som, ze do minusu ist nechcem.
Ja byvam v panelaku, nemam zahradu, ani ziadnych pribuznych, ktori by ma zasobovali zeleninou, ovocim, masom, vajcami. Cize ja kompletne vsetko kupujem. Do prace tiez nikto ziadne prebytky nenosi, ak neratam kolegu, co nam pravidelne nosi igelitky hnilych jablk, co pozbiera v zahrade zo zeme. Takze ja nemam kde usetrit, ze by som mala nieco domace zo zahrady. Z mojho pohladu toto nie je o financnej gramotnosti, je to o moznosti. Lebo nie kazdy ma zahradu alebo blizkych, co mu daju.
Začať variť jedla, ktoré nebudú drahé, ale budú chutné a sýte. Prívarky, gulase z menej mäsa, rizota, zahustenie polievky...., oblečenie kúpiť v sekaci, dá sa vybrať aj lepšie kúsky, ovocie kúpiť z dvora na dedine. Miesto drahých zákuskov deťom upiecť bublaninu, palacinky, bábovku, uvariť puding,...treba skúšať všetko možné.
@margotka17 spravne. Proste taky navrat k "normalnosti". Ludia si zvykli na dobre, tak mnohi su rozcarovani ak maju kvoli inflaciii co je tu za posledne roky spravit 1-2 kroky vzad.
Za poslednych 5-10 rokov sa tu rozmohli masovo donasky v mestach,
po slovensku masovo restauracie pri hocijakej turistickej blbosti ...kavicky, zakusky, dzusiky mnohi snad pocas kazdeho vyletu ...a ked to ma zrazu clovek trocha obmedzovat, tak nevedia to spracovat.
No tak sa zoberie ten daky kolac obcas aj z domu a hura na vylet.
Sediet niekde s rodinkou na pikniku a jest kolac z domu ...pre mna urcite nie je "strasna doba"
pár čísel kde môže byt aj problém https://ekonomialudskourecou.sk/kolko-zaplatime...
@martin96321 nie, neviem ake ma zivotne podmienky. Ale viem, ze 1000€ minus na ucte ti nevznikne z nicoho nic, a ked nechape, ze na to, aby vyrovnala ten minus a zaroven zila zo svojich penazi, musi zarobit viac (alebo proste pomalicky nasetrit a minus vyplatit), tak to teda je len a len o financnej gramotnosti. Ona si pozicala 1000€ ( co neodsudzujem, na to ta moznost je) a teraz nechape, ze ich treba vratit a ako to urobit - toto nie je problem inflacie a zdrazovania, ale jej fin.negramotnosti.
A nie, nedostavam plat podla toho kolko prave potrebujem, mam fixny plat a s tym hospodarim, ale bolo obdobie, kedy som mala popri praci aj brigadu, lebo som mala vyssie vydavky a vedela som, ze do minusu ist nechcem.
@sissy27 čo je zle na tom byť v mínuse?ľudia majú obrovské hypo, spotrebaky, leasingy a ona je tisícku v mínuse zaplatí 10-15 eur mesačne a život ide ďalej.
Áno, cítim to hlavne na strave a na tom, ak sa chceme najesť vonku.Prestala som kupovat veci len tak z rozmaru oblečenie, veci do domácnosti, kozmetiku.Ked čítam niektoré príspevky je to na plac vidím výrazný rozdiel oproti tomu čo sme si mohli dovoliť pred 5 r napriek tomu, že obaja robíme za viac peňazí.Chcela som ísť do divadla 100 eur sa hodínu aj pol zábavy nekúpila som lístky.
@sissy27 čo je zle na tom byť v mínuse?ľudia majú obrovské hypo, spotrebaky, leasingy a ona je tisícku v mínuse zaplatí 10-15 eur mesačne a život ide ďalej.
Áno, cítim to hlavne na strave a na tom, ak sa chceme najesť vonku.Prestala som kupovat veci len tak z rozmaru oblečenie, veci do domácnosti, kozmetiku.Ked čítam niektoré príspevky je to na plac vidím výrazný rozdiel oproti tomu čo sme si mohli dovoliť pred 5 r napriek tomu, že obaja robíme za viac peňazí.Chcela som ísť do divadla 100 eur sa hodínu aj pol zábavy nekúpila som lístky.
@luccija podla mna vsetko, ved to znamena, ze zijes z penazi niekoho ineho. Nieco ine je zobrat si pozicku, ktoru pravidelne splacas a v urcitom bode ju mas splatenu. Ale byt konstantne v minuse, nesplacat a nevediet z toho von, je za mna celkom pruser, aj ked ocividne je to pre niekoho v poriadku. Lenze jedneho pekneho dna sa banka moze rozhodnut, ze chce tento debet vyrovnat a spravi co? A vyhadzovat 10-15€ mesacne za nic ked na to nemam, je pre mna dalsi nonsense.
