icon

Bývanie pre matky na rodičovskej dovolenke: Možnosti a pomoc

katarina2334
10. apr 2026

Dobrý deň ako riešiť byvanie keď som na rodičovskej dovolenke a momentálny môj príjem je len rodičovský a prídavky je reálne nejaké byvanie alebo existujú nejaké organizácie pre takéto matky

anonym_2f24e7
11. apr 2026

Ak máš len rodičovský príspevok, môžeš požiadať o pomoc v hmotnej núdzi. V rámci nej je aj príspevok na bývanie, ktorý sa pohybuje približne od 100 € vyššie podľa počtu osôb v domácnosti . Netvrdím, že ti vyjde, treba posúdiť príjmy. Fungujú organizácie, ktoré reálne pomáhajú napr. Jeden rodič = poradenstvo, pomoc s financiami, právom aj bývaním, Fórum osamelých matiek = právna a sociálna pomoc, My Mamy = praktická pomoc pre matky. Aktuálne beží aj projekt pomoci pre jednorodičov, sú tam poradne + finančný príspevok cca 100–200 € mesačne podľa počtu detí. Bývanie buď podnájom + príspevok na bývanie, mestský sociálny byt – treba podať žiadosť na meste, krízové bývanie ako sú materské centrá, azylové domy – ak je situácia vážna.

anonym_923d14
11. apr 2026

Ved skus nejaky utulok pre osamele matky

anonym_0eb33f
11. apr 2026

@katarina2334 a muza mas kde?

mogaa
11. apr 2026

@katarina2334 výživné na dieťa? na takéto prípady existuje aj výživné na exmanželku, teda ak ste boli zobratí....inak len krízové centrá ,ale tie sú prioritne určené pre týrané matky s deťmi.....rieši sa to tým, že dočasne ideš späť k rodičom, k rodine....ak sa dá, dieťa do škôlky , ty do práce a prenájom...

anonym_faf815
11. apr 2026

@katarina2334 Pre takéto prípady si ženy pamätajú, kto ich oplodnil a on má povinnosť postarať sa o ne aj o svoje dieťa, kým sa žena nevráti do práce.
Alebo Ťa znásilnil štát, či nejaká organizácia, keď teraz očakávaš, že ti porieši bývanie?

anonym_d0d412
11. apr 2026
@anonym_faf815

@katarina2334 Pre takéto prípady si ženy pamätajú, kto ich oplodnil a on má povinnosť postarať sa o ne aj o svoje dieťa, kým sa žena nevráti do práce.
Alebo Ťa znásilnil štát, či nejaká organizácia, keď teraz očakávaš, že ti porieši bývanie?

@anonym_faf815 úbohé

anonym_0eb33f
11. apr 2026

@katarina2334 pridavok aj rodicak, to je dost penazi, pochybujem, ze ti daco schvalia. Obzvlast, ze isto maju deti rodica, ale chapem, ze pre mnohe matky je lepsie muza ani nezapisat do RL, ze? a cakat ze stat sa postara. Verim, ze ako zodpovedny clovek, skor nez si planovala rodinu, ze si mala aspon daco nasetrene. A doteraz si z coho zila?

anonym_2e9a83
11. apr 2026

jedine dať dieťa do jasličiek a ty späť do práce, aby si vedela zaplatiť podnájom... alebo sa spojiť s inou osamelou mamičkou a spolu platiť byt, vzájomne si pomáhať s deťmi, aby druhá mohla pracovať

anonym_faf815
11. apr 2026
@anonym_d0d412

@anonym_faf815 úbohé

@anonym_d0d412 Úbohé sú akurát takéto žobrajúce príspevky, kde každá, ktorá má decko zrazu zistí, že nemá kde bývať a z čoho ho živiť. Namiesto toho, aby oslovila otca svojho decka, prípadne vlastnú rodinu, očakáva, že cudzí ľudia, teda pracujúci sa jej budú skladať a zabezpečovať všetko potrebné, čo si mala zabezpečiť sama. Ak toho nebola schopná, nemala mať dieťa, nie je to právo ani povinnosť.
Dostáva už teraz dosť, najmä ak predtým nepracovala a zrejme sa práci bude vyhýbať aj potom ako je pri takýchto osobách bežné. A rovnako vychová aj to dieťa. Čiže, nie neľutujem ju a nemalo by sa takýmto nezodpovedným ľuďom vôbec pomáhať. Inak ich bude pribúdať, veď načo robiť, keď sa niekto postará.

