icon

Chlap odišiel k milenke a nechce platiť hypotéku

carrot_apple
29. okt 2020

Ahojte, zaujímalo by ma, či by mi mohla daka baba pomôcť objasniť aký je postup keď: dvaja manželia s dvoma deťmi- skolopovinnymi, si vzali hypotéku na dom a stalo sa po 6tich rokoch, že chlap si našiel inú a odsťahoval sa od manželky a detí. Chlap svojej ešte manželke ( ešte nepodal o rozvod),vykrykuje, že nebude platiť hypotéku... Otázka; banka môže pomocou svojho exekútora siahnuť na jeho plat, nakoľko jeho manželka má minimálnu mzdu a on zarobí v hrubom cca 1200e.....? Či ako bude banka postupovať, keďže majú z čoho to platiť len proste on nechce lebo v dome nebýva... ďakujem 🎀??

ivkazba
30. okt 2020

@carrot_apple ešte píšeš že on chce urobiť hrubú čiaru. Prestať platiť hypotéku ale ostať vlastníkom nehnuteľností nie je hrubá čiara. To je vychcanosť. Právnička jej ako prvé mala poradiť, že hypotéku nemá preberať pokiaľ sa nestane jej výlučným vlastníkom.

pieksamaki
30. okt 2020

@carrot_apple
Treba komunikovat s bankou.prist na rovinu a povedat co je vo veci....ake obdobie....a apodobne...inak sa nebude banka nic pytat a bude neskoro.ich naozaj nic nezaujima...iba ci sa plati.banka nema odkial vediet co sa deje...ona vidi alebo nevidi peniaze na ucte a osobne problemy banka neriesi.

moonlight1210
30. okt 2020

@carrot_apple kym je zalubeny a ochotny ihned striast sa rodiny i cohokolvek pre milenku, vyuzila by som to.
Overila by som si sama v banke, ake su podmienky prepisu hypoteky na jedneho z manzelov, vratane prepisu nehnutelnosti na jedneho.
Nasledne si s nim rozdelila bsm tym, zeby u pravnika dom prepisal na mna a hypoteku by som vzala teda na seba (aj s pripadnym rucitelom, nebolo by to na dlho).
A pripominala mu, ze tym bude volny bez dlhu, ak by chcel nieco kupit s milenkou, nech ma navnadu.
A ked by teda bol ochotny davat vyzivne “na splatku” hypoteky, spisala by som s nim o tom tiez hned zmluvu, kolko a kedy mi bude na deti davat (napr. 200€ mesacne na obe spolu).

Nasledne by som sa s nim dohodla, ze sa teda rozvedieme.
Po rozvode by som hned rozpredala vsetko nepotrebne zariadenie, predala dom, vyplatila hypoteku, vyplatila exovi podiel zo zvysku hnutelneho majetku (podla rozhodnutia sudu, akebo nasej pisomnej dohody u pravnika) a kupila za zvysok maly byt, kde by som si dala zvysok zariadenia.

Bola by som bez dlhu (alebo s malym dlhom, ak by bolo treba na ten byt doplatit - ktory by mi teoreticky pomhlo splacat to vyzivne zo zmluvy, ak by ho exo platil) a mala strechu nad hlavou pre seba i deti a zariadeny byt. Nezacinala by som uplne na zelenej luke.

A ked by sa mi financne polepsilo, mozno by som ten byt predala a kupila vacsi.

Len to este chce vediet, ci dom je na dobrom predajnom mieste (za aku hodnotu sa da realne predat), teda kolko mi po vyplateni hypoteky ostane.
A tiez by majitelka nesmela na tom dome citivo lpiet.
Bolo by to dobre cele dopredu preratat a ratat s najhorsimi variantami (potom bude len prijemne prekvapenie, ze penazi ostalo viac, nez sa planovalo).
A treba konat, nez si to mlady pan premysli a zacne planovat, kde vytlcie z byvalej rodiny viac penazi pre zivot s milenkou.

kozova87
30. okt 2020

@carrot_apple banka neni exekútor aby siahala niekomu na plat, to ako ked ides s muzom do obchodu kupit niečo tak pri pokladni im je jedno kto to zaplati, či ty alebo muž, keď to chceš musíš zaplatiť, keď nezaplatis vrátiť, čo na tom nechápeš

hettinka
30. okt 2020

@carrot_apple v takom prípade je najlepšie dom predať, skôr ako ho vezme banka, hypo vyplatiť a žena nech si zoženie niečo menšie, časť peňazí bude mat a zvyšok nová hypo. Ale s minimálnou mzdou toho veľa nevymysli. Takze najskôr hľadať inú prácu.

