Cítite zníženie životnej úrovne aj vy?
Pekný veľkonočný pondelok prajem všetkým a dávam jednu na zamyslenie.
Nechcem, aby to vyznelo ako vyplakavanie, skôr ma zaujíma, či sa tak tiež cítite.
Minule sme sa na prechádzke bavili s mužom, že ani nevieme ako, ani sme to nejak nepostrehli, kedy sa to stalo, lebo sme sa nejak prirodzene prispôsobili a teda aj chápem, že celý svet je v recesii, ale klesla nám životná úroveň.
Kedysi som nakupovala aj v yeme, teraz som tam minimálne rok nebola, autá sme menili po max troch rokoch, teraz mám staršie auto a nemienim sa ho vzdať, v zime sme chodili na tri týždňové lyžovačky plus pár víkendov, ok na toto už aj tak nie je čas, ale keď som si zrátala ceny skipasov a jedla, tak to už skrátka nedám, v lete sme chodili na tri týždne spoznavacky, karavan sme si prenajímali a chodili do kempov, potom sme už mali svoj a do kempov sme nepachli, teraz lietame lowcostami a aj ubytko berieme low cost. Do reštaurácií už ani nechodíme. Chcela by som po 12 rokoch rekonštrukciu domu, ale asi kašlem na to.
Príjmy máme vyššie (ok, minuly rok to bolo zlé, ale toto nie je záležitosť len minuleho roka), ale na účte je stále menej peňazí. Pritom jedno dieťa už neživíme.
Postrehla som to iba ja? Deje sa to aj vám?
Romino je chlap predpokladam.
Romino je chlap predpokladam.
@lion777 podľa štýlu písania som presvedčená že zena
@romino ty si celkovo dosť nechápava....aj s tým že viem že si otravna ženská,😉
@katty123456 a to ty sama si bola ta kolona, kedze si to zobrala na seba, ze ti vycitam ze si bola autom ?
Nie tak nahodou asi ze som ti chcel naznacit, ze aj velka masa inych ludi sa ma dostatocne dobre, pendluju hore dole ako nikdy v historii,
po shoppingoch, predlzene vikendy kade tade, uz nie len do zahradkarskej osady za mesto ...skratka tolko ze kolony sa tvoria uz aj v okresnych mestach ?
Pride leto, budu kolony smerom do chorvatska.
Po mestach vselijake bolty, wolty, taxiky ...ako nikdy v historii.
Vsetko opak toho co by sa dialo keby ludia skutocne vseobecne schudobneli.
@lion777 podľa štýlu písania som presvedčená že zena
@katty123456 bude to aj tym, ze je benzin aktualne lacny, pomaly najlacnejsi v historii, voci platom.
Vsak boli dlhe obdobia kedy stal 1.6-1.7, pri priemernom plate 900 alebo 1000eur.
Ovela ovela viac benzinu si vedia ludia kupit z priemerky 1500e, pri sucasnej cene 1.5
Odhadom tak o 50% viac.
Vsak ostatne vysledok vidime denne vsade okolo seba. U nas uz museli nedavno zavadzat po vzore inych miest parkovaciu politiku, tak sa stal automobilizmus neunosny.
Sakra, tieto prejavy krizy a upadnutia zivotnej urovne . ...
@katty123456 bude to aj tym, ze je benzin aktualne lacny, pomaly najlacnejsi v historii, voci platom.
Vsak boli dlhe obdobia kedy stal 1.6-1.7, pri priemernom plate 900 alebo 1000eur.
Ovela ovela viac benzinu si vedia ludia kupit z priemerky 1500e, pri sucasnej cene 1.5
Odhadom tak o 50% viac.
Vsak ostatne vysledok vidime denne vsade okolo seba. U nas uz museli nedavno zavadzat po vzore inych miest parkovaciu politiku, tak sa stal automobilizmus neunosny.
