icon

Bude pokračovať hypotekárna pomoc v roku 2026?

25. aug 2025

Pracovnicky upsvar alebo niekto, kto sa vyzna v hypo pomoci. Bude to pokracovat aj v roku 2026?

Strana
z5
vler
25. aug 2025

@anonym_autor no kedze vlada hlada ktory vydavok skrtnut je dost mozne ze nie

anonym_ee01a9
25. aug 2025

Už by mohli konečne pomôcť aj ľuďom, čo na hypotéku nedosiahnú vďaka dnešnej dobe. A nie furt pomáhať len ľuďom, čo dosiahli na hypotéku za normálnych podmienok.

vler
25. aug 2025
@anonym_ee01a9

Už by mohli konečne pomôcť aj ľuďom, čo na hypotéku nedosiahnú vďaka dnešnej dobe. A nie furt pomáhať len ľuďom, čo dosiahli na hypotéku za normálnych podmienok.

@anonym_ee01a9 nie je uloha statu financovat ludom vlastne byvanie.

darina77
25. aug 2025

@anonym_autor dúfam ze to skončí

anonym_ee01a9
26. aug 2025
@vler

@vler nie je teda jeho úlohou ani pomáhať financovať hypotéky

alkoholik
26. aug 2025

Dufam ze NIE NIE NIE! Ako by mali skoncit 13 dochodky tak by malo skoncit aj toto plytvanie NASIMI danami. Vsetky polozky co sa ROZDAJU musi niekto zarobit/ stat si len poziciava. Vy ako rodina s xy rozpoctom by ste poziciavali susede kazdy mesiac napr 500€ aby mali dovolenku? Odpoved je NIE nepoziciavali/ nedavali lebo nato nemate. A toto je presne to iste rodinny rozpocet= statny rozpocet ( len vo velkom). Tak isto nebudete zamestnavat debilov ako je p. Kotlar a podobnych exetov. Za nase dane robit ( 300 000€) analyzu na vakciny. Vy by ste si spravili na cudzi pozemok stavebne povolenie za xy tisic €???

vladuska20
26. aug 2025

To mala byt pomoc,pre tych ktorym to urobilo existencne problemy,ze by to ozaj bez pomoci nezvladli splacat,ale ludia to vyuzivali vo velkom aj taki,co ozaj nemuseli.Ale tak zadarmo,nech mi aj creva potrha,ze??Takze tiez dufam,ze to uz skonci alebo min.nech je to tiez ohranicene prijmom.

gab1sol
26. aug 2025
@anonym_ee01a9

@anonym_ee01a9 a aké boli tie normálne podmienky? A prečo sa vôbec má v tomto smere pomáhať len vybraným ľudom?

ekira1
26. aug 2025
@anonym_ee01a9

@vler nie je teda jeho úlohou ani pomáhať financovať hypotéky

@anonym_ee01a9 veď to bol ficov ťah na chytanie voličov, že im pomôže financovať drahé hypotéky. A zoberie rodičom daňový bonus, pretože je neadresný a nespravodlivý. Zato pomoc s hypo nie 🙄

vladuska20
26. aug 2025
@anonym_ee01a9

@anonym_ee01a9 vies o tom,ze hypo davaju za pekne oci,a ludia ziju z hypo?Tak ja rozmyslam,cim to bude,asi maju skarede oci.
Ale nie,to som sa dozvedela tu na mk,tak si musim robit z toho prdel.
Ano mladi to maju tazke v dnesnej dobe,ked maju prijem 800eur mesacne obaja,moc toho vlastneho neporiesia,aj podnajmi drahe.Ani z voza,ani na voz.No maju to tazke.

anonym_ee01a9
26. aug 2025
@gab1sol

@anonym_ee01a9 a aké boli tie normálne podmienky? A prečo sa vôbec má v tomto smere pomáhať len vybraným ľudom?

@gab1sol kedysi mali ľudia lepšiu možnosť zobrať si hypotéku, úroky boli výrazne nižšie, banky poskytovali vyšší podiel z hodnoty nehnuteľnosti, bonitu posudzovali menej prísne a ceny bytov a domov boli nižšie. O čom sa tu chces hádať? Na hypotéku by si pomoc finančnú chcela, ale pomôcť druhým ju získať už nie? Tak dostaneš aj ty pr..d makový. Presne jak si napísala, prečo by mali pomáhať len vybraným ľuďom. 😏

anonym_1a9fbd
26. aug 2025
@anonym_ee01a9

@gab1sol kedysi mali ľudia lepšiu možnosť zobrať si hypotéku, úroky boli výrazne nižšie, banky poskytovali vyšší podiel z hodnoty nehnuteľnosti, bonitu posudzovali menej prísne a ceny bytov a domov boli nižšie. O čom sa tu chces hádať? Na hypotéku by si pomoc finančnú chcela, ale pomôcť druhým ju získať už nie? Tak dostaneš aj ty pr..d makový. Presne jak si napísala, prečo by mali pomáhať len vybraným ľuďom. 😏