katarinabaculik
30. okt 2020

@carrot_apple nikto, ste v tom obaja, je jedno koľko máš ty a koľko on, oni potrebuju mat peniaze z pohľadávky na úcte. Ak to nebudete platiť, tak vam siahnu na dom, keďže ten máte ako zábezpeku pre banku. Rozviesť, rozdeliť práva majetkové, inak to nepojde

majkeel
30. okt 2020

Problem je, ze dvaja s nizkymi mzdami, si ako tak spolu mohli dovolit splacat dom na hypo, po rozvode to asi neutiahnu. Bude uz kazdy platit dve domacnosti, kazdu svoju.
Ak nechce platit, tak jedine ziadost a rozvod, alebo aspon rozdelit BSM, rozdelit si napoly doteraz vyplatenu sumu za nehnutelnost. Potom prevziat nehnutelnost a splatky, ak si mysli, ze to utiahne. Ak to neutiahne, tak sa spytat, ci prevezme nehnutelnost on a ist do podnajmu, kupit na hypo nieco mensie, na co mam. Ak ani on, tak predat ...
Pripadne par mesiacov zvladnut hypo, hladat lepsie platenu pracu, casom si mozno najde partnera, ktory bude byvat s nou a jej s financovanim pomoze ...
Spoliehat sa, ze od neho dostane vyzivne vo vyske hypo, je nepravdepodobne. To je ako rozviest sa, ale aj po rozvode chciet dalej fungovat so spolocnym uctom, akurat ze pribudne ucet aj za druhe byvanie a nebyvaju spolu.
Ak bol na misii v zahranici, tak asi spolu ani moc casto neboli, vratil sa a zistili, ze sa odcudzili.

sante81
30. okt 2020

@carrot_apple kamoška držím palce aby jej sudca odklepol 400e výživné a ze ju veľmi pekne prosím aby mi dala ,,návod,, ako sa dá vyžiť z minim.mzdy , zaplatiť stravu, poplatky, možno ušetriť, kúpiť oblečenie a financovať dom.

misana84
30. okt 2020

@strela7 financna gramotnost sa nikdy na skolach nevyucovala a polovica naroda vie gazdovat...moja mama usetri z dochodku...rodicia maju naucit deti hospodarit

birika
30. okt 2020

@carrot_apple v tom pripade moze ziadat od nej peniaze, ktore uz zaplatil

carrot_apple
autor
30. okt 2020

Pre všetkých: proste ona ma svoje deti rada, nechce ich obrať o domov, nechce dom predať, lebo keby dom predala bola by na 0 a ktovie či vôbec...je to malý dom v hlúpej lokalite...a nemá kde bývať,s malým platom do podnájmu? Musela by si načierno privyrobiť....vrátiť sa k rodičom do úplne iného mesta, všetko meniť ?Ak by jej nedal výživné v takej výške=ona si uvedomuje, že sa musí s ním dohodnúť na tej výške výživného ako sú splátky hypotéky lebo asi súd by jej toľko neschválil, ale ktovie, idú mu zvýšiť plat,vraj bude mať viac v čistom, ďalej...nemôže ísť do banky a riešiť to, že nech je dom jej, nemá na to plat, takže bude na LV aj on,toto je všetko už len o deťoch, áno,ONje vychcanec, je mu jedno, že budú jeho deti na ulici,ak nebude platiť hypotéku alebo výživné v tej sume hypotéky...ona bude mať vyšší plat,za 3roky, robí v zdravotníctve.ja som jej vravela, že nerobí dobre, že je to bremeno, ktoré sa nedá zvládnuť alebo možno tak rok...a kde má zaručene, že jej bude dávať 400e keď to on nebude mať nasudene ale iba budú mať medzi sebou zmluvu o tom podpísanú? akonáhle nepošle tak je ona s deťmi nahratá... áno aj ja som jej vravela, že okolo domu furt robiť,ale ona vraj nemá kde ísť bývať...

carrot_apple
autor
30. okt 2020

@sante81 načierno si privyrobiť

carrot_apple
autor
30. okt 2020

@birika nemôže, nechá si všetky peniaze z misie

carrot_apple
autor
30. okt 2020

@strela7 však on odišiel od rodiny,nech platí ...výživné 400 jej stačí vraj...a zvýšia mu plat

carrot_apple
autor
30. okt 2020

@sante81 sudca neodklepne, dohodnú sa mimosúdne na 400e,a ona, že si privyrobi načierno niekde...

pieksamaki
30. okt 2020

@carrot_apple
Smutne.....keby mozno vedeli sa dohodnut...a nejak posunut obaja.....to ze nechcu zit spolu je jedna vec...ale niest zodpovednost za deti musia dalej. Z coho bude zit ak da z jeho vyzivneho vsetko na hypoteku.? Nemala by ist na doraz.....kto jej zaplati jedlo......vyzivne sluzi na deti, jedlo,satstvo,skola.
Je to jeho zakonna povinost platit vyzivne......len si myslim ze na dany region 400 eur jej neschvalia....
Ale neviem.....skusit mozno moze

pieksamaki
30. okt 2020

@carrot_apple tak mimosudne ak chcu obidve strany a suhlasia sa da.....nech si tak poriesia aj majetkopravne veci ohladne domu.....

