Chudoba na Slovensku. Prečo sú veci také drahé?
Zdravim,nechápem ako je možne že je vsetko drahe ale ludi vsade plno,my este deti nemame a mám pocit že sa musíme uťahovať hlavne kvôli cenám potravin,pojdem do obchodu na pár veci a už 20€ a nemá človek dokopy nič. Pritom kopu iných ľudi chodia po výletoch atd.Napr. Aj kamaratka čo majú dieťa tak chodia si len tak po viedni každy víkend a nakupuje si tam značkové veci atd.Ja jej nezavidim veci len mi to nejde do hlavy tak celkovo že ludia sa stazuju na peniaze a pritom si vezmite aj dnešné deti aké majú možnosti sami iphone,chodenie s rodicmi napriklad na olympiadu,my ako deti sme o takom nieco mohli iba snívať maximálne.Tiež si myslíte že len niektorí pociťujú chudobu na slovensku?
@anonym_37c27f nedaleko nas v BA je znama restauracia, maju stale plno a majitel jazdi na defenderi a na lamborghini. Zbohatnut sa da aj na Slovensku, ak podnikatelia daju pre klientov ceny ako vo Svajciarsku a svojim zamestnancom slovenske platy.
@anonym_255994 stačí aj kaviareň a.zmrzlina na.dobrom mieste a zlatý dúl
@anonym_autor to čo vidíte u kamarátky to nie je bohatstvo, to su nenavratne minuté peniaze. Bohatstvo obvykle nie je vidno. Ano, všetko je drahé, nenormálne drahé a aj my mame čo robiť aby sme vyšli z jedného platu dvaja to mame ešte 2 deti. Ale snažíme sa, mam aj brigády pomimo, kupujeme v akciach, len to, čo treba a deťom i nám ešte investujeme do ETF. nemame ziadne značkové veci ani iné statusové veci ktore by sme davali na obdiv
@jamimo Robila si niekedy na stavbe? Tvrdy chlebik, nezavidim ho. Takze od zajtra ides prerabat kupelne? 🙂 Jedine, co sa im da zavidiet, ze robia na cierno a neplatia dane. Snad si odlozia na vek po 50tke, ked nebudu vladat, ale vacsinou ich to nenapadne.
@anonym_bb64fd nič im nezávidím a predstav si hrubej roboty sa tiež viem chytiť. Niekto tu zjavne nechápe rozdiel v sumách a ako sa žije ak ti chlap donesie domov 1200 eur a 5000. Alebo že štart do života s pomocou rodiny, alebo silným základom (ak chalan maká od 19 a žení sa 31 ročný) je oveľa ľahší = to sa potom odvíja v hospodárení a finančných možností rodiny.
Chudobní sedia doma, bohatí chodia po výletoch, a taký priemerný zarábajúci človek ide sem tam na výlet, okúpať sa atď., všetko je to o tom koľko človek zarobí, poznám ľudí čo zarábajú 700 v čistom a aj takých čo majú 5000 za mesiac tam je ten rozdiel
@jamimo Kde v nemecku sa zaraba 3000-5000 eur v cistom, ak sa nerobi na cierno a zase sme spat pri tom, ze ti ludia si cely zivot neplatia odvody. Senior IT konzultant s 20 rokmi skusenosti ma v nemecku 6 tis eur v hrubom, zostane mu 3-3,5 tis eur v cistom. Ale moze sa spolahnut, ze dochodok v nemecku dostane.
Ludia dnes zarabaju na socialnych sietiach, ale aj tento posun od vytvarania hodnot k nevytvaraniu, raz skonci.