@romino lacný benzín .ty si fakt šialená..a týmto končím tuto diskusiu .so sialenymj nemám o čo točiť..snívaj si svoj sen a kľudne mi píš ešte polroka aj to svedčí o tom že nie si ok..kľudne aj utoc nech ťa teší pomyslenie že ja sa nad tebou len pousmejem🤣lacny benzín..vtip dňa😄
Odhadom tak o 50% viac.
@romino ano akurat vcera som videla clanok, kde su pohonne hmoty na najnizsej urovni za dlhsie obdobie.
@katty123456 a to ty sama si bola ta kolona, kedze si to zobrala na seba, ze ti vycitam ze si bola autom ?
Nie tak nahodou asi ze som ti chcel naznacit, ze aj velka masa inych ludi sa ma dostatocne dobre, pendluju hore dole ako nikdy v historii,
po shoppingoch, predlzene vikendy kade tade, uz nie len do zahradkarskej osady za mesto ...skratka tolko ze kolony sa tvoria uz aj v okresnych mestach ?
Pride leto, budu kolony smerom do chorvatska.
Po mestach vselijake bolty, wolty, taxiky ...ako nikdy v historii.
Vsetko opak toho co by sa dialo keby ludia skutocne vseobecne schudobneli.
@romino taxik ma kedykolvek vyjde lacnejsie ako chovat auto :D auta su proste nutnost v dnesnej dobe, a najhma kvoli tomu, ze cucat doma pred telkou a za sporakom proste uz nie je in.. ak sa to niekomu paci a rad tak zije, tak ok.. uz to vidim ako budeme hromadnou dopravou chodit :DD vcera sa dcera rano potrebovala autobusom dostat z jednej strany BB na druhu a skoncili sme tak ze z centra som jej rychlo volala taxik a ak tak meskala.. proste hromadna doprava je zla, nespolahliva a tym padom aj ludia, ktori nemusia radsej maju auta, a domacnosti maju aj dve aj tri.. aj viac, ak maju vacsie deti (co u nas na sidliskach je bezne). Cize ci sa to niekomu paci, alebo nie.. aut sa zbavovat domacnosti urcite nebudu. A pri bezpecnosti nasich ciest, iste nebudeme kvoli par cyklochodnikom za tazke prachy budovanym denne cestovat a v hojnych poctoch.
Kolony su pred a po sviatkoch uplne bezna vec, dlhe desatrocia.
@romino taxik ma kedykolvek vyjde lacnejsie ako chovat auto :D auta su proste nutnost v dnesnej dobe, a najhma kvoli tomu, ze cucat doma pred telkou a za sporakom proste uz nie je in.. ak sa to niekomu paci a rad tak zije, tak ok.. uz to vidim ako budeme hromadnou dopravou chodit :DD vcera sa dcera rano potrebovala autobusom dostat z jednej strany BB na druhu a skoncili sme tak ze z centra som jej rychlo volala taxik a ak tak meskala.. proste hromadna doprava je zla, nespolahliva a tym padom aj ludia, ktori nemusia radsej maju auta, a domacnosti maju aj dve aj tri.. aj viac, ak maju vacsie deti (co u nas na sidliskach je bezne). Cize ci sa to niekomu paci, alebo nie.. aut sa zbavovat domacnosti urcite nebudu. A pri bezpecnosti nasich ciest, iste nebudeme kvoli par cyklochodnikom za tazke prachy budovanym denne cestovat a v hojnych poctoch.
Kolony su pred a po sviatkoch uplne bezna vec, dlhe desatrocia.
@simca06022011 "cucat doma pred telkou alebo pri sporaku uz nie je in" ...no ved nie je, ludom zostava viac penazi, a tak idu mnohi po vyletoch.
Ak by doslo k nejakemu narastu chudoby, znova len vacsie mnozstvo ludi - ci by chceli, ci nie - matematika nepusti, znova by viac travili cas doma pri telke alebo pri sporaku.
Mohli by len v tej TV sledovat co je "in", ...ako sme robili kedysi 🙂
Alebo max. na tych zahradkach, znova vo vacsom viac pestovat, chovat, zavarat ...prilepsit si v tazsich casoch.
