icon

Chcem bábätko, no nie sú peniaze. Čo mám robiť?

sunny555
4. mar 2010

Zdravím všetky žienky na tomto fóre. Myslím, že takáto téma tu ešte nebola, a vzhľadom na to, že by som chcela vedieť ako to robíte pri zabezpečovaní financií na bábo všetky otatné vás prosím, aby ste mi poradili, poprípade opíslai svoj prípad, lebo pri mojich finančných podmienkach sa bojím toho, že deti nebudem mať nikdy a určite nie som na svete sama, ktorá má takúto finančnú situáciu, len nechápem ako to ostatní zvládajú.
Aby som teda tú moju situáciu troška opísala: som vydatá a s manželom bývame v byte, na ktorý sme si zobrali hypotéku na 30 rokov /inak sa nedalo, keď sme sa chceli osamostatniť/.....okrem toho terba platiť nájomné a všetky ostatné výdavky, čo nám teraz keď sme dvaja vychádza ledva na živobytie, aj keď teda nezarábame zle. Už by sme aj chceli bábätko, ale neviem si predstaviť ako by som ho uživila a za čo kúpila všetky potrebné vecičky ako postieľku, kočík, výbavičku atď.... a to si teda neviem vôbec predstaviť keby som ostala na materskej, lebo to už by sme vôbec z materskej nevyžili...ešte by som musela zohnať financie na to, aby sme vyplatili všetko čo máme. vyplatiť! Aj napriek tomu, že som jedináčik naši sami nemajú dosť peňazí, inak by mi veľmi radi pomohli, no nechcem aby aj moje dieťa žilo v takýh podmienkach ak kedysi ja, že by som nemala na to mu kúpiť nové topánočky! Už teraz pociťujem túžbu po bábätku a neviem si predstaviť, že to možno príde až o pár rokov, aj keď teraz viem, že naša finančná situácia sa nezmení.
Ako to robíte vy....?

katusica
8. júl 2010

Ahojte baby
mam 28 rokov a aj moj manzel. Sme manzelia 10 mesiacov. Byvame v podnajme v malom jednoizbovom byte, zacali sme stavat dom a od buduceho mesiaca zaciname platit hypoteku na 30 rokov. Mam za sebou tri roky skoly externe a dva roky pred sebou. Finance sme zatial na tom ako tak dobre ale uvidime co spravi hypoteka. Hrozne tuzim po babatku ale moj manzel sa do toho nejako nehrnie..on babo este nechce. Chce aby som dokocila skolu, aby sme postavili dom a potom aj babatko. Ja viem ze chce aby sme boli zabezpeceni ale ja tuzim po babtku stale viac. Ale ktovie co bude za dva roky, mala som aj zdravotne problemy a bojim sa toho aby sme potom nemali problemy s otehotnenim..pocas skoly otehotniet nechcem, som strasny stresak a to by pre babatko nebolo dobre. no uvidime co prinesie cas ...ine mi teraz asi neostava

dicinka1
19. júl 2010

@erikake tak presne..

nikushik26
15. apr 2011

rada by som v tejto teme pokracovala ak by sa niekto pridal...tiež mám podobný problém....s priatelom sme spolu už pomaly 5rokov,bývame spolu(cca 1rok) a ja mám v poslednej dobe strašne velkú túžbu po dieťatku....priatel má na to taký diskutabilný názor....mám z neho pocit že by už aj on prijal bábätko ale nepustí ho myšlienka ohladom financií...a tým pádom to momentálne odmieta....no mňa ide z toho už poraziť....snažím sa nedávať najavo pred ním ako ma to depkuje,pretože sa chcem vyhnúť zbytočným výmenám názorov......viem že nie som jediná,ktorá má takýto problém a preto by som o tom rada pokecala aj s inými žienkami,ktoré sa cítia podobne...

