icon

Chcem bábätko, no nie sú peniaze. Čo mám robiť?

sunny555
4. mar 2010

Zdravím všetky žienky na tomto fóre. Myslím, že takáto téma tu ešte nebola, a vzhľadom na to, že by som chcela vedieť ako to robíte pri zabezpečovaní financií na bábo všetky otatné vás prosím, aby ste mi poradili, poprípade opíslai svoj prípad, lebo pri mojich finančných podmienkach sa bojím toho, že deti nebudem mať nikdy a určite nie som na svete sama, ktorá má takúto finančnú situáciu, len nechápem ako to ostatní zvládajú.
Aby som teda tú moju situáciu troška opísala: som vydatá a s manželom bývame v byte, na ktorý sme si zobrali hypotéku na 30 rokov /inak sa nedalo, keď sme sa chceli osamostatniť/.....okrem toho terba platiť nájomné a všetky ostatné výdavky, čo nám teraz keď sme dvaja vychádza ledva na živobytie, aj keď teda nezarábame zle. Už by sme aj chceli bábätko, ale neviem si predstaviť ako by som ho uživila a za čo kúpila všetky potrebné vecičky ako postieľku, kočík, výbavičku atď.... a to si teda neviem vôbec predstaviť keby som ostala na materskej, lebo to už by sme vôbec z materskej nevyžili...ešte by som musela zohnať financie na to, aby sme vyplatili všetko čo máme. vyplatiť! Aj napriek tomu, že som jedináčik naši sami nemajú dosť peňazí, inak by mi veľmi radi pomohli, no nechcem aby aj moje dieťa žilo v takýh podmienkach ak kedysi ja, že by som nemala na to mu kúpiť nové topánočky! Už teraz pociťujem túžbu po bábätku a neviem si predstaviť, že to možno príde až o pár rokov, aj keď teraz viem, že naša finančná situácia sa nezmení.
Ako to robíte vy....?

duratlicka__2
5. mar 2010

Ahoj Sunny🙂 Tak my sme na tom podobne, byvame v podnajme, v juni chceme vziat hypoteku na byvanie, manzel bol polroka nezamestnany. Teraz mame konecne obaja pracu a este stale doplacame stare resty. Chceli by sme babo a tak sme to vyriesili takto: Od januara si platim nemocensku 24,20 € ako dobrovolna platitelka, z toho vyplyva, ze najskor v novembri budem mat narok na matersku alebo PNku v pripade rizikoveho tehotenstva. Dovtedy poriesime byvanie a potom budeme pracovat na babatko. Ak otehotniem koncom roka, ked sa narodi male, budem dostavat polroka matersku vo vyske momentalneho prijmu, potom rodicovsky 256 € do 2 rokov dietata. To bude tak na prezitie. Horsie to bude medzi 2 a 3 rokmi - za 165€ mesacne si mozem tak piskat. Co sa tyka vybavicky, na to sa da len pozicat alebo vela veci podostavat od kamaratok a rodiny. Kazdopadne sa Ti to vrati cca do 2-3 mes. po porode, je tam totiz prispevok na narodenie dietata plus priplatok za prve cca 25 000Sk. Takze na prve 3 roky dietata peniaze su, ked sa clovek uskromni.
Ak si z mensieho mesta, da sa to prezit, ale mat hypoteku a dieta v BA si vobec neviem predstavit☹

hanka274
5. mar 2010

je to dar!!!
😵 😵

hanka274
5. mar 2010

a presne komunikacia je nr.1 🙂

sisqa19
5. mar 2010

hej hej, teraz je tehotná moja sestra a je prawda, že mi robí väčšiu radosť pozerať niečo pre toho drobca ako pre seba a to ani nie je moje dieťa 🙂 len už tá základná výbava mi príde neskutočné zderstvo, čo pýtajú za základné veci pre mimino 😒 ale zase kedy bude vhodná doba? nikdy nebude dokonale na dieťa, stále sa niečo vyskytne. mám 26, tak už by bolo načase. platím si aj DNP, aby som mala nárok na najvyššiu materskú, len skôr si newiem predstaviť to obdobie, ked mi skončí materská. mimoxodom máš krásneho syna 😵 a gratulujem aj k druhému očakáwanému prírastku 😉

