icon

Budú banky na Slovensku pomáhať s hypotékami?

19. okt 2025

Od roku 2026 slovenské domácnosti prídu o štátnu pomoc pri zvýšených splátkach hypoték, keďže v návrhu rozpočtu na budúci rok je výška príspevku stanovená na nulu. Minister financií očakáva, že sa do podpory zapoja samotné banky.
Co myslite? Pomozu banky? 🙂

anonym_1a25cd
20. okt 2025

je dobre ze to uz rusia, treba skor posilnit financnu gramotnost na skolach ako toto

ivana11155
20. okt 2025

@anonym_autor konecne ich to napadlo. A naco by banky pomahali? Ved potom by zvysili poplatky ostatnym. Myslis, zeby isli zo svojho zisku? To urcite.

anonym_294c54
20. okt 2025

Konečne, bola to najväčšia chobotina, prečo by som sa ja mala vyvoleným skladať na bývanie? My sme pomoc nedostali, a to muž učiteľ, ja na RD a úrok celkom vysoký, lebo sme hypo brali až v 2022. Všetko si platíme sami a ešte sa skladáme ostatným 🤦‍♀️ To dostali len tí, ktorým sa po fixácii úrok zvýšil- ale veď preboha s tým ráta každý, kto podpisuje hypotéku, aj my s tým rátame, že po fixe to môže ísť ešte vyššie. Kto na to nemá, nech neberie hypo. Najväčšia blbosť to bola, a ešte aj nespravodlivá.

zuzanaete
20. okt 2025
@anonym_d19a25

Tak ja neviem ale toto aspon bolo pre mlade rodiny dobre. Keď už sa im znížil dost podstatne aj daňový bonus a prakticky pracujúca trieda nemá nárok na nic. Iba robiť. Ale veď čo tam po pracujúcich, od nich hlasy iba kvapkajú vsakze…Hlavne že voličská zakladna ma na 13ty dochodok, na ktorý nemame.

@anonym_d19a25 Ak chce stat pomahat s byvanim, tak nech vystavia najomne byty. Ale aby sa cely narod skladalna suktromne vlastnictvo iba urcitemu perce tu ludi, je blbost.

bosorkabb
20. okt 2025

Prečo by to banka robila? Bankovníctvo je biznis a to za účelom zisku.
Potom nemajú zmysel ani úroky.

anonym_918ad3
20. okt 2025

@anonym_autor mali príspevok zrušiť uz skôr. Banka predsa si má overiť komu dáva hypotéku, aby ju dokázali platiť. A o to sa nebojím, chudàkovi s minimálkou ani hypotéku nedajú, tak keď majú plat, nej platia,keď chcú hypo. Neviem, prečo by im mal stať prispievať.🤔

anonym_918ad3
20. okt 2025
@anonym_d19a25

Tak ja neviem ale toto aspon bolo pre mlade rodiny dobre. Keď už sa im znížil dost podstatne aj daňový bonus a prakticky pracujúca trieda nemá nárok na nic. Iba robiť. Ale veď čo tam po pracujúcich, od nich hlasy iba kvapkajú vsakze…Hlavne že voličská zakladna ma na 13ty dochodok, na ktorý nemame.

@anonym_d19a25 tak pardon, dôchodcovia si odrobili celý život, preto majú dôchodok. Chudák moja matka drela 45 rokov a teraz jej došiel nedoplatok na vodu a z čoho má zaplatiť? Tak aspoň nech jej ten 13 dôchodok dajú. Keď je mladá rodina, nech si vypočíta koľko detí môze narobiť.

amdornik
20. okt 2025
@anonym_918ad3

@anonym_d19a25 tak pardon, dôchodcovia si odrobili celý život, preto majú dôchodok. Chudák moja matka drela 45 rokov a teraz jej došiel nedoplatok na vodu a z čoho má zaplatiť? Tak aspoň nech jej ten 13 dôchodok dajú. Keď je mladá rodina, nech si vypočíta koľko detí môze narobiť.

