Ako zvládnuť transakčnú daň a používanie Fio účtu?
Prosím poraďte. Mám účet fio, kde mi chodia peniaze zo živnosti. Inak mám vub. Môžem používať to fio naďalej? Či musím úplne iný účet? Na webe fio to vôbec nechápem. Mám však aj fio oba na moje meno. Musím spraviť nový so živnostenským listom? A ešte. Ak mi objednávateľ služby zaplatí faktúru, ona príde stiahnutá o tu daň??? Či to sa potom koncom mesiace strhne zo všetkých odídených platieb?
Viem že to riešim na poslednú chvíľu ale úprimne stále čakám, že niekto toto zverstvá na malých podnikateľov stopne!
Ak ti prídu peniaze ty neplatíš nič.
Ak ti odídu z účtu tak platíš.
Ak odídu zaplatením kartou, tak rocná daň je 2e za používanie karty.
Ak ti odídu z účtu výberom z banky alebo z výberom z bankomatu tak z vybratých 1000e zaplatíš 8e štátu daň.
Ak ti odídu z banky na tvoj účet TJ prevodom zaplatíš z prevedených 1000e daň 4e štátu. To sa týka terajšej situácie, že máš účet na podnikanie vo fio a súkromný vo VÚB. Nahlas banke, že fio co používaš bude tvoj transakčny účet, ak nič nebudeš meniť.
Alebo to sprav ako každý, a založ si fio podnikateľský účet...
Keď prevod z FIO podnikateľského na fio súkromný budeš mat zadarmo.
A
@zalka to nahlásenie z Fio podnikateľského na transakcny treba urobiť na pobočke (?) s výpisom zo živnostenského registra. Ak som to správne pochopila. Ten sa dá stiahnuť na Slovensko.sk
@lenkakravcova ak máš originál podnikateľský tak nemusíš nahlasovať nič, ak chceš súkromný používať na podnikanie tak ten bankou oznamujes. Ale ako to neviem, ja roky používam účty vo fio aj súkromný aj podnikateľský.
@lenkakravcova a na otvorenie podnikateľského účtu vo fio treba výpis z neverejného registra, a tento sa dá vyžiadať cez občiansky na stránke Slovensko.sk.. .. Alebo na živnostenskom úrade.
@zalka Vďaka, toto som tiež našla. Už len musím zistiť, či mám svoj účet vo fio vedený ako podnikateľský alebo nie 🙂
@lenkakravcova v internet banking to je napísané ci ide o osobný účet alebo podnikateľský
ty mozes mat akykolvek ucet, nemusi byt podnikatelsky. ak pouzivas osobny len na podnikanie, tak ten treba nahlasit (budu z neho stahovat tu dan z odoslanych platieb), ak mas podnikatelsky tak neriesis nic.
tieto zverstva z momentalnej vlady nikto nestopne.uz pred rokmi ked boli pri moci, tak sa pekne "vysantili" a az ti co prisli po nich, tak to zmiernovali. akurat vcera som citala ze tito chystaju zaviest dalsie "opatrenia"
Pokial mam info, tak "zmenit" sukromny na podnikatelsky (tak, aby zrazili transakcnu dan) sa dalo iba do konca roka. Teraz musis spravit "novy - podnikatelsky" (ak taky nemas). Ak uz mas podnikatelsky, nic neriesis... je to vybavene
A kde mám ten účet nahlásiť? Mna poranta
Volaj do fio, tam ti poradia na 100% co robit...
Čo je také nepochopiteľné že každí podnikateľ musí mať podnikatelský účet.....
Podľa opozdených info môžeš používať aj doterajší osobný účet na podnikanie. Len máš v banke nahlásiť, že má byť transakčný a banka z neho bude sťahovať transakčnú daň.
„Ako transakčný účet môže živnostník nahlásiť aj bežný účet, ktorý využíval doposiaľ. Ak už živnostník dnes využíva dva bežné súkromné osobné účty, môže si ich ponechať aj naďalej a jeden z týchto účtov, ten, ktorý využíva v súvislosti s podnikaním, môže nahlásiť ako transakčný,“ vysvetlil SŽZ.
https://www.dnes24.sk/zivnostnici-musia-nahlasi...
Tiež sa mohli skorej zobudiť a nie že najprv ľudia splašene zakladali podnikateľské účty a teraz dajú info že ich ani netreba.
Bola som vo fio osobne so živnostenským listom a že musím mat nejaký špeciálny výpis čo mi dajú na živnostenskom úrade
Poskytovanie výpisu z neverejnej časti živnostenského registra
https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?exter...
a keď ti bezplatne príde do schránky tak ho stiahni a pošli cez FIO servis.
Nemusíš tak chodiť ani na živnostenský úrad ani do banky.
A nestačí im originál ŽL?
Prečo si neotvoríš účet v normálnej banke a nie vo FIO?

mna by zaujimalo ci nemas uctovnicku, ktora by ti vedela odpovedat.... v zasade plati, ze treba sa pozriet vo FIO banke, ci ten ucet mas na ICO alebo RČ. Ak RČ tak si ho potrebujes prehodit na IČO. Banka ti jednorazovo strhne sumu z tvojich odidenych platieb, ale myslim ze prvykrat sa tak stane niekedy v juli/auguste (??) za obdobie 4-?/2025