icon

Chudoba na Slovensku. Prečo sú veci také drahé?

15. feb 2026

Zdravim,nechápem ako je možne že je vsetko drahe ale ludi vsade plno,my este deti nemame a mám pocit že sa musíme uťahovať hlavne kvôli cenám potravin,pojdem do obchodu na pár veci a už 20€ a nemá človek dokopy nič. Pritom kopu iných ľudi chodia po výletoch atd.Napr. Aj kamaratka čo majú dieťa tak chodia si len tak po viedni každy víkend a nakupuje si tam značkové veci atd.Ja jej nezavidim veci len mi to nejde do hlavy tak celkovo že ludia sa stazuju na peniaze a pritom si vezmite aj dnešné deti aké majú možnosti sami iphone,chodenie s rodicmi napriklad na olympiadu,my ako deti sme o takom nieco mohli iba snívať maximálne.Tiež si myslíte že len niektorí pociťujú chudobu na slovensku?

Strana
z5
anonym_8a959a
16. feb 2026

No v mestach v korporatoch bankach a vacsich firmach kde máš stále valorizaciu a zvysovanie platu tak ludia vyziju bezproblemov. Oni vela utracaju, ak nevyziju. Ale okrem toho mas v BA mnozstvo prac.pozicii, kde jednoducho zarabas napr na zakaznickom servise 1100-1300 v hrubom, vo výrobe takisto, v potravinach takisto, v roznych kancelarskych administrativnych pracach recepciach ci obchodikoch v Obchodnych centrach takisto. To mas 900-1000 v cistom. Ak platis ubytovanie vlastne, zijes z max 100eur na mesiac. Ak platis izbu iba 300eur na mesiac. Ak ste dvaja za 1000 v cistom tak len vtedy viete pomaly našetriť... ale na hypo môžte šetriť 20% z ceny 200 000 za 2 izbovy byt ak vôbec nejaký je za tu cenu aj 4-5 rokov pri velkom setreni. A to mozte mat uz aj 35rokov ked len zoberiete hypotéku. A este 30 rokov splácať... mne sa páči predstava žiť v aute. Možno nejakú dodávku alebo niečo kde strčíš niečo ako postel, a inak žiť normálne, len neplatiť za bývanie. Vlastne skusim sa na to pozriet ako by to vychádzalo.

anonym_79f90d
16. feb 2026
@anonym_e04ff0

@anonym_79f90d aha čiže Viedeň je pre teba dôležitá, výlety každý týždeň. Myslím, že oiniektori fakt nevedia co so sebou. Ani Švajčiari nežijú na takej vysokej nohe. Fakt chorá doba.

@anonym_e04ff0 to bol priklad. Nauc sa citat s porozumenim. Ja ani nezijem na Slovensku 🤦🏼‍♀️

nika1971
16. feb 2026
@anonym_d14e28

Poznám takých ľudí,čo budú ,,vyplakávať,, že nemajú na nič,ako je všetko drahé,aké sú drahé potraviny a pritom za rok otočia aj 3 dovolenky. Ale s tým nič nenarobíš.My sme tiež len dvaja a pokiaľ sa dá,dávam bokom eurá,aby bola nejaká rezerva.Tiež na dovolenku chodíme len raz za 2-3r k moru. Ale s tými nákupmi máš pravdu. Podaktorý plné vozíky a to aj dôchodcovia,čo obdivujem.

@anonym_d14e28 plne voziky maju mozno preto, ze do obchodu chodia raz za tyzden alebo aj dlhsie...potom uz len dokupuju pecivo

anonym_36e73e
16. feb 2026
@anonym_1ba406

@anonym_bb64fd ale pomôže, môžeš byt platená zo zahraničia, byt napr na viacerych projektoch a je to veľmi slušne. Dnes sa už dá pracovať nielen u našich ale aj zahraničných zamestnávateľoch a tam je to výhoda ak spĺňas ich požiadavky

@anonym_38
@anonym_1ba406 a kto ti upečie chlebík ? kto vstáva ráno o tretej, aby si si ho mohla kúpiť? milujem ľudí, ako ty, nič v zlom, ale nie každý je platený zo zahraničia, nie každý pracuje na piatich projektoch ...to už nie sú ľudia? alebo si nezaslúžia slušný príjem za ťažkú prácu ?

