icon

Budem mať vyššie odvody?

15. sep 2025

Pekný deň, viete mi poradiť v mojej situácii?
Mesačne na živnosť zarobím 420 eur. Každý mesiac vystavím faktúru a dostanem zaplatené. Ročne je to okolo 5000eur z čoho musím vyžiť. Kamarátka mi vravela, že budem musieť v ďalšom roku platiť do sociálnej poisťovne odvody. Je to pravda? Prečo a koľko? Živnosť mam 7 rokov a nikdy som neplatila. Mam zdravotné problémy a som rada, že aspoň toľko zarobím pravidelne, aj rodina, známy mi občas pomozu. Platím si pravidelne do zdravotnej poisťovne

Strana
z2
autor
15. sep 2025
@chrobak7

@anonym_autor Máš jednu faktúru za mesiac ... z toho mi vyplýva, že teba donútili na kvázi živnosť a ty by si mala mať riadny pracovný pomer. Toto bude asi živnosť pre jednu firmu, kde robíš a reálne by si mala mať normálnu pracovnú zmluvu.

Je to tak?

@chrobak7 áno

autor
15. sep 2025
@aurelia2000

@anonym_autor Čo spravíš, keď ochories? Žiadna PN, žiadny invalidny. Vôbec nemáš strach z budúcnosti? Kde bývaš, ako platíš bývanie, hypotéku?
A áno, aj o 30 rokov bude nejaký dôchodkovy systém, nebudeme starcov hádzať do lesa divej zveri. To sa len neplatiči utesuju, že nikto nedostane dôchodok.
Ja som si platila odvody aj z podnikania popri zamestnaní, hoci som nemusela. Preto mi vyšiel taký kráľovský invalidný dôchodok. Ja s mojím železným zdravím a super kondíciou som nikdy rakovinu nečakala a ona predsa prišla.
Ako myslíš na budúcnosť?

@aurelia2000 bývam v dome, v ktorom mam doživotne právo. Ale nevlastnim ho. Náklady na bývanie nemám vysoké, preto by som nechcela odísť. Len s prácou a zárobkom je to veľmi zle. Inde by som si musela platit aj nájom.
No nemôžem si dovoliť ochorieť, aj keď môj zdravotný stav nie je idealny. A co bude v budúcnosti, no to neviem. Ale teraz musím nejako žiť a prežívať 😪

autor
15. sep 2025
@anonym_8e653f

Ak to schvália, tak podľa mňa budeš musieť platiť tie minimálne, teda tých 131 eur. Takýchto ľudí to polozi, to je uz nenormálne co vo vláde robia....ti hore to nepocitia...a ľudia začnú este viac robiť na čierno...ani sa necudujem

@anonym_8e653fak to schvália a bude to platné, tak ak by som zrušila živnosť ešte v tomto roku, budem musieť platiť tie odvody 12 mesiacov po podaní DP?

anonym_a41ec6
15. sep 2025
@anonym_autor

@aurelia2000 bývam v dome, v ktorom mam doživotne právo. Ale nevlastnim ho. Náklady na bývanie nemám vysoké, preto by som nechcela odísť. Len s prácou a zárobkom je to veľmi zle. Inde by som si musela platit aj nájom.
No nemôžem si dovoliť ochorieť, aj keď môj zdravotný stav nie je idealny. A co bude v budúcnosti, no to neviem. Ale teraz musím nejako žiť a prežívať 😪

@anonym_autor a čo vlastne robíš? neviem a nechcem si predstaviť mať taký príjem....

lasona
Autor odpoveď zmazal
anonym_8e653f
15. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_8e653fak to schvália a bude to platné, tak ak by som zrušila živnosť ešte v tomto roku, budem musieť platiť tie odvody 12 mesiacov po podaní DP?

@anonym_autor toto ti.neviem povedať...musíme počkať, este to nie je schvalene

autor
15. sep 2025
@anonym_a41ec6

@anonym_autor a čo vlastne robíš? neviem a nechcem si predstaviť mať taký príjem....

@anonym_a41ec6 v kuchyni výpomoc na zopár hodin

sweet20
15. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor na zivnost? Nepomylila si sa? Ja uz nicomu nerozumiem

luccys
15. sep 2025
@sweet20

@sweet20 Slovensko- krajina neobmedzenych moznosti😏

autor
15. sep 2025
@sweet20

@sweet20 áno, inak ma nechceli zobrať

sweet20
15. sep 2025
@luccys

@sweet20 Slovensko- krajina neobmedzenych moznosti😏

@luccys veru... skoda, ze si si to neporatala skor, ze ta vlastne .. ako to povedat pekne, na to pekne slovo nie je... oni sa zbavili vsetkych povinnosti a ty dries za 400 eur.. cize v realite mas 200

bosorkabb
15. sep 2025

To čo robíš je vynútená živnosť. A tvoj akože zamestnávateľ ťa odrbava.
A áno budeš musieť platiť odvody ak prejde návrh ministra financií. Ďalší krok ktorý avizoval bude kontrola nútených živnosti kam spadas.

sweet20
15. sep 2025

Ja na tvojom mieste by som nahlasila zamestnavatela ... to co robis je nezakonne.. mala si si to hned poratat ... ale tak nechala si sa okaslat

chrobak7
15. sep 2025
@sweet20

@sweet20 Presne ako som vyššie napísal - je to závislá činnosť, ale zamestnávateľ, aby sa zbavil akejkoľvek zodpovednosti či odvodov, tak jej nanútil živnosť. On by jej mal platiť 400 € akoby mzdu plus ďalších 300 € odvody. Takto to hodil celé na ňu. Sa čudujem, že s tým súhlasila. Otázne je, keby to bol riadny pracovný pomer, či by nemala menej, ako je minimálna mzda.

sweet20
15. sep 2025
@chrobak7

@sweet20 Presne ako som vyššie napísal - je to závislá činnosť, ale zamestnávateľ, aby sa zbavil akejkoľvek zodpovednosti či odvodov, tak jej nanútil živnosť. On by jej mal platiť 400 € akoby mzdu plus ďalších 300 € odvody. Takto to hodil celé na ňu. Sa čudujem, že s tým súhlasila. Otázne je, keby to bol riadny pracovný pomer, či by nemala menej, ako je minimálna mzda.

@chrobak7 nenavidim takych zamestnavatelov.. ale tak mala s tym pocitat, ze odvody.. vela ludi ani nevie co zivnost obnasa a isli by aj keby mali za cent robit.. ja to nepochopim.. bohuzial autorka sa do toho namocila sama

rozculena
16. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor to fakturuješ umývanie špinavých riadov? To akú máš živnosť?😨

esmey
17. sep 2025

Vypýtaj si od svojho "zamestnávateľa" budúci rok na faktúru o tých 135e viac. Keď už ťa núti byť na živnosť, tak nech ti platí tie nové minimálne odvody. Aj keď je to stále z môjho pohľadu otroctvo fungovať takto.

Strana
z2