Ano, vsetko zdrazelo, to nepopieram a ani netvrdim, ze to necitim, ale tak lamentovanie na mk este fakt nikomu nepomohlo. Matematika nepusti - bud zvysim prijem alebo znizim vydavky, alebo oboje. Ale ist do minusu fakt nie je riesenie, hlavne ak to neviem splatit.
@sissy27 Bohuzial tretina pracujucich slovakov s odretymi usami vychadzaju od vyplaty k vyplate. Nikto nechce byt v minuse,kazdy chce aspon normalne slusne zit. Ak Ti vychadzaju mesacne peniaze uplne na tesno a nahodou sa Ti pokazi pracka,rura,chladnicka,tv,mobil......cokolvek tak si nahrata. A ono sa to skor ci neskor stane.......takze dostat sa v takom pripade do minusu je jednoduche.
@luccija podla mna vsetko, ved to znamena, ze zijes z penazi niekoho ineho. Nieco ine je zobrat si pozicku, ktoru pravidelne splacas a v urcitom bode ju mas splatenu. Ale byt konstantne v minuse, nesplacat a nevediet z toho von, je za mna celkom pruser, aj ked ocividne je to pre niekoho v poriadku. Lenze jedneho pekneho dna sa banka moze rozhodnut, ze chce tento debet vyrovnat a spravi co? A vyhadzovat 10-15€ mesacne za nic ked na to nemam, je pre mna dalsi nonsense.
Ano, vsetko zdrazelo, to nepopieram a ani netvrdim, ze to necitim, ale tak lamentovanie na mk este fakt nikomu nepomohlo. Matematika nepusti - bud zvysim prijem alebo znizim vydavky, alebo oboje. Ale ist do minusu fakt nie je riesenie, hlavne ak to neviem splatit.
@sissy27 banka aj z týchto peňazí žije a, keď tam je každý mesiac príjem nemá dôvod debet rušit.Pre mňa je toto menšie zlo ako brat spotrebak, lebo to tiež znamená, že chcem niečo na čo nemám.Kreditne karty ani nehovorím.Ale samozrejme každý má iný názor.Firmy bežne využívajú debet a tí neznamená, že sa im nedari
@sissy27 banka aj z týchto peňazí žije a, keď tam je každý mesiac príjem nemá dôvod debet rušit.Pre mňa je toto menšie zlo ako brat spotrebak, lebo to tiež znamená, že chcem niečo na čo nemám.Kreditne karty ani nehovorím.Ale samozrejme každý má iný názor.Firmy bežne využívajú debet a tí neznamená, že sa im nedari
@martin96321 este raz - je rozdiel kupit si nieco na splatky, a je rozdiel zit z penazi niekoho ineho a nechapat, ze to nie je v poriadku.
@luccija tak inak. Predstav si, ze mas kamosku, ktora si od teba pozicia 1000€. Vzdy 10. v mesiaci ked jej cinkne vyplata, tak ti ich vrati, a 11. si ich pride pozicat znova, lebo ved nevychadza Este stale ti taketo “hospodarenie” pride v poriadku? Tiez jej povies, ze je to ok a netreba na tom nic menit? Alebo to nebude v tvojich ociach ok len preto, ze su to tvoje peniaze a nie susedove?
@luccija prefinancovávanie bežných výdavkov cudzími peniazmi sú tie najhoršie dlhy. Sú drahé a rizikové . A tu to ide cyklicky . Tam je potrebné sa pozrieť na výdavky , skresať ich na minimum, ako otec detí nefunguje pritlačiť ho aby platil primerané výživné a prípadne zobrať nejakú brigádu. Žiť takto je na psychiku nesmierne náročné .

@7miriam77 no, priznajme si, ak niekto vie ist kazdorocne na dovolenku k moru na 9 dni, nemal by robit zaver "strasna doba je".
Ved staci sa len trosinka par rokov vratit v historii. Viac ako 5-10 rokov.
90.te roky, som mal 15r., bol som 1. krat pri mori s rodicmi..ako prvy zo sirokej partie kamaratov, ticho zavideli 🙂 Alebo tie pohlady spoluziakov nasledne v skole, ked mal kazdy povedat na hodine anglictiny, ako travil leto...a ja som spomenul more
@romino vieš čo, takto ti poviem....aby sme si tých 9 dní mohli dovoliť, tak šetrím celý rok a nechodíme na drahú dovolenku, je to taký zlatý stred. Ja mám to šťastie, že keďže som roky pracovala a zarábala v zahraničí, tak nesplacam žiadne hypotéky....inak by nám tá dovolenka asi nevydala . A nemôžeš porovnávať 90 roky s rokom 2025, už sme mali byť dávno na inej úrovni....no pri tejto vláde nikdy nebudeme. Predbiehaju nás pomaly už aj Rumuni....