Ako zvládnuť rodinné financie pri sezónnom príjme?
Ahojte.
Maminky ako riešite finančnú situáciu v rodine? Prechádzam z MD na RD. Manžel je živnostník a jeho práca je v podstate "sezónna" lebo sa všetci zobudia až po lete (koniec leta, jeseň) a v zime moc nie je čo robiť, takže príjem je žalostný.
Strašne ma desí to, čo príde až budem dostávať tú smiešnu sumu a manžel nebude mať toľko práce a samozrejme odvody platiť musí. Bojím sa, že bude koniec mesiaca a nebudú finančné prostriedky..
Ďakujem
Zmeniť prácu, čo iné ?
nuz moj muz by takto nepracoval. A ja, uprimne, by som nemala muza co stabilne nevie zabezpecit prijem pre svoju rodinu.
Nebolo by lepsie zmenit oblast zivnosti?
@lija22 pokiaľ som pracovala to bolo fajn, ja som zarábala veľmi dobre. Rodinný rozpočet bol fajn.. ale teraz to spraví skoro 700€ rozdiel.. neviem čo by mal robiť. Je inštalatér .. ale cez zimu nie je taký záujem o kúrenie, vodu a plyn akože robí, ale väčšinou je to len urgent..
dofrasa sikovny instalater je predsa vyvazeny zlatom. Inac aj moj svokor je instalater a ten robi aj v zime pre nejaku firmu, teda on stale stale pracuje
Za 15 mesiacov- tehotenstvo plus MD- ste sa na toto obdobie ktore ste vedeli ze pride nevedeli/nemohli financne pripravit?
Tak cez zimu si môžeš hľadať prácu aj ty a pri dieťati sa prestriedal, alebo v zime nech ide muž na matersku
Ja len ze rodicovsky prispevok nie je smiesna suma. Ano, zvycajne zene klesne prijem, ale nie je povinnost byt doma 3 roky. To je len slovensky luxus.
dofrasa sikovny instalater je predsa vyvazeny zlatom. Inac aj moj svokor je instalater a ten robi aj v zime pre nejaku firmu, teda on stale stale pracuje
@lija22 nevravím, že nerobí ale nie je to toľko hodín ako cez jar, leto a jeseň. Nepracuje pre firmu. Robí sám pre seba. Väčšinou keď si ho niekto zavolá.
A manžel hádam nesedí polroka doma na riti a nečaká na telefonát od šéfa, že sa oteplilo 🫣
Vsak nech ide sem tam na nejaku brigadu, hoc aku . Aj keby par dni v mesiaci..Alebo ty
Za 15 mesiacov- tehotenstvo plus MD- ste sa na toto obdobie ktore ste vedeli ze pride nevedeli/nemohli financne pripravit?
@vler mohli aj sme sa pripravili. Nevedeli sme však, že manžel skončí na operácii PN od decembra a budeme mať nejaké obrovské výdavky navyše..
Ja len ze rodicovsky prispevok nie je smiesna suma. Ano, zvycajne zene klesne prijem, ale nie je povinnost byt doma 3 roky. To je len slovensky luxus.
@zuzanaete smiešna v zmysle, že je to riadny rozdiel oproti MD alebo platu.
Tak musí dočasne zmeniť prácu, nech sa zamestná normalne, aspoň kým si na rd, aby sa nestalo, že pôjde zase na PN a budete žiť z tvojho príspevku
A manžel hádam nesedí polroka doma na riti a nečaká na telefonát od šéfa, že sa oteplilo 🫣
@kavasmliekom nie nesedí.. posiela rôzne cenové ponuky, zháňa si klientov.. šéfa nemá.. je sám sebe šéfom, takže nečaká na žiadny telefonát ale zháňa si prácu.. ale nie vždy to je jednoduché..
Tak ked si dobre zarabala, vrat sa do prace a dieta do skolky. Alebo muz na RD.
Veď daj dieťa do jaslí/ opatrovateľka ty sa vráť do prace.
Pocas hlucheho obdobia jednoducho bude musiet zobrat nacas inu pracu alebo porozmyslat nad tpp a instalaterstvo si robit ako fusku.neviem si predstavit mat dieta s muzom ktory nema stabilnu pracu.. co v pripade urazu choroby dlhodobej PN?z coho budete zit? Ak si mala dobru pracu tak si uzi babetko prvy rok pokial vam to dovolia financie rodicak vyuzi na jasle a vrat sa do prace.
Môže byť manžel.doma s deťmi a ty chod pracovať.
Ja pracujem vo firme, kde je v zime menej práce,. Jeden z kolegov chodí na obdobie cca 4 mesiacov pracovať do Nemecka na turnusy. 3 T Nemecko 1 T Doma. Je živnostník. Na sezónu sa vráti a pracuje u nás.