Chudobny clovek by si lepsie zorganizoval cas, a nie ze nestiham, tak musim ist zase taxikom.
A tie kolony predsa naozaj uz davno nie su len zalezitost sviatkov. Aj v bezne dni. Co sa to deje posledne roky na kruhaci pri Roosveltke pri Lidli ? 🙂
V bezne piatky - nie sviatky - ake zdrzania z BB von smer Lupca. Uz roky. Take zdrzania neboli pred 20 rokmi, a to nebol ani obchvat.
Chudobni ludia musia urgentne ist v piatky prec na vikend niekde ?
No, nejdu veru za pracou, aby zarobili ...naopak, su s tym spojene len vydavky.
Kedysi len 1 auto bolo narocne financovat, vsetky tie priebezne naklady, nemyslim tym len pohonne hmoty.
Sama pises ze je bezne ze rodiny dnes maju 2-3 auta. Tak to si potom dovolim tvrdit ze cini niekolko tisic eur len tie sprievodne naklady, rocne, taku rodinu.
Ver mi, chudoba by bola snazit si planovat veci v rodine tak, aby sa dali vybavit 1 autom, ked uz.
Neviem ci som uz stary alebo co, ale ja si taketo casy nepamatam.
Mozno pre niekoho o nieco menej hojne casy oproti 2 roky dozadu, ale v sirsom kontexte...
@romino lacný benzín .ty si fakt šialená..a týmto končím tuto diskusiu .so sialenymj nemám o čo točiť..snívaj si svoj sen a kľudne mi píš ešte polroka aj to svedčí o tom že nie si ok..kľudne aj utoc nech ťa teší pomyslenie že ja sa nad tebou len pousmejem🤣lacny benzín..vtip dňa😄
@katty123456 vidis, zakladne cisla a fakty, ze benzin je 1.5e, pri priemernom plate 1500e ...a teda si vieme dovolit asi najviac litrov z platov v historii - to nechces prijat.
Potom je naozaj tazke debatovat.
Nie uplne rozumiem co je za tym, ci by z teba odpadlo ak by si to uznala ...nechapem.
Uz ako dake sektarstvo.
@simca06022011 "cucat doma pred telkou alebo pri sporaku uz nie je in" ...no ved nie je, ludom zostava viac penazi, a tak idu mnohi po vyletoch.
Ak by doslo k nejakemu narastu chudoby, znova len vacsie mnozstvo ludi - ci by chceli, ci nie - matematika nepusti, znova by viac travili cas doma pri telke alebo pri sporaku.
Alebo max. na tych zahradkach, znova vo vacsom viac pestovat, chovat, zavarat ...prilepsit si v tazsich casoch.
Chudobny clovek by si lepsie zorganizoval cas, a nie ze nestiham, tak musim ist zase taxikom.
A tie kolony predsa naozaj uz davno nie su len zalezitost sviatkov. Aj v bezne dni. Co sa to deje posledne roky na kruhaci pri Roosveltke pri Lidli ? 🙂
V bezne piatky - nie sviatky - ake zdrzania z BB von smer Lupca. Uz roky. Take zdrzania neboli pred 20 rokmi, a to nebol ani obchvat.
Kedysi len 1 auto bolo narocne financovat, vsetky tie priebezne naklady, nemyslim tym len pohonne hmoty.
Sama pises ze je bezne ze rodiny dnes maju 2-3 auta. Tak to si potom dovolim tvrdit ze cini niekolko tisic eur len tie sprievodne naklady, rocne, taku rodinu.
Ver mi, chudoba by bola snazit si planovat veci v rodine tak, aby sa dali vybavit 1 autom, ked uz.
Mozno pre niekoho o nieco menej hojne casy oproti 2 roky dozadu, ale v sirsom kontexte...
@romino natankovať a ísť do.lesa je pomerne lacné stále a na to ti peniaze.vobec netreba..