@anonym_918ad3 13-e dôchodky sú zle nastavené. u nás je situácia rovnaká ako u teba, mama pokročilý vek, v podstate smiešny dôchodok (okolo 550 eur). čiže po uhradení všetkých poplatkov má taký človek čo robiť, aby ako-tak vyžil do ďalšieho mesiaca. no máš aj ľudí, ktorí majú dôchodky vyše 1000 eurové. tak myslím, že týmto ten 13. naozaj nebolo treba. a podľa diskusií na MK sú títo pomaly vo väčšine. akoby nik na MK neveril, že niekto môže mať dnes dôchodok aj pod 500 eur. alebo teda, keď už uveria, tak toho neboráka, ktorý makal vyše 40 rokov, vychoval 4-5 detí ihneď odsúdia, že ako robil, tak taký dôchodok má. že sa mal viac snažiť apod. ako keby tá pracujúca trieda v rokoch 1970-1990 a dlhšie mohla za to, že robili vo výrobe. makali ako draci celý život a dnes majú mizerné dôchodky. ale podľa princezien z MK si za to môžu sami, mali sa viac snažiť, mali si zvyšovať kvalifikáciu, mali to, mali hento... také p....iny sa tu dočítaš, pretože mnohí nechápu, aký život vtedy bol a že tie mizerné dôchodky boli vypočítané z tých mizerných platov, ktoré v prepočte dnes by boli možno na úrovni 150-200 eur (mesačne). nevysvetlíš. kto nemá toto doma, v rodine, ten neuverí alebo bude odsudzovať. a že to boli naozaj pracovití ľudia, o tom potom...

čiže 13-y dôchodok áno, ale inak to nastaviť. fakt pre tých úbožiakov, čo nemajú ani tých 600-650 eur... alebo to nejak odstupňovať. nie všetkým rovnako. to je fakt blbosť.

olimuc
20. okt 2025

Banku nezaujma, z coho platis hypo, ked ju uz raz mas a ani ci ti ostane na jedlo alebo nie.banka je sukromna a vzdy „vyhrava“ , nezaujma ju clovek, ale €, nie je charita. Neplatis tak sa …. Stane sa to, co v ES … banka odkupi byt od majitela za cenu, kt navrhne banka a rozdiel k hypoteke ostane byvalemu majitelovi bytu. Nema ani byt a este aj hypo na nic a musi platit … smola, nikoho nezaujma, co s tebou bude …proste pride cas, ked pridu ludia, ktori ta vystahuju a maju na haku, ci rodina, ci dochodcovia 🤷‍♀️

anonym_552229
20. okt 2025
@amdornik

@anonym_918ad3 13-e dôchodky sú zle nastavené. u nás je situácia rovnaká ako u teba, mama pokročilý vek, v podstate smiešny dôchodok (okolo 550 eur). čiže po uhradení všetkých poplatkov má taký človek čo robiť, aby ako-tak vyžil do ďalšieho mesiaca. no máš aj ľudí, ktorí majú dôchodky vyše 1000 eurové. tak myslím, že týmto ten 13. naozaj nebolo treba. a podľa diskusií na MK sú títo pomaly vo väčšine. akoby nik na MK neveril, že niekto môže mať dnes dôchodok aj pod 500 eur. alebo teda, keď už uveria, tak toho neboráka, ktorý makal vyše 40 rokov, vychoval 4-5 detí ihneď odsúdia, že ako robil, tak taký dôchodok má. že sa mal viac snažiť apod. ako keby tá pracujúca trieda v rokoch 1970-1990 a dlhšie mohla za to, že robili vo výrobe. makali ako draci celý život a dnes majú mizerné dôchodky. ale podľa princezien z MK si za to môžu sami, mali sa viac snažiť, mali si zvyšovať kvalifikáciu, mali to, mali hento... také p....iny sa tu dočítaš, pretože mnohí nechápu, aký život vtedy bol a že tie mizerné dôchodky boli vypočítané z tých mizerných platov, ktoré v prepočte dnes by boli možno na úrovni 150-200 eur (mesačne). nevysvetlíš. kto nemá toto doma, v rodine, ten neuverí alebo bude odsudzovať. a že to boli naozaj pracovití ľudia, o tom potom...