evitkamalicka
5. mar 2010

sisqa dakujem.....veru, vedia na com maju zarabat

sisqa19
5. mar 2010

hej hej. ale ako widím, túžba zatial vyhráva nad peniažkami 🙂

duratlicka__2
5. mar 2010

Na to je fajn dobra svokra (teda riadne sci-fi, co😀)- usije, ustrikuje a clovek hned usetri🙂

duratlicka__2
5. mar 2010

Ale s vecami pre babo to nie je problem, segra ma polrocnu dcerku a vravi,ze podostavala veci na tri babatka😀

evitkamalicka
5. mar 2010

to je pravda, vela veci sme aj my dostali

sisqa19
5. mar 2010

nooo, ono nakupovať tie vecičky je radosť 🙂 ved aj ja pre segru už mám zásoby 😀

nina88
5. mar 2010

Ďakujem Sunny za tvoju ,,reakciu,, na moju rodinku... 😉 A nebolo to také hrozné ako to vyzerá, práve naopak... 😀 😉
Drž sa. Nech sa správne rozhodnete hlavne. Lebo nedostatok peňazí, to sú depresie a hádky medzi partnermi, nesplnená túžba po bábätku-to isté... 😒

sisqa19
5. mar 2010

nina - máš krásnu dcéru!

ollako
5. mar 2010

Ahojte, ja mam uz synceka, vtedy sme boli na tom lepsie, obaja sme mali pracu, mali sme nasetrene peniaze,takze sme v pohode nakupili, co bolo treba...teraz sme tak trochu rozmyslali, ze by bol mozno cas aj na druhe dieta, kedze nechceme velky vekovy rozdiel...ale situacia sa natolko zmenila, ze neviemy "kam z konopy" 😖 muz je od konca minuleho roka bez prace, je zivnostik, ale nema do coho "pichnut", ale zivnost nezrusil a stale si plati zdravotnu aj dochodkove, a kedze sme sa neinformovali dopredu , az teraz sme zistili, ze nam narok na nezamestanecke ak by zrusil zivnost, nasa chyba, ale uradnici by mohli informavat, kedze nie kazdy ma cas sa hrabat v zakonoch a novelizaciach 😠
okrem nasetrenych penazi, sme si vzali uver na stavbu domceka, ktory splacame, momentalne z nasetrenych penazi, sme uplne bez prijmu, ak neratam moj ju matersku 😝 165 eur...mesacne vydavky mame 440 eur a v tom nie je strava, ani inkaso, tak teraz baba rad 🙄 , ja som zamestanan v CR, mrzi ma dat vypoved, a zemstant sa tu, pretoze ak by som sla znova na MD, dostavala by som tolko, kolko by som tu ani nezarobila, ale len pol roka, potom snova trapny RP...mozno teraz ak by sme mali druhe, by boli vydavky ovela nizsie, celu vybavu som si ponechala a ani kociar nemienim kupovat novy, vybavu mam aj teraz od sestry, takze okrem darcekov co drobec podostaval, mu nekupujem absolutne nic..to , ze nechodi v znackach, alebo najmodernejsie handrach mna, ani jeho uz vobec netrapi 😅 ale co bude dalej, ak muz nedostane pracu? ...je horor

sisqa19
5. mar 2010

ahoj ollako. my sme zatial bez detí, ale uwažujeme o tom. ja som bez práce od novembra decembra minulého roka. manžel zatial prácu xwalabohu má, ja mám zatial podporu, ale len do mája. splácame hypo 420 mesačne a tiež ešte nerátam nájom, inkaso a podobne. bojím sa strašne ako by sme to zvládli, resp. ako to zwládneme, ked budem bez podpory. vzhladom na to, že som bez práce, bolo by bábo riešenie, lebo ked si ju nájdem, zase to budeme odkladať kvôli práci - kariére. len sa bojím, ako to bude, ked mi skoční aj materská, čo ak si nenájdem prácu, ked už teraz je to problem a to nemám malé dieťa doma ☹

