Chcem si založiť účet v banke

10. okt 2023

Dobrý deň. Chcem si prvý krát otvoriť účet v banke, vôbec neviem ako to funguje, ako sa platí kartou, ako vybrať peniaze z bankomatu, ako funguje internet banking 🙈 Doteraz som dostávala peniaze na ruku ale idem do novej prace kde už budem potrebovať účet. Kde sa oplatí založiť si ho, sú tam nejaké poplatky?
Ďakujem za radu🙂

liz_lemon
10. okt 2023

poplatky su, ale ak splnis podmienky mozes mat ucet aj zadarmo, su aj banky uplbe bez poplatkov, ale sluzbami zaostavaju, treba si porovnat na nete

zuzanka.zuzu
10. okt 2023

všetko je niekedy prvý krát 😉 v podstate to je jedno, úplne bez poplatku je napríklad FIO banka ale tá zase nemusí mať pobočku v tvojej dostupnosti... ja by som si vybrala nejakú veľkú rozšírenú banku na začiatok - napr.VUB, tatra, SLSP a časom uvidíš. prídeš na pobočku a povieš že chceš založiť účet. všetko ostatné ti vysvetlí pracovníčka - nemusíš sa hanbiť spýtať sa - ona bude len rada, že zakladá nový účet a všetko ti ochotne vysvetlí 🙂

zuzanka.zuzu
10. okt 2023

@liz_lemon a akými službami zaostávajú banky bez poplatkov?

liz_lemon
10. okt 2023

@zuzanka.zuzu napr. pri reklamaciach, taka mbank je velmi neprofesionalna, minule som pomahala jednej babe, co ju odpalkovali, aby jej to riesili

zuzanka.zuzu
10. okt 2023

@liz_lemon pri reklamáciách sú drzí všetci 😀

januska12323
10. okt 2023

Pozri aké pobočky sú v tvojom okolí, nejakú si vyber, choď tam a povedz, že chceš založiť účet. Pracovníčka ti ho založí. Chvíľu to trvá tak si naplánuj aby si mala dosť času.
Potom ti poštou príde karta s postupom ako ju aktivovať a pin kódom. Väčšinou to býva platba v obchode alebo výber z bankomatu.
Pracovníčka ti aj založí internet banking, dostaneš prihlasovacie údaje. S tými vieš potom cez stránku banky alebo aplikáciu do účtu a platiť, meniť platby a podobne.
Výber z bankomatu je jednoduchý, bankomat ti sám krok po kroku povie čo máš robiť.
Keď niečo nevieš opýtaj sa v banke, pomôžu ti.

jarka_black
10. okt 2023

mBank, 365, Fio - účty zdarma... všetko veľmi intuitívne, online

liz_lemon
10. okt 2023

@zuzanka.zuzu never tomu

zic
10. okt 2023

tusim Unicredit (vcelku velka banka) ma tiez uz ucet bez poplatku a asi uz aj bez podmienok... pozri aj tu... inac by som odporucil Fio... ale ak pozadujes / potrebujes pobocky, tak skor ten unicredit

akbara77
10. okt 2023

Sorry a kde si žila doteraz? Na Marse? Dá sa dnes žiť bez karty???

januska12323
10. okt 2023

@akbara77 dá čoby sa nedalo, keď človek platí fyzickými peniazmi a nemusí platiť žiadne poplatky nepotrebuje účet a už vôbec nie kartu. Poprípade poprosí niekoho nech zaplatí a ona dá peniaze.

hiro
10. okt 2023

@januska12323 "a nemusí platiť žiadne poplatky" - no, myslim ze vela veci nezaplatis hotostou bez poplatku - vsak vsetky energie, plyn, RTVS - takze platili sme kolko? cca 4,6€ a ako pisu na ich webe: "Dovoľujeme si Vás informovať, že Slovenská pošta zvýšila poplatky za využívanie služby SIPO: pri hotovostných platbách na 1,30 €" - takze zaplatis o tretinu viac preto ze pouzivas hotovost.

januska12323
10. okt 2023

@hiro môže napríklad bývať u rodičov a poplatky platia oni

autor
10. okt 2023

@akbara77 platiť sa dá aj poštovou poukážkou, načo by mi bol účet keď mi tam nič nechodilo

nixie144
10. okt 2023

Unicredit ma účet bez poplatku za vedenie už asi 10 rokov, tiez bez poplatkov vyber z inych bankomatov, prevody a pod.

kereja
11. okt 2023

Pri zakladaní účtu v banke je dôležité si uvedomiť

1. Čo chcem od účtu?
Chcem naň len dostávať výplatu, platiť účty, platiť za online nákupy, proste základné funkcie, ... alebo chcem od účtu/banky viac? Chcem úver, hypotéku, nejaké poistenie či sporenie?
Niketo radšej vybaví všetko cez aplikáciu banky, pre niekoho je zas dôležité, aby mal pobočku banky a bankomat vo svojom meste/blízko práce.

Čo sa týka poplatkov, tak ak ste študent, do 26 rokov bývajú nižšie poplatky za vedenie účtu. Väčšina bánk to má tak, že čím viac produktov od nej vyžívate, tým menší mesačný poplatok platíte.
Banky taktiež ponúkajú rôzne zľavy, ak aktívne platíte kartou Visa či Mastercard u obchodníkov.

Ja mám napríklad 365 banku - účet zadarmo. Pri účte zadarmo tam nemáte moznosť disponentov ak dobre viem, a karta je len elektronická (12 Eur je poplatok za plastovú kartu)

Ak by si ste si chceli založiť účet v 365 banke, pri registrácii v aplikácii stačí zadať heslo jana210372 , do mesiaca zaplatíte kartou a dostanete 15€ na účet.

Kľudne reagujte, ak sa chcete spýtať niečo viac.