icon

Ako zvládnuť výdavky ako slobodná matka?

12mirus12
Včera o 08:42

Ahoj, chcem sa opýtať vás žien ktoré ste samé s jedným dieťaťom. Potrebujem skôr podporu že to dokážem utiahnuť všetko sama. Môj plat je cca 1000€, plus prídavky 60€ , alimenty 150€( s tými ale nechcem počítať lebo otec dieťaťa je nezodpovedný takže už vidím ako budem riešiť súd o Tom ze neplati). Nájom má vyjde so všetkým 470€, škôlka 78€,mobil 46, pôžička 125€ . Dokopy zaplatím 752€. Na žitie so všetkým mi zostane ak rátam aj alimenty cca 450€,ak alimenty nepošle tak mi zostane 300€.Všade je dražoba, oblečenie, lieky neočakávané výdavky. Dá sa s tohoto fungovať v tejto dobe? Naozaj potrebujem podporu ze to zvládnem a chcem vedieť ako to zvládate vy.

katina02
Včera o 08:44

Bude to narocne, nebudeme si klamat. Treba si vsetko rozplanovat, napisat si co nakupit, co navarit a drzat sa toho. Ak to nebude vychadzat, skusit si najst nieco este popri, mozno nejake prilezitostne upratovanie, viem, ze aj aplikacie su na toto, kde sa registrujes a chodia tam ponuky...

anonym_3cb659
Včera o 08:52

alimenty platiť musí. Zo zákona. Trvala by som na viac ako 150€. aspoň 200€
Plánovať si jedlá - super je profil @beatthebudget na instagrame. Za pár korún navarí na celý týždeň. Odporúčam sledovať. Nie len že ušetríš, ale budeš aj zdravo jesť ☺
Odkladaj si aspoň po 20€ každý mesiac bokom.. Nie je to veľa, ale v prípade nečakaných výdavkov pomôže aj to.
Mobil - zváž nového operátora. 4ka má za 20€ paušál s internetom. Pôžička - ako dlho ju ešte budeš platiť?
Ľudia žijú aj z menej ako 300€/mesiac a dajú to. Tak dieťatu nekúpiš značkové tričko, ale kúpiš z vinted/bazošu/sekáču. Aj tak deti v škôlkarskom veku rastú rýchlo a môžeš potom ďalej tie veci predať. Ja sama nakupujem sem tam v sekáči alebo na vinted a som spokojná. Určite to zvládneš

anonym_79c50f
Včera o 08:57

No to máš dobré 😃mne ostáva tiež tak a som z ba a pohoda

anonym_0f145c
Včera o 08:57

Ked musis,tak to zvladnes ine ti nezostava.Prisposobis sa,naplanujes.Rataj teda bez alimentov,skus s tym hospodarit a tie alimenty odkladaj.Drzim ti silno palce,das to.Si silnejsia ako si myslis.

januska12323
Včera o 09:15

Zvládneš lebo budeš musieť.

12mirus12
autor
Včera o 09:19

Ďakujem za podporu. Neviem si to predstaviť ako budem fungovať. Samozrejme viem že alimenty musí platiť ale udať ho môžem až keď nezaplatí 3 mesiace takže musím rátať aj z možnosťou že ich mať nebudem. Cez týždne sa budeme stravovať syn v škôlke ja v práci takže variť budem iba cez víkend a rovno na viac dní že by sme to mali dajme tomu aj v pondelok na večeru. Nestravujeme sa vôbec v reštauráciách a ani polotovary nekupujem ja si všetko varím doma. Oblečenie stále nakupujem z druhej ruky cez Vinted hlavne topánky.

anonym_91b50f
Včera o 09:42

budeš musieť to zvládnuť.
topánky by som zrovna nekupovala z druhej ruky, ale tak ty si rozumieš.

abbey1
Včera o 13:45

@12mirus12 Ikresat zbytočné výdavky. 46 neplatím za 3 mobily v domácnosti a nie za jeden! Oblečenie second handy, detské burzy. Jedlo plánovať. Nebrať zbytočné pôžičky.

anonym_c1046f
Včera o 13:59

Zvládneš to. Zvládneš všetko, keď musíš, neboj sa. Držím palce. Ja by som zmenila operátora, napr ja mám len kredit Tesco mobile a mesačne dobijem za 8€. Tiež kupujem v sekaci alebo vo výpredajoch. Som minimalistka, skús sa uberať týmto smerom, je ti aj skupina minimalizmus. Keď sa naladis na túto vlnu, tak ti veľa toho naozaj nebude treba...

ivik111
Včera o 14:11

@12mirus12 zvládneš ,neboj...ja mám nižší príjem,ale zase ex na syna platí.Mám zošitok príjmy/výdavky,všetko si dopodrobna zapisujem.Najvyššiu položku mám bývanie a strava-malý je potravinový alergik.Šetrím na sebe,nechodím na nechty,ku kozmetičke,vlasy doma farbím,nefajčím,nepijem,ale neberiem to tragicky,hlavne nech malý má čo potrebuje.Držím palce🍀😊

anonym_3cb659
Včera o 14:12
@12mirus12

Ďakujem za podporu. Neviem si to predstaviť ako budem fungovať. Samozrejme viem že alimenty musí platiť ale udať ho môžem až keď nezaplatí 3 mesiace takže musím rátať aj z možnosťou že ich mať nebudem. Cez týždne sa budeme stravovať syn v škôlke ja v práci takže variť budem iba cez víkend a rovno na viac dní že by sme to mali dajme tomu aj v pondelok na večeru. Nestravujeme sa vôbec v reštauráciách a ani polotovary nekupujem ja si všetko varím doma. Oblečenie stále nakupujem z druhej ruky cez Vinted hlavne topánky.