katarinasifrova
15. apr 2011

@nikushik26 ahojko, ja mam podobny problem, len s tym rozdielom, ze ja uz deticky mam. som rozvedena a teraz mam druhe dieta s priatelom, kt. je zenaty ☹ . chcela som babatko aj za cenu , ze budem sama. teraz este ako tak vyzijeme, ale neviem si to predstavit ked budem mat prijem len tych 190 €, co nepostaci ani na byt ☹ ale nejak bolo a nejak bude. mam svoje poklady, kt. milujem 🙂

cmulinko
15. apr 2011

@nikushik26 nepoznam sice vase financne zazemie a to co si mozete alebo nemozete dovolit,ale ak je situacia naozaj taka,ze tvojho partnera to nejak nechyta na rodicovstvo,tak by som sa s nim porozpravala ci je naozaj pricina len financna...lebo ak ano,tak je tu otazka ci vase financie do buducna ostanu na tom istom bode alebo vidite plamienok nadeje na lepsi zdroj a prijem....ak ano,tak je rozumne pockat si,aby prirastok do rodiny prisiel v ocakavani a v laske a nie nasilu.ak sa vase financie nezlepsia v blyzkej buducnosti,tak je tu pred vami velka otazka vasho spoluzitia....chcem ci nechcem dieta aj za stazenych okolnosti....a to by tvoj partner mal vediet skor ako dovrsite dochodkovy vek 😉

minimi2111
15. apr 2011

@nikushik26 ahoj moja drzim ti palceky nech sa ti to splni neviem aka je u vas financna situacia ale myslimm si ze je pekne od tvojho partnera ze mysli aj na buducnost samozrejme ak to netrva vecnost aj moj manzel myslim stale na zadne kolecka a poviem ti je to na nieco dobre vies kolkokrat rozmyslam co bude s mojimi detmi ked sa manzelovi nieco stane boh chran u nas vsetko taha manzel nemame sa zle nemozme sa stazovat mame vsetko co potrebujeme aj nepoptrebujeme ale ked sa nieco prihodi necakane tak nemam ani najmensiu sancu zaplatit seky co sa tyka byvania a kde je este strava a tak dalej vsak to poznas je tazke vychovavat dieta ked niesu financie hlavne v dnesnej dobe milujem svoje deti nadovsetko nikdy by som ich nechcela vidiet trpiet ale niekedy sa sama seba pytam ci to bol dobry napad mat v dnesnej dobe dieta je zla doba ked som nemala deti strasne som tuzila po nich ako kazda zena a ked uz ich mam tak sa o ne tak bojim a stale rozmyslam co keby to co keby to je to strach velky a velka zodpovednost nechcela by som sa dozit niecoho takeho aby som videla moje deti nestastne .To bol moj nazor drzim ti palceky nech sa stanes cim skor maminou a stastnou maminou hlavne bez trapeni a bez velkych prekazok.

nikushik26
16. apr 2011

@minimi2111
no financna situacia je u nas taka ze iba priatel robi na plny uvazok...on zarobi cca tych 500eur,ja okolo 200 ale to mam len ako brigadnicka,pretoze mam este skolu jeden rok...cize mne na skolu odide polovica z vyplaty a druhu polovicu davam priatelovi ako kvazi polku na šeky....šeky by neboli este taky problem,to by sme v pohode zvladali aj s bábatkom na krku lenze to je to ze splacame aj auto...a to nas vyjde okolo 4000sk mesACNE-CCA 133EUR....keby nebolo toho auta tak by sa to dalo....a to nám este ostava nieco cez 3roky kym ho splatime....cize ziadna ruzova zahrada..a ohladom toho ci budu financie lepsie...uprimne povedane nemyslim si...ale kto vie...a tato malinka nadej drzi aj priatela,že co ak....ale ja sa bojim toho že teraz sa nepokušame o miminko a potom ked sa rozhodneme ze ano uz je ten spravny cas,tak potom to nepojde....a to ma deptá....a este ako keby naschval sa teraz okolo mna rodia same miminka....aj ked telku zapnem,tak tam tiez dennodenne nieco spomenu ohladom bábetiek....a ja to svoje mamm este stale v nedohladne :(

nikushik26
16. apr 2011

@cmulinko ajoj,no tak dochodkovy vek mame este nastastie o trochu dalej 🙂)
a rozpravali sme sa o tom velakrat-naozaj je to z jeho strany iba kvoli financiam....je to na nom vidiet...aj dnes napriklad sme boli v jednom obchode a tam boli take veeelmi malilinke chutnucke topanocky pre novorodeniatko a ja som si ich ani nevsimla najprv a si predstav ze on mi povedal ze:"aha,ake zlate topanocky tamm su"......cize mam z neho naozaj taky dojem ze uz by prijal ale nepustia ho tie peniazky....aj ked samozrejme trochu sa aj boji,ze ake to bude ak tu bude s nami aj to malinke stvorenie,ale ved kto sa neboji...predsa len je to zmena v zivote...ale myslim si ze velmi prijemna zmena 🙂

