icon

Chudoba na Slovensku. Prečo sú veci také drahé?

Dnes o 07:28

Zdravim,nechápem ako je možne že je vsetko drahe ale ludi vsade plno,my este deti nemame a mám pocit že sa musíme uťahovať hlavne kvôli cenám potravin,pojdem do obchodu na pár veci a už 20€ a nemá človek dokopy nič. Pritom kopu iných ľudi chodia po výletoch atd.Napr. Aj kamaratka čo majú dieťa tak chodia si len tak po viedni každy víkend a nakupuje si tam značkové veci atd.Ja jej nezavidim veci len mi to nejde do hlavy tak celkovo že ludia sa stazuju na peniaze a pritom si vezmite aj dnešné deti aké majú možnosti sami iphone,chodenie s rodicmi napriklad na olympiadu,my ako deti sme o takom nieco mohli iba snívať maximálne.Tiež si myslíte že len niektorí pociťujú chudobu na slovensku?

anonym_c71765
Dnes o 09:17

My sme prave teraz na Slovensku s detmi (zijeme v zahranici) a az sa mi panenky pretacaju pri niektorych cenovkach. Akoze, aj u nas je draho, ale mam pocit, ze na Slovensku je fest draho.

anonym_655bf3
Dnes o 09:23

Je to zle a bude ešte horšie. Ale aj ako keď sa človek aj snaží zlepšiť svoje pomery. Naráža. A nie je to len pocit že niekde inde by za vynaložené úsilie získal omnoho viac . A najviac depresívne je to že spoločnosť alebo štat nemá nejakú sebareflexiu a nesnaží sa pomery zmeniť . Pretože má prístup že to nie je chýba Slovenska ale za tieto problémy môže Soroš EU sionisti alebo kométa ktorá skrížila obežnú dráhu Venuši .

katica06
Dnes o 09:36
@anonym_37c27f

@anonym_autor
Aka chudoba?, zijeme v Zurichu sme profesionaly a vcera obed v Bratislave bez polievky, bez extra napojov, 2 stejky 2 predjedla, ziadna 5 * , cena ako v Zurichu 127 €

@anonym_37c27f kde na strednom či východnom Slovensku máme plati ako v Zürichu?

jamimo
Dnes o 09:38
@anonym_bb64fd

A to nezacala este recesia. Potom budu nahrati aj ti, ktori dnes blahosklonne radia, aby si si nasla dve prace. Ludia su zadlzeni hypotekami, ked sa zvysi nezamestnanost a stratia pracu, z coho budu platit svoje vysoke hypoteky? Dnes este smiech, zajtra mozno plac.

@anonym_bb64fd zajtra druhý Detroit. A 2 práce? V 90 tych (ak 2000) rokoch bežná vec. Čo som mala kamošky mladé tehotné (20, 21 rokov) chalan makal v Nemecku, ona u rodičov a keď malo dieťa svoj režim a po období kolík, baby chodili makať do pizzerie, v týždni umývať riady po večeroch keď dieťa spalo a rodičia strážili, a cez víkend na plac roznášať jedlo+ tringelty. Makali aby sa osamostatnili čím skôr. Dnes by si ich stretla v Parndorfe na nákupoch, majú Q7 dovezenú z Nemecka, svoj byt, chatu, druhý byt v prenájme, žiadny úver. Obracali sa, makali a vychytali muchy doby. Dnes ich dcéra ešte býva s nimi, pracuje, a s týmto základom bude mať oveľa, oveľa ľahší štart do života.