@anonym_bb64fd tak v Nemecku asi málokto.si dovolí robiť vo firmách na čierno. Zarába sa v automobilových koncernoch, elektrikári, plynári, stavebné práce. Chalani v dni voľna chodia ešte napríklad kosiť záhrady. Keď sa tak nedá a je to také hrozné v tom zahraničí, prečo sú stovky tisíc slovákov v zahraničí? 🤔
Uz mi to neda nereagovat. Clovek sa chce postazovat,ze financii je malo napriek snahe a tu pride 90% konika s tym,ze su financne gramotni a maju sa nadstandardne. Akoze,do prdele,kde byvate a co robite? Lebo napriek tomu,ze mam VS,predsa mam tabylkovy plat. Obaja sme zacinali od 0,manzel este menej,kedze mal poziciky kvoli opatere starej mamy. A tu pridu doslova zenske,ze sme financne negramotne,i ked nekupujeme somariny,kupujeme jedlo! A ano i sladke-akoze mi chcete tvrdit,ze 90% z tych nadstandardne zarabajucich zien ma deti,ktore nejedia sladke/slane? Ze nechodia do McDonaldu (mimochodom,maju detske menu a menu za 2.60 a nie,nechodime denne ani tyzdenne). Nie,nechodime rocne k moru,nie ani na dovolenky kazdu chvilu. Ale myslim,ze kazda z nas chce dopriat tym deckam nieco lepsie ako mali oni a snazia sa makat. My radsej s muzom si odoprieme a dame detom,ale krista,clovek ide do obchodu a bum,20 eur. Ano,chodime obden,mame deti,varim doma,nemam od rodicov nic a vsetko musime kupovat. A neda sa dookola len privarok jest. Tak mi prosim,napiste,co take financne gramotne robite,lebo oblecenie mam niektore kusky stare aj 8 rokov a detto moj muz. A ano,byvame v BA a mame co robit,aby som aj usetrila a aj dopriala detom. Chcela by som Vas stretnut,nakoniec prideme nato,ze co take extra robite. A ano,menit pracu,jasne,teraz huraaa podme vsetci dat vypoved a ist pracovat do firmy,kde daju 2000 v cistom a ocakavaju nas s otvorenou narucou.
@anonym_autor veď tu na koňovi každá zarába min. 3000 v čistom a manželia min. 5000.........
Poznám takých ľudí,čo budú ,,vyplakávať,, že nemajú na nič,ako je všetko drahé,aké sú drahé potraviny a pritom za rok otočia aj 3 dovolenky. Ale s tým nič nenarobíš.My sme tiež len dvaja a pokiaľ sa dá,dávam bokom eurá,aby bola nejaká rezerva.Tiež na dovolenku chodíme len raz za 2-3r k moru. Ale s tými nákupmi máš pravdu. Podaktorý plné vozíky a to aj dôchodcovia,čo obdivujem.
@anonym_d14e28 chodím na nákup 1x za týždeň,tak jasné,že mám veľký nákup....takže sa mám super dobre😂
Uz mi to neda nereagovat. Clovek sa chce postazovat,ze financii je malo napriek snahe a tu pride 90% konika s tym,ze su financne gramotni a maju sa nadstandardne. Akoze,do prdele,kde byvate a co robite? Lebo napriek tomu,ze mam VS,predsa mam tabylkovy plat. Obaja sme zacinali od 0,manzel este menej,kedze mal poziciky kvoli opatere starej mamy. A tu pridu doslova zenske,ze sme financne negramotne,i ked nekupujeme somariny,kupujeme jedlo! A ano i sladke-akoze mi chcete tvrdit,ze 90% z tych nadstandardne zarabajucich zien ma deti,ktore nejedia sladke/slane? Ze nechodia do McDonaldu (mimochodom,maju detske menu a menu za 2.60 a nie,nechodime denne ani tyzdenne). Nie,nechodime rocne k moru,nie ani na dovolenky kazdu chvilu. Ale myslim,ze kazda z nas chce dopriat tym deckam nieco lepsie ako mali oni a snazia sa makat. My radsej s muzom si odoprieme a dame detom,ale krista,clovek ide do obchodu a bum,20 eur. Ano,chodime obden,mame deti,varim doma,nemam od rodicov nic a vsetko musime kupovat. A neda sa dookola len privarok jest. Tak mi prosim,napiste,co take financne gramotne robite,lebo oblecenie mam niektore kusky stare aj 8 rokov a detto moj muz. A ano,byvame v BA a mame co robit,aby som aj usetrila a aj dopriala detom. Chcela by som Vas stretnut,nakoniec prideme nato,ze co take extra robite. A ano,menit pracu,jasne,teraz huraaa podme vsetci dat vypoved a ist pracovat do firmy,kde daju 2000 v cistom a ocakavaju nas s otvorenou narucou.
