Alternatívy financovania bez tradičných bánk a nebankoviek
Pekný deň prajem. Pýtam si radu, nápady, skúsenosti. Moralizovanie nie.
Mam situáciu, kedy pracujem za dobrú mzdu (na zivnost). Navyše mam rodicak a pridavky. Po bývalom mi ostal spotrebák, nacerpal ho pred pár rokmi cez môj IB v SLSP. Zrekonštruoval si zaň svoj dom, spotrebak bol vo výške 20tis eur. Ja som o tom nevedela, totiž on pracuje ako riaditeľ v pobočke jednej väčšej banky a ubezpečil ma, že mi len otvorí účet, aby mal prehlad o konkurencii a keďže mali v tej dobe akúsi akciu, že dávali peniažky za nejaké transakcie (nepamätám si presne podmienky), neriešila som, že účet nezrusil. Mailový kontakt nebol môj, tel. číslo bolo jeho. Úver sa dostal do omeškania, riadneho. Prakticky som sa o tom dozvedela až nahodne, keď ma kontaktovali zo spolocnosti Bencont. Aby úver nepostúpili na súd, vložila som tam úspory, peniažky z dedičstva vo výške 12tis eur. Ten zvyšok mi rozsplátkovali, čo bolo v pohode. Posledné 3 týždne riešim spotrebak. Pobehla som všetky banky, skúšala som aj spoločnosti typu HomeCredit a všetko mi rad za radom zamietaju. Sú nejaké iné možnosti? Ja tie peniaze totiž potrebujem urgentne. Mali sme staršie auto, ktoré vypovedalo činnosť, oprava už nie je vhodná a potrebujeme nové. Moje dieťa totiž nie je úplne zdravé, chodíme často na rôzne vyšetrenia, rehabilitácie atď (nechcem písať detaily). Teraz chodíme taxikmi, žiadame o pomoc susedov, rodinu, ale už je toho veľa...neviem našetriť 5tis eur, ale viem mesačne dat do splátky 300 eur. Dostala som rady, že mám spraviť zbierku, ale čítala som rôzne príbehy, kde sú ďaleko vážnejšie stavy, my mame "len" problem s pohybovým aparátom, respiračné ťažkosti, ale v relatívne stabilizovanom stave. Nechcem zbierať peniažky od ľudí, ktori môžu pomôcť niekomu v podstatne narocnejsej situácii na hranici života. Viete mi, prosím, povedať, či existujú nejaké iné cesty ako banky a nebankovky? Ďakujem za každý normálny komentár.
v prvom rade by si mala pýtať peniaze od bývalého - ak nie podobrotky, tak súdnou cestou ... ale k peniazom z bánk sa teraz asi tak skoro nedostaneš bohužiaľ ...
V prvom rade si mala riešiť spotrebak, on ťa oklamal a pritom pracuje v tej banke? To mu necháš? Inak si vedená ako dlžník ty a žiadny oficiálny úver nedostaneš.
@luccija
@biba_18
@januska12323 takto, ja som najprv riešila ten dlh, pretože sa to stalo skôr ako mi odišlo auto. A popravde, keď mi hovorili zostatok, sankcne úroky a podobne, zľakla som sa a všetky financie som do toho vložila.
Bývalému som písala snáď tisíckrát. Čo sa týka tej právnej stránky veci, mam smolu. Ja som si účet založila, dala som svoj OP a vedela som, že IB si inštaluje on. Peniaze boli všetky vložené do rekonštrukcie jeho domu, prerábalo sa podkrovie na izby, nová kúpeľňa, elektroinštalácie, atď., preto taka vysoká suma. On tvrdí, že ja som o tom vedela, ale nevedela som. Veľmi dobre si pamätám ako mi vravel, že mu pobočka preplnila kvartálny plán a dostal odmenu 5tis eur a 15tis si zobral spotrebak, kde získal nízky zamestnanecký úrok. Z toho môjho účtu sa ani neplatili faktúry, vždy vyberal väčšiu sumu v hotovosti, žiadne prevody na iný účet tam nie sú.
je jedno či si to vedela - prečo ti nevrátil peniaze s5 - tvrdí že si mu to dala bezodplatne??
choď na upsvar a opýtaj sa či nemáš nárok na auto - teda príspevok na auto...aj keď dávajú tuším len výšky 7tisíc, ostatok by si musela dať ty...
na toho ex by som podala trestné oznámenie za podvod...