A kolóny pri eoosveltke.. sú tam dlhé roky lebo je tam proste dopravný uzol. Už keď som tam chodila na strednú tam ráno boli kolóny. Je to frekventovaná cesta a kolóny sú rano/večer.. ako všade v mestách.
A myslíš ze tie zahrady sú zadarmo a ze.tam ľudia nedochádzaju?
Ze ľudia kvôli cenám prestanú cestovať? Keď kopa.ludi v bb je cezpolnych? Dochádzajú z kazdej strany, dedín.. A tak pri každom meste v podstate?
Ak.sa aj ľudia majú zle = cestovať a dochádzať musia.
@romino podla mna, pises dobre a zrozumitelne a s prehladom. Ja priklad vyuzivam mhd v Prahe, Bratislave, alebo niekde vonku v ramci cestovania, tam treba trochu organizacie, pochopenia a logiky. Ako sa dostat z bodu A do bodu B, klasickymi prostriedkami, ak by som bola stratena tak beriem taxik, ale teda malokedy. Auto neni len pohonna hmota, ale aj stk , ek, poistka. Ja priklad nemam, nevidim v nom rinos, aby mi hrdzavelo pred domom. Do roboty, chodim na bike, lebo je za rohom a kusok mam aj vlak a busy, pocestovala som toho hodne naozaj. Auto nie je symbol blahobytu uz ako kedysi, ale ak ma niekto tri, ide to do penazi. Ja volim strategiu, pouzivsm len to, co mi treba a vyhovuje mojim poziadavkam a peniaze pouzijem na spontanny vylet, alebo tvorenie minimalne sedemmesacnej zalohy, vo vyske mesacneho platu, alebo si kupim nieco pre radost. Stale mame ale dost veci a sme dostatocne zabezpeceny. Vidim aj lahkost, dostat sa k vzdelaniu v nasich podmienkach.
@romino podla mna, pises dobre a zrozumitelne a s prehladom. Ja priklad vyuzivam mhd v Prahe, Bratislave, alebo niekde vonku v ramci cestovania, tam treba trochu organizacie, pochopenia a logiky. Ako sa dostat z bodu A do bodu B, klasickymi prostriedkami, ak by som bola stratena tak beriem taxik, ale teda malokedy. Auto neni len pohonna hmota, ale aj stk , ek, poistka. Ja priklad nemam, nevidim v nom rinos, aby mi hrdzavelo pred domom. Do roboty, chodim na bike, lebo je za rohom a kusok mam aj vlak a busy, pocestovala som toho hodne naozaj. Auto nie je symbol blahobytu uz ako kedysi, ale ak ma niekto tri, ide to do penazi. Ja volim strategiu, pouzivsm len to, co mi treba a vyhovuje mojim poziadavkam a peniaze pouzijem na spontanny vylet, alebo tvorenie minimalne sedemmesacnej zalohy, vo vyske mesacneho platu, alebo si kupim nieco pre radost. Stale mame ale dost veci a sme dostatocne zabezpeceny. Vidim aj lahkost, dostat sa k vzdelaniu v nasich podmienkach.
@lion777 tak to podobne. Auto sice mame, ale byvame blizko centra mesta, tak vybavujeme vela na peso. Ja aj bicyklom.
Ked je daco na opacnej strane mesta, najprv pozriem Mhd.
Nie automaticky autom. Niektorych susedov vidim v kratkej dobe doslova aj 3x za sebou niekde odist, o par minut su nazad. Asi do nejakych najblizsich potravin ked si na nieco este spomenuli.
Mnohych z nich som proste na peso na nasom sidlisku hadam este ani nevidel.
..ach, toto znizovanie ziv. urovne a drahy benzin
Auto uz mimo ineho bude mat 15 r, ale kym je spolahlive, nemam velmi dovod menit.