@anonym_a008d0 nikto netvrdí, že ste /si finančne negramotné. Ak máš však tabuľkový plat, ťažko asi vyskakovať...Na MK je vyše milión užívateľov, v tejto diskusii alebo každej inej je možno 20- 30 nickov. Aj keby všetky žili nadštandard nie sú to všetci. Tak schválne, zamysli sa akú históriu mali tvoji spolužiaci, kamošky, kolegovia....Každý mal inú štartovaciu čiaru, pomoc, dedičstvo, podnikanie rodičov, remeslo v rodine, dobré gazdovanie, šetrenie, možno odtŕhanie si od úst, odopretie iného. Viem, človeka to štve, každý by chcel ten vyšší štandard a luxus, no niekedy sa nedá, nechce, alebo sa človek neskoro spamätá, alebo pracuje v profesii kt. sú slabo ohodnotené. Téma je o tom, ako je to možné? No je to možné, vždy to tak bolo a príkladov okolo mám dosť.
@anonym_autor obycajni ludia sa maju horsie a horsie. Vladnuca kasta a vsetci ktori sa cez nich ako prisavky prisali na rozpocet(napr.statne zakazky kamosom a rodine),sa maju lepsie a lepsie
@anonym_1010b6 No staci rozvod, nastup na dochodok a spadnete z toho oblacika velmi rychlo ...
@anonym_bb64fd rozvod? Si normalna? Aky rozvod? A co tu splietas s dochodkom?
@anonym_autor neviem o ktorých ľuďoch píšeš. Ja som bola na dovolenke posledný krát ešte s exmanželom a to pred 12 rokmi. Po nákupnych centrách nechodíme, žijeme v rámci svojich možností, ale deti sú čisté a je vždy navarené. Ostatní ľudia ma nezaujímaju.
@anonym_a008d0 nikto netvrdí, že ste /si finančne negramotné. Ak máš však tabuľkový plat, ťažko asi vyskakovať...Na MK je vyše milión užívateľov, v tejto diskusii alebo každej inej je možno 20- 30 nickov. Aj keby všetky žili nadštandard nie sú to všetci. Tak schválne, zamysli sa akú históriu mali tvoji spolužiaci, kamošky, kolegovia....Každý mal inú štartovaciu čiaru, pomoc, dedičstvo, podnikanie rodičov, remeslo v rodine, dobré gazdovanie, šetrenie, možno odtŕhanie si od úst, odopretie iného. Viem, človeka to štve, každý by chcel ten vyšší štandard a luxus, no niekedy sa nedá, nechce, alebo sa človek neskoro spamätá, alebo pracuje v profesii kt. sú slabo ohodnotené. Téma je o tom, ako je to možné? No je to možné, vždy to tak bolo a príkladov okolo mám dosť.
@jamimo pozri si komentare vyssie,ze opat sa tato diskusia netyka toho,ze preco je to tak,ale zdoraznovanie,ze su financne gramotni,nie ako ostatne atd. Ale ok,nebudem sa tu zbytocne rozvasnovat,lebo nic mi to neda.
@podbel2512 no vidis,ako ti je na tom danovom dobre a ty stale,stale uvazujes nad vypovedou a hladani si inej praci,ked dobre vies,ze to je v dnesnej dobe tazke.Si nieco ine najst.A len preto,ze deti nemozes odprevadit,dufam,ze si si riadne uz zvykla a nespekulujes uz,ze???
NO ked citam tieto diskusie tak mam pocit ze aj tie volby buduci rok dopadnu rovnako
@anonym_1010b6 tak robotník ti vie doniesť domov aj 6000 - 8000 eur. Naši prerábali kupeľňu a len za prácu dali 4500. A ten robotník urobí 2 kúpeľne za mesiac bez debaty
@jamimo 4500 eur za kúpeľňu za robotu len? To bolo asi komplet aj s materialom, alebo ste si vybrali extremne drahú firmu. Ja som teraz platila 3100 eur za tri kúpeľne plus jedno WC a 85m2 položenia dlažby. Trvalo to týždeň cca. a to je cena normálne na faktúru.
Ale súhlasím, že dobrý obkladač stovku ročne domov môže priniesť.
@anonym_a008d0 tiež neviem prečo sa niektoré stále oháňajú finančnou gramotnosťou. To je zas nejaká nová móda.
Hmm. Mame viac ako 1 dieta. Ideme aj na vylet. Aj si objedname pizzu.
Ale! Nekupujem znackove veci. Mam par veci. Kupujem aj z druhej ruky. Rozmyslam co chcem a co potrebujem.
Stari rodicia ked "nevedia co kupit vnucatam" prinesu mikinu a pod.
Ano. Je chudoba. Ano pocituje to kazdy (skoro kazdy).