Neviem preco by v zime nebol zaujem o montaz kurenia, vody a plynu. Su to veci, ktore sa robia v uzavretej stavbe, takze je sum a fuk, ci je leto alebo zima. Skor praveze cez leto sa postavi hruba stavba, uzavrie a pocaz zimy mozu tahat vodu, odpad, kurenie....
Zial moj nazor je ze kazdy majster by mal mat sikovne financneho poradcu. Podla mojho nazoru pokial je fakt sikovny musi si pocas sezony zarabat kralovksy. A ked viem dopredu ze 10/2025 az 02/2026 su slabsie mesiace vytvaram si rezervu pocas sezony a nie vsetko roz....
Sumy co pytaju takyto majstri su fakt kralovske na Slovenske pomery. A neda mi ked ste sa snazili o dieta vedeli ste podmienky ake budu za xy mesiacov co sa tyka € takze mali ste sa na to pripravit.
Riadne sa zviditelniť, investovať do reklamy (v dnešnej dobe sociálnych sietí hlavne čas). Inštalatér nie je sezónna práca. Len musia o ňom ľudia vedieť.
Vymeňte sa. Ty pôjdeš spať do prace, na RD ostane on
Čo poznám z rodiny živnostníkov, tak majú vždy odloženú tzv. železnú rezervu, ak by sa niečo pokazilo a plus na 6 mesiacov na nutné výdavky. No a samozrejme, že si robia reklamu v miestnych FB skupinách, majú internetové stránky, kde dávajú foto svojej práce a my z rodiny a priatelia im to vždy prezdieľame. A ak má tej práce ozaj málo, tak treba sa normálne zamestnať. My, keď sme niečo v dome prerábali, tak to bolo síce mimo sezóny, no aj tak sme to museli dopredu dohodnúť. Šikovných majstrov je ozaj málo.
Nech si urobi cez zimu skusky na revizie. Rozsiri si tym predmet podnikania.
Ako píšu baby vymeňte sa. Muž doma a ty do prace.
Vieš to treba aj nejakú stabilnú prácu k tej na sezónu. Tiež môj ex bral v práci dovolenku mesiac a išiel na fušku, kde zarobil 2x toľko, čo tam. Práca instalatéra je fakt ako vedľajší príjem, neviem si predstaviť sedieť doma a čakať, kedy sa komu čo pokazí. To ako opravár pračiek. A ešte je otázne, či je s ním každý spokojný, či sa to tomu klientovi oplatí volať jeho, alebo radšej bytový podnik 🫣
Nech ide robiť od jesene do jari na taxíky aspoň.
No k smiešnej sume na rd... je to cca 500€ .... pre veľa žien je to prijem len o trochu nižší ako bežný plat .... predavačka, upratovačka, tabuľkové platy sú len 200-300 € viac.
K muzovi zivnostnikovi... pokial je sikovny tak aj cez "sezonu" vie zarobit tak ze kludne aj polroka moze byt doma...poznam szco co robí strechy - to je ešte viac sezónna robota keďže aj v sezóne nemôže robiť vždy lebo v daždi sa strecha robiť nedá a zarobí tak ze žena vôbec nemusí pracovať a žijú nadštandardné.
Dnes sa šikovný remeselník hľadá ťažko a zarába kľudne toľko ako nejaký manazer akebo šikovný itckar.
Takže máte 2 možnosti mimosezony muž doma, ty do prace. Slabo si muž nájde inú robotu.
No k smiešnej sume na rd... je to cca 500€ .... pre veľa žien je to prijem len o trochu nižší ako bežný plat .... predavačka, upratovačka, tabuľkové platy sú len 200-300 € viac.
K muzovi zivnostnikovi... pokial je sikovny tak aj cez "sezonu" vie zarobit tak ze kludne aj polroka moze byt doma...poznam szco co robí strechy - to je ešte viac sezónna robota keďže aj v sezóne nemôže robiť vždy lebo v daždi sa strecha robiť nedá a zarobí tak ze žena vôbec nemusí pracovať a žijú nadštandardné.
Dnes sa šikovný remeselník hľadá ťažko a zarába kľudne toľko ako nejaký manazer akebo šikovný itckar.
Takže máte 2 možnosti mimosezony muž doma, ty do prace. Slabo si muž nájde inú robotu.
@44janica44 ja mam tabuľkový plat, ale teda materskú budem mat viac ako dvojnásobnú. Čiže áno niekedy je to veľký skok, a ak zarábala dobre ako píše, tak kľudne rozdiel medzi MD a RD môže byť aj cez 800 eur a to je veľký deficit
@44janica44 ja mam tabuľkový plat, ale teda materskú budem mat viac ako dvojnásobnú. Čiže áno niekedy je to veľký skok, a ak zarábala dobre ako píše, tak kľudne rozdiel medzi MD a RD môže byť aj cez 800 eur a to je veľký deficit
@nelka93 presne

nuz moj muz by takto nepracoval. A ja, uprimne, by som nemala muza co stabilne nevie zabezpecit prijem pre svoju rodinu.
Nebolo by lepsie zmenit oblast zivnosti?