ollako
5. mar 2010

sisqu, ja mam uz nervy na dranc a ked poviem muzovi, ze co bude, tak sa hned hadame, zrejme je nervozny, ze ako zivitel rodiny, nenosi domov peniaze ☹ nemozem moje obavy ani len spomenut, hned sme v sebe 😢 pokial by mal. nevahame s druhym baby 😵
my byvame u mamy, velmi nam pomaha a tiez svokrovci 😅, ne jesen sme sa chceli stahovat do noveho no stavba momentalne stoji, kvoli peniazom, zatial nechceme minat peniaze co mame v zasobe 😒

sisqa19
5. mar 2010

ou to ma mrzí, ked sa dwaja hádajú, je to stále kwôli peniazom, to je strašne ☹ a pritom netreba mať miliony, stačí mať tak akurát 🙂 ale to sa asi nedá, nikdy nie je nič dokonalo, nemôže byť asi wšetko naraz v poriadku, wždy je niečo 😒 nás zase brzdí zase hypo, takže tiež peniaze ☹ ja som mala najprv pocit, že muža do toho tlačím ja, že zatial bábo moc nexce, ale ked som začala rozmýšlať, či je vhodná doba, tak mám pocit, že teraz xce wiac on ako ja 😀 len aké to bude, keby už bábo bolo, to newie nikto. nexcem sa potom hádať kvôli peniazom ☹

nina88
5. mar 2010

Ďakujem Sisqa... 🙂

ollako
5. mar 2010

sisqa ono je to tak, ze uplne vhodna doba nebude asi nikdy , my sme pri petkovi mali idealny cas a zvrtlo sa to, no a teraz si uz dako hadam poradime 😝

sisqa19
5. mar 2010

nina, nemáš za čo, je to prawda 😉 je rozkošná, modelka na foto pozerám 😀
ollako - to asi hej, už som to počula wiackrát, že whodné to nebude nikdy, bohužial, aké by bolo všetko jednoduxé, keby sa dalo spolahnúť na okolnosti 😖 ale neboj, určite to zwládnete, asi to nebude lahké, hlawne stáť pri sebe a pomáhať si. držím palce

ollako
5. mar 2010

sisqa dakujem, veru osud je nevyspytatelny, vsetko sa moze behom okamziku uplne zmenit , takze ak ma tvoj muz stalu pracu, tak by som sla do toho 😵

sisqa19
5. mar 2010

noo, zatial ju má. našťastie. wšetci mi radia ísť na to, tak asi sa nexám ukecať :D

mirettim
8. mar 2010

ahojte baby...Ja som na tom s tym strachom rovnako...s manzelom by sme dali vsetko za to aby sme hoci aj nes mali babo..aj dve naraz. No mam pocit, ze v dnestnej dobe je mat deti- ze je to luxus. 😒 ☹
byvame s manzelom s jeho mamkou, ona sa aj nam aj dalsiemu synovy a dcere snazi pomoct ako len vie. S vlastnym byvanim by nebol problem, ale hlavne so stabilny prijmom, tak mam strach pustat sa do planovania..s manzelom sme tento rok zacali "podnikat"...ale takmer sme v dlhoch. Musime podnikat este rok- koli dohode no a ked skoncime budeme sa musiet akurat tak vyhrabavat...takze aj ked babo strasne chceme, nemohla by som mu to urobit, jednoducho mam hrozny strach...a tiez mam 24...viem ze to este nie je vela, ale tu rok, tam rok...a tiez mam pocit, ze nikdy nebudeme mat tolko penazi,aby sme si bez pochyb a starosti zalozili rodinu.
No a nakoniec, na druhej strane mam strach, ze ked pride cas, ze tie peniaze pridu, nebude uz cesty k dietatku ☹ ☹ ☹ ...neviem..ale ten strach je hrozny...