Nemusim mat vsetko. Nemusim sa porovnavat s inymi. Vzdy moze byt aj horsie. Niekedy staci byt spokojny s tym co mam.
Ale pointa ano-je draho.
Ale ved to neni tak, ze zo dna na den si nemozes nic dovolit. Praveze to zdeazovanie a znizovanie zivotnej urovne prichadza tak plizivo. Si zvyknut- nakupovat za 100€ a zrazu zistis, ze ti za 100€ uz nevyjde to co doteraz. Tak minies viac. A postupne zistis, ze nevies odlozit tolko kolko predtym a zrazu si nemozes chodit kazdy vikend na vylet alebo nejdes v lete na dovolenku na 2 tyzdne ale len na 10 dni. Alebo neminies vo Viedni 400€ ale len 300€. Nejdes do restauracie 4x za mesiac ale uz len 2x. Proste postupne sa uskromnujes.
@anonym_79f90d presne toto. Prisposobujes sa. Utahujes.... postupne.
Dane su tu obrovske. Pohonne hmoty preco su raz tolko drahsie ako v okolitych krajinach? Dane! Nenazrani politici, sebe daju rentu a zvysia platy a beznym ludom zvysuju na vsetko dane. Za toto ste mali byt v uliciach a protestovat. Ze beznemu cloveku zvysia dane na prijem, dan na cukor, dan na vsetko do riti.
Keby tam pride volakto, kto skrese desat tisice uradnikov (mame ich ako v cesku), znizi poslancom platy a znizi dane, tak ho volim. Ale tito blazni len zvysovat dane. Fuj!
@conta22 tie dve pohlavia v ustave uz su trapne vytahovat. Vsetci dobre vieme,ze su len dve a tak to ma byt. Nie je nic ine. A vedia to aj vsade inde vo svete. To len mimo temu.
Ludia sa stazuju na potraviny na vsetko,ze je drahe. Ano aj ja sa stazujem a vadi mi to. Je to naozaj najvacsia polozka mesacna. Ale Ked ides do toho obchodu a vidis co ludia nakupuju? Ja kolko krat tak sledujem,ze co ludia v tych kosoch maju. A mna normalne zaraza ako vytahuju same sra… coca cola,pepsi,piva vo velkom napr vidievat tie plechovkove napr. Alebo chipsy atd. A pritom je to naozaj zbytocna vec. My sme s detmi napr nikdy neboli v mekaci. Ale vzdy ked ideme okolo je tam plno. Nie ze by sme nemali nato ist tam. Ale proste ignorujem veci ktore k zivotu nepotrebujeme. Mekac,cirkus,kolotoce atd. Nemame hypoteku a tak mozeme kludne vycestovat aj na dovolenku.
@anonym_fdfaf5 hypotéka je pre mnohých nevyhnutnosť rovnako ako potraviny
@anonym_autor mne sa nezdá, že je chudoba na Slovensku. Kukneš Tatry, tie sú plné furt. Plné kaviarne, plné OC. Stačí sa prejsť po parkoviskách. Taký nový vozový park som nikde v zahraničí nevidela. Toľko nových audi alebo BMW so slovenskými ŠPZ som si ani vo Viedni nevšimla. Ale aj obyčajné značky, autá od 30 000 eur vyššie. Najnovšie modely. Dovolenky vybookované už v januári pomaly, dokonca aj rodiny s malými deťmi, ktoré žijú z jedného platu. To si neviem predstaviť, keď sme my boli na materskej, že by niekto z môjho okolia s malými deťmi, vtedy išiel na dovolenku do zahraničia k moru. Skôr mám pocit, že sa máme všetci lepšie, len sú mladí ľudia viac rozmaznaní a musia mať v 20ke všetko to, čo má dnes pomaly 50tnik, ktorý si už roky čo to odrobil a zarobil. A preto vyplakávajú ako sa strašne máme zle
Boli sme vo welnes sobota,nedela a tam kopu rodin s detmi,znacky BL,mate tam asi jarne prazdniny,je to blizucko lyziarskeho strediska,v noci paradne tam nasnezilo.
Takze ci sa ludom naozaj zle zije,asi nie.Iba niektorym,nizko prijmovym,to ano.