nikushik26
16. apr 2011

@katarinasifrova
ahoj,no vidim ze je vela roznych pripadov kde su prekazkou peniaze....je to hrozne ze clovek si nemoze zalozit rodinku bez toho aby ho trapili financie....žijeme v hroznom svete....
tak ale aspon uz mas dvoch drobcov doma,ktorí ti spestruju zivot 🙂 musi to byt krasny pocit.....
a ake velke deticky mas ak sa mozes spytat?

katarinasifrova
16. apr 2011

@nikushik26 mam takmer osemrocnu slecnu a 10 tyzdnoveho chlapceka. Pozri moj fotoblog 🙂 Drzim palce s babatkom. My sme s exmanzelom tiez splacali auto a odkladali sme druhe babatko, riesili sme financie a nakoniec sme sa rozviedli. Zijeme v hnusnej dobe ☹

katrenka111
16. apr 2011

Ahojte baby, možem sa k Vám pridat.... ako presvedčiť chlapa o tom ze peniaze nie su najdoležitejsie??? Totiž zijeme normalne, obaja pracujeme, lenže pre neho su vzdy ine veci dolezitejisie.....ja mam zdravotne problemy preto mam strach s tým donekonecna cakat......

nikushik26
16. apr 2011

@katarinasifrova máš prekrasne detocky....jak zavidim.....

katarinasifrova
16. apr 2011

@nikushik26 dakujem 🙂 pre toto sa oplati zit 🙂

marusik
17. apr 2011

-určite pomôže doplnkové nemocenské pripoistenie sa, potom je pekná materská... pomôže aj príspevok pri narodení,
-potrebné veci pre bábo - kočíky, vaničky... sa dajú zohnať v bazárikoch,
niektoré žienky predávajú celé sady oblečenia za smiešne sumy,
-pokiaľ je mamička odhodlaná dojčiť, tak ušetrí veľké peniaze - so stravou pre bábatko nemá výdavky cca celých 6 mesiacov,
-dá sa ušetriť aj na plienkach - na začiatku stačí zainvestovať do látkových plienok, ktoré si bude prať a ostanú jej aj pre ďalšie bábo, príp. ich môže predať
- babatko vôbec nepotrebuje kopec vecí, ktoré si mamičky zháňajú do výbavičiek - napr. monitor dychu, teplomery do vody, vlhčené utierky na každé prebaľovanie, také a hentaké mastičky...
- veľa sa dá ušetriť aj na chode domácnosti - hlavne čistiace prostriekdy, drogéria... (nemusím mať špeciálny prostriedok na umývanie podlahy, okien, riadu, nábytku, aviváž, prášok... použijem rôzne tradičné alternatívy - napr, ocot, citón, sódu bikarbónu, jadrové mydlo...)
.. naozaj stačí mať dobré informácie ako sa zaobísť aj bez týchto vecí... a byť optimisticky naladená, pozriieť sa na to všetko z nadhľadu.

my si oblečenie podávame dookola medzi kamoškami, používam látkové plienky, som tak trošku EKOlogicky naladený, čo je zároveň aj EKOnomické..

dieťa stojí za všetky výdavky... oveľa viac dáva, ako berie🙂 treba sa však rozhodnúť zodpovedne - spoločne, určite na partnera netlačiť. čo si v sebe bude nosiť dieťa, ktoré sa dozvie, že "ocko ťa ešte nechcel, ale mamka áno"...?
dieťa prichádza samo - z lásky; je vyjadrením lásky dvoch ľudí... a ak sú partneri naozaj "svoji", prežívajú svoj vzťah kvalitne, v istom čase ich spoločná túžba po bábätku tak zosilnie, že sa určite zhodnú v tom, kedy by už chceli mať drobca... a potom sa určite nájdu spôsoby, ako poriešiť aj financie...

toť môj názor... dúfam, že niekomu pomôže. nech sa darí!

