Aký máte názor na to, keď si ľudia berú pôžičku na dovolenku?

5. aug 2023

Ahojte.
Aky mate nazor na to, ked si ludia beru pozicky na dovolenku k moru?

jesenzima
5. aug 2023

Ze asi nemajú všetkých 5 pohromade

bolarazjedna
5. aug 2023

Ze nevedia narábať s financiami vôbec. Ak nemám peniaze, na dovolenku nepôjdem. Normálny človek sa snaží ušetriť dopredu, čiže sa nestane, že si má požičať ani na novú chladničku... Co je k životu potrebné.... Nie to ešte na dovolenku.

matullienka
5. aug 2023

Buď na niečo mám alebo nie tak zostanem doma. V živote by ma nenapadlo brať pôžičku na dovolenku.

katka1389
5. aug 2023

Ak ju dokazu splatit preco nie....Niekto bohuzial nedokaze nasporit tolko penazi....

muchotrafka298
5. aug 2023

Nie ze nemaju vsetkych 5 po hromade ako pise @jesenzima, lebo toto je podla mna strasne nepochopitelna vec.

Mam kamaratku, ktora sa takto zadlzuje kazdorocne, lebo co by ludia povedali na to, keby oni nesli k moru....pritom nikoho nezaujima, nie je to ziadna celebrita z titulky Noveho casu. Lenze nevie prekusnut to, ze ini ide, nasetri si a ona nenasetri, tak si berie na splatky alebo na pozicku. Je to vysokoskolsky vzdelana pracujuca osoba.

Neviem preco si vela ludi mysli, ze ked nepojde na dovolenku, tak ich budu ostatni ohovarat, tak sa zadlzia. Pricom toto podla mna ludi nezaujima a ja sa vobec nestaram o to, co si kto o mne mysli v tom, kam chodim na dovolenky.

Dovolenka je pre mna od slova dovolit si, cize si dovolim len tolko, kolko mozem bez toho, aby som zadlzila, nemala co jest alebo jedla suche rozky.

zmrzlinka2021
5. aug 2023

Velmi nezbezpecne pocinanie!!

A chýbajúca finančná gramotnost.

Ak nemám na dovolenku, volim lacnejsiu alternativ, mozno len niekde predlzeny vikend. Kombinujem to s turistikami, bajkovackami.

Chvalit sa ludom ze "boli sme v grecku" - no realne to vsetci maju u prdele, ale ty mozes tym ohrozit vlastnu rodinu.

martinka13
5. aug 2023

Že sú finančne negramotní

marcella1979
5. aug 2023

mala som taku kolegynu (2dospeli a 3 deti), ktorá si zobrala pozicku, aby si pocas jarnych prazdnin (par rokov dozadu) lyzovali v rakus.alpach...a ked sa chvalila/stazovala, ze ich to vyslo skoro 4tisic eur, tak ju jej sesternica natrela, ze tak im treba...ludia su rozni

zmrzlinka2021
5. aug 2023

@muchotrafka298

Ludia maju tendenciu sa porovnavat. Oni sa nemusia mat vynikajuco, ale musia sa mat minimalne o chlp lepsie ako ludia z ich okolia. Preto si nakupuju zbytocne haraburdy, zbytocne predrazene auta, atd... lebo hladaju v tom svoju stratenu sebahotnotu.

matullienka
5. aug 2023

@katka1389 tak keď ju potom dokáže splácať nebolo by rozumnejšie tie mesačne splátky najskôr ušetriť ako potom splácať aj úroky? Občas treba myslieť aj na situácie kedy môže nečakane vypadnúť príjem a potom je veselo hlavne, že sme boli na dovolenke

candii
5. aug 2023

Že sú finančne negramotní

candii
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maca1984
5. aug 2023

... že im hrabe. Nikdy by som to neurobila.

peter0123
5. aug 2023

Dávno tvrdím že na školách by mali učiť finančnú gramotnosť, no zrejme by na do doplatili banky a nebankovky

diewcatqoo
5. aug 2023

Myslim si o tom to iste ako o tych, ktori si beru pozicku na svadbu, vianocne darceky, plastiku prs...