katy2
8. mar 2010

Nikdy nie je tak, aby sa to nedalo zvladnut... Ja si myslim, ze radsej mat babo a trochu aj stradat ako mat peniaze a nedockat sa baba... Viem o com pisem....

tuzimpobabatku
8. mar 2010

merettim: katy2 má pravdu.

sunny555
autor
9. mar 2010

Ahojte kočky 🙂 som rada, že sa to tu troška rozbehlo 😉
Mirettim....je to fakt ťažké s tými peniazmi a hlavne podnikanie nie je žiadna sranda.....mám jednu známu, ktorej muž podniká a mohol sa ísť roztrhať aby zarobil nejaké prachy, chuť do práce mu nechýbala a aj tak narobil iba poriadne dlhy, lebo nemal na splátky a nemal odvahu to povedať svojej žene.... 😖 To iba iba blbý majú v tomto šťastie ako ja hovorím 😅
A ešte jednu dobrú vetu som tento týždeň počula od jednej kamošky, že: buď sa v dobrej posteli narodíš, labeo si do dobrej ľahneš... 😀 niečo na tom bude....xixi....no tí ostatní, na ktorých tá posteľ nevyšla sa musia v živote troška potrápiť.....babule mám troška pochmúrnu náladu, lebo s tým mojím manželom to nedopadlo moc dobre...naša rozprava sa skončila menšou hádkou a nakoniec aj plačom po dlhej dobe ☹ Mám taký pocit, že by som to mala na chvíľku vypustiť z hlavy lebo sa z toho zbláznim..... 😢 no dúfať a čakať na zázrak neprestanem 😒
No začala som troška inak rozmýšľať....zachytila som tu babulky od vás niečo také o platení dobrovoľnej nemocenskej alebo niečo také aby bola potom vyššia materská či čo?......ja som v týchto veciach troška blbá, mohla by mi to niektorá vysvetliť ako to funguje, kde si to môžem vybaviť a tak, alebo poprípad ma obrátiť na nejakú stránku......budem vám povďačná, lebo asi to musím chytiť do vlastných rúk....v prípade, že by som toto rozbehla, tak potom by možno aj to bábo bolo.....musím niečo pre to urobiť, no nie?! 😉
Viem že si hovoríme, že vhodná doba nebude nikdy a radšej mať bábo aj hneď ako nikdy, no ja by som nemala čisté svedomie, keby som sa bezhlavo a hlavne bez prostriedkov pustila do niečoho takého....asi mi ten rozhovor s manželom troška otvoril oči.....aaaaaach ja už ani neviem ako sa volám a čo vôbec chcem....
Sisqa19 tak to poznám tie hádky kvôli peniazom...u nás ak je nejaké hádka tak iba kvôli peniazom...aj ked sa silou mocou snažíme vyhnúť pravidelnej debate o peniazoch, tak to nejde....fakt sú dnes peniaze pomaly silnejšie ako láska ☹

bobi3
9. mar 2010

babulky, prepáčte, že vám sem takto skáčem, chcela by som vám len povedať, že bez peňazí sa žiť dá... je to ťažké, ale ak sa na vás raz usmeje to malé, kvôli ktorému toľko obetujete, na všetky finančné problémy človek zabudne... My s manželom naopak peniažky máme, aj krásny domček, obaja dobrú prácu, no dieťatko nám zatiaľ dopriate nebolo 😢 A to sme už obaja kúsok po 30ke, máme za sebou kopu vyšetrení a napriek tomu, že všetky výsledky sú v poriadku, stále sa nedarí 😢 Občas si vravím, že možno keby som sa o bábo pokúšala aspoň 10 rokov skôr, možno by to taký problém nebol. No vtedy neboli podmienky ani správny partner 😒 Ja osobne si myslím, že ak sa na to cítite a máte správneho partnera, treba sa do toho pustiť. Všetko sa dá zvládnuť. Horšie je podľa mňa zvládať myšlienku, že bábo nikdy nebude... držím všetkým pästičky...

