icon

Budem mať nárok na dávku nezamestnanosti?

29. máj 2024

Ahoj, pracoval som v jednej firma vyše 5 rokov potom som šiel na živnost do inej firmy kde som pôsobil skoro 3 roky...plánujem ukončiť živnosť budem mať nárok na dávku nezamestnanosti?

katarinaba
•
29. máj 2024

Ak si si platil dobrovolne poistenie v nezamestnanosti, dostatocne dlhy cas, tak ano. Toto poistenie nie je zahrnute v povinnych odvodoch do socialky, plati sa len dobrovolne.

autor
•
29. máj 2024

@katarinaba platím zdravotnú a daň len to čo mám platiť...

rawmamka
•
29. máj 2024

Dôležité je, či si platil do Sociálnej poisťovne (SP) odvody https://www.socpoist.sk/kto-som/zamestnanec/poz.... Podľa toho v akej výške a ako dlho, ti bude vyplácaná podpora v nezamestnanosti maximálne po dobu 6 mesiacov. Odvody do ZP (zdravotnej poisťovne) a platenie daní DÚ (Daňovému úradu) sú niečo úplne iné, iné povinnosti. Ak si nič neplatil do SP (lebo si nemusel, ak si nevykazoval v daňovom priznaní dostatočne vysoké príjmy), tak nárok na podporu nemáš. Musíš vedieť, či si posledné dva roky každý mesiac posielal odvody do SP.....

katarinaba
•
29. máj 2024

odvody do SP su povinne len od urciteho prijmu. Aj to su povinne len niektore, poistenie v nezamestnanosti medzi ne nepatri, to si musi kazdy sam, ale len ak chce vybavit a platit.
Takze ak si za posledne 4 roky nebol poisteny na poistenie v nezamestnanosti aspon 730 dni, tak na podporu nebudes mat narok.

taynee
•
Odpoveď bola odstránená
•
autor
•
29. máj 2024

@taynee ty sa venuje predaju prosím ťa a keď nevieš normálne poradiť tak nerad

taynee
•
Odpoveď bola odstránená
•
luliu
•
29. máj 2024

A z čoho by si chcel dostávať podporu, ak si neplatis daný odvod?

mk1111111111
•
29. máj 2024

Dobre Ti pisu, zbytocne sa hnevas. Ak si neplatil na socialku aj odvod na nezamestnanecke, co si asi neplatil, ked pises, ze si platil len zdravotne a dan, tak nemas narok na podporu.

matullienka
•
29. máj 2024

Ak si neplatil dobrovoľne poistenie v nezamestnanosti tak nemáš nárok a ak je to tak ako píšeš, že si platil len daň a zdravotné tak nemáš nárok ani na PN a ocr. Ale to predpokladám vieš.

mamina7070
•
29. máj 2024

nebudes mat narok na podporu neplatil si odvody do soc poist na poistenie v nezamestnanosti
neda sa stym nic robit