marusik
17. apr 2011

a ešte som zabudla na jeden tip! KREATIVITA mamičky ušetrí množstvo peňazí... ak vie mamička, šiť, háčkovať, štrikovať...ja som sa na materskej začala sama učiť šiť a ušila som množstvo hračiek, pomôcok, oblečenia..
nemáme plastový domček na hranie, ale kartónový z obrovskej škatule - navrhnutý podľa prianí malej... chystám sa na detskú kuchynku, už si zbieram krabičky...
dieťa nepotrebuje veľa, ono má dobrú fantáziu, a aj obyčajná žehliaca doska môže byť pultíkom na hranie(my sa hráme na obchod), krabica zo šijacieho stroja je raz stolíkom, inokedy stoličkou, niekedy koníkom... stačí kreatívne myslieť 😉

nanulik
17. apr 2011

@sunny555 my tiež s mm máme hypotéku a k tomu ešte net, mobily, káblovku, nájomné, poistky, atď ale krásne sa to dá urobiť aby aj na bábo boli peniažky. aj ked je pravda že dostávame finančné injekcie od rodičov.
ale malému kupujem veci na bazárikoch, mám už overené predávajúcúce, o ktrorých viem že majúpekné vecičky a nemusím sa báť dať to malému napr. aj k doktroke. a mlieko kupujem zo zahraničných stránok. prvá investícia je velká lebo kupujem aj za 100€ ale ked to aj s dopravou rozrátam tak to mám aj o 3€ na kus lacnejšie ako keby som tu kupovala. takže na 10 pikslí je to velká suma.
a plienky, no chodím do školy takže a látkové by nebol čas tak zhánam akciové a vždy viac kusov kúpim, ale nekupujem značkové aj tesco, gaga, babylove alebo clever nie sú zlé
takže sa to dá 🙂 prajem vela šťastia 🙂

nanulik
17. apr 2011

@katusica ja tento rok končím bakalára a idem dalej a malý sa mi narodil na začiatku 3. ročníka. bolo to ťažké aj kojenie a nočné vstávanie, ale teraz mi to tak nepripadá. a ked bude po škole a budete mať aj dom aby nebolo neskoro. aj ja som si hovorila že sme mohli počkať ale potom by sa nám nenarodil takýto krásny syn

sigrid7
17. apr 2011

My tiež teraz čakáme tretie bábo, obrovskú hypotéku na krku, ďaľšie pôžičky na prerábanie a zariaďovanie bytu, poistky, atď. Celkové výdaje máme veľké, ale snažíme sa ušetriť na obyčajných výdajoch. Raz za mesiac chodí manžel na veľký nákup do Poľska, kde kúpi všetky potrebné potraviny a drogériu na celý mesiac. Vyjde to aj o tretinu lacnejšie ako u nás. Manžel tám zároveň natankuje, čo tiež vyjde oveľa lacnejšie ako u nás. Vecičky pre malého kupujem tu na bazári a na internete, hlavne cez rôzne české stránky, kde sú veci lacnejšie. Plienky sme nakúpili dopredu cez rôzne akcie a aj mliečko sme kúpili Babylove, ktoré je BIO a lacnejšie dokonca ako SUNAR. Uvidím ako dlho budem kojiť, ale pri prvých dvoch deťoch to nebolo dlhšie ako dva mesiace. Takže, tak sa snažíme s manželom šetriť. 🙂