carrot_apple
autor
30. okt 2020

@pieksamaki však všade píšem,že mimosúdne sa chce s ním dohodnúť na 400e výživného... smutné viem... má minimálnu mzdu+ načierno zarobí...

matkahelka
30. okt 2020

@carrot_apple je to absolutna hlupost. ziaden chlap, ktory ma frajerku a ide riesit nove byvanie/novu domacnost, prip.si bude chciet zalozit novu rodinu, neda polovicu svojho platu byvalej zene. sudca jej pri stasti odklepne 100€/jedno dieta a nikto ma nepresvedci, ze on pri frajerke bude dobrovolne posielat mesacne dalsuch 200€. je naivny a hlupy ten, kto tomuto veri. fungovat s 2detmi z minimalnej mzdy si teda naozaj neviem predstavit. a uz vobec nie v dome.

pieksamaki
30. okt 2020

@carrot_apple
Nevidela som to prepac....

veronikaszabova
30. okt 2020

@carrot_apple pochybujem, ze chlap co zarobi 1200 v hrunom, bude suhlasit s vyzivnym 400€

ivkazba
30. okt 2020

@carrot_apple ak teda má svoje deti rada a záleží jej na tom ostať v dome, tak nech si hľadá prácu, kde zarobí toľko, aby mohla na seba prevziať hypotéku a on sa vzdal vlastníctva. Pretože ak ostane vlastníkom aj on, je úplne irelevantné, že sa mimosúdne dohodnú na vyššom výživnom a ona si z toho bude platiť hypotéku. Stále to bude aj jeho dom, bude mať na neho rovnaký právny nárok ako ona, čiže kedykoľvek sa bude môcť vrátiť bývať do svojho domu, dokonca aj s novou priateľkou. Navyše, mimosúdna dohoda je nič, on sa môže kedykoľvek rozhodnúť, že jej zaplatí len súdom danú výšku výživného a na ich dohodu kašle a ona s tým nič neurobí. Čiže ja odporúčam nájsť si právnika, ktorý jej ozaj poradí, alebo kašlať na to a nechať ju nech si robí podľa vlastného uváženia (ak si nie je schopná nechať poradiť) aj za cenu, že to nedopadne dobre.

carrot_apple
autor
30. okt 2020

@matkahelka mimosúdne sa s ním chce dohodnúť, načierno si privyrobi...je jej jasne, že súd jej neodklepne takú sumu, no súhlasil,to je cena za to, že ich opustil a o nič sa nebude starať a zvýšia mu plat,vojak je.takze ONA vraj bude vychádzať financne len tu je otázka, čo v prípade, že on jej tých 400 nepošle keďže to nebude mať odklepnute súdom,oni chcú volaku zmluvu u pravnicky podpísať o tom výživnom v tej sume

puertorico
30. okt 2020

Tiež by si neplatila za dom ak by si v ňom nebývala a býval by v ňom tvoj muž ktorý ušiel za inou a spolu by v ňom boli. Tiež by ťa absolútne netrápilo z čoho to bude platiť.
Len ak by platil zato že tam bývajú jeho deti, tak teda dve tretiny by posielal na hypo on (ako výživné) a zvyšok doplatíš ty.

veronikaszabova
30. okt 2020

@carrot_apple mozu spisat rodicovsku dohodu, avsak tu musi odobrit sud. Stale nechapes?
On jej teraz moze podpisat nejaky zdrap papiera u pravnicky a buduci mesiac napriklad nemusi nic poslat . A ona s tym nic neurobi

A k domu - ak bude stale na LV, po predaji domu po par rokoch (ako pises), si on moze narokovat na €

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
matkahelka
30. okt 2020

@carrot_apple ale ty rozumies, ze ta dohoda u pravnicky je nic? zdrap papiera? dnes ma vycitky, zajtra ich mat nebude! frajerka o mesiac otehotnie, ci bude chciet nove auto a on posle sudom stanovene vyzivne a dovidenia. to, co bude na papieri spisane u pravnicky nema ziadnu vahu, su to nevymozitelne peniaze. s tymi peniazmi ona ratat skutocne nemoze. pri 1200€ v hrubom je nerealne tahat dve domacnosti.

carrot_apple
autor
30. okt 2020

@puertorico však to je presne to, pre deti a to je tých 400e

carrot_apple
autor
30. okt 2020

@matkahelka som to písala už hore...presne som jej to povedala, že nič nemá isté aj keď to u pravnicky podpíše...

carrot_apple
autor
30. okt 2020

Pre všetkých: už zhruba píšete všetci to isté, nuž uvidíme ako sa ONA rozhodne, či teda sa chce furt" naťahovať" každopádne, ručiť jej nepôjdem.