@anonym_ee01a9 kedy "kedysi"? 2002/2003 alebo kedy? Lebo vtedy boli naozajstne hypoteky a davali len 70% a uroky boli bez statneho prispevku cez 10%, so statnym okolo 6.5%. O priemernej mzde ani nehovorim...
Potom boli krizy.. prepady cien. Ludia sa bali... kazda doba mala svoje rizika...

anonym_ee01a9
26. aug 2025
@anonym_1a9fbd

@anonym_ee01a9 kedy "kedysi"? 2002/2003 alebo kedy? Lebo vtedy boli naozajstne hypoteky a davali len 70% a uroky boli bez statneho prispevku cez 10%, so statnym okolo 6.5%. O priemernej mzde ani nehovorim...
Potom boli krizy.. prepady cien. Ludia sa bali... kazda doba mala svoje rizika...

@anonym_1a9fbd áno, v roku 2002–2003 boli hypotéky s 10 % úrokom a len na 70 % hodnoty, to nikto nepopiera. Ale keď sa hovorí, že kedysi boli podmienky lepšie, myslí sa obdobie 2015–2020, keď boli úroky pod 1 %, banky dávali aj 90–100 % hodnoty a splátky boli úplne inde ako dnes. Takže porovnávať dnešok s rokom 2003 fakt nedáva zmysel

anonym_1a9fbd
26. aug 2025
@anonym_ee01a9

@anonym_1a9fbd áno, v roku 2002–2003 boli hypotéky s 10 % úrokom a len na 70 % hodnoty, to nikto nepopiera. Ale keď sa hovorí, že kedysi boli podmienky lepšie, myslí sa obdobie 2015–2020, keď boli úroky pod 1 %, banky dávali aj 90–100 % hodnoty a splátky boli úplne inde ako dnes. Takže porovnávať dnešok s rokom 2003 fakt nedáva zmysel

@anonym_ee01a9 vtedy zase uz vystrelili ceny nehnutelnosti... ocakavali (mudri ludia) sa opat narasty urokov (ved urok nemas na 2 roky ale casto na 30)... platy boli vyssie...
Takze napriklad operovat urokmi pocas 3-4 rokov z 30 je uplna kravina (to su ti, co teraz natrcaju ruku a pytaju od statu dotacie)...

vladuska20
26. aug 2025
@anonym_ee01a9

@anonym_ee01a9 veru nedava,ved uroky su este stale nizke,a uz ludia nariekaju.A uz idu opet dole,na jesen isto zacne nejaka banka s novou kampanou s urokmi opet nizsimi.To bude refinancovania,nebudu stihat banky.

gab1sol
26. aug 2025
@anonym_ee01a9

@anonym_ee01a9 som klient, ale som aj bývalý zamestnanec banky pracujúci s úvermi. Úrok okolo 1% bol útopia. A bolo to až po 2020, dovtedy to nebolo tak. Rásť to začalo v druhom polroku 2022.
A nie, ja nie som z tých, čo by chceli finančnú pomoc na hypotéku. Snažím sa riadiť svoje financie tak, aby “som na to mala” a nebola závislá od druhých, či štátu. To, že boli mierne podmienky, je jedna vec, ale či to bola udržateľná situácia na trhu, je otázne. Stačí si naštudovať to, ako “vystrelila” hypotekárna kríza v USA.

anonym_6c7db5
26. aug 2025
@anonym_ee01a9

@anonym_ee01a9 a ako si to predstavuješ? Že ti štát bude platiť polovicu splátky ? 🙉

anonym_e599d3
26. aug 2025

@anonym_6c7db5 no napr ja som brala úver v roku 2015 - hypotekárny úver pre mladých. Dostala som 100%, úrokovú sadzbu si už nepamätám, ale ano, štát mi každý mesiac vracal na účet nejakú sumu, bolo to cca 35eur z 200. Čiže bola možnosť v minulosti, že štát pomáhal ľuďom získať a splácať hypotéku.

vladuska20
26. aug 2025
@anonym_e599d3

@anonym_6c7db5 no napr ja som brala úver v roku 2015 - hypotekárny úver pre mladých. Dostala som 100%, úrokovú sadzbu si už nepamätám, ale ano, štát mi každý mesiac vracal na účet nejakú sumu, bolo to cca 35eur z 200. Čiže bola možnosť v minulosti, že štát pomáhal ľuďom získať a splácať hypotéku.