anonym_0e7d56
Dnes o 09:38

No v dnešnej dobe ta chudoba nieje taká chudobná
Hlavne, keď sa to tyka ľudí čo chcú hory doly a keď nemajú na to tak sa cítia chudobní
Chudoba je ked človek ledva utiahne základné potreby ale nie s tým ,že ma dve nové auta a mega byt na hypotéku 😅
Takže to je také....a potom su naozaj takí co ledva prežijú a nemajú nič, su chorí,starí atď

anonym_bb64fd
Dnes o 09:40

https://www.facebook.com/reel/2422891618108766 vystizny komentar, ze ti hore (Smer a spol) sa spravaju ako obycajna mafia, uz to ani nezastieraju, iba drancuju stat, lebo sa spoliehaju, ze im vyjde to co minule, podcenuju svojich volicov, ze ich zase opiju rozpravkami o lgbti, zlej eu, hladanim nejakych vinnikov za svoju neschopnost,... plus ruski trolli na sietiach, ktorym vyhovuje dalsi skorumpovany uzitocny idiot oslabujuci zapad, druhy Husak, ktory im s radostou da pozvanie na okupaciu ako v 1968.

anonym_bb64fd
Dnes o 09:44
@jamimo

@anonym_bb64fd zajtra druhý Detroit. A 2 práce? V 90 tych (ak 2000) rokoch bežná vec. Čo som mala kamošky mladé tehotné (20, 21 rokov) chalan makal v Nemecku, ona u rodičov a keď malo dieťa svoj režim a po období kolík, baby chodili makať do pizzerie, v týždni umývať riady po večeroch keď dieťa spalo a rodičia strážili, a cez víkend na plac roznášať jedlo+ tringelty. Makali aby sa osamostatnili čím skôr. Dnes by si ich stretla v Parndorfe na nákupoch, majú Q7 dovezenú z Nemecka, svoj byt, chatu, druhý byt v prenájme, žiadny úver. Obracali sa, makali a vychytali muchy doby. Dnes ich dcéra ešte býva s nimi, pracuje, a s týmto základom bude mať oveľa, oveľa ľahší štart do života.

@jamimo Vtedy ked makal v nemecku, sa dal kupit novy byt v ba za 80 tis eur (okolo 2006, predtym este lacnejsie), dnes za 300 tis eur. Takze dnes by im nepomohol ani odchod de nemecka ... Casy sa trochu zmenili. Dnes by musel chalan stravit v tom nemecku 3-4krat viac casu a super zivot, ona sama vychovavat deti doma, on cely zivot prec. Ako dlho by im to asi vydrzalo ...

anonym_bb64fd
Dnes o 09:50
@jamimo

@jamimo Plus sme pri koreni problemu. Preco po vstupe do eu a 16 rokoch skorumpovanych vlad Fica, musia ludia ist stale zarabat na byvanie na zapad? Peco to nejde tu u nas, ak nepodvadzas na daniach, nevydavas blocky, nerobis na cierno, nerozkradas eurofondy a neokradas Pôdohospodársku platobnu agentúru.

anonym_37c27f
Dnes o 09:53
@anonym_3f6ca3

@anonym_37c27f profesionali v com?
to je ake povolanie?

@anonym_3f6ca3
Vseobecne kvalifikacia na ramec VS a vo Svajciarsku plat okolo 10000 F mesacne

anonym_1010b6
Dnes o 09:53

Tak neviem ale moj muz je robotnik a ja administrativna pracovnicka a mam picit ze si zijeme v pohode. Mame dom,dve auta,dve deti. Raz rocne Chorvatsko. Nakupujeme oblecko v beznych obchodoch ako HM,Reserved atd. Chodime aj na pizzu,mc donaldu atd. Na vylety.

anonym_bb64fd
Dnes o 09:55
@anonym_1010b6

Tak neviem ale moj muz je robotnik a ja administrativna pracovnicka a mam picit ze si zijeme v pohode. Mame dom,dve auta,dve deti. Raz rocne Chorvatsko. Nakupujeme oblecko v beznych obchodoch ako HM,Reserved atd. Chodime aj na pizzu,mc donaldu atd. Na vylety.