zuzinka888
5. aug 2023

1.Vec na ktoru si beries pozicku, by si mala vyuzivat dlhsie ako ju budes splacat.2. Ak si nevies odlozit mesacne 200 na dovolenku ako chces splacat pozicku? Ci ju chces splacat 5 rokov po 50 €?

zuzubb007
5. aug 2023

Ze im hrabe, ked nemam peniaze nikde nejdem, pozicka je len cesta do pekla

muchotrafka298
5. aug 2023

@zmrzlinka2021 jasne ze ludia sa chcu porovnavat, to je uplne prirodzene. Len na tuto je to tak viac vidno, ze sa musia ludia chvalit a pritom tym druhym je to velakrat jedno. Alebo zavidia a chcu sa vyrovnat inym a hrat sa na nieco, co nie su (poznam taky pripad, co vybrali brutalne tisice po pade komunizmu, aby mohli ist s inou rodinou svojich znamych na exoticku dovolenku a neboli horsi od nich)

nepic
5. aug 2023

@autor
Neviem..že je to ich vec? Ktovie čo by dotyčný/á povedali o tebe,že čo si o tebe myslia. Pôžičku si berú oni,takže ja ju splácať nebudem. A mimochodom ľudia si v dnešnej dobe na veľa vecí požičiavajú a zadlžujú sa,len preto,lebo to tak majú aj ostatní.

miroslava21
5. aug 2023

Na dovolenku by som si teda pozicku nebrala.
Ale napriek tymto premudrelym komentom typu negramotni ludia (lebo vsak tu na mk je vzorka mudrych ludi, ktori maju nasetrene, ziju presne podla idealnej financnej sablony..) viem pochopit situaciu ze si rodina po zvazeny vsetkych podmienok tu pozicku predsa len zoberie. Predsa len neodpisujem hned cloveka ze si pozicku vezme, lebo zivotnych situacii je xy. Moze ist napr o situaciu ze rodina si vezme s normalnym prijimom malu pozicku trebars do chorvatska a v pohode dokaze splatit do roka. Nevravim ze na kazdu blbost brat pozicku, to je nerozumne.

deti95060810
5. aug 2023

moja kolegyňa s manž. rok čo rok...každý rok k moru do Grécka, Tal. a pod. a všade berú pôžičku ktorú potom splácajú nasledujúci rok... my to vôbec ako kolegovia neriešime, je to vec ich. Nevyjde ich to veľa, oni chodia až koncom sept ako predposledný popr. posledný termín...
ona nám dokonca tvrdila že všetko kupujú na pôžičku - chladničku, práčku, .... všetko. a vraj splatí ani nevie ako...

deginko
5. aug 2023

Absolútna finančná negramotnosť

vanilkovazmrzka
5. aug 2023

To iste ako pozicka na vianocne darceky… pcvn

maria1989
5. aug 2023

Ze je to ich vec.

sense
5. aug 2023

Moja ex svagrina si tak brala každý rok. Tvrdila ze lepšie sa jej spláca ako šetrí lebo ze vždy príde niečo dôležitejšie ako odložiť na dovolenku.

muchotrafka298
5. aug 2023

Su ludia, ktori takto funguju roky rokuce, uplne bez problemov. Ze si beru na splatky vsetko, televizorom pocnuc a dovolenkou alebo vianocnymi darcekmi konciac. Ak im to takto vyhovuje je to pre nich OK. Pre mna by to OK nebolo, radsej by som nasetrila pocas roka.

sheila121
5. aug 2023

Že im hrabe na hlavu. Prikryvam sa len takou perinou, na ktorú mám.

tenerifka
5. aug 2023

ze sa chcu hrat na nieco, co nie su, su financne negramotni....

luccija
5. aug 2023

Pochopila by som iba, ak by malo to more pre nich veľký zdravotný benefit pre deti, rakovina a pod ..alebo práve kúpili bývanie, auto či majú iné veľké výdavky a je lepšie niečo splácať ako našetriť x eur
Ale fungovať tak pravidelne nie.

mamina7070
5. aug 2023

je to ich vec, osobne by som si ale na taketo veci pozicku nebrala jedine ze to suvisi so zdravim