@anonym_e599d3 ano do 35r to bolo a neskor to dali,ze ti vracali rocne v rocnom zuctovani.

anonym_a5d30f
27. aug 2025
@vladuska20

To mala byt pomoc,pre tych ktorym to urobilo existencne problemy,ze by to ozaj bez pomoci nezvladli splacat,ale ludia to vyuzivali vo velkom aj taki,co ozaj nemuseli.Ale tak zadarmo,nech mi aj creva potrha,ze??Takze tiez dufam,ze to uz skonci alebo min.nech je to tiez ohranicene prijmom.

@vladuska20 ale veď to je ohraničené príjmom

vladuska20
27. aug 2025
@anonym_a5d30f

@vladuska20 ale veď to je ohraničené príjmom

@anonym_a5d30f pomoc pre mladych myslis,ci tuto pomoc teraz s hypo.Tu hranicu by mali este zuzit,ako to urobili pri danovom bonuse.Zarabas viac nic nedostanes,tak isto by to malo byt aj tu.A tiez nam stupla splatka,ale teda nezrujnovalo nas to aj bez pomoci.Danovy bonus tak isto kolko razy 0,ci riadne znizeny.Takze skor to ma byt pre tych,co by to naozaj sposobilo velky problem.

larsen
27. aug 2025
@vler

@vler Úlohou tejto vlády a teda štátu, je financovať svoje vlastné bývanie, z erárneho.

anonym_a5d30f
27. aug 2025
@vladuska20

@anonym_a5d30f pomoc pre mladych myslis,ci tuto pomoc teraz s hypo.Tu hranicu by mali este zuzit,ako to urobili pri danovom bonuse.Zarabas viac nic nedostanes,tak isto by to malo byt aj tu.A tiez nam stupla splatka,ale teda nezrujnovalo nas to aj bez pomoci.Danovy bonus tak isto kolko razy 0,ci riadne znizeny.Takze skor to ma byt pre tych,co by to naozaj sposobilo velky problem.

@vladuska20 Túto pomoc s hypo. A teda mali by ju zrušiť úplne. Každý má rozmýšľať dopredu, keď si berie hypo

astrobot
27. aug 2025

Nerozumiem ako môže stať dotovať niekomu hypotéky,každý pricetny človek vie,že keď si tu hypotéku bral,tak hocikedy sa tie podmienky môžu zmeniť..Ked viem,že na to nebudem mať,tak si nepoziciavam.Taketo neskutočne výdavky štátu ma totálne vytacajú,ako aj dotovanie energii.

gab1sol
27. aug 2025
@astrobot

Nerozumiem ako môže stať dotovať niekomu hypotéky,každý pricetny človek vie,že keď si tu hypotéku bral,tak hocikedy sa tie podmienky môžu zmeniť..Ked viem,že na to nebudem mať,tak si nepoziciavam.Taketo neskutočne výdavky štátu ma totálne vytacajú,ako aj dotovanie energii.

@astrobot ver tomu, že je kvantum klientov, ktorí chodili pri úroku 1% a menej, že koľko im banka dá maximum - nie koľko potrebujú, ale koľko môžu dostať. Pri 1% úroku išli na hranicu príjmu, takže pri refixe úroku na vyšší už išli do problémov. A teda, často išlo o hypotéky, kde sa to navýšilo aj o 300-400e mesačne.

vladuska20
27. aug 2025
@gab1sol

@astrobot ver tomu, že je kvantum klientov, ktorí chodili pri úroku 1% a menej, že koľko im banka dá maximum - nie koľko potrebujú, ale koľko môžu dostať. Pri 1% úroku išli na hranicu príjmu, takže pri refixe úroku na vyšší už išli do problémov. A teda, často išlo o hypotéky, kde sa to navýšilo aj o 300-400e mesačne.

@gab1sol ved toto,ze isli na max.svojho prijmu a potom bol problem.

vladuska20
27. aug 2025
@gab1sol

@gab1sol a este kolki to urobili presne tak,ako v tej 1 teme,ze brali hypo pred detmi.Obaja prijem,teraz zena na rd,prijem dolu a splatka hypo isla hore.A je problem na svete.

anonym_42c82b
27. aug 2025

@anonym_autor dúfam že áno. Mám v pláne kúpiť piaty byt

astrobot
27. aug 2025
@gab1sol

@gab1sol a koho to je problém môj?ja si teraz zoberiem pôžičku a keď sa zmen
i situácia a nebude mi to vychádzať,budeš mi prispievať?🙂

anonym_ee01a9
27. aug 2025
@astrobot

@gab1sol a koho to je problém môj?ja si teraz zoberiem pôžičku a keď sa zmen
i situácia a nebude mi to vychádzať,budeš mi prispievať?🙂

@astrobot no ona si to tak obhajuje 😄 na hypotéky rozdávať, ale že iní už na ňu nedosiahnu, nech si pomôžu sami. Si prečítaj príspevky vyššie

Strana
z5