@anonym_1010b6 No staci rozvod, nastup na dochodok a spadnete z toho oblacika velmi rychlo ...

jamimo
Dnes o 09:56
@anonym_bb64fd

@jamimo Vtedy ked makal v nemecku, sa dal kupit novy byt v ba za 80 tis eur (okolo 2006, predtym este lacnejsie), dnes za 300 tis eur. Takze dnes by im nepomohol ani odchod de nemecka ... Casy sa trochu zmenili. Dnes by musel chalan stravit v tom nemecku 3-4krat viac casu a super zivot, ona sama vychovavat deti doma, on cely zivot prec. Ako dlho by im to asi vydrzalo ...

@anonym_bb64fd áno zmenili, som v obraze a kontakte so svetom, sama som si tým prešla a od nikoho som nič nedostala zadarmo. Môj muž tiež nie. Moja prvá výplata bola 1700 korún, potom 4000. Do veku 30 rokov som nadobudla byt za milión korún v hotovosti. Brala som každú brigádu od veku 15 rokov, študovala som tiež, vycestovala do zahraničia. Poukazujem na to, že vždy ten, ktorý sa "obracal" aj niečo nadobudol. A vždy ten čo mal základ z rodiny a pomoc mal ľahší štart do života.
Dnes? Moji bývalí susedia: 2 chalani makajú v závode, vo voľne taxikárčia ( cez vianočné sviatky zarobili 400 eur) , vedia kombinovať smeny, oddych. 1x ročne dovolenka pri mori na vlastnú päsť. Obaja majú 25, 26 a už každý kúpil 2 izbový byt. Ďaľší susedia makajú v Nemecku, kúpili byty, splácajú úver a.majú byte podnájomníkov. Ja nikde nepopieram, že je draho, ale vtedy zarobiť milión bola tiež drina ako dnes 200 tisíc.

jamimo
Dnes o 09:58
@anonym_1010b6

@anonym_1010b6 tak robotník ti vie doniesť domov aj 6000 - 8000 eur. Naši prerábali kupeľňu a len za prácu dali 4500. A ten robotník urobí 2 kúpeľne za mesiac bez debaty

anonym_bb64fd
Dnes o 10:01
@jamimo

@anonym_bb64fd áno zmenili, som v obraze a kontakte so svetom, sama som si tým prešla a od nikoho som nič nedostala zadarmo. Môj muž tiež nie. Moja prvá výplata bola 1700 korún, potom 4000. Do veku 30 rokov som nadobudla byt za milión korún v hotovosti. Brala som každú brigádu od veku 15 rokov, študovala som tiež, vycestovala do zahraničia. Poukazujem na to, že vždy ten, ktorý sa "obracal" aj niečo nadobudol. A vždy ten čo mal základ z rodiny a pomoc mal ľahší štart do života.
Dnes? Moji bývalí susedia: 2 chalani makajú v závode, vo voľne taxikárčia ( cez vianočné sviatky zarobili 400 eur) , vedia kombinovať smeny, oddych. 1x ročne dovolenka pri mori na vlastnú päsť. Obaja majú 25, 26 a už každý kúpil 2 izbový byt. Ďaľší susedia makajú v Nemecku, kúpili byty, splácajú úver a.majú byte podnájomníkov. Ja nikde nepopieram, že je draho, ale vtedy zarobiť milión bola tiež drina ako dnes 200 tisíc.

@jamimo otazka je, ci ti chalani kupili ten byt za cash v Ba a preco ti dalsi museli ist do nemecka? Preco nejde zarobit na byt tu doma?
Otazka je, ci naozaj zozenie zakazky na cely rok. lebo kupyschopnost ludi klesa. A predpokladam, ze nic z toho nezdanuje, robi na ruku a plati minimalne odvody. Po 50tke ho bude boliet chrbat a uz sa k tomu obkladu nezohne, v 60tke bude vykrikovat pred Socialnou poistovnou, za co ma zit na dochodku, lebo nic do nej neplatil.

jamimo
Dnes o 10:03
@anonym_bb64fd

@jamimo Plus sme pri koreni problemu. Preco po vstupe do eu a 16 rokoch skorumpovanych vlad Fica, musia ludia ist stale zarabat na byvanie na zapad? Peco to nejde tu u nas, ak nepodvadzas na daniach, nevydavas blocky, nerobis na cierno, nerozkradas eurofondy a neokradas Pôdohospodársku platobnu agentúru.