anonym_36e73e
16. feb 2026
@sasa1310

@tilly nerobím si obraz o krajine na základe vozového parku, ale musíš uznať, že taký vozový park nemá žiadna iná krajina v okolí. Ale v ostatnom máš pravdu. Len by som to trochu pomenila. Slováci nie sú zaťažení na vozový park, ale na to, aby sa ukázali alebo sa ukazovali pred druhými, že na to majú, aj keď mnohí nemajú. Kupujú drahé veci také, ktoré je vidieť. Auto, oblečenie (ideálne GUESS cez celý hrudník napísaný). Dovolenku chytro vycapiť na MK, nech polka Slovenska čumí, kde boli a pod. Ja sa len na tom smejem. Tu máme kúsok od domu ručnú umývačku áut. Každú nedeľu aj za dažďa plná, lebo však tip top autíčko musí byť. Mentalita niektorých ľudí je ešte ďaleko ďaleko inde ako by mala byť. Aj napriek tomu stále si stojím za svojím, že mnohí slováci sú rozmaznaní, chcú mať všetko hneď aj za cenu mesačnej splátky, a tak to potom aj vyzerá. Potom vyplakávajú ako autorka.

@sasa1310 sranda, lebo priemerný vek auta na Slovensku je 15 rokov ...

mima206
16. feb 2026
@anonym_fdfaf5

@conta22 tie dve pohlavia v ustave uz su trapne vytahovat. Vsetci dobre vieme,ze su len dve a tak to ma byt. Nie je nic ine. A vedia to aj vsade inde vo svete. To len mimo temu.
Ludia sa stazuju na potraviny na vsetko,ze je drahe. Ano aj ja sa stazujem a vadi mi to. Je to naozaj najvacsia polozka mesacna. Ale Ked ides do toho obchodu a vidis co ludia nakupuju? Ja kolko krat tak sledujem,ze co ludia v tych kosoch maju. A mna normalne zaraza ako vytahuju same sra… coca cola,pepsi,piva vo velkom napr vidievat tie plechovkove napr. Alebo chipsy atd. A pritom je to naozaj zbytocna vec. My sme s detmi napr nikdy neboli v mekaci. Ale vzdy ked ideme okolo je tam plno. Nie ze by sme nemali nato ist tam. Ale proste ignorujem veci ktore k zivotu nepotrebujeme. Mekac,cirkus,kolotoce atd. Nemame hypoteku a tak mozeme kludne vycestovat aj na dovolenku.

@anonym_fdfaf5 ja len na margo tych nákupov...vcera som bola v jednom OC a na eskalátory som minula jednu pani, vekovo tak 45+ so slečnou a mala v ruke plastovú krabičku a v ňom v strede jeden osupany banan trochu pofrkany coko topingom a po bokoch 2 rady piškót 😄 skoro som odpadla ze toto realne niekto kúpi 🤦‍♀️🙈

anonym_1ba406
16. feb 2026
@anonym_36e73e

@anonym_38
@anonym_1ba406 a kto ti upečie chlebík ? kto vstáva ráno o tretej, aby si si ho mohla kúpiť? milujem ľudí, ako ty, nič v zlom, ale nie každý je platený zo zahraničia, nie každý pracuje na piatich projektoch ...to už nie sú ľudia? alebo si nezaslúžia slušný príjem za ťažkú prácu ?

@anonym_36e73e ale ukludni sa. Jasne, že nie každý toto dokáže, ale potom nefnukam.
A trochu si netrafila, ja si peciem chlebík sama, kvaskujem

anonym_36e73e
16. feb 2026
@anonym_1ba406

@anonym_36e73e ale ukludni sa. Jasne, že nie každý toto dokáže, ale potom nefnukam.
A trochu si netrafila, ja si peciem chlebík sama, kvaskujem

@anonym_1ba406 vidím, že som zase narazila na niekoho, komu sa empatia zďaleka vyhla ....

anonym_fdfaf5
16. feb 2026
@mima206

@anonym_fdfaf5 ja len na margo tych nákupov...vcera som bola v jednom OC a na eskalátory som minula jednu pani, vekovo tak 45+ so slečnou a mala v ruke plastovú krabičku a v ňom v strede jeden osupany banan trochu pofrkany coko topingom a po bokoch 2 rady piškót 😄 skoro som odpadla ze toto realne niekto kúpi 🤦‍♀️🙈

@mima206 akoze moje deti tiez vypytuju,ale snazim sa im vzdy vysvetlit preco toto kupovat nebudem alebo preco ich niekam nevezmem,cirkus,kolotoce….A vzdy ich lakaju presne blbosti ako napr banan 😂.Aktualne ma moj syn automat maniu v skole. Stale chce peniaze aby si mohol ist kupit do automatu daku blbost. A pritom obchod ma po ceste moze si zajst do lidlu a kupit to tam o polovicu lacnejsie. Alebo idem tankovat a potrebuju zrovna na pumpe kupit sladkost. Uz sme vela krat odchadzali s placom lebo mi to proste nepride ok platit za nic.

