icon

Akú cenu ponúka zlatníctvo za zlato?

batola1
3. sep 2026

Nepredával niekto teraz zlato do zlatníctva?že aké či ceny na výkup zlata?že aka je reálna suma za pánsku obrúčku.... ďakujem 🙂

petamich
3. sep 2026

Paradoxne som zistila, že viac peňazí dostane človek v záložni ako v zlatníctve aspoň naša skúsenosť z Nových Zámkov - svokra mala nejaké staré zlato, chcela ho predať, aby som si na jubileum mohla kúpiť, čo chcem "na pamiatku" a v zlatníctve jej poradili nech ide do záložne, tam to totiž akože založia a dali jej sumu x, kdežto zlatníctvo to berie ako zlomkové zlato a ponúkli jej menej. Či to je fakt pravda 🤷‍♀️ riešili sme to v máji.

anonym_695210
3. sep 2026

izlato uvádza na svojom webe aktuálne ceny za ktoré vykupujú zlato/striebro

anonym_7f83bc
3. sep 2026

@batola1 ja som predavala v juni nausnice a za cca 2g (presnu vahu neviem, lebo tam boli este kamienky a tie dali dole) mi dali 128€. vychadzalo to medzi 61-68€/g.

anonym_54739f
3. sep 2026

Záložňa Breva za puncované 14k 70€/g
Dala by som 75€ za gram😅

anos18
3. sep 2026
@petamich

Paradoxne som zistila, že viac peňazí dostane človek v záložni ako v zlatníctve aspoň naša skúsenosť z Nových Zámkov - svokra mala nejaké staré zlato, chcela ho predať, aby som si na jubileum mohla kúpiť, čo chcem "na pamiatku" a v zlatníctve jej poradili nech ide do záložne, tam to totiž akože založia a dali jej sumu x, kdežto zlatníctvo to berie ako zlomkové zlato a ponúkli jej menej. Či to je fakt pravda 🤷‍♀️ riešili sme to v máji.

@petamich naša skúsenosť bola taká istá

chrobak7
3. sep 2026
@petamich

@petamich Áno, je veľmi pravdepodobné, že je to tak. V zlatníctve pri výkupe zohľadňujú čisto len materiál, práca nie je pri výkupe zlomkového zlata ohodnotená. Pri výkupe sa zlato znovu roztaví, takže pre nich je zaujímavý len materiál.

V záložni ide o hodnotu tovaru - ak je to napr. prsteň, tak ohodnotia materiál, vek, stav a určia trhovú hodnotu. Z nej odpočítajú nejaké to percento a tú sumu ti požičajú. Ak nevrátiš, tak zlatý tovar si nechajú a predajú.