Nie ako autorka prispevku, ktorej sa "znizuje ziv. uroven, napr uz nemenime kazde 3 roky auto" 😁
@klementinka58 mam v rodine aj zubárov. A ver tomu, ze pre nich je najlepší pacient s komplet pokazeným chrupom. Nie je výnimkou ani to, ze ti povedia ze máš kaz a musia vŕtať, hoci reálne kaz ani nemas. Alebo neponuknu ti ani lacneksiw alternatívy ošetrenia, materiálu a pod. A ty vieš, aký materiál ti vôbec dali? Nevieš. Alebo žeby ti hneď zub vytrhol, lebo dopredu vie, že to tak aj skôr či neskor skonci. Ale samozrejme, nahucka ti, ako "budeme zúbok liecit" a ty si ľahšia o 200, 300, 400€. Ale však predsa "snažil sa" a nemôže za to...o kvalite mnohych tiež pomlcim. Zubár je totižto v tej výhode, ze hned na druhý deň po získaní diplomu môže "robiť sam na seba". Nepotrebuje žiadnu ďalšiu prax, skúšky...
Ja, čo k mojmu chodím len na preventivku, sa vždy smeje, ze som pre neho nezaujimava, lebo ako mi už neraz povedal, na mne skratka nezarobi😁
@lienka.7 to snad nemyslis vážne s tymi vymyslenymj kami. To je hrozne
@lienka.7 to snad nemyslis vážne s tymi vymyslenymj kami. To je hrozne
@lapersefona co nemám myslieť vážne? Žiaľ, nerozumiem reči tvojho kmeňa...
@lion777 tak to podobne. Auto sice mame, ale byvame blizko centra mesta, tak vybavujeme vela na peso. Ja aj bicyklom.
Ked je daco na opacnej strane mesta, najprv pozriem Mhd.
Nie automaticky autom. Niektorych susedov vidim v kratkej dobe doslova aj 3x za sebou niekde odist, o par minut su nazad. Asi do nejakych najblizsich potravin ked si na nieco este spomenuli.
Mnohych z nich som proste na peso na nasom sidlisku hadam este ani nevidel.
..ach, toto znizovanie ziv. urovne a drahy benzin
Auto uz mimo ineho bude mat 15 r, ale kym je spolahlive, nemam velmi dovod menit.
Nie ako autorka prispevku, ktorej sa "znizuje ziv. uroven, napr uz nemenime kazde 3 roky auto" 😁
@romino take chvalenie "ja som stastny, ze som chudobny, nenarocny a preto sikovny"
@romino take chvalenie "ja som stastny, ze som chudobny, nenarocny a preto sikovny"
@anaj_janka to je cele velmi zle pochopene. Ver mi , aj v tejto chvili by som mohol poklikat na dakych uctoch, a mam hotovost na nove auto. Ale nepotrebujem ho zatial, zvlast kedze auto malo vyuzivame. Tak mam tie peniaze radsej investovane.
Nikdy som nemal ani daky uver, ci leasing. Takze toto "chudobny" naozaj nie je.
Chudobnejsi (ale nie chudobni) su ti ludia v mojom okoli, co maju novsie krajsie auto - ale na leasingy atd.
Keby ti vedeli ..
@katty123456 si predstav, vzdelavala som sa aj predtym, teraz len navysujem. Aj vseobecny prehlad je fajn. Napr pozriet sa do minulosti, ako riesili nasi prastary rodicia situaciu po vojne, bez dochodkov a akychkolvek davok. Potom si mozes pozriet, co sa deje v Europe z ekonomickeho hladiska a pozriet si aj cinnost Usa, pripadne popremyslat nad modelmi ako by sa to mohlo vyvijat, mat take svoje male varianty. Ku koncu este popremyslat, ako by si mohla este vylepsit svoje prijmy , kde sa zdokonalit, alebo ako prispiet k svojej sebestacnosti. Kurzy si spravis, aj ked si zamestnana cez upsvar. Len treba sledovat celkovu situaciu a vediet, ako by si to mala dosiahnut. To by malo patrit k tvojej mudrosti. Odpoved Ha ha je relevantna pre rocne dieta. O desat rokov ti pracu vezme umela inteligencia, ak nebudes dostatocne kvalifikovana v oblasti, kde sa ona neda pouzit. 10 rokov je optimistickejsi nshlad, dajme 5 az 7.