mirettim
9. mar 2010

sunny..je mi luto, ze to tak s tvojim manzelom dopadlo. To asi v kazdej rodine su hadky pre peniaze ☹
ale mas pravdu, ked si platis vyzsie nemocenske, tak sa ti vypocita aj vyssia materska. Neviem presne tie cisla a tiez o tom vela neviem, ale urcite ti poradia na soc. poistovni. Tento rok sa tie sumy nejak menili, zvysovali tusim.
bobi...to je najhorsia predstava, nemat mimi...drzim ti siiiiiiilno palce aby vam to vyslo...a hlavne to nevzdavaj.

sunny555
autor
9. mar 2010

Bobi.... ☹ .....aj mne je to ľúto, fakt.....ale rebaveriť....ja som pred nedávnom začala veriť na zázraky, a hlavne vďaka modremukonikovi, lebos om tu čítala v jednej témičke, že jedna tiež 30 sa po rokoch snaženia a neúspešných umelých oplodnení a záverov lekára, že nikdy nebudú mať deti prirodzene nebudú /napísala som to ako hotentót 😅/sa dočkala zázraku a teraz čaká bábo splodené prirodzenou cestou.... 😵
Netreba sa vzdávať a treba veriť 😉

Mirettim....moooc ďakujem....aj za IP.... 😉 juž som si aj našla na modrykoni.cz témičku o DNP, tak idem študovať ... len dúfam, že to pochopím, lebo ja som na takéto záležitosti faaak blbá..xixi.. 😅

sabiatko
9. mar 2010

my tiez zapasime s peniazmi a drzime sa len tak-tak nad hladinou. ja uz rok nerobim a nedostavam od statu ani cent. nie preto, ze by som nechcela, ale momentalne zijeme v madarsku a po madarsky neviem, tak ani robota sa lahko nehlada. zaraba len moj manzel. z toho plati prenajom (svoj byt nemame) a zivi nas oboch. ale pomaha velmi moja mama, hoci tiez vela nema a prakticky vsetko pre maleho kupila ona (dokopy asi 600e). tiez mame vela oblecka od kamosiek zadara, tak aj to vela pomohlo. tych 256e, co dostaneme prve dva roky je super, aj tych 800e na zaciatok. len ja by som bola trocha opatrna s tym, ako to bude do buducnosti, bo vlada si to moze kedykolvek rozmysliet a zasa to znizit... no ale verme ze nie 🙂 ja som tolko pomoci od mamy ani necakala a bez nej by sme to tazko zvladli, ale ako tu baby pisu, myslim si, ze sa vzdy najde dakto, kto pomoze s peniazmi alebo vybavou. tiez mi je jasne, ze tato financna situacia sa tak skoro nezmeni, ak vobec, ale po babetku sme strasne tuzili a radsej sme si vybrali skromnejsi zivot s babetkom nez mozno financne jednoduchsi, ale bez neho. tak mozno to tak cele neznelo, ale malo to byt povzbudenim pre rozhodnutie mat svoje babo 😉

romy01
9. mar 2010

ahoj sunny - tu na konikovi je forum s nazvom paragrafy. Chod tam a najdi si temu " dobrovolne nem poistenie." Doporucujem ti si to precitat cele, aj historiu- zaberie ti to mozno dva tri dni, no je tam kopa postrehov a radi tam jedna kočka s nickom gapa. Vzdy ochotne odpise. Mne to velmi pomohlo a vdaka tomu som si aj nacas dala to DNP. Max materska je momentalne myslim 596 eur mesacne a ma sa to trosku zvysovat, takze to DNP sa oplati. Na socialne necakaj prilis vela rad, lebo ta odbiju tym ze oni nemaju povinnost ta informovat na co mas narok. To si musis nastudovat sama. A poznam aj kocky co tam sli a nepovedali im spravne ibnformacie - im je to tam proste šuma fuk a tie kocky teraz prisli o vyssiu matersku lebo im chybalo par dni . Proste si to nastuduj co najlepsie nech ta nanakrmia suchym rožkom.

Prajem vela štastia