@anonym_bb64fd to sa mňa nepýtaj. Treba sa pýtať žien, ktoré tu búchali šampanské keď boli voľby. Ja sama som si tým prešla, nadobudla, vrátila sa a opäť odišla. Tvrdím, že to tu nemá význam. Romantické predstavy ma dávno prešli a som realista.

anonym_3f6ca3
Dnes o 10:04
@katica06

@anonym_37c27f kde na strednom či východnom Slovensku máme plati ako v Zürichu?

@katica06 čítaj príspevok ešte raz a možno pochopíš, čo presne napísal/a

anonym_bb64fd
Dnes o 10:06
@jamimo

@anonym_bb64fd to sa mňa nepýtaj. Treba sa pýtať žien, ktoré tu búchali šampanské keď boli voľby. Ja sama som si tým prešla, nadobudla, vrátila sa a opäť odišla. Tvrdím, že to tu nemá význam. Romantické predstavy ma dávno prešli a som realista.

@jamimo rozumiem, diskutujeme. 🙂 Chcem povedat, ze mam stryka murara, neboli vzdy casy ako dnes, nie vzdy bol taky dopyt, ani sa neplatilo tolko, boli aj 90 roky,... Casto bol bez prace, dnes zije na dochodku velmi skromne. Nikde nerozhadzuje tych udajnych 6000 eur mesacne.

jamimo
Dnes o 10:06
@anonym_bb64fd

@jamimo otazka je, ci ti chalani kupili ten byt za cash v Ba a preco ti dalsi museli ist do nemecka? Preco nejde zarobit na byt tu doma?
Otazka je, ci naozaj zozenie zakazky na cely rok. lebo kupyschopnost ludi klesa. A predpokladam, ze nic z toho nezdanuje, robi na ruku a plati minimalne odvody. Po 50tke ho bude boliet chrbat a uz sa k tomu obkladu nezohne, v 60tke bude vykrikovat pred Socialnou poistovnou, za co ma zit na dochodku, lebo nic do nej neplatil.

@anonym_bb64fd prečo toľko zloby? Lebo mladý nesedí v mama hoteli s platom 900 eur a neváľa v spokojnosti vajcia? To, prečo je na Slovensku Augiášov chliev, ktorý nikto, nikdy nevyčistí sa pýtaš na nesprávnom profile 😉
Píšem kúpili byty, splácajú úver, majú v byte nájomníkov...

anonym_bb64fd
Dnes o 10:10
@jamimo

@anonym_bb64fd prečo toľko zloby? Lebo mladý nesedí v mama hoteli s platom 900 eur a neváľa v spokojnosti vajcia? To, prečo je na Slovensku Augiášov chliev, ktorý nikto, nikdy nevyčistí sa pýtaš na nesprávnom profile 😉
Píšem kúpili byty, splácajú úver, majú v byte nájomníkov...

@jamimo a v nemecku asi neziju zadarmo, ale v sharovanom byte, kde ten prenajom tiez nebude lacny a jedia suche rozky ... Kym sa po rokoch vratia, byt bude najomnikmi zniceny, vybyvany a mozu rovno rekonstruovat.

anonym_255994
Dnes o 10:13
@anonym_37c27f

@anonym_autor
Aka chudoba?, zijeme v Zurichu sme profesionaly a vcera obed v Bratislave bez polievky, bez extra napojov, 2 stejky 2 predjedla, ziadna 5 * , cena ako v Zurichu 127 €

@anonym_37c27f nedaleko nas v BA je znama restauracia, maju stale plno a majitel jazdi na defenderi a na lamborghini. Zbohatnut sa da aj na Slovensku, ak podnikatelia daju pre klientov ceny ako vo Svajciarsku a svojim zamestnancom slovenske platy.

jamimo
Dnes o 10:14
@anonym_bb64fd

@jamimo rozumiem, diskutujeme. 🙂 Chcem povedat, ze mam stryka murara, neboli vzdy casy ako dnes, nie vzdy bol taky dopyt, ani sa neplatilo tolko, boli aj 90 roky,... Casto bol bez prace, dnes zije na dochodku velmi skromne. Nikde nerozhadzuje tych udajnych 6000 eur mesacne.