lin123
22. okt 2011

ahojte, suhlasim so vsetkym s marusik a jej napadmi ako si vypomoct
s manzelommame hypoteku, tiez kopec vydajov, pozicky, sporenia atd...kolkokrat nam to vychadza len tak tak, ze vyjdeme...napokon si nasiel dalsie pracu na polovicny uvazoka to nam pomohlo, ze si dokazeme aj nieco usetrit.
Planujeme babatko a to by sme chceli dve deticky..takze ratam s tym, ze si budeme musiet nejako vypomoct,ale ked sa to tak vezme..ked mame setrenie na stavebnom alebo zivotnu poistku..su to teraz vydaje(mesacne splatky) ale v podstate peniazky ktore v nevyhnutnom pripade mozeme pouzit, mozeme s tym ratat...je to dobra vec, lebo roky ubiehaju a peniazky takto pekne setrime. Rozhodla som sa pre DNP, nastatsie vlada padla a tak mi zostala nadej , ze to stihnem vyuzit. (hrozilo, ze to zrusia)to nam moue dost pomoct, latkove plienky su financne vyhodnejsie, veci z bazariku, poznam osobne mamicky,kotre takto nakupuju a su spokojne...do domacnosti nekupujem drahe cistiace prostriedky..velmi vyuzivam ocot, sliz na pranie(jadrove mydlo a kryst.soda), zlcove mydlo-usetri to peniazky...na obleceni si velmi nezakladam a nastastie ani manzel, kupujeme, ked to naozaj potrebujeme.
Vyuzivame hromadne zlavy, to tiez pomoze.
Tiez pomaha urobit si prehlad v prijmoch a vydavkoch, urobit si tabulku a podla toho sa skusit zariadit,kde sa da usetrit. Eliminovat alebo aspon obmedzit nepotrebne vydaje na alko, cigy, zabavu, kavickovanie...
Drzim palce, aby vam peniazky nanaburali krasny, pre man najkrajsi sen, mat deticky. 🙂

tessinka
22. okt 2011

Babule, ja som si vas nestihla precitat vsetky, ale je to zaujimava diskusia. Pridávam svoj názor: vôbec si nelámte hlavu nad tým, ci dieta mat teraz alebo neskor. Potom aj tak vyzera vsetko inak, kopec veci sa vyriesi, budete mat chvilu mozno velmi nizky standard, aj kd uz mozno teraz mate pocit, ze si nic nemozete dovolit, ale zvladnete to.... A ked uz to babenko budete mat, tak to pojde, uvidite. Staci sa len rozhodnut, ci deti chcete vseobecne a potom dat volny priebeh tuzbe po dietatku.Sme tak stavane, je nam to vlastne...

Takisto si nerobte vycitky, ak ste sa pre babetko rozhodli neskor a teraz to nejde. Vobec sa to podla mna neda ovplyvnit, aj ked si myslime, ze ano, cez ATK a ine formy planovaneho rodicovstva. Aspon mne sa tak vidi. Nam sa mala narodila, ked som mala 27. Chceli sme aj dovtedy, hoci nasa financna situacia vobec nebola ruzova, mali sme dlhy kvoli byvaniu, ale byvanie sme nemali poriadne a este sme ani nebyvali sami, takze stresy...Vsetko bolo v rovine perspektiv a dlhov. Nechali sme otehotneniu volny priebeh, a aj tak nam trvalo 3 roky, kym sa to podarilo. (A vidite, keby som brala ATK, tak si mozno vycitam, ze je to kvoli tomu, a nebolo.) A potom sa zrazu kopec veci vyriešilo, dorobili sme si byvanie a hoci sme naozaj zili na hranici chudoby a mala som z toho obcas traumu, nejako sme vystacili. Potom som nastupila po RD do prace, tesili sme sa, ze sa trochu financne pozviechame a potom po roku dalsie - a to dava na seba zase cakat... Uz viac ako 6 rokov... Hovorim si, ze som ziadnu financnu traumu nemala mat a mali sme sa do dalsieho pustit hned...

Je to tazke, ja viem, lebo my zeny vsetko riesime , sme take zodpovedne, chceme chranit celu rodinu a bojime sa chudoby, ale nebojte sa.... Staci sa rozhodnut, ze dieta prijmete... aj ked mozno potom nebudete mozno na materskej tri roky, ale len dva, lebo to bude tazke a situacia vas dotlaci do prace... ale tie tazke dva-tri roky prejdu, budete vo financnom provizoriu, a o par rokov sa pozriete na svoje deti, uz vacsie, a budete rady, ze su, ze ich mate... Ja ked sa pozriem na svoje dievcatko, tak si hovorim, ze nam stoji za to, aj ked som bola v case MD permanentne v minuse a nemohla som si na seba nic kupit a obcas ma to ridne deprimovalo....a na financne starosti z materskej zabudnete... 🙂 🙂 🙂 🙂 Vela stastia a nebojte sa. Bude to krasne.