Už nepíš bývalému ale právnikovi a daj to na súd. Máš sms, svedkov, že to urobil? Nedaj sa.
@tiezjedna vieš čo, aktuálne som v takej situácii, že by som predala aj obličku. Malá mi nechodí, v kolektíve hneď ochorie, v autobuse zvracia a velmi plače, vlaky to isté. Taxíky ma totálne vystavuju finančne, susedia a známi sú už tiež unavení z môjho otravovania 2 - 3 x do týždňa. Nie je to udržateľné. Ja som ochotná zaplatiť akýkoľvek úrok, musím to vyriešiť.
@biba_18 on mi narovinu povedal, že mu nikdy nič nedokážem. Že som o tom vedela a on mi len vyberal peniaze z účtu a všetko mi v hotovosti dal. Že ja som sa rozhodla darovať mu tu hotovosť alebo kúpiť "nieco" do domu nie je jeho problém. Toto je, prosím pekne, jeho verzia.
@deti95060810 mne stačí 6tis eur. Na UPSVaR som volala. Nie je to "hneď", celý proces trvá niekoľko mesiacov. Ja som totiž dostala ponuku od kamaráta z výšky, že mi posunie jeho auto, fakt v dobrom stave, je to combi, takže tam zmestime všetko, za 6tis eur, keď som v takejto situácii.
@januska12323 áno, určite to budem riešiť, aby sa to nepremlčalo, ale to bude konanie na niekoľko rokov a veľa dokazovania. To mi aktuálnu situáciu nevyrieši.
Pokiaľ ti dieťa nechodí do škôlky alebo školy a nemá ZŤP preukaz a niekedy treba aj parkovací preukaz, príspevok na auto nedostaneš. A aj to dávajú max. 85% z ceny vozidla
ak od kámoša , tak potom nemôžeš použiť eurá z upsvar....
@tanapeta 85 perc? kdeže.. max bolo 7 tisíc...
@deti95060810 85% z ceny vozidla. Treba čiat z porozumením. A dávajú teraz max necelých 14 000€
Ty pekne chod na políciu podať TO za podvod a by som sa poradila s právnikom. A peniaze vymahala od neho.
Bezdovodne sa obohatil. Tie peniaze sa neinvestovali do tvojho majetku, tak nech to platí on.
6000€ za auto z druhej ruky je veľa ak nemáš peniaze, pozeraj max do 4000€.
Aj si v banke nieco podpisovala? Zalozenie uctu, ziadost o pozicku? Mne sa nejak nezda, ze toto ide urobit bez jedineho tvojho podpisu.
a to som si myslela, ze moj ex je korunovany ... tvoj vyhrava... ten kamos ti to auto nepreda na splatky? a medzitym podaj TO urcite...
Skus napisat motoristickym novinarom,Rasto Chvala- garaz.tv,Peter Šturdik-volant.tv,Drahomir Piok,Maroš Čabak-Topspeed o svojom probleme.V ramci promo mozno posunu dake auto pre teba.Drzim palce🍀.
Nezabudni,ze okrem splatky, budes potrebovat par € na prevadzku.
Zamotaš sa do toho všetkeho ešte viac, ďalšie dlhy....na vyšetrenia zatiaľ môžeš aj sanitkou...ak by si na mna niekto zobral požičku bez mojho vedomia už davno je nahlasený na finančnej sprave...v tej banke kde pracuje by si ani neškrtol...Prepač mne sa to cele nezda, podla mna nepíšeš uplnu pravdu...
Zatiaľ by som zohnala hocijaké lacné auto alebo sa skús dohodnúť s kamošom na splátkach za to jeho.
Inac velmi zla situacia na kupu auta...Si pod tlakom a to je to najhorsie,co môze byt...Aby si sa nedostala z dazda pod odkvap.
Da sa kupit aj dobre auto za par €.Minuly rok kupil synovec Fabiu po prvom majitelovi,po stk za 1200€.
@katie253 áno, ale toto nerieši ani SLSP, a teraz už ani Bencont. Dlžník som ja, kým súd nerozhodne inak. Volala som tam, vysvetľovala situáciu snáď miliónkrát.
@tinkavvv založiť účet sme boli spolu v pobočke SLSP. Ostatné bolo spravené cez appku.