erikavesela
11. apr 2026
@anonym_d0d412

@anonym_faf815 úbohé

@anonym_d0d412 co je na tom ubohe?..preco ma stat zastupovat otca? Ona roztiahla niekomu nohy, tak nech sa ti dvaja staraju, nikto ich k tomu nenutil..to naozaj mame zivot cudzich deti platit my vsetci ostatni?..ako hovori moj kamos, ani som sex nemal a uz platim na cudzie decka

erikavesela
11. apr 2026
@anonym_faf815

@anonym_d0d412 Úbohé sú akurát takéto žobrajúce príspevky, kde každá, ktorá má decko zrazu zistí, že nemá kde bývať a z čoho ho živiť. Namiesto toho, aby oslovila otca svojho decka, prípadne vlastnú rodinu, očakáva, že cudzí ľudia, teda pracujúci sa jej budú skladať a zabezpečovať všetko potrebné, čo si mala zabezpečiť sama. Ak toho nebola schopná, nemala mať dieťa, nie je to právo ani povinnosť.
Dostáva už teraz dosť, najmä ak predtým nepracovala a zrejme sa práci bude vyhýbať aj potom ako je pri takýchto osobách bežné. A rovnako vychová aj to dieťa. Čiže, nie neľutujem ju a nemalo by sa takýmto nezodpovedným ľuďom vôbec pomáhať. Inak ich bude pribúdať, veď načo robiť, keď sa niekto postará.

@anonym_faf815 a presne toto, co si opisala je politika PS....este viacej nas budu drat, samozrejme, ze hranola treba poslat do zabudnutia, ale PS nas nezachrani, len viac vycicia

anonym_c0786c
11. apr 2026
@erikavesela

@anonym_faf815 a presne toto, co si opisala je politika PS....este viacej nas budu drat, samozrejme, ze hranola treba poslat do zabudnutia, ale PS nas nezachrani, len viac vycicia

@erikavesela nesuhlasim s tym "este viac nas budu drat". Nechapes ze stat si nemoze dovolit rozdavat do takej miery ako to robil doteraz, ze niektore davky budu musiet byt obmedzene? A to aj za predpokladu, ze vlada PS-ak nastane- nebude rozkradat verejne financie

erikavesela
11. apr 2026
@anonym_c0786c

@erikavesela nesuhlasim s tym "este viac nas budu drat". Nechapes ze stat si nemoze dovolit rozdavat do takej miery ako to robil doteraz, ze niektore davky budu musiet byt obmedzene? A to aj za predpokladu, ze vlada PS-ak nastane- nebude rozkradat verejne financie

@anonym_c0786c js som si toho vedoma, pisem nieco ine?..ale citam, co chcu..chcu podporovat jednorodicov, vystavat byty pre socky, podporovat komunity a od niekial bude treba zobrat prachy a kedze v kase nebudu, tak pridu na rad zase pracujuci...netreba zabudat, ze PS je lavicova strana
Su vlastne smerohlas v ruzovom

anonym_e92b0c
11. apr 2026

Kazda matka samozivitelka,ci rozvedena to ma tazke a obzvlast v dnesnej tazsej dobe a bude este horsie a horsie.Dobre uz bolo.
Musis len bojovat zo svojim osudom,ako si si ho zariadila tak musis s tym teraz sa popasovat.Podnajom ti nikto neda,nemas z coho ho platit,teraz je nieco pre 1rodicov chod na urad prace,tam ti poradia co mas robit.

filodendron
11. apr 2026

Úplne zbožňujem ženy, ktoré dokážu z jednej vety dokonale poznať situáciu, v ktorej sa ocitne iná osoba...

anonym_0eb33f
11. apr 2026
@filodendron

Úplne zbožňujem ženy, ktoré dokážu z jednej vety dokonale poznať situáciu, v ktorej sa ocitne iná osoba...