@lion777 ale to je aj ťažké predpoklad kde vsade nas moze nahradiť . Prave uvazujem aku kvalifikaciu alebo studium nlby som si mohla urobiť . Máš nejake tipy?
@lion777 ale to je aj ťažké predpoklad kde vsade nas moze nahradiť . Prave uvazujem aku kvalifikaciu alebo studium nlby som si mohla urobiť . Máš nejake tipy?
@lapersefona to je lahke, umela inteligencia je nieco ako pocitac, nema srdce. Preto nedokaze vykonavat take tie ludske a srdcove povolania, kde treba emocie. Napr opatrovatel, zdravotna sestra, lekar. Vsetko co je brane ako praca, kde treba ludskost a je to poslanie.
Na druhej strane umela ti premiestni krabice, v zahranici su velke haly plne robotov / skladov, kde prerovnavaju tovar. Aj v tovarni sa vedia uplatnit, montovanie niecoho, nejaky zautomatizovany proces, ja neviem spajkovamie, pripajanie. A este planuju automaticke auta bez vodicov, uz take jazdia aj modernejsie ako Google. Takze povolanie skladnik, vodic - taxikar, eventualne kurier. A este testuju roboty , ktore chodia po uliciach a vedia nejakym sposobom spacifikovat zlodeja. Vyzera to ako behacie koleso ale s elektronikou.. no a o desat rokov, by mali zlacnit a cielom bude aby boli v kazdej domacnosti - domace prace atd.
Okrem toho su kvantove pocitace, ktore maju krystalove suciastky, presne ti to nepoviem, ale tie vedia rozlustit rebus za par sekund, klasickemu pocitacu by to trvalo desat rokov. Taku bibliu by ti to vylustilo za par minut. 🙂
No a vzniknu nove povolania, ale ludia sa budu musiet dovzdelat, priklad programovanie tychto robotov, deti davajte na skoly, kde bude hlavne fyzika , vzdelavanie ala kvantova fyzika. Tie deti budu robit v povolaniach, o ktorych sme my este nepoculi, rozvinu sa nove, hlavne generacia alpha.
A mozes sa jej aj opytat, vyhodi ti zoznam, co ona nemoze robit.
Okrem toho vyvinuli aj modely organov, na ktorych testuju priklad lieky, vsetko je to prepojene s al, takze take tie vedecke povolania pojdu stale. Jednoducho al zastane, tie klasicke povolania, kde sa to da zautomatizovat a vypluje ti nejaky produkt, alebo poseka zahradu.
Videla som pocitac, kde je nieco ako umele mozgove bunky a to ti robi vypocty. Vedci v Taliansku dokazali " zmrazit " svetlo . A vsetko pojde uz v Teslovych slapajach. Kde sa bude zaujimat o vibracie a frekvencie, ale na to my " starsi" asi nebudeme vediet reflektovat, uz teraz mal byt program pre ludi o vzdelavani , kde by bolo vysvetlene v com sa dovzdelat a statom preplatene kurzy.
@lapersefona co nemám myslieť vážne? Žiaľ, nerozumiem reči tvojho kmeňa...
@lienka.7 no s tymi zubarmi ze opravuju udajne kazy
@f333 cid umožňuje prácu/ak sa na to cítiš dokonca aj pid môžu pracovať už pár rokov.
Prečo by aj nie?pomáha to psychike,ergoterapia..,nik.im nekáže robiť v bani,aj vozickar môže robiť v chránenej dielni,prekladateľa,či na kamerách...toto schvalujem..na 2str sk systém je veľmi prísny,pri amputate nohy pod kolenom máš ak sa dobre pamätám 35%a teda nespĺňas podmienky...