čiže 13-y dôchodok áno, ale inak to nastaviť. fakt pre tých úbožiakov, čo nemajú ani tých 600-650 eur... alebo to nejak odstupňovať. nie všetkým rovnako. to je fakt blbosť.

@amdornik dôchodci s 600-650 euro sú úbožiaci, ale vieš, koľkí dnes robia za minimálku a ešte z toho živia deti? A tiež nemajú kapacitu si zvyšovať kvalifikáciu, nevedia sa viac snažiť atď. , drahé nájmy, bytová politika hrôza, dnes si mladí nevedia našetriť určité percento, aby si vôbec hypotéku mohli zobrať. Je to ťažké dnes aj pre starých, ale aj pre mladých.

amdornik
20. okt 2025
@anonym_552229

@amdornik dôchodci s 600-650 euro sú úbožiaci, ale vieš, koľkí dnes robia za minimálku a ešte z toho živia deti? A tiež nemajú kapacitu si zvyšovať kvalifikáciu, nevedia sa viac snažiť atď. , drahé nájmy, bytová politika hrôza, dnes si mladí nevedia našetriť určité percento, aby si vôbec hypotéku mohli zobrať. Je to ťažké dnes aj pre starých, ale aj pre mladých.

@anonym_552229 áno, ja viem, ja nežijem v oblakoch a sama mám smiešny príjem (školstvo). a teda majú aj menej odo mňa. no zas - som samoživiteľka. čiže tiež nevyskakujem. práve preto ma hnevá, keď vidím, ako sa tu podporujú neprispôsobiví občania, tehotné ženy (sú tehotné, nie choré a zneužívajú to znovu hlavne cigáni), ako sa vyplácajú bez rozumu detské prídavky (mali by ich vyplatiť na 3 deti a dosť - opäť by to bol krok k tomu, aby sa isté skupiny, ktoré v živote nevyprodukujú ani euro, nemnožili), atď. atď. toto s tými hypotékami je prvý krok, fajn. len škoda, a to stále budem tvrdiť, že vláda kradne ako straka. začať mali od seba. nie "od nás".

anonym_552229
20. okt 2025
@amdornik

@anonym_552229 áno, ja viem, ja nežijem v oblakoch a sama mám smiešny príjem (školstvo). a teda majú aj menej odo mňa. no zas - som samoživiteľka. čiže tiež nevyskakujem. práve preto ma hnevá, keď vidím, ako sa tu podporujú neprispôsobiví občania, tehotné ženy (sú tehotné, nie choré a zneužívajú to znovu hlavne cigáni), ako sa vyplácajú bez rozumu detské prídavky (mali by ich vyplatiť na 3 deti a dosť - opäť by to bol krok k tomu, aby sa isté skupiny, ktoré v živote nevyprodukujú ani euro, nemnožili), atď. atď. toto s tými hypotékami je prvý krok, fajn. len škoda, a to stále budem tvrdiť, že vláda kradne ako straka. začať mali od seba. nie "od nás".

@amdornik ten tehotensky prispevok som nikdy nepochopila, ten by sa mal riesit ako dalsi adept na zrusenie

anonym_1a3719
Autor odpoveď zmazal
anonym_4ed044
20. okt 2025
@amdornik

@amdornik pridavky by som uplne zrusila,ale zvysila danovy bonus,ten je len pre pracujucich rodicov.A ti si zasluzia.

amdornik
20. okt 2025
@anonym_1a3719
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_4ed044 áno, to by bola cesta. ale tie nám pobrali, lebo na ne "niet" peňazí. mňa vytáča, koľké milióny mesačne idú na háveď. doslova. a na nezmyselné iné dávky. a to, že sa tu kradne na najvyšších miestach a my, občania, sme bezradní.

