icon

Aký je postup po odobratí vodičáku ?

9. dec 2019

Ahojte, bola som v obchode a z nicoho strasny lejak, ja plne tasky, nikomu inemu som nemohla zavolat jedine bratovi aby pre nas prisiel, on mi nepovedal nie a isiel (chvilu pred tym vypil jedno pivo), ved 5min cesta, nie je to ospravedlnenie. Akurat ho zastavili policajti a nafukal nieco, vzali mu vodicak, a ze mu pride nieco z inspektoratu. Neviete ze aky postup je, sankcie, atd.. Na nete som nasla hocico. Citim sa vinna za to, este takto pred sviatkami. Prosim normalne odpovede, skusenosti. Vycitky, aleboslova typu, ze si za to moze, a nemal si sadnut ani po jednom pive nepomozu, ja som si toho vedoma, on tiez, ale zial stalo sa.

11miska07
9. dec 2019

Priestupok proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky v súvislosti s alkoholom

Ak policajtom nafúkate do 0,48 mg/l, ide o priestupok. Policajt vám na mieste zadrží vodičský preukaz (so zakázanou ďalšou jazdou) a prípad sa rieši v správnom konaní (konanie pred správnym orgánom). Pokuta sa v takom prípade môže hýbať od 150 do 800 eur. K tomu sa môže pridať aj zákaz činnosti viesť motorové vozidlo až na 3 roky. V blokovom konaní alebo v rozkaznom konaní za tento priestupok možno uložiť pokutu do 650 eur.

To však nie je všetko, policajti vás môžu poslať na odborné vyšetrenie, tzv. zisťovanie zdravotnej a psychologickej spôsobilosti. Vtedy musíte absolvovať niekoľko sedení s odborníkom, aby sa odhalila prípadná závislosť od alkoholu.

Takéto sedenia môžu vyjsť na peknú pálku. Okrem toho, ak máte udelený zákaz činnosti na viac ako 2 roky, čaká vás aj preskúšanie v autoškole, čo môže vytiahnuť ďalšie peniaze z rodinného rozpočtu.

Priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky v súvislosti s požitím alkoholu alebo návykovej látky sa teda dopustí ten, kto:
•ako vodič vozidla sa odmietne podrobiť vyšetreniu na zistenie požitia alkoholu alebo inej návykovej látky spôsobom ustanoveným osobitným predpisom, hoci by také vyšetrenie nebolo spojené s nebezpečenstvom pre jeho zdravie,

pokuta od 300 eur do 1300 eur a zákaz činnosti od 1 do 5 rokov;

11miska07
9. dec 2019

resp. mozno toto pomoze, ale zalezi od toho, co ma (nejaky papier od nich) resp. co mu pride https://www.topspeed.sk/alkohol-za-volantom-san...

tosomja
9. dec 2019

Kamarat nafukal tiez z jedneho piva, na mieste odobrali vodicak, pokuta 800e, odobratie vodicaku na 2 roky, psychotesty, papier do prace mu prisiel.

11miska07
9. dec 2019

@tosomja do prace papier pride asi ked je vodic a prip. na sluzobnom aute chyteny, ci?

irusa
9. dec 2019

no tak to si zavaril...

queen_mary
9. dec 2019

Taxik?? Alebo pockat niekde v kaviarni? V zivote by som nechcela po nikom, aby ma viezol ked pil

tosomja
9. dec 2019

@11miska07 nie, bol na sukromnom. Ale do prace mu prisiel papier, aby mu dali posudok na psychologicke, aku ma povahu, atd

kikus985
9. dec 2019

Bráchovi zobrali vodičák na dva roky a pokuta 300€. Ale on vrazil do nejakej lampy a záver bol že neprispôsobil jazdu, stavu vozovky 🤷

deti95060810
9. dec 2019

nepríjemné...môj brat si tiež rád vypije pivo a preto si radšej domov kúpil alkohomer - že či môže šoférpvať resp. či nenafúka...