anonym_fdfaf5
16. feb 2026
@anonym_8a959a

No v mestach v korporatoch bankach a vacsich firmach kde máš stále valorizaciu a zvysovanie platu tak ludia vyziju bezproblemov. Oni vela utracaju, ak nevyziju. Ale okrem toho mas v BA mnozstvo prac.pozicii, kde jednoducho zarabas napr na zakaznickom servise 1100-1300 v hrubom, vo výrobe takisto, v potravinach takisto, v roznych kancelarskych administrativnych pracach recepciach ci obchodikoch v Obchodnych centrach takisto. To mas 900-1000 v cistom. Ak platis ubytovanie vlastne, zijes z max 100eur na mesiac. Ak platis izbu iba 300eur na mesiac. Ak ste dvaja za 1000 v cistom tak len vtedy viete pomaly našetriť... ale na hypo môžte šetriť 20% z ceny 200 000 za 2 izbovy byt ak vôbec nejaký je za tu cenu aj 4-5 rokov pri velkom setreni. A to mozte mat uz aj 35rokov ked len zoberiete hypotéku. A este 30 rokov splácať... mne sa páči predstava žiť v aute. Možno nejakú dodávku alebo niečo kde strčíš niečo ako postel, a inak žiť normálne, len neplatiť za bývanie. Vlastne skusim sa na to pozriet ako by to vychádzalo.

@anonym_8a959a predstava byvania v aute to sa mozno da ak si sama. Rodina deti sotva. A zas to auto niekde tiez musis parkovat. Cize parkovne zaplatis. Ak ti nevadi,ze sa neosprchujes,nepojdes normalne na wc. A keby si takto isla dalej tak prides nato,ze byvat v aute sa da mozno tak tyzden na dovolenke.

anonym_45a066
17. feb 2026
@anonym_8a959a

@anonym_8a959a nikde s tym nezaparkujes a ked, tak za take palky, ze zbohom... 🪱

dankabg
17. feb 2026

Nedávno som čítala článok v živote, expert sa tam vyjadroval k tomu, že v chudobe žije už vyše milióna ľudí na Slovensku a toto množstvo sa bude zväčšovať. Týkalo sa to nielen marginalizovanych skupín ale aj samozivitelov, invalidov atď. Áno je draho a mnoho ľudí žije z ruky do huby. Aj ja mám raz za tyzden Plny košík pre troch ľudí ....takže tak

anonym_bb64fd
17. feb 2026
kabyko
19. feb 2026

Ako môže niekto napísať, ze na Slovensku nie je drahé bývanie keď pomer priemerný čistý plat k priemernej cene za m2 mame spolu s Čechmi najväčší v celej EU. To, ze dakto pracuje niekde v metropole anglická v sklade za minimálnu mzdu neznamená, ze bude mat dostatočný príjem na kúpu domu v tej oblasti. Na Slovensku s minimálnou mzdou hypotéku dostaneš niekde v Sobranciach tak akurát.

kabyko
19. feb 2026
@anonym_e04ff0

@anonym_autor Bože môj, na Slovensku žiadna chudoba nie je. Ešte ľudia sa nikdy tak dobre nemali ako sa majú. To vyplakavanie mi už ide na nervy. Kto má veľa, chce mat ešte viacej. Ľudia vlastnia po 2-3 byty, 24 roční sa vozia do prace uz aj do skol na autách. Mladí odmietajú nastúpiť do práce za 1000
€, odmietajú brigádovať, odmietajú nosiť neznackove oblečenie. A prečo?. Lebo už sú tak ,,naockovani z domu,, . Národu chyba pokora.

@anonym_e04ff0 Tolko hluposti v jednej vete som nečítal. A čuduje sa mladým, ze nechcú robiť za 1000eur? Videl si koľko stoja nehnutlesnoti a kolo potrebuješ, aby si si kúpil na hypotéku blbý 2 izbak? Potrebuješ 2 priemrne platy mesačne

kabyko
19. feb 2026
@tilly

@jamimo 4500 eur za kúpeľňu za robotu len? To bolo asi komplet aj s materialom, alebo ste si vybrali extremne drahú firmu. Ja som teraz platila 3100 eur za tri kúpeľne plus jedno WC a 85m2 položenia dlažby. Trvalo to týždeň cca. a to je cena normálne na faktúru.
Ale súhlasím, že dobrý obkladač stovku ročne domov môže priniesť.