@anonym_1a3719 tak toto si naivne myslíš iba ty. alebo teda ty a ďalších pár nevedomých. nie všetci dostali chalupu alebo byt. veď keby si trošku premýšľala... kedysi sa rodilo 6-10 detí rodine. máš pocit, že každé z 10 detí dostali byt/dom po rodičoch? nič také. tí ľudia áno, mali byty pridelené mnohí (opäť nie náš prípad, naši si byt normálne kúpili v danom čase za trhovú cenu a na pôžičku. rovnako, ako si kupujeme byty teraz na hypotéky). ale i tie pridelené byty mali splátkový poriadok alebo kalendár či ako to nazvať. ľudia platili 25 alebo 30 rokov nájmy (čiže okrem energií) a potom mali možnosť odkúpiť si byt za nejakú zostatkovú hodnotu, čo tiež nebolo zadarmo.

a už keď útočíš na súčasných dôchodcov, tak si uvedom, že mali všetci v podstate rovnaké možnosti v období pred cca 30-40 rokmi (ak nerátam privilegovaných v "strane", tí sa mali trošku lepšie, ako inak).
súčasná podpora hypoték, o ktorej je táto téma, nedávala všetkým rovnaké možnosti a práva. NIE. my, mnohí, sme sa "skladali", aby iní, vyvolení, dostali nejakú podporu na svoje (nie naše) bývanie. ja v tomto vidím obrovský rozdiel a nespravodlivosť. a už tu padla veta: prikrývaj sa perinou, na akú máš...

a posledná vec @anonym_1a3719 pre tvoje upokojenie... moja matka má cez 80 rokov, ale v živote nevolila ani Mečiara, ani malého Mečiara /Fica/.

anonym_05905f
20. okt 2025
@deti95060810

štát sa z toho pekne elegantne vyzul. nech platia banky.
tie asi také štedré nebudú. možno niečo zaplatia, ale len určitej skupine ľudí a hlavne omnoho menej.

@deti95060810 ja s tým tiež nesúhlasím.To prispievajme aj na leasing a iné úvery Bytov je málo kto nezvláda splácať nech ho dá do obehu.Podpisali zmluvu pri plnom vedomí aká dotácia?prečo?

amdornik
20. okt 2025

@ll9882 Zapojené banky tak budú môcť svojim klientom poskytovať kompenzáciu aj naďalej.
budú môcť alebo budú musieť? a ak poskytnú kompenzáciu, bohvie, ako to bude, či to zas nevykompenzuje štát bankám. len aby zalepili oči... a ak budú musieť a bez kompenzácie štátu, zase na to doplatia ostatní občania.

ll9882
20. okt 2025
@amdornik

@ll9882 Zapojené banky tak budú môcť svojim klientom poskytovať kompenzáciu aj naďalej.
budú môcť alebo budú musieť? a ak poskytnú kompenzáciu, bohvie, ako to bude, či to zas nevykompenzuje štát bankám. len aby zalepili oči... a ak budú musieť a bez kompenzácie štátu, zase na to doplatia ostatní občania.

@amdornik na vsetko doplaca obcan, nejdem diskutovat, ci tento prispevok je hlupost alebo nie, hold uz ho tu smerohlasaci vymysleli a schvalili.. je to jedne z mnohych prispevkom o ktory si obcan poziada a ak ma narok, teda splna vopred urcene kriteria, tak je ich poberatel. simple. treba rozmyslat koho volit a nie potom plakat, ze sa tu rozdava kade tade, volia sa tu degesi, co v zivote nic nedokazali a ziju len zo statnych funkcii a potom sa cudujeme ze tito hlupaci len hlupo vedu krajinu...zdielala som ofiko info z MFSR, stat ma paky ako banky prinutit, aby prevzali tento prispevok a ak aspon trosku tomu rozumiete, tak je vam jasne, ze inak ako vydieranim to neslo

