BSM a hypotéka

denisse1311
11. aug 2022

Ahojte, s manželom mame podpísané bsm na dom, manžel je vlastníkom domu a u notára sme podpisovali zápisnicu kvôli hypotéke. Manžel chce teraz ale má dať zapísať do listu vlastníctva na dom? Ako treba postupovať? Dakujem

amonet
11. aug 2022

je potrebne zrusit rozdelenie bsm a mat suhlas banky

denisse1311
autor
11. aug 2022

@amonet súhlas banky? Ako mame zrušiť to bsm?

amonet
11. aug 2022

@denisse1311 ano suhlas banky, pokial je tam hypo a zalozne pravo banky tak s kazdou zmenou vlastnika nehnutelnosti musi suhlasit aj banka, a bsm tam kde ste ho spisali vam povedia presne ako

opica_skorica
11. aug 2022

@denisse1311 BSM vznika sobasom, mozno mate notarsku zapisnicu o zuzeni BSM vo veci domu, ked je iba na manzelove meno.
Ked je tam hypoteka, zalozeny je tento konkretny dom a neoznamite resp. nebudete ziadat od nich suhlas, ze chcete si vybavit aj tvoje spoluvlastnictvo tohto domu, banka by vam mohla splatnit hypo.úver, ze bude banka ziadat jeho okamzite splatenie.

denisse1311
autor
11. aug 2022

@opica_skorica áno mame notársku zápisnicu o zúženú bsm len na ten dom. Na koho sa mame prosím obrátiť ak chce manžel pripísať do listu vlastníctva aj mna?

zuzanka.zuzu
11. aug 2022

@denisse1311 už ti poradila - najskôr na banku či vôbec dovolia nejaké zmeny. ak áno, tak potom notár. obidva sú jednoduché úkony avšak závisí na schválení bankou, ak budú súhlasiť oni už vedia čo robiť. bez nich to neurobíte nijako (to nie je len zmluva ako napríklad pri predaji bytu, že si ju viete urobiť aj vy). ak nebude banka súhlasiť tak smola.

opica_skorica
11. aug 2022

@denisse1311 v prvom rade musis ziskat suhlas banky so zmenou vlastnictva domu (z jedneho vlastnika na dvoch), kde mate hypoteku.
Ako pisu zeny, bez suhlasu banky neurob nič, lebo moze banka ziadat splatenie uveru ihned.

denisse1311
autor
11. aug 2022

@opica_skorica myslíš že banka dá súhlas ak je tam hypotéka?

opica_skorica
11. aug 2022

@denisse1311 moze dat.
Vsetko zavisi od postupov konkretnej banky, od hodnoty zalozenej nehnutelnosti, od vysky hypoteky a tiez, ze aka ciastka z nej uz bola splatena…. Mozu chciet vediet aj tvoj prijem a pozadovat i teba do hypo.zmluvy dopisat.
Je toho ozaj vela.
Vies, banka poskytla peniaze, takze banka si svoj majetok chrani, preto.
Keby hodnota domu bola vysoka a hypoteka uz z velkej casti splatena,…. Je to ine…. Nez ked hypoteka bola braná takmer v plnej kupnej cene domu…. Rozne faktory.
Ale
jedno je isté, neoplatí sa banku vynechať a riesit si iba spoluvlastnicke podiely na nehn.