@anonym_bb64fd tak ja ti neviem aké práce a zákazky mal tvoj strýko, ja biednych murárov poznám len starých chlapov, čo robili za fľašku borovičky. ( aj z vlastnej rodiny a okolia)
Môj pradedo bol klampiar, remeselník ako bič, robty mal haba kuk, jeden jeho syn murár, slamu by neprekrížil a tak aj skončil.
Otvor si hocijakú inzerciu, od pokládky podlahy po dlaždiča, tí chlapi majú zákazky na rok dopredu. A pozri tie sumy. Mojej kamarátky frajer, keď sme mali 20 rokov a to mi ťahá na 50.zarábal okolo roku 1999- 2000 = 100 tisíc korún českých. Robotník, stavbár.

katica06
Dnes o 10:14
@anonym_3f6ca3

@katica06 čítaj príspevok ešte raz a možno pochopíš, čo presne napísal/a

@anonym_3f6ca3

,,Aka chudoba?, zijeme v Zurichu sme profesionaly a vcera obed v Bratislave bez polievky, bez extra napojov, 2 stejky 2 predjedla, ziadna 5 * , cena ako v Zurichu 127 € ,,

Aj rodiny z východu a stred Slovenska existujú nie len BA(viem na východe nič nie je)
aj tieto rodiny by mohli ísť na výlet do BA. môžu si dovoliť to čo iný z platu zo Švajčiarskych platov?

No nie...nemôžu. ako si nemôžu dovoliť zaplatiť za dvoch 127€ za 4čl rodinu 254€? nie nemôžu. kebyže si dajú aj polievku tak 300? a keby si dospelý dali nápoj/café a deti džús tak 350-400
A nemôžu si dovoliť mnoho ďalších vecí

anonym_bb64fd
Dnes o 10:16
@jamimo

@anonym_bb64fd tak ja ti neviem aké práce a zákazky mal tvoj strýko, ja biednych murárov poznám len starých chlapov, čo robili za fľašku borovičky. ( aj z vlastnej rodiny a okolia)
Môj pradedo bol klampiar, remeselník ako bič, robty mal haba kuk, jeden jeho syn murár, slamu by neprekrížil a tak aj skončil.
Otvor si hocijakú inzerciu, od pokládky podlahy po dlaždiča, tí chlapi majú zákazky na rok dopredu. A pozri tie sumy. Mojej kamarátky frajer, keď sme mali 20 rokov a to mi ťahá na 50.zarábal okolo roku 1999- 2000 = 100 tisíc korún českých. Robotník, stavbár.

@jamimo Robila si niekedy na stavbe? Tvrdy chlebik, nezavidim ho. Takze od zajtra ides prerabat kupelne? 🙂 Jedine, co sa im da zavidiet, ze robia na cierno a neplatia dane. Snad si odlozia na vek po 50tke, ked nebudu vladat, ale vacsinou ich to nenapadne.

jamimo
Dnes o 10:18
@anonym_bb64fd

@jamimo a v nemecku asi neziju zadarmo, ale v sharovanom byte, kde ten prenajom tiez nebude lacny a jedia suche rozky ... Kym sa po rokoch vratia, byt bude najomnikmi zniceny, vybyvany a mozu rovno rekonstruovat.