@katty123456 ano suhlasim s tym,co pises.neviem,ake je posudzovanie udelovania ID na sk. Usudzujem ,ze velmi benevolentne z toho, kolko ludi ho dostava.A po jeho obdrzani aj vela z nich pracuje aj na plny vykon.Takze bud je na sk chorobnost a postihnutie populacie znacne .alebo system je benevolentny a aj korupcny. Pocula som od mohych aj kompetnetnychch o tom ,aka korupcia tam vladla pri tom posudzovani
Na sk aj niektore diagnozy automaticky su zaradne do systemu ID. Vd eludia /aj oknko pacienti su bud PN alebo po terapii a remisii znovu v prac.pomere. Ziadne ID. Ked sa stav zhorsi, su znovu PNa liecia sa .
Moja svagrina v Ch ako lekarka a zial onko pacientka normalne po chemo terapii znovu pracovala .Bola v remisii a pracovala a zila naplno.Ziadne ID
A tak to ma mnoho pacientov v de ci ch. Mali sme ministra,ktory prezil ter.utok ,ale bol odkazany na inv.vozik. A a stale aj potom pracoval.Ziadne ID.Bol MF naposledy.Normalne cestoval, sukr. riadil auto.... zil bezny zivot
A ten spominany robotnik tiez prcaoval na plny uväzok s chybajucimi prstami.
Takze vela zavi si od toho,ako stat ponime system invalidity aako si potom to sovoja ludia .
V deale samozrejme zu ludia,ktori pracovat nebudu. Su na uradeprace ako nezaraditelni do prace. .Mnohi s dus. poruchami. ci aj lenivci .Ale malokedy su zaradeni do systemnu Invalidity. Skor poberaju soc.davky aj roky. To je ta odvratena tvar vlad socialistov . Ci uz na sk ci v de
Samozrejme su postihnutia,ktore su nezlucitlne s vykonom prace. Tam stat ma pomahat. Ale nie tak,aby sa ten system zneuzival ,ako je to na sk
A ludia by mali aj pamätat na to,ze sa im moze stat uraz.choroba.- takze sa zabezpecit aj proti takymto ziv. nestastiam. Napr. poistenim a pod.
@katty123456 ano suhlasim s tym,co pises.neviem,ake je posudzovanie udelovania ID na sk. Usudzujem ,ze velmi benevolentne z toho, kolko ludi ho dostava.A po jeho obdrzani aj vela z nich pracuje aj na plny vykon.Takze bud je na sk chorobnost a postihnutie populacie znacne .alebo system je benevolentny a aj korupcny. Pocula som od mohych aj kompetnetnychch o tom ,aka korupcia tam vladla pri tom posudzovani
Na sk aj niektore diagnozy automaticky su zaradne do systemu ID. Vd eludia /aj oknko pacienti su bud PN alebo po terapii a remisii znovu v prac.pomere. Ziadne ID. Ked sa stav zhorsi, su znovu PNa liecia sa .
Moja svagrina v Ch ako lekarka a zial onko pacientka normalne po chemo terapii znovu pracovala .Bola v remisii a pracovala a zila naplno.Ziadne ID
A tak to ma mnoho pacientov v de ci ch. Mali sme ministra,ktory prezil ter.utok ,ale bol odkazany na inv.vozik. A a stale aj potom pracoval.Ziadne ID.Bol MF naposledy.Normalne cestoval, sukr. riadil auto.... zil bezny zivot
Takze vela zavi si od toho,ako stat ponime system invalidity aako si potom to sovoja ludia .
V deale samozrejme zu ludia,ktori pracovat nebudu. Su na uradeprace ako nezaraditelni do prace. .Mnohi s dus. poruchami. ci aj lenivci .Ale malokedy su zaradeni do systemnu Invalidity. Skor poberaju soc.davky aj roky. To je ta odvratena tvar vlad socialistov . Ci uz na sk ci v de
Samozrejme su postihnutia,ktore su nezlucitlne s vykonom prace. Tam stat ma pomahat. Ale nie tak,aby sa ten system zneuzival ,ako je to na sk
A ludia by mali aj pamätat na to,ze sa im moze stat uraz.choroba.- takze sa zabezpecit aj proti takymto ziv. nestastiam. Napr. poistenim a pod.