@tilly Tak to si mala extrémne nízku cenu A za týždeň 3 kúpeľne? To hovorí presne o tej cene - fuserska robota. Za týždeň sa nedá 3 kúpeľne spraviť ani keby sa človek poskladal. Isto to mas nalepené na buchty, hydroizlacia žiadna, sparovka a silikóny odflaknute

tilly
19. feb 2026
@kabyko

@tilly Tak to si mala extrémne nízku cenu A za týždeň 3 kúpeľne? To hovorí presne o tej cene - fuserska robota. Za týždeň sa nedá 3 kúpeľne spraviť ani keby sa človek poskladal. Isto to mas nalepené na buchty, hydroizlacia žiadna, sparovka a silikóny odflaknute

@kabyko tak som sa sekla. Za kúpeľne to bolo 3100 a ešte prišla neskôr (až po mojom príspevku) faktúra na 1600 za schody a jedno poschodie. A nie je to fušerská robota. Jasné, že urobil všetko čo mal a ako mal. Celý material sme kupovali my. S pánom spolupracujeme dlhé roky. Robil nám dlažbu aj na dome, v ktorom bývame. Bol to dom z 90tok, ktorý sme pred 13 alebo 14 rokmi komplet rekonštruovali. Boli tam krivé steny, každý schod mal inú výšku. Všetko to krásne vyrovnal a urobil. Dlažby aj obklady držia a sú rovné. Pekná robota. Okrem toho pre nás robil na ďalších minimálne 10 stavbách.

xcreature
22. feb 2026

poviem vam ako to naozaj je , mame sa tu tazko, ale problemom su tie noznice, ktore oddeluju bohatych od chudobnych, stredna vrstva, ktora taha ekonomiku upada, toto je klasicky priklad krajin kde to slo presne rovnakym sposobom - neviem kto z vas bol niekedy v Moldavsku - je to v ramci Europy najchudobnejsia krajina, pritom sa tam stala najvacsia miliardova kradez storocia, kde zopar oligarchov ,,ukradlo,, roznymi prevodmi z Moldavskych bank cca 1 miliardu dolarov ( v tej dobe asi 12% HDP krajiny) krajina sa z toho nikdy nespamatala, a je to fakt peklo, predovsetkym pre starych ludi - dochodci tam maju dochodok cca 50 EUR max , lebo na viac nie su peniaze zo statnej kasy, predavaju na ulici odpad, stare oblecenie, zhnite ovocie zeleninu, aj v dazdi- nic horsieho som v ramci Europy nevidel. A toto caka aj nas 🙂 koli nezodpovednosti socialneho systemu budeme my vsetci, co teraz zarabaju dost, dostavat v dochodkovom veku absolutne minimum od statu, preto je dolezite investovat , idealne presunut peniaze do zahranicnych bank, proste SK bude nove Moldavsko, a ak by sme neboli v EU tak je s nami uz davno konec .

domix147
22. feb 2026

@anonym_autor jasné že nie sme chudobny, pomaly každá rodina má svoj dom, dve autá,prácu atď...
Ale len ľudia finančné gramotny vedia aj ušetriť aj sa.mat dobre...
Ale niektorí proste nemajú to šťastie ,najmä tí čo zarobia ozaj minimálnu mzdu...to je strašné....
Ale každý snaživý človek sa vie obracať...a prykrývať sa takou perinou na akú má. Pokiaľ sú samozrejme všetci v rodine zdraví....bez zdravia to nejde.

unbeholfen
24. feb 2026

Však sa kuknite, toto je účtenka z podniku. Za jeden vývar a horúcu čokoládu si šlahačkou 8,80 strašná drahota je.

unbeholfen
24. feb 2026

Alebo pozrite sem. Jaká drahota je.

unbeholfen
24. feb 2026

Už aj kebab išól hore. Aj cigánska pečienka na tržnici zdražela. Aj censakový lángoš zdražel. Aj hamburger na stanici zdražel. Jediné čo ešte drží cenu je rezňový hamburger na shellke.

kabyko
27. feb 2026
@tilly

@kabyko tak som sa sekla. Za kúpeľne to bolo 3100 a ešte prišla neskôr (až po mojom príspevku) faktúra na 1600 za schody a jedno poschodie. A nie je to fušerská robota. Jasné, že urobil všetko čo mal a ako mal. Celý material sme kupovali my. S pánom spolupracujeme dlhé roky. Robil nám dlažbu aj na dome, v ktorom bývame. Bol to dom z 90tok, ktorý sme pred 13 alebo 14 rokmi komplet rekonštruovali. Boli tam krivé steny, každý schod mal inú výšku. Všetko to krásne vyrovnal a urobil. Dlažby aj obklady držia a sú rovné. Pekná robota. Okrem toho pre nás robil na ďalších minimálne 10 stavbách.

@tilly Tak bud je to zázračný idiot alebo si kvalitné vynyšľaš. Taketo cény su nereálne a už vôbec ani čas realizácie. Podľa mňa je úplná blbosť. Hej aj 10 ďalších stavieb 🤣🤣 snívajú ďalej

Strana
z5