amdornik
20. okt 2025
@ll9882

@amdornik na vsetko doplaca obcan, nejdem diskutovat, ci tento prispevok je hlupost alebo nie, hold uz ho tu smerohlasaci vymysleli a schvalili.. je to jedne z mnohych prispevkom o ktory si obcan poziada a ak ma narok, teda splna vopred urcene kriteria, tak je ich poberatel. simple. treba rozmyslat koho volit a nie potom plakat, ze sa tu rozdava kade tade, volia sa tu degesi, co v zivote nic nedokazali a ziju len zo statnych funkcii a potom sa cudujeme ze tito hlupaci len hlupo vedu krajinu...zdielala som ofiko info z MFSR, stat ma paky ako banky prinutit, aby prevzali tento prispevok a ak aspon trosku tomu rozumiete, tak je vam jasne, ze inak ako vydieranim to neslo

@ll9882 👍

nelka93
20. okt 2025

Preco by mali? Ja som rada, že to končí

jarka1980
20. okt 2025
@ekira1

Tak bol to ficov predvolebný šlub, ako i lacné potraviny, energie, palivá, sociálne istoty.. takže že to nejde budú zodpovedné nenažrané banky, za zrušený daňový a pod. môže matovič, za drahé potraviny môže neexistujúca vojna na Ukrajine, za drahé energie môže zlá EU. Chudák a on sa tak snaží a bije za ľudí. Veľmi by som sa netešila, ide zrušiť neadresnú podporu energií predchadzajúcej vlády a ide dať energopomoc iba tým, čo to potrebujú, 90% ľudí. To sa fakt oplatilo 🙄 a je to v tom úplna logika, eú je proti, aby sme mali plyn z Ruska, ale Fico ho chce, pretože je lacný. Síce máme najvyššie ceny, treba občanov dotovať, zvyšok Európy čo má plyn z iných zdrojov má nižšie ceny a dotáciu nepotrebujú. Som zvedavá, kto toto bude platiť..

@ekira1 Neviem či si počula, ale vraj pán s veľkým F vlastní nemalé akcie nemenovanej plynárenskej spoločnosti a preto mu stálo za to bojovať o to, aby stále fungoval plynovod a aby stále peniažky tiekli... Vraj sa prekecol Babiš...

anonym_d58dc7
20. okt 2025
@anonym_34fc7b

A prečo by som ja mala niekomu prispievať na hypo? Keď naňu nemáš, tak si ju neber a ži v podnájme alebo u rodičov. Polka koňa odchadzala do zahraničia po voľbach. Tak nech sa páči, zarob si vonku a našetri na byt a dom bez hypo.
Toto bol maximálne sprosty prispevok. Kúpili sme ai byt za vlastne, nasporene, tak nech nám štat prispieva na platby za vodu a kúrenie, ked niekomu platí za hypo.

@anonym_34fc7b je to to isté , že prečo by som mal prispievať na dôchodok niekomu, veď dôchodcovia si mali našporiť a žiť z toho. Tak isto prečo by som mal prispievať na zdravotné poistenie všetkým vrátane teba? Šak si našetri v zahraničí a plať ako samoplatiteľ! Nemám rád farizejstvo, lebo tí čo najviac kričia, to využívajú práve najviac. To však neznamená, že s tým príspevkom súhlasím. Zrušil by som aj 13.te dôchodky a nie som volič ani mafiánskeho Smeru ani liberálnej pliagy ako je PS, SaS atď.

anonym_393d81
20. okt 2025
@anonym_d58dc7

@anonym_34fc7b je to to isté , že prečo by som mal prispievať na dôchodok niekomu, veď dôchodcovia si mali našporiť a žiť z toho. Tak isto prečo by som mal prispievať na zdravotné poistenie všetkým vrátane teba? Šak si našetri v zahraničí a plať ako samoplatiteľ! Nemám rád farizejstvo, lebo tí čo najviac kričia, to využívajú práve najviac. To však neznamená, že s tým príspevkom súhlasím. Zrušil by som aj 13.te dôchodky a nie som volič ani mafiánskeho Smeru ani liberálnej pliagy ako je PS, SaS atď.