@anonym_bb64fd tak ak zarobíš 3000- 5000 a za izbu platíš 800- 1000 + strava, stále ti ostane dostatočná úspora. Plus na akontáciu bytu našetrili cash ( žiadny spotrebák), byt prenajali tak ako je. Pointou je, že v Nemecku ušetrí cash a úver mu spláca podnájomnik. Ale darmo vysvetľovať osobám, ktoré majú zmýšľanie nastavené inak 🤷‍♀️

anonym_bb64fd
Dnes o 10:22
@jamimo

@anonym_bb64fd tak ak zarobíš 3000- 5000 a za izbu platíš 800- 1000 + strava, stále ti ostane dostatočná úspora. Plus na akontáciu bytu našetrili cash ( žiadny spotrebák), byt prenajali tak ako je. Pointou je, že v Nemecku ušetrí cash a úver mu spláca podnájomnik. Ale darmo vysvetľovať osobám, ktoré majú zmýšľanie nastavené inak 🤷‍♀️

@jamimo Kde v nemecku sa zaraba 3000-5000 eur v cistom, ak sa nerobi na cierno a zase sme spat pri tom, ze ti ludia si cely zivot neplatia odvody. Senior IT konzultant s 20 rokmi skusenosti ma v nemecku 6 tis eur v hrubom, zostane mu 3-3,5 tis eur v cistom. Ale moze sa spolahnut, ze dochodok v nemecku dostane.
Ludia dnes zarabaju na socialnych sietiach, ale aj tento posun od vytvarania hodnot k nevytvaraniu, raz skonci.

anonym_e04ff0
Dnes o 10:34

@anonym_autor Bože môj, na Slovensku žiadna chudoba nie je. Ešte ľudia sa nikdy tak dobre nemali ako sa majú. To vyplakavanie mi už ide na nervy. Kto má veľa, chce mat ešte viacej. Ľudia vlastnia po 2-3 byty, 24 roční sa vozia do prace uz aj do skol na autách. Mladí odmietajú nastúpiť do práce za 1000
€, odmietajú brigádovať, odmietajú nosiť neznackove oblečenie. A prečo?. Lebo už sú tak ,,naockovani z domu,, . Národu chyba pokora.

anonym_9131bc
Dnes o 10:38

Toto vyplakavanie aj tak bude cely rok,a cez leto este viac.

avicii18
Dnes o 10:41

Peniaze sú dnes kryté iba dlhom. Ak si ľudia, firmy a štáty prestanú brať pôžičky, celé to skolabuje...čo aj tak nastane, lebo tie dlhy rastú exponenciálne.

anonym_b676b1
Dnes o 10:42

Ja ti to napíšem takto. Radšej anonymne, nech zas niekomu neuleti dekel.
My sme mali vždy vysoko nadštandardný príjem. Aj ho stále máme, ale keďže nie sme zamestanci, tak nám tie príjmy nerastú automaticky a teda ten náš príjem už teraz nie je až tak vysoko nadštandardný, aj keď je stále nadpriemerný.
Nám príjmy stagnujú. Na ten istý príjem musím robiť aj a aj muž (dve odlišné odvetvia), oveľa viac, ako pred covidom. A náklady máme oveľa vyššie. Oveľa vyššie sú naše vstupy, oveľa vyššie sú odvody, ale výsledný produkt (muž), službu (ja), nemôžeme predávať drahšie. Ja musím podliezať svoje vlastné ceny, aby som si našla nových klientov a udržala starých.
A už keď máme tie peniaze doma, tak si za ne môžeme dovoliť oveľa menej.
Nechcem sa sťažovať, lebo my sme si užili svoj nadštandardný život a stále sme na tom relatívne dobre, ale štve ma, že za svoju prácu si neviem dovoliť adekvátny životný štýl.

anonym_e328a4
Dnes o 10:51

My sa o seba postaráme, sme finančné gramotní, máme nejaké vzdelanie, nenakupujem na Slovensku takže na tom ušetríme dosť a tie peniaze investujeme
Tí čo čakajú že ich sračky bude riešiť stále niekto iný, lebo ten niekto iný môže aj za ich posrané životy, sa bude mať zle stále.