tessinka
22. okt 2011

A este jedna vec mi napada: Ked clovek otala s prvym babetkom, je to preto, ze to, co nemame, nam nechyba... Ale vy, co uz dietatko mate, tak viete, ze by ste ho za nic na svete nevymenili...Proste je vase, je sucastou vasho zivota, bez neho si ho uz neviete predstavit... Z takehoto pohladu sa vam akekolvek rozmyslanie o tom, kedy je vhodny cas, bude zdat uplne absurdne... 😉

rosannar
31. okt 2011

ahojte....ja som sa tiež bála,čo bude, ked už bude drobec na svete, ako to budeme zvládať....veľa vás tu píše, že sa to dá zvládnuť....ale ja si to nemyslím.....prešli sme si s tým najhorším....ale veľa záleží, koľko zarába váš manžel...
my máme strašne veľa výdavkou...kým som bola na materskej dovolenke tak sa ešte dalo....s tým že rodičia nám posielali 100 eur, takže sme velmi neklesli a v pohode sme si žili, akonáhle mi materská padla a prišiel rodičovský, tak koniec....odvtedy žijeme len tak tak a niekedy doslovne hladáme drobné po byte.....aj to nám pravdaže rodičia stále posielajú peniaze, plus ešte ku koncu mesiaca si veľakrát ešte 50 eur vypýtame čo už nemáme....nie sme takí, že teraz musíme stále chodiť v nových veciach, ale zato to dieťa tie veci potrebuje stále, lebo rastie, a to sme ešte kopu vecí podedili, plus ešte ked chodili pozerať malého, každý priniesol nejaké oblečenie čo mu je hlavne teraz dobré, takže sme dosť málo na neho nakupovali a aj tak sme nedokázali vyžiť....
uprimne poviem, naše výdavky celkovo aj s poplatkami sú asi 620 eur....môj manžel zarobí max. 650 eur, ale to musí mať len samé odmeny...a ved rodičák aj s prídavkami je 212 eur...takže manželova výplata padne na výdavky a my traja máme žiť z 200 eur na mesiac, a to malý má teraz menšie zdrav. problémy, kde míname viac plienok, takže dalšie peniaze na viac....
našťastie už pol mesiaca robím, tak to nám pribudne slušný balík penazí, ale na úkor toho, že náš ročný syn musí chodiť do jasiel, ale ja nechcem žiť z mesiaca na mesiac, hlavne ked už po výplate nemôžem vyberať peniaze len kvôli tomu, že nezostane na naše výdavky.....
ale poviem vám, ani všetky peniaze na svete vám nedokážu to čo dokáže vaše dieťa.....ked sa na vás usmeje, ked sa zas a zas naučí niečo nové a ked vám urobí radosť len tým, že sa na vás pozrie....
toto je môj názor, vlastne aj náš posledný rok.....dúfam, že som nikoho neodradila od dieťaťa...to by ma mrzelo.. 😉

lily25
31. okt 2011

ahojte aj ja sa pridavam k tejto skupine🙂 mam 26rokov a obrovsku tužbu po babetku, všetky holky v mojom okoli aj moje kamosky v mojom veku ale aj mladsie, každa ma aspon jedno babo, a ked pridem domov z navstevy u nich tak mi ostanu iba oci pre plač ☹ ja som prisla o pracu, manžel pracuje ale jeho vyplata sa pohybuje od 450 do 500e, ale boli aj vyplaty 360e 😒 ciže vyplatime poistky sporenie telefony a potraviny a neostane nam nic 😖 byvame u nasich co tiež nieje bohviečo a vyhliadky na samostatne byvanie su v nedohladne, a to je to najhorsie ta dilema mat babo a este sa uskromnit, alebo cakat?no dokedy?

tessinka
6. nov 2011

Podľa mňa budeme už v terajšej dobe rozmýšľať inak: deti áno, ale zostať s nimi 3 roky doma je luxus, aj keď sa nám to nepáči a chceli by sme sa o svoje lásky postarať čo najdlhšie... Ja už rozmýšľam tak, že pri ďalších deťoch sa jednoducho budem musieť vrátiť do práce už po roku alebo roku a pol a nájsť nejaké riešenie, ako ich opatriť... Ale aj to prejde, nebudú stále malé. Teda myslím to tak, že lepšie je deti mať a byť s nimi doma kratšie, ako sa radšej rozhodnúť, že ich nemať, alebo nemať toľko, ak by tri roky materskej mali finančne položiť celú rodinu...