@anonym_d58dc7 my budeme celý život pracovať a to podstatne viac ako chudacikovia terajší dôchodcovia a dostaneme veľké 💩 ale chudaci terajší dôchodcovia si predsa zaslúžia. No paráda! To, ze im budeme platiť už aj zdravotne odvody je podla vas tiež asi kóšer. Nemajú vasi rodicia z čoho zit? Nech sa paci, vsak sa o nich starajte dostanete za to predsa dedičstvo. Prečo by sa stále a o každého mal starať stále iba stat? A keď dôjde ma platenie odvodov, ako prve tu vypisujete, ze do čiernej diery nič platiť nebudete. Tak potom z tej čiernej diery neziadajte peniaze!

ekira1
20. okt 2025
@jarka1980

@ekira1 Neviem či si počula, ale vraj pán s veľkým F vlastní nemalé akcie nemenovanej plynárenskej spoločnosti a preto mu stálo za to bojovať o to, aby stále fungoval plynovod a aby stále peniažky tiekli... Vraj sa prekecol Babiš...

@jarka1980 nie, ale absolútne by ma to neprekvapilo. A dáva to väčšiu logiky ako tie jeho rozprávky pre jednoduchších..

natalka13
20. okt 2025
@anonym_d58dc7

@anonym_d58dc7 ved ty dochodcom nic neplatis. Co vykrikujes?

namornicka
20. okt 2025
@amdornik

@amdornik a koho je to vina, ze “ta pracujuca trieda makala vo vyrobe”? Aj vtedy existovali stredne a vysoke skoly.

alzbetakukurova
20. okt 2025
@amdornik

@amdornik Ja vám dám len príklad zo zahraničia, žijem v Írsku a dôchodok tu majú všetci rovnaký, nezáleží co robili, či zarábali viac alebo menej, a je to dosť málo na ceny v tejto krajine a jedine co majú lepší dôchodok sú ľudia ktorí platili súkromné extra. To isté platí i o podpore v nezamestnanosti, což ak niekto s dobrým platom, hypotékou, príde o prácu, tak automaticky hľadá novú, pretože z nejakej podpory by nevyzil. A do tohto systému dôjde aj Slovensko len mu to bude dlhšie trvať. A do dôchodku v 69 rokoch, dosť neskoro. Na Slovensku je veľký nepomer v dôchodkoch, vid moja mama odpracované 45 rokov a cca 600 eur. Takže tam by mali nechať 13 dôchodky, pre ľudí s nižšími príjmami.

keman7
20. okt 2025

Banky budu pomohat iba ludom s prijmom max 1,6 nasobku priemernej mzdy z roku 2024. Im poskytnu prispevok za rovnakych podmienok ako stat ...do novembra 2027. Tento prispevok bude samozrejme poskytnuty iba tym, co neprijmu ponuknu na znizenu urokovu sadzbu pocas viazanosti...kto tak uz urobil, stratil narok na pomoc od banky.

amdornik
20. okt 2025
@alzbetakukurova

@amdornik Ja vám dám len príklad zo zahraničia, žijem v Írsku a dôchodok tu majú všetci rovnaký, nezáleží co robili, či zarábali viac alebo menej, a je to dosť málo na ceny v tejto krajine a jedine co majú lepší dôchodok sú ľudia ktorí platili súkromné extra. To isté platí i o podpore v nezamestnanosti, což ak niekto s dobrým platom, hypotékou, príde o prácu, tak automaticky hľadá novú, pretože z nejakej podpory by nevyzil. A do tohto systému dôjde aj Slovensko len mu to bude dlhšie trvať. A do dôchodku v 69 rokoch, dosť neskoro. Na Slovensku je veľký nepomer v dôchodkoch, vid moja mama odpracované 45 rokov a cca 600 eur. Takže tam by mali nechať 13 dôchodky, pre ľudí s nižšími príjmami.

@alzbetakukurova veď o tomto píšem aj ja.