@filodendron uplne zboznujeme temy, ked autorka nenapise veci do uvodu a tvoria sa logicky dedukcie z toho, co nam sama ponukla ;)

anonym_30bd4b
13. apr 2026

@katarina2334 a kde si bývala pred tehotenstvom?

katarina2334
autor
13. apr 2026

Mylne som si myslela že táto stránka je o tom ze si mamičky navzájom rádia v ťažkej situácii ale omyl samé odsudzovanie keby som vedela ani sa nepýtam.Niesom matka ktorá bola stále odkázaná na dávky od štátu vedela som sa vždy postarať sama o seba v takej situácii akej som sa ocitla prvý krát.Dakujem za krásne rady

lienka.7
13. apr 2026
@anonym_faf815

@anonym_faf815 napisala si to trosku kruto, ale pravdivo. Všetci naťahujú ruky iba na stat. Stat mi ma zaplatiť, stat mi ma dat, stat sa ma postarat. Ja fakt nechápem, či tie decká majú so štátom alebo s kým vlastne.

anonym_0eb33f
13. apr 2026
@katarina2334

Mylne som si myslela že táto stránka je o tom ze si mamičky navzájom rádia v ťažkej situácii ale omyl samé odsudzovanie keby som vedela ani sa nepýtam.Niesom matka ktorá bola stále odkázaná na dávky od štátu vedela som sa vždy postarať sama o seba v takej situácii akej som sa ocitla prvý krát.Dakujem za krásne rady

@katarina2334 nech sa paci, mas dostupny urad, mozes sa priamo tak kontaktovat. Prepac, ale z uvodu si nevyciciame cely tvoj zivot. Kde mas muza, otecka svojich deti, ani to, s kym byvas, ci zijes uplne sama, alebo s dakym. Pretoze tam, hned v uvode, je velmi vela neznamych. Tympadom, je asi najjednoduchsie, si pozriet, na stranke uradu, na co narok mas, a co vsetko sa berie v uvahu. Alebo priamo, s tvojou specifickou situaciou, zajst priamo na urad a pytat sa tam.

anonym_a574bd
13. apr 2026
@katarina2334

@katarina2334 a konkrétne akú radu ocakavas? Poberas rodicak a pridavky, taktiež by si mala mat vyzivne. Cize koľko máš financií k dispozícii? 700-800€? To je za to, ze si sedíš doma priam luxus. Akože prečo by sa ti mal stat starať o tvoje bývanie, dieta, či teba? Kde ma dieta otca? Kde mas rodinu, ktorá ti ma pomôcť? Ci zase si nebodaj sirota alebo bývajú na druhej strane republiky ako to tu býva štandardom? Ono ked nemáš teda peniaze, holt treba ísť do prace a dieta do jasli/skolky. Aspoň na čas budeš mat aj plat aj rodicak. A najmä do budúcna prácu. Aby si tu o rok, dva nevyplakavala zase ze si nevieš s malým dieťaťom nájsť prácu. Ono sa treba spravat aj trosku zodpovedne.

endzi83
13. apr 2026
@katarina2334

@katarina2334 ahoj, ako čítam tie nenávistné komentáre aj mne je z toho blbo a smutno. Poradím len ako vyššie už niekto spomínal tie centrá pre mamy- mymamy oni pomáhajú, tak skús ich osloviť, alebo spomenutý úrad ak natrafíš na dobrú úradníčku čo sa aj vyzná Ti pomôže poradí ako ďalej. Nikto nevie kto v akej situácii sa nachádza, ale nezmyselné a nevyžiadané rady vedia dávať všetky, ako si kopnúť keď inde som ticho, ale ako anonym si môžem kopnúť. Tak tu im to ide jedna radosť. Držím palce, nech sa Ti podarí poriešiť si veci k psychickej pohode.

erikavesela
13. apr 2026
@katarina2334

@katarina2334 nie sj matka,kt.bola STALE odkazana na davky.od statu?..tuho vetu myslus ako vtip, ze?....vies kolko je tu zien, kt.NIKDY neboli odjazane na davky od statu?..kde je otec?..kde mas rodinu?...