icon

Ako zvládnuť materskú dovolenku a financie?

8. dec 2024

Ahojte. Mam 28 rokov, v máji 29. Veľa ľudí z môjho okolia mi hovorí že už by som nemala dlho odkladať dieťatko, lebo potom budem stará.
Avšak ja sa fakt bojím ako to v tejto dobe zvládneme s partnerom finančne, keď vidím ako ide všetko hore.
Máme byť už 5 rokov na hypotéku, splatku mame 220€ mesačne, energie nás vyjdu cca to isté. Čiže 440€ mesačne.
Moja a priatelova positka robí dokopy asi 70€, paušál ja 6€ od asi 20€... 500€ sú nutné výdavky a zvyšok strava a benzín

Momentálne partner zarába tak 900-1000€ v čistom.
Ja zarobím viac ale bohužiaľ som trošku hlúpa a pristúpila som na prácu kde mam peniaze na ruku, lebo som nemala žiadnu inú možnosť v našom malom meste.

Viem že rodičák je cca 400-450€ čo budem mať 2,5 roka keby som doma s dieťaťom. Bojím sa ako to budeme zvládať

Keď sa ma niekto opýta na deti, mám vyslovene úzkosť... Hanbim sa povedať že sa na to necítim kvôli peniazom...

Vyrastala som v pomeroch, kde sme boli 4 deti a naši to mali hrozne ťažké aby nás uživili, nechodili sme ani moc na výlety, mali sme málo peňazí, žiadne extra výdavky... Od 18-tich som brigadovala aby som ich trošku odbremenila od vydavkov, sama som si kupovala veci na oblečenie, lebo našim by to nevydalo.

Ako ste to zvladli? Či to fakt všetci majú prácu kde majú 1500-1700€ v čistom a 13-ty plat?

Strana
z2
sasa1310
8. dec 2024

@vler počkať a to má v hrubom? Veď to nie je ani minimálna mzda

lucia13022023
8. dec 2024

Ak po dieťati túžiš, tak by som mesačne siahla do úspor ak by bolo treba. Dieťa nestojí až tak veľa, aspoň u nás prvý rok stal tak 100€ mesačne. A to som mala všetko nové a kupovala kvalitné veci. Keď vravíš, že povinné platby mate 500€, partner zarobí 1000€ bude dostávať ešte daňový bonus na dieťa co je 100€ tuším od nového roka, ty 450€, budete mat spolu 1050€, čo vôbec nie je zle. Ja by som to tak tragicky nevidela.

procrastique
8. dec 2024

No, ja by som počkala ešte. Priateľ si možno nájde lepšiu prácu, lepšie platenú. On má dosť slabú výplatu. Možno keby on šiel na rd a ty do práce tak by to bol lepší deal.

autor
8. dec 2024

@procrastique priateľ je v rovnakej práci asi 8 rokov a proste keď mu navrhnem aby sa niekam posunul slebo skúsil niečo iné, nemá záujem. A ja mu zas nechcem hovoriť čo ma v živote robiť...

Akože v mojom okolí je veľa životnostnikov, ktorí tak isto nič nepriznavaju čo nemusia, iba nejaké minimum a veľa ľudí čo má nejakú časť výplaty na ruku...

Neviem cítim sa preto strašne zúfalo a uvažujem že vlastne v mojej situácii je mať dieťa maximálne nezodpovedné... Mam poistku, kde keď som PN tam mam za mesiac 300€ ... Čiže max na nejaké nevyhnutné výdavky aby som pokryla...

Tento rok končím vysokú školu, ale aj to učiteľku v škôlke, pričom som nenašla zatiaľ prácu v obore a tie platy tam tiež nie sú bohviečo...

Niekedy chápem prečo ľudia odídu do zahraničia radšej robiť nejakú obyčajnú prácu a viac peňazí....

Po práci sa rozhiadam roky, mám už jednu vysokú školu, robím si teraz druhu a proste nič som tu nenašla... Neviem asi robím niečo zle...

Kedysi som túžila mať dieťa a teraz v tejto dobe sa fakt zamýšľam že nie som hodná toho aby som bola raz mamou, lebo som si nevyštudovala niečo lepšie...

A bohužiaľ ani priateľ a na chlapa nezarobí zas toľko aby to potiahol... Ostane PN a sme nahraní...
Taký život to ani neviem či chcem žiť

petamich
8. dec 2024

Podla mna to vidis prilis cierne, mate relativne dobry prijem, nizke vydavky a nejake financie usetrene, ak by sa cokolvek stalo, pojdes skor do prace a na matersku moze ist partner, budete mat narok na vyssi rodicovsky (materska ti vyjde mala, tak ti bude UPSVaR doplacat), cize napr. buduci rok 482.30+60 EUR rodinne pridavky, plus nejaky danovy bonus, jasne klesne ti prijem ale podla mna by ste to zvladli.

Alebo potom robte nieco preto, aby ste si prijem zvysili, navysili uspory a dieta majte neskor.

david1202
9. dec 2024

Hlavne treba mať vyššiu finančnú rezervu ...inak keby sa niečo stalo tak máte problém .

123profil321
9. dec 2024

@sasa1310 záleží, aký úväzok má napísaný na zmluve. Ak tam má len 20-30 hod/týž tak môže byť. Písala, že zvyšok má na ruku...

@autorka, ako baby vyššie písali, dá sa nájsť aj práca v Prievidzi, alebo dochádzať... A učitelia v škôlke nemajú až tak zlé platy, majú tabuľkový plat. Učiteľka MŠ s Mgr., ktorá začína má hrubý plát 1161,50. To nie je až tak zlé. Po roku ideš na 1271. Keď si stihneš aj atestáciu, máš 1420.
Môžem sem dať screen tabuľky, z ktorej to ťahám. Je aj na stránkach ministerstva školstva.

Strana
z2