11miska07
9. dec 2019

@tosomja fiha, to som ani nevedela, ze to takto robia.

autor
9. dec 2019

Ja to vsetko viem a chapem, ze bola to chyba, keby mi povie, ze vypil som pivo tak mu isto poviem, ze nechod, radsej by som zmokla este viac. Isto ani on by nesadol, keby je to mimo obec, a nie 3km od domu, este k tomu ma 10rokov vodicak, nikdy ziadna pokuta, priestupok a iba toto a co mu to narobi.

autor
9. dec 2019

@11miska07 ano viem, to som uz citala predtym nez som sem pisala a je vela moznych sankcii, ku kazdemu asi pristupuju rozdielne.. Skor som sem pisala, ze ake ma kto realne skusenosti z okolia, z rodiny, od kamaratov. Nech viem, co priblizne cakat, nez mu pride z toho sudu ci odkial to ma vlastne prist, lebo fakt sa za to citim vinna.

mondolina
9. dec 2019

Koľko nafúkal keď vypil jedno pivo? Aj od toho záleží sankcia.

tahomi
9. dec 2019

Otazka dolezita je kolko nafukal? Od toho sa potom odvijaju aj sankcie.

janikk54
10. dec 2019

zalezi podla toho , kolko nafukal, az to bolo len jedno pivo, ako je mozne, ze mu ho vratia, no tazko takto povedat

autor
10. dec 2019
autor
10. dec 2019

0,36 nafukal, dnes mu prislo z inspektoratu, ze je povinny do 30dni sa podrobit vysetreniu u psychiatra, ci nie je zavisly na alkohole, ak sa nepodrobi tomu tak mu odoberu vodicak. Ine sankcie tam uvedene nie su. To teraz je jedno ku akemu psychiatrovi pojde?

tahomi
10. dec 2019

0.36mg/L je 0.72 promile, co je uz dost celkom. Stastie ale, ze nefukol nad 1 promile, to je uz trestny cin.
Kamarat tiez nafukal a zobrali mu ho na rok a tusim psychotesty musel absolvovat.

fkata
12. dec 2019

To je nato určený psychológ, ktorý sa zaoberá takýmito prípadmi. Ak on nezistí závislosť, tak musí absolvovať u dopravného psychológa, 3 sedenia. Po uplynutí polovici trestu môže súd žiadať o upustenie od zvyšku trestu.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
taskataska
Odpoveď bola odstránená
judar
15. dec 2019

Ani leják a plné tašky niesu tak strašná vec ako vytiahnuť nacecaného človeka od gauča a "piva" k volantu auta...nabudúce si asi rozmyslíš či budeš takto ťahať človeka za volant kvôli pár minútovej ceste

timilv
15. dec 2019

Kamarát dostal pokutu 800€, 2 roky zákaz, psychotesty a nanovo si robil vodičák...

loginexistuje
15. dec 2019

na sedenia mozes chystat 400 eur a tu mas ostatne info Výsledok dychovej skúšky pod 1 promile
Ak nafúkate pod jedno promile, ide o priestupok. Polícia vám na mieste zadrží vodičské oprávnenie a prípad sa rieši v správnom konaní. Pokuta za zostatkový alkohol v dychu sa v takom prípade môže hýbať od 150 do 800 eur. K tomu sa môže pridať aj zákaz činnosti až na 3 roky.

To však nie je všetko, muži zákona vás môžu poslať na odborné vyšetrenie, tzv. zisťovanie zdravotnej a psychologickej spôsobilosti. Vtedy musíte absolvovať niekoľko sedení s odborníkom, aby sa odhalila prípadná závislosť od alkoholu.

Takéto sedenia môžu vyjsť na ďalších 400 eur. Okrem toho, ak máte udelený zákaz činnosti na viac ako 2 roky, čaká vás aj preskúšanie v autoškole, čo môže vyjsť na ďalších 330 eur.

peterko98
26. mar 2021

Chcel by som sa opýtať po odobratí vodičáku za alkohol nad jedno promile odobrali mi na jeden rok ale po pol roku môžem o neho požiadať tak ako to funguje aktuálne a či má čakajú aj testy