@fairyy nie, tiež potrebuje hotovosť.
@tundra áno, s tým rátam a preto pracujem. Síce na živnosť, ale robím, čo môžem.
@panonia nepíšem úplne detaily, pretože ich písať nechcem.
@tundra ja som také podobne auto mala, a keďže autám nerozumiem, tak som sa celkom chytila toho, že keď poznám majiteľa, určite má nebude zavádzať v akom stave je to auto a už vôbec nie, keď pozná našu situáciu.
Objednala by som si 4 gorily a pekne krásne išla za bývalým a zobrala svoje nové auto. Pri dverách by mu ešte drbla jednu po hube. Samozrejme, ze žartujem,ale keď on ťa takto oklamal prečo by si mala niesť dôsledky ty a vaše dieťa
A on dostal pozicku 20000€ bez toho, aby sa musel podpisat? Lebo ak ta podpisal a ty si o tom naozaj nevedela, dopustil sa trestneho cinu. Nejak mi to cele nesedi, ze si v tom bola tak nevedomky ...
Ideš na to zo zlého konca. Prvé malo byť TO, 20 000€ novému klientovi, ešte keď nechodí výplata na účet, nedá potvrdenie o výške príjmu a bez podpisu nedá žiadna banka, takže tu má dosť masla na hlave. Vyberal peniaze ako? V bankomate tvojou kartou? Ďalší podvod atď. Pokúša sa ťa zastrašiť, nedaj sa..
@lindusss2016 úver bol nacerpany cez IB, normálne cez appku. zamestnávateľa vedel, však sme spolu žili, žiadosť o úver nie je náročné vypísať. a áno, SLSP mala, asi aj stále ma, možnosť podpísať úverové zmluvy cez aplikáciu. Volala som tam, riešila som to, lebo mi to tiež rozum nebral.
@ekira1 ja som už v minulosti úver mala, splacala som ho riadne, mala som dosť dobrý scoring. Potvrdenie o príjme netreba, príjem si banka overuje priamo cez sociálnu poisťovňu. Peniaze vyberal vždy kartou, na pobočke by nemohol, nebol disponent.
tomuto debilovi by som aspon reklamu spravila medializovanim ... ta rada inak napisat niekomu kto ma auta ako zivobytie ci sa nenajde pre teba nieco je super napad a minimalne by som to skusila
Daj sem meno toho hajzlika, na vystrahu dalsim zenam... To je sup, pirana, hyena v ludskej kozi. 📍
Dala si mu svoju kartu k účtu, prezradila PIN, prezradila heslá do IB a vôbec si sa nestarala ani nepozerala si výpisy na účte, ani ťa nezaujímalo načo mu je vôbec tvoja karta keď na tom účte nemáš žiadne peniaze.
Ťažko toto pochopiť.
Nikto Ti nepomoze, len rodina a priatelia. Popros rodicov, nech si vezmu uver a nepis hned, ze rodicov nemas, lebo kazdy kto sem pise podobne rozpravky, je zazrakom na svete sam, ako prst. Ak je pravda, ze splacat vies, tak Ti pomozu.
@maranco
@mk1111111111
milé ženy...skúste si prečítať môj príspevok znovu a verím, že vám dôjde, že toto je presne to, co som si nepýtala.
ale keďže ste to vy, vysvetlím po dalsikrat opäť. nie, nekontrolovala som výpisy, pretože, ak str čítali s porozumením, mail a ani tel. č. neboli moje, alebo jeho. keď s niekym par rokov žijete a ste voči nemu úprimne, nejak slepo očakávate, že aj on je úprimný voči vám. nehladate chyby, nemyslite na odrby. PIN som prezradila a prečo nie. Nestarala som sa o nič. Povedal mi, že robí prieskum medzi bankami a ja som na tom nevidela nič zlé.
Nepíšem, že nemám rodičov. Mam, dokonca oboch. Nie som tu na pýtanie si peňazí a ani na vymyslené rozprávky. Poprosím, prečítajte si opäť môj príspevok. Ďakujem 🙂)

Pýtaj si od bývalého.Tie peniaze minul na seba či spoločne?peniazmi z dedičstva si zaplatila jeho dlhy....nie, si v registri a peniaze ti nepozicaju.Ked dieťa nie je zdravé nemáš nárok na nejakú dotáciu na auto?