@f333 ono by to tak malo byť pokiaľ človek je schopný pracovať na plný úväzok tak by nemal poberať ID, takisto keď dôchodca pracuje na plný úväzok by sa mal rozhodnúť či bude pracovať alebo poberať dôchodok, v minulosti to tak bolo, pre štát by to bola úľava, nakoľko nie sú peniaze
@f333 bohuzial je to presne naopak..iD na sk je velmi prisne,skor ho dostanes na psychitaricku dg ako na amputat koncatinyúco je samozrejme nefer do hlavy
ti nik nevidi...samotne dochodky su vacsinou polovicne okolo 200e (plne cca 400E a kopec ludi pracuje lebo z toho nevyzije..t.j v bolestiach..ak ta tato tEma viac zaujima na fb mame skupnu id a ztp rady a skusenosti...
@f333 ono by to tak malo byť pokiaľ človek je schopný pracovať na plný úväzok tak by nemal poberať ID, takisto keď dôchodca pracuje na plný úväzok by sa mal rozhodnúť či bude pracovať alebo poberať dôchodok, v minulosti to tak bolo, pre štát by to bola úľava, nakoľko nie sú peniaze
@alenka58 preco by napr clovek na vozicku nemohol robit prekladatela alebo uctovnicku???ergoterapia ti nieco vravi!,ci radsej dostaviame par psychiatrickych odd ked ludom zatvorenym medzoi 4stenami prepne?ked budu mat ID cca 1000e kludne sa bavme o zuseni subehu prace a dochodku,ale pokial to zakon umoznuje tak asi vie preco..nie kazdy robi manualne banika... v handlovej..
@lapersefona to je lahke, umela inteligencia je nieco ako pocitac, nema srdce. Preto nedokaze vykonavat take tie ludske a srdcove povolania, kde treba emocie. Napr opatrovatel, zdravotna sestra, lekar. Vsetko co je brane ako praca, kde treba ludskost a je to poslanie.
Na druhej strane umela ti premiestni krabice, v zahranici su velke haly plne robotov / skladov, kde prerovnavaju tovar. Aj v tovarni sa vedia uplatnit, montovanie niecoho, nejaky zautomatizovany proces, ja neviem spajkovamie, pripajanie. A este planuju automaticke auta bez vodicov, uz take jazdia aj modernejsie ako Google. Takze povolanie skladnik, vodic - taxikar, eventualne kurier. A este testuju roboty , ktore chodia po uliciach a vedia nejakym sposobom spacifikovat zlodeja. Vyzera to ako behacie koleso ale s elektronikou.. no a o desat rokov, by mali zlacnit a cielom bude aby boli v kazdej domacnosti - domace prace atd.
Okrem toho su kvantove pocitace, ktore maju krystalove suciastky, presne ti to nepoviem, ale tie vedia rozlustit rebus za par sekund, klasickemu pocitacu by to trvalo desat rokov. Taku bibliu by ti to vylustilo za par minut. 🙂
No a vzniknu nove povolania, ale ludia sa budu musiet dovzdelat, priklad programovanie tychto robotov, deti davajte na skoly, kde bude hlavne fyzika , vzdelavanie ala kvantova fyzika. Tie deti budu robit v povolaniach, o ktorych sme my este nepoculi, rozvinu sa nove, hlavne generacia alpha.
A mozes sa jej aj opytat, vyhodi ti zoznam, co ona nemoze robit.
@lion777 prosim ta kde ty pracujes v akej oblasti a na Slovensku?
@lion777 prosim ta kde ty pracujes v akej oblasti a na Slovensku?
@lapersefona prečo sa pýtaš?
@lapersefona prečo sa pýtaš?
@lion777 lebo sa vyznas v tejto oblasti bezne zeny nemajú az takýto prehľad

@katty123456 a inak ako je mozne ze si bola v kolone ? By som povedal ze prepadnutie sa do chudoby by znamenalo navrat k dopravnej situacii co bola co i len 10 rokov dozadu.
Ludia by vo velkom zacali