Akú sumu brať na hypotéku?
Ako sa to robí? Ak potrebujem hypotéku, mám brať najviac ako mi vychádza? Alebo mám zobrať toľko koľko mi chyba do kúpy nehnuteľnosti? Alebo toľko, aby mi zostala aj slušná rezerva? Neviem pre aku sumu sa rozhodnúť.
Podstatný je tiež posudok na nehnuteľnosť aby bol v dostatočnej výške vzhľadom ku kúpnej cene
Posudok mám, len neviem či zobrať peniaze presne, alebo navyše napríklad o 25000e.
Z otazky mi vyplyva, ze mas nasetrenu sumu a hypotekou potrebujes uz len dofinancovat zvysok. V tomto pripade by som si z nasetreneho odlozila nejaku rezervu a potom by som uz zobrala hypoteku presne vo vyske kolko este potrebujem.
neviem ako to myslíš, ale navyše ti predsa nič nedajú, hypotéka sa vzťahuje len na cenu nehnuteľnosti
Podľa mňa záleží, aj akú nehnuteľnosť kupuješ, či nebude treba niečo rekonštruovať, renovovať, lebo toto vždy vyjde viac, ako sa pôvodne plánuje... Vtedy by som určite zobrala viac...
Čo zoberieš, to minies🙂ľahko sa berie ťažko splaca
Banka sa predsa riadi sumou, ktorú máš na kúpnej zmluve a znaleckým posudkom na nehnuteľnosť (pokiaľ to nie je novostavba). Viac ako na kúpnej zmluve nedostaneš. Reálne dostaneš max. 80% z ceny
Zaklad je, aby ti zostala rezerva. A ak stale rozmyslal zobrat este viacej, ze by si mala este vacsiu hotovost, tak potom zalezi, na co by su peniaze pouzila alebo ci by si ich vedela investovat, aby ti zarobili viacej. Ak vies peniaze otocit, tak bet maximum. Ak nie, tak tolko, aby ti ostala rezerva.
tak hlavne... rozhodnú sa v banke koľko ti dajú... ty si s tým hlavu nelám
@zuzanaete ale banka sa stále riadi kúpnou cenou na zmluve. Napr. pri prijme ti vyjde hypotéka 300 000€, ale kupuješ nehnuteľnosť 150 000€, tak je jasne, že banka bude schvaľovať výšku hypo len do výšky 150 000€, nakoľko založená nehnuteľnosť bude mať maximálne záruku v takej hodnote
Milujem takéto diskusie, keď nedáš žiadne bližšie info a každý iba háda, v akej si situácii 🙂
@sasa1310 myslim ze aj podla zadania otazky ide o pripad, ze ma uz nasetrene aj svoje, takze banka sice da max kupnu cenu ale ona tolko realne nepotrebuje, ale moze zobrat cize bude mat “viac”
@lelelienka hej tak som to myslela.
...ak peniaze vyslovene na niečo nepotrebuješ (rekonštrukcia napr.), tak by som.si z nasetrenych nechala nejakú rezervu a hypo zobrala zvyšok co treba do kúpnej ceny.
No pozri sa na vysku splatky v pripade, ze vezmes len tolko, kolko potrebujes a na výsku splatky s peniazmi navyse. Ak ma ten rozdiel splatky taku pridanu hodnotu, ze sa ti oplati ju zaplatit za peniaze, ktore nepotebujes, tak zober nayse. Ak vies tie peniaze zmysluplnejsie vyuzit, pripadne ich odlozit bokom, tak neber viac.
@lelelienka Áno, tak sa dá. Dôležité je, aj to či má na to príjem. Lebo hotovosťou k výške nehnuteľnosti áno, mohla by mať viac, ale príjem na to “viac” nemusí byt dostačujúci
Zober si tolko, aby si v pohode zvladla splacat a zostala ti vzdy financna rezerva, kazdy mesiac. Takze plosne, radsej si zobrat menej ako viac, ale tak, aby si pokryla potrebne naklady na kupu ci nutne rekknstrukcie.
Refinanc keď bude lepšia situácia s hypotékami a úvermi (možno o 3-5rokov)budeš vedieť urobiť kedykoľvek na vyššiu sumu. Aktuálne by som si nechala dostatočnú cash rezervu a dobráka čo treba ..potom si to dorovnas refinancom keď budú znova nižšie úroky...(snáď ma tu nikto neukamenuje)
Ja som bral čo najviac mi dali ale vtedy bol úrok 1,7%. Presvedčil ma hlavne realitak čo mi to vybavoval a bol som nakoniec aj rad lebo čo mi zostalo som v pohode zariadil byt a teraz budem zo zvyšku ešte kupovať auto.
Kebyže som teraz v tej situácii bral by som podľa výšky splátky čo by som bol ochotný platiť
ked bol urok 2% brala som kolko sa dalo, 100% nehnutelnosti v tej dobe, teraz by som brala tolko, aby mi ostalo na prerabky/zariadenie, a bola by zvladnutelna splatka... aj s poprepocte napr. s 5% urokom. Len to uz su ine sumy, ktore sa preplatia. Zase nama zmysel minut vsetko na byvanie, zobral prens esumu na vyplatenie, a potom riesit spotrebne uvery... treba si to preratat. na zaklade nekompletnych info, ti nik neporadi. Sadni a rataj.
predpokladam, ze vies kolko ti da banka, aku sumu mas nasetrenu a kolko stoji nehnutelnost.
ahoj, napis mi a mozme sa porozpravat

Vysku hypoteky ti schvalia na zaklade kupnej ceny nehnutelnosti, cize ak ta bude stat napriklad 200000, tak dostanes vramci hypo 80% (teoreticky 90%) nedaju ty hypo 230000 (aby si mala rezervu) aj ak by si mala dostatocny prijem 🤷🏼♀️.
Ak to myslis tak, ze mas nejake nasetrene peniaze a povedzme by ti hypo stacila iba vo vyske 60% ceny nehnutelnosti, tak momentalne by som do toho isla. Nechala si rezervu aby si v pripde vypadku prijmu prezila nejakeho pol roka/rok a zvysok minula. Rastuca inflacia ti znehodnocuje peniaze v hotovosti a uroky na hypo sa zvysuju a este pojdu vyssie.