amouramour
6. nov 2011

@rosannar ale super je, ze si statocna a bojujes s tym🙂urcite nie je pre maminku najlahsie dat babo do jasiel...ale zas podla mna dietatko tym netrpi...to len u nas na slovensku je RD 3 roky, vsade inde na svete deticky chodia do tychto zariadeni od polroka...a nie su to utrapne deti ani nahodou🙂

mamka78
6. nov 2011

ahojte,viem,aké to je aj my sme si tým prešli,máme teraz druhé dieťa,ale tiež sme veľmi zvažovali,či do toho ísť.Prvého sme mali keď sme platili požičku na byt,ale nejako sme to zvládli,tiež som nemohla ostať doma 3 roky za ten smiešny rodičovský 😝 ,vtedy bol 2480sk,malý bol v školke od 2 rokov aja som sa musela vrátiť do práce,keď mal 6 orkov,začali sme uvažovať o druhom,ale situácia tiež nebola a ani teraz nieje práve najlepšia,ale sme si povedali,že jeden sa popri druhom zvezie 😀 ,podarilo sa až po 9 rokoch,takže všetci naokolo si mysleli,že ostaneme pri jednom a potom ostali udivení,že budeme mať druhé 😝 ,ešte na materskej sa to dá nejako utiahnuť,ale teraz na rodičovskom je to úplne blbé 😠 ,banka nepočká,pôžičky na auto,byt treba platiť,nikoho nezaujíma,či máš peniaze 😠 .Po dlhej úvahe som sa rozhodla,že do roboty nastupujem od 14 mesiaca,malý bude v jasličkách,nejako to zvládneme 🙂 Tiež musí človek zvažovať či v robote na neho budú čakať 3 roky alebo nie,u mňa teda majú problém čakať aj rok,takže do roboty musím nastúpiť,ak o ňu nechcem prísť 😒 .Takže tým chcem povedať,že správne načasovanie kedy mať deti neexistuje,proste keď prídu sú tu a veci musíme riešiť,ke´d sú aktuálne,zamyšľať sa nad tým čo keby nemá zmysel 😎

diid
6. nov 2011

@sunny555 manzel ma pravdu, 24r. je malo, a financie su velmi dolezite aby ste mali dieta. Ked mas taku tuzbu mat dieta nechces aby si bola schopna mu zabezpecit vsetko? Veci ti mozno niekto daruje ale co tak plienky, kremy, kozmetika pre deti, lieky. Budes chciet dietatu kupit aj nove oblecenie, hracky nie len pouzite, a dieta neni len na prve 2-3r. potom chce dieta ist na dovolenku, do skolky, kruzky. ked nic nemate usterene co by ste robili, keby manzel stratil pracu ?

vejula
6. nov 2011

takže u nas oboch bola tužba po babatku taka velka že sme obaja hnšd po škole začali snažilkovať. Podarilo sa. V juni obaja promocie, v juli som otehu. Ja bez prace mm taktiež. Teraz sa vlastne pytam mm ako sme žili 😀 😀 😀 jeho odpoved že z lasky 😅 Ešteže sme byt mali. Môže sa vam to zdať nezodpovedne. Ake my sme si proste verili, že bude dobre, nič ine sme ani nepripustili. MM bol 6 mesiacov bez prace.. On už bol z toho si troška v depkach, ale mne nič nepovedal a ja som vtedy riešila iba to aby sa malo babo v brušku dobre.

TEraz ma maly rok a pol.. MM si našiel pracu teda v tom 4-5 mesiaci ked som bola, a celkom dobre sa mu začalo dariť. Momentalne si ešte aj odkladame na učet, lebo o par ročkov chceme stavať domček. Už by sme aj radi druhe, ale kedže ešte staršieho vela kojim, nemam ai cyklus, tak čakame kedy konečne prva mrcha dorazi a hned ideme hupsnuť na druhe.

Ja som nezapochybovala o tom že nam bude dobre. Niesom žiadny ukažkovy veriaci, ale verim tomu že ked nechavam volnu ruku tomu hore aby sa realizoval, vypali to isto lepšie ako keby som chcela mať všetko pod palcom ja

vejula
6. nov 2011

@marusik jeej pekne si to napisala. suhlas 🙂

rosannar
7. nov 2011

@amouramour no ten môj utrápený ani nie je....stačí mu jeho maco a ideme 😀