@12mirus12 to dáš! Pripadne SHEIN a temu ma tiež nove veci za nie veľa peňazí. Pripadne ak ti to čas a vyťaženosť dovolí, možno by som zvážila dať si inzerát na nejaké upratovanie kancelárii cez víkendy. Alebo sa spýtať v práci či by ti nevedeli pridať aspoň 100€ časom ..

Mojej spolužiačky mamka (samozivitelka) musela vyžiť toho času z 3€/deň - presne toľko mala vyčlenené na stravu pre seba a 2 deti. Zvládla to. Neskôr si našla partnera s ktorým je doteraz a o nájom sa delili, deti si ho obľúbili a nakoniec mali aj jedno spolocne.

anonym_c1046f
Včera o 14:33
@12mirus12

@12mirus12 za exekuturom ohľadom neplatenia výživného môžeš ísť keď nezaplatí aj jedno výživné. Nečakaj s tým, nech vie, že si z teba nebude robiť panacika

anonym_c54757
Včera o 15:28

@12mirus12 bývaš u rodičov a toľko nájmu platíš?

sisska96
Včera o 15:58
@anonym_c54757

@12mirus12 bývaš u rodičov a toľko nájmu platíš?

@anonym_c54757 kde píše že býva u rodičov?

anonym_028bac
Včera o 16:09

Mobil platíš zbytočne veľa. To ti ani netreba. Pôžičku tiež nebudeš platiť navždy, zbavis sa jej a bude sa ti ľahšie dýchať. Byť tebou idem aj do tej poradne komplexnej pomoci pre jednorodičov. Budeš tam musieť chodiť, sú tam aj nejaké poradne ktoré musíš absolvovať ale keď budeš spĺňať podmienky platí sa tam myslím 100€ mesačne na 1rok

efka77
Včera o 16:55

A zrusili uz institut nahradneho vyzivneho ked otec prestane platit?
Myslim ze ti to vychadza celkom pekne. Hlavne sa nepoddaj psychicky. Tes sa, ze sa so synom mate,skus najst radost aj v drobnostiach. Viem ze to zneje ako mudrovanie.....ale naozaj ked je clovek vdacny za krasne jednoduche veci je to lepsie

anonym_c54757
Včera o 17:26
@sisska96

@anonym_c54757 kde píše že býva u rodičov?

@sisska96 v druhej téme, co písala v marci.

sisska96
Včera o 17:34
@anonym_c54757

@sisska96 v druhej téme, co písala v marci.

@anonym_c54757 tak to sú už jaké rodičia ak pýtajú od dcéry peniaze ak je v sračke

anonym_b614ac
Včera o 17:37

Za mobil podľa mňa platíš veľmi veľa. Pôžičku máš na čo a dokedy ju budeš platiť? Rodina vie pomôcť, keby nastane neočakávaný výdavok? Z mesiaca na mesiac to s odretými ušami dáte ale komfortné to vôbec nebude, ale to ti je asi jasné. Rezervu máš aspoň nejakú alebo nulovú? Hladní nebudete, oblečení a obutí budete, základné výdavky zvládneš poplatiť. To, či utiahneš aj neočakávané výdavky závisí už od výšky výživného, rezervy a ochoty rodičov ti požičať.

anonym_c54757
Včera o 18:24
@sisska96

@anonym_c54757 tak to sú už jaké rodičia ak pýtajú od dcéry peniaze ak je v sračke

@sisska96 no ved preto sa pýtam 😕

sisska96
Včera o 18:41
@anonym_b614ac

Za mobil podľa mňa platíš veľmi veľa. Pôžičku máš na čo a dokedy ju budeš platiť? Rodina vie pomôcť, keby nastane neočakávaný výdavok? Z mesiaca na mesiac to s odretými ušami dáte ale komfortné to vôbec nebude, ale to ti je asi jasné. Rezervu máš aspoň nejakú alebo nulovú? Hladní nebudete, oblečení a obutí budete, základné výdavky zvládneš poplatiť. To, či utiahneš aj neočakávané výdavky závisí už od výšky výživného, rezervy a ochoty rodičov ti požičať.

@anonym_b614ac Rodičia pýtajú od nej nájom, nie že by pomohli

anonym_4b3941
Dnes o 08:47
@sisska96

@sisska96 Sranda, a ked tu bola minule tema, ked byvaju mladi u rodicov ( prechodne obdobie, kym nepojdu do svojho), on ako syn daval 100e svojej mame a ona, ako jeho partnerka sa pytala ci bude dost ked da "svokre" 100e. Tak ju vsetci zvozili pod ciernu zem, ci sa nehanbi, ze preco by mala "svokra" ( neboli zobratí) zivit dalsich 2 ludi, ze 100e je sakra malo, ze z toho fakt nenakupi dokopy nic a ci ju hanba nefackuje a pod. Ze by skratka mala davat urcite viac. A tu zrazu je za debila mama, lebo zoberie od dcery peniaze ( 400e) za byvanie. Tak uz som z toho salena. Fakt, raz tak raz tak, ako komu pasuje.