Ale ved to neni tak, ze zo dna na den si nemozes nic dovolit. Praveze to zdeazovanie a znizovanie zivotnej urovne prichadza tak plizivo. Si zvyknut- nakupovat za 100€ a zrazu zistis, ze ti za 100€ uz nevyjde to co doteraz. Tak minies viac. A postupne zistis, ze nevies odlozit tolko kolko predtym a zrazu si nemozes chodit kazdy vikend na vylet alebo nejdes v lete na dovolenku na 2 tyzdne ale len na 10 dni. Alebo neminies vo Viedni 400€ ale len 300€. Nejdes do restauracie 4x za mesiac ale uz len 2x. Proste postupne sa uskromnujes.
@anonym_79f90d presne tak. Postupne uťahuješ, až sa jedného dňa zobudíš a povieš si, kam do prkvančic zmizla moja životná úroveň...
Dane su tu obrovske. Pohonne hmoty preco su raz tolko drahsie ako v okolitych krajinach? Dane! Nenazrani politici, sebe daju rentu a zvysia platy a beznym ludom zvysuju na vsetko dane. Za toto ste mali byt v uliciach a protestovat. Ze beznemu cloveku zvysia dane na prijem, dan na cukor, dan na vsetko do riti.
Keby tam pride volakto, kto skrese desat tisice uradnikov (mame ich ako v cesku), znizi poslancom platy a znizi dane, tak ho volim. Ale tito blazni len zvysovat dane. Fuj!
@yoginka231 Oznacovat mafiu, ktora tuneluje stat ako za Meciara za blaznov, je eufemizmus.
Veci? To si mala zit pred 89.,kabat 2 200 kcs, (vyplata 2 000) cizmy 800,na dnesne ceny - cela a 1/3 vyplaty) by to mohlo stat 800€ kabat a 300 boty... Veci boli neskutocne drahe, dnesnym okom. 🖐️ A ako nedostupne, Favorit zacinal na 60 000,samozvani poradovnikari, ktori nocovali pred mototechnami vysrobovali cenu na 80 000. To nehovorim o magicoch, rifliach, trickach na nedostatku ktorych skapal socik. V minimalistoch sa prave stazuju na haldy tovaru v pepcach a pod. Co by dali ludia z 1989 nakupit si v dnesnych kramoch, najskor by sa pobili, ako v Jednote za Bonpari.
Veci? To si mala zit pred 89.,kabat 2 200 kcs, (vyplata 2 000) cizmy 800,na dnesne ceny - cela a 1/3 vyplaty) by to mohlo stat 800€ kabat a 300 boty... Veci boli neskutocne drahe, dnesnym okom. 🖐️ A ako nedostupne, Favorit zacinal na 60 000,samozvani poradovnikari, ktori nocovali pred mototechnami vysrobovali cenu na 80 000. To nehovorim o magicoch, rifliach, trickach na nedostatku ktorych skapal socik. V minimalistoch sa prave stazuju na haldy tovaru v pepcach a pod. Co by dali ludia z 1989 nakupit si v dnesnych kramoch, najskor by sa pobili, ako v Jednote za Bonpari.
@anonym_45a066 To nehovor ludom, ktori tuzia, aby sa socializmus vratil, ako vtedy bolo dobre. Ze im bezna vyplata stacila akurat tak na jeden kabat, alebo dvoje cizmy a cely mesiac nejest.

Z môjho pohľadu, ti čo kričia, že nemajú peniaze a ako je všetko drahé sú práve takí, ktorí maju peňazí dosť. Len potrebujú pútať pozornosť, frflat alebo len nafejkovatbsituaciu ako sú vlastn chudacikovia. A potom je tu aj skupina ľudí s Iphonom, drahým oblečením a elektronikou alebo autom ale všetko je na splátky, lebo za hotovosť by si to nemohli kúpiť. Čiže ti z len falošný status. Tí čo sú ozaj chudobní a pre ktorých si aj podstatné veci drahé, tých neuvidia lietať po značkových obchodoch a po Viedni a kade tade. Tí sedia doma a ak sú aspoň trošku gramotni, rak si sakra dobre premýšľajú čo lgpia a čo nekúpia, aby nejako vyšli. Takže tak nie je všetko tak, ako navonok vyzerá. A zas naopak poznám vo svojom okolí viacero ľudí, ktorí majú peňazí dosť a nemusia rozmýšľať koľko čo stojí a majú obyčajne auto, telefón, oblečenie - alebo maju značku, kvalitu, ktorá navonok nekriči, že aha čo mám na sebe.