icon

Cítite zníženie životnej úrovne aj vy?

tilly
21. apr 2025

Pekný veľkonočný pondelok prajem všetkým a dávam jednu na zamyslenie.
Nechcem, aby to vyznelo ako vyplakavanie, skôr ma zaujíma, či sa tak tiež cítite.

Minule sme sa na prechádzke bavili s mužom, že ani nevieme ako, ani sme to nejak nepostrehli, kedy sa to stalo, lebo sme sa nejak prirodzene prispôsobili a teda aj chápem, že celý svet je v recesii, ale klesla nám životná úroveň.

Kedysi som nakupovala aj v yeme, teraz som tam minimálne rok nebola, autá sme menili po max troch rokoch, teraz mám staršie auto a nemienim sa ho vzdať, v zime sme chodili na tri týždňové lyžovačky plus pár víkendov, ok na toto už aj tak nie je čas, ale keď som si zrátala ceny skipasov a jedla, tak to už skrátka nedám, v lete sme chodili na tri týždne spoznavacky, karavan sme si prenajímali a chodili do kempov, potom sme už mali svoj a do kempov sme nepachli, teraz lietame lowcostami a aj ubytko berieme low cost. Do reštaurácií už ani nechodíme. Chcela by som po 12 rokoch rekonštrukciu domu, ale asi kašlem na to.
Príjmy máme vyššie (ok, minuly rok to bolo zlé, ale toto nie je záležitosť len minuleho roka), ale na účte je stále menej peňazí. Pritom jedno dieťa už neživíme.

Postrehla som to iba ja? Deje sa to aj vám?

sono2
24. apr 2025
@lienka.7

@romino presne tak, veľká časť nášho obyvateľstva "fici" na čiernej ekonomike. Na páske minimalka, a na ruku dorovnanie na 2k v čistom. Aj napr.taki akoze (dlhodobo) nezamestnaní. Osobne poznám takéto "partie" mladých, co po Slovensku chodia zatepľovať domy. Oficiálne viac ako 5 rokov na UP (však zdravotku nech platí stat), živnosti porusili, lebo vsak nebudú platiť žiadne dane a ani tu zdravotku, keď to za nich zaplati tento blbý stat. Tetuska na UP podplatena, aby ich nevolala náhodou na "podpis", keď sú na fuške. Pokial ich už aj pošle na pohovor, tak si vypytaju prehnanú mzdu a samozrejme ich tym pádom nikde nezoberu. Len sa z toho smejú. Oficiálne teda do statistik "chudacikovia" bez príjmu, neoficiálne majú viac ako akýkoľvek pracujúci človek, napr. aj ty. A takíto ľudia ešte dostanú aj dotácie, pomoc a neviem co iné. A ty môžeš akurát tak SH, lebo legálne pracuješ a mas oficialny prijem na páske. Ešte dodám, ze ide o ľudí 30-40 ročných. Cize asi tak, k tej "chudobe" na Slovensku.

@lienka.7 ináč toto je ďalšia chyba systému. V rakúsku musíš elektronicky dokladovať že si aktívne hľadáš robotu. A keď si pozvaná na pohovor z up a robotu nevezmeš si proste vonku.
Žiadne také, žiadať si platy aby ma nezobrali. Tu baby každá chvíľu bola, aj ja po materskej, ale každý z up páli, lebo tu je doslova teror, čest výnimkám, kto vie opäť v systéme chodiť a ma na to nervy. A aj to čierne to tu nefunguje. Aspoň v riadnom zamestnaní. Áno bolo to kedysi 15 rokov dozadu. Ale momentálne už nikto a kto je je blbý. Nikoho takého nepoznám. Žiaľ ako píšeš, na Slovensku sa bude dariť len čiernej práci a potom sú ti ktorí fakt zarobia neviem, v úradoch alebo tak it a tak ale mimo. Nič. Alebo aspoň sa stále hľadá cesta ako obabrať.

zuzanka.zuzu
24. apr 2025
@lienka.7

@romino presne tak, veľká časť nášho obyvateľstva "fici" na čiernej ekonomike. Na páske minimalka, a na ruku dorovnanie na 2k v čistom. Aj napr.taki akoze (dlhodobo) nezamestnaní. Osobne poznám takéto "partie" mladých, co po Slovensku chodia zatepľovať domy. Oficiálne viac ako 5 rokov na UP (však zdravotku nech platí stat), živnosti porusili, lebo vsak nebudú platiť žiadne dane a ani tu zdravotku, keď to za nich zaplati tento blbý stat. Tetuska na UP podplatena, aby ich nevolala náhodou na "podpis", keď sú na fuške. Pokial ich už aj pošle na pohovor, tak si vypytaju prehnanú mzdu a samozrejme ich tym pádom nikde nezoberu. Len sa z toho smejú. Oficiálne teda do statistik "chudacikovia" bez príjmu, neoficiálne majú viac ako akýkoľvek pracujúci človek, napr. aj ty. A takíto ľudia ešte dostanú aj dotácie, pomoc a neviem co iné. A ty môžeš akurát tak SH, lebo legálne pracuješ a mas oficialny prijem na páske. Ešte dodám, ze ide o ľudí 30-40 ročných. Cize asi tak, k tej "chudobe" na Slovensku.

@lienka.7 bludy píšeš.... stačil by jeden anonym a dofuškovali by aj s pani "podplatenou úradníčkou" 😉

f333
24. apr 2025
@romino

@f333 parada, takze prejavom krizy je ze ceny zlata, kryptomeny, akcie, obrazy .. rastu, t.j. ludia investuju a investuju. Cize ked sa ludia maju zle, tak sa to prejavuje tak ze este viac investuju ako predtym ? Dokonca ze odteraz este len "Teraz uz budu len stupat zavratne". Zaujimave.
Mnohi tu zase pisu akoby ludia pomaly ani na chleba nemali 🙂

@romino je jasne,ze i nvestovat moze len ten,kto na to ma. NIekto na toma aj v case krizy,kedze v case hojnosti robil rozhodnutia ,ktore mu umoznovali navysovat zdroje.,niekto nema ani nazakladne pokrytie ziv.nakladovaj vcase hojnosti .O krize ani nehovoiriac.. Do pod.situacii sa ludia dostavaju roznymi sposobmi a rozhodnutiami .
Cital si zakladajuci pripevok autorky? Tam pise o tom,ze postrehla znizenie ziv.urovne v case terajsej krizy. A debata je o tom, kto to ako pocituje a preco.

f333
24. apr 2025
@katty123456

@f333 aj u nás invalidi bohužiaľ musia pracovať,lebo z tých almužien by nevyzili...

@katty123456 alerozdiel je v tom,ze v de ani nedostane ten prispevok invalidny .cize mu davku nepriznaju , takze pracuje na plny uväzok .Na sk a vela tych ludi ma priznane ciastocne ´dochodky'a pracuju pritom.
Takze je vely rozdiel v priznavani invalidity na sk a v de.

romino
24. apr 2025
@katty123456

@romino ty cela mi nedavas zmysel..hráš sa na múdru a nevieš že továrne sú nielen na východe ale aj na západe?ba,Nitra langrower,jaguar,Kia psa..dobré ránko..douc sa máš medzery,pak ma poucuj ako sa tu žije ...a ako dobre sa majú chudaci v továrňach...

@katty123456 co zase zrazu tovarne na vychode aj zapade SR ? To je taka ista odbocka od temy "zivotna uroven za posledne 1-3 roky", ako bezdomovci po prevrate ?
Kde pisem ze sa maju dobre ludia co v takych zavodoch robia ? K tomu len tolko mozem povedat, ze sa maju isto lepsie ako pred 25 rokmi ked bola 15% nezamestnanost a nemali ani len ten prijem.

romino
24. apr 2025
@f333

@romino je jasne,ze i nvestovat moze len ten,kto na to ma. NIekto na toma aj v case krizy,kedze v case hojnosti robil rozhodnutia ,ktore mu umoznovali navysovat zdroje.,niekto nema ani nazakladne pokrytie ziv.nakladovaj vcase hojnosti .O krize ani nehovoiriac.. Do pod.situacii sa ludia dostavaju roznymi sposobmi a rozhodnutiami .
Cital si zakladajuci pripevok autorky? Tam pise o tom,ze postrehla znizenie ziv.urovne v case terajsej krizy. A debata je o tom, kto to ako pocituje a preco.

@f333 autorka spomina skor slovo recesia. To je v ekonomike nieco ine ako kriza.
Take Nemecko je v recesii tusim uz vacsinu kvartalov za posledne roky .. ale zeby odtial utekali vychodoeuropania naspat do svojich domovskych krajin, to sa nedeje.

Som si dal do chatgpt, .. par veci vyberam ..
recesia:
Slower economic activity
Reduced consumer spending and business investment

kriza:
Often causes panic or chaos
casto s prejavmi ako skrachovane banky, alebo krajiny vyhlasia bankrot.
examples:
The 2008 Global Financial Crisis
The Asian Financial Crisis (1997)
The Eurozone Debt Crisis (2010s)

vevapeto
24. apr 2025
@katty123456

@vevapeto jedine ty..ostatný viac minú keďže 20perc inflácia min rok 8twraz..ak považuješ -13%za zlepšenie tak ja to vidím o 13%zhorsenie ako pred 2r

@katty123456 ja píšem za seba a dovoliť si môžem viac práve pre vyšší príjem môj aj manželov. Keby som bola závislá na štátnych dávkach, bol by to iný príbeh…

lienka.7
24. apr 2025
@zuzanka.zuzu

@lienka.7 bludy píšeš.... stačil by jeden anonym a dofuškovali by aj s pani "podplatenou úradníčkou" 😉

@zuzanka.zuzu jaj, a ty si myslíš, ze všetci sú hlúpi, ze? Fungovalo by to jedine v prípade náhodného "pridelovania" úradníkov a termínov. Nie, ze ty vieš, že máš prísť vtedy a vtedy.
Ty "bludicka" jedna 😁🤣

katty123456
24. apr 2025
@f333

@katty123456 alerozdiel je v tom,ze v de ani nedostane ten prispevok invalidny .cize mu davku nepriznaju , takze pracuje na plny uväzok .Na sk a vela tych ludi ma priznane ciastocne ´dochodky'a pracuju pritom.
Takze je vely rozdiel v priznavani invalidity na sk a v de.

@f333 cid umožňuje prácu/ak sa na to cítiš dokonca aj pid môžu pracovať už pár rokov.
Prečo by aj nie?pomáha to psychike,ergoterapia..,nik.im nekáže robiť v bani,aj vozickar môže robiť v chránenej dielni,prekladateľa,či na kamerách...toto schvalujem..na 2str sk systém je veľmi prísny,pri amputate nohy pod kolenom máš ak sa dobre pamätám 35%a teda nespĺňas podmienky...

katty123456
24. apr 2025
@vevapeto

@katty123456 ja píšem za seba a dovoliť si môžem viac práve pre vyšší príjem môj aj manželov. Keby som bola závislá na štátnych dávkach, bol by to iný príbeh…

@vevapeto nik tu nerieši dávky,ale bežného Slováka zamestnanca...

katty123456
24. apr 2025
@romino

@katty123456 co zase zrazu tovarne na vychode aj zapade SR ? To je taka ista odbocka od temy "zivotna uroven za posledne 1-3 roky", ako bezdomovci po prevrate ?
Kde pisem ze sa maju dobre ludia co v takych zavodoch robia ? K tomu len tolko mozem povedat, ze sa maju isto lepsie ako pred 25 rokmi ked bola 15% nezamestnanost a nemali ani len ten prijem.

@romino o prevrate ste tu už viac x točili vy..ja som ho spomenula 1x aj to v kontexte..o továrňach?však si prečítaj k čomu sme sa o nich bavili..nečítaj len posl príspevok,nebuď lina vyhľadaj si že poniektore ste tu za múdre a neviete ani kde máme aký priemysel..tv si dúfam tá rozhladenejsia..😉ešte niečo tá trápi prečo nemôžeš spávať?

katty123456
24. apr 2025
@romino

@romino to vravíš za nich?takých ľudí mám v okolí habadej tak sa nevyjadruj,keď si celkom mimo

katty123456
24. apr 2025
@romino

@f333 parada, takze prejavom krizy je ze ceny zlata, kryptomeny, akcie, obrazy .. rastu, t.j. ludia investuju a investuju. Cize ked sa ludia maju zle, tak sa to prejavuje tak ze este viac investuju ako predtym ? Dokonca ze odteraz este len "Teraz uz budu len stupat zavratne". Zaujimave.
Mnohi tu zase pisu akoby ludia pomaly ani na chleba nemali 🙂

@romino a niektorí píšu že na východe sú fabriky a na západe už nie👍😅

hiro
24. apr 2025
@katty123456

@hiro len si na presvedčila že si žena🤪každý chlap vie že v ba je wv..takže v ba fabriky nie sú😆😃🫣😅👍

@katty123456 "každý chlap vie že v ba je wv..takže v ba fabriky nie sú"?
No tak mne sa zdalo ze sa vyjadrujem dostatocne jasne, ale ze by nie? Pisal som o tom ze prave tam kde su PN nasobne dlhsie a je ich nasobne viac ziadne fabriky nie su - prave tam kde tvrdis ze ludia tazko pracuju vo fabrikach a preto su tolko na PN...

romino
24. apr 2025
@katty123456

@romino o prevrate ste tu už viac x točili vy..ja som ho spomenula 1x aj to v kontexte..o továrňach?však si prečítaj k čomu sme sa o nich bavili..nečítaj len posl príspevok,nebuď lina vyhľadaj si že poniektore ste tu za múdre a neviete ani kde máme aký priemysel..tv si dúfam tá rozhladenejsia..😉ešte niečo tá trápi prečo nemôžeš spávať?

@katty123456 "neviete ani kde máme aký priemysel" .. no co sa tu este nedozviem ze vraj neviem 🙂

katty123456
25. apr 2025
@romino

@katty123456 "neviete ani kde máme aký priemysel" .. no co sa tu este nedozviem ze vraj neviem 🙂

@romino a netvrdila si náhod že na východe sú fabriky a v ba nie?!?máš sklerózu?

katty123456
Autor odpoveď zmazal
katty123456
25. apr 2025
@hiro

@katty123456 "každý chlap vie že v ba je wv..takže v ba fabriky nie sú"?
No tak mne sa zdalo ze sa vyjadrujem dostatocne jasne, ale ze by nie? Pisal som o tom ze prave tam kde su PN nasobne dlhsie a je ich nasobne viac ziadne fabriky nie su - prave tam kde tvrdis ze ludia tazko pracuju vo fabrikach a preto su tolko na PN...

@hiro nepíš prosím ťa. v mužskom rode,je mi jasné že si žena...chlap maka a. nepíše celé dni,a nemá profil. s deťmi na MK...a ano tlapes sprostosti..ušetrí ma toho prosím pekne..

katty123456
25. apr 2025
@romino

@romino sorry,chybicka že vloudila to patrilo Hiro babe s mužským nickom😉

hiro
25. apr 2025
@katty123456

@hiro nepíš prosím ťa. v mužskom rode,je mi jasné že si žena...chlap maka a. nepíše celé dni,a nemá profil. s deťmi na MK...a ano tlapes sprostosti..ušetrí ma toho prosím pekne..

@katty123456 :D Takze ty ked si myslis ze som zena tak nesmiem pisat v muzskom rode? :D Nova doba dami pani :D Akoze videl som vselico ale toto je nove...

lienka.7
25. apr 2025
@hiro

@katty123456 :D Takze ty ked si myslis ze som zena tak nesmiem pisat v muzskom rode? :D Nova doba dami pani :D Akoze videl som vselico ale toto je nove...

@hiro ze Hiro baba 🙈😁👍

katty123456
25. apr 2025
@lienka.7

@hiro ze Hiro baba 🙈😁👍

@lienka.7 a nie?ktorý chlap na sk preboha nevie že sú v ba fabriky!?!ebnuty?

katty123456
25. apr 2025
@hiro

@hiro jasné..chlap čo celé dni vypisuje na mk👍🤪a dá si fotecky deti do profilu😉

rayla
25. apr 2025
@katty123456

@lienka.7 a nie?ktorý chlap na sk preboha nevie že sú v ba fabriky!?!ebnuty?

@katty123456 Sa ukľudni Katka. Nechápem, čo Ťa tak rozhodilo, že tu takto vystrájas🙂.. máš také slabé nervy, čo...

romino
25. apr 2025
@rayla

@katty123456 Sa ukľudni Katka. Nechápem, čo Ťa tak rozhodilo, že tu takto vystrájas🙂.. máš také slabé nervy, čo...

@rayla je to naozaj cele divne, nas muzov napr. presviedca ze sme urcite zeny ... hrozne fakt podstatne pri takychto temach o ekonomike, ziv. urovni atd.

romino
25. apr 2025
@katty123456

@katty123456 potom su aj taki chlapi, co robia napr. v oblasti IT .. cize cele dni za PC, .. niekedy je roboty viac, niekedy menej ... niekedy daco spustis a strasne dlho sa spracuva .. popritom ma clovek casu a casu surfovat.
Alebo dlhe nudne meetingy ci online skolenia, a popritom si kadeco preklikavam.

Tiez teda divny stereotyp "chlap maka, chlap nema cas pisat na internet".
Len preboha nechcem pichnut do dalsieho osieho hniezda, lebo tu zase spustis teorie ...

katty123456
25. apr 2025
@romino

@katty123456 potom su aj taki chlapi, co robia napr. v oblasti IT .. cize cele dni za PC, .. niekedy je roboty viac, niekedy menej ... niekedy daco spustis a strasne dlho sa spracuva .. popritom ma clovek casu a casu surfovat.
Alebo dlhe nudne meetingy ci online skolenia, a popritom si kadeco preklikavam.

Tiez teda divny stereotyp "chlap maka, chlap nema cas pisat na internet".
Len preboha nechcem pichnut do dalsieho osieho hniezda, lebo tu zase spustis teorie ...

@romino
@romino divné by bolo keby sa chlap zapájal do diskusií na koňovi..čo je presne tvoj prípad..a tvrdil že nie je kríza..čo len duplujes..kašli na to kocka,bez chystať obed

katty123456
25. apr 2025
@rayla

@rayla na to si ako prišla?ja mám nervy úplne v poho😉na rozdiel od teba keď prskas

rayla
25. apr 2025
@katty123456

@rayla na to si ako prišla?ja mám nervy úplne v poho😉na rozdiel od teba keď prskas

@katty123456 😁🤦🤦🤦

rayla
25. apr 2025

Katka, prosím Ťa, už dosť😁.. čím ďalej, tým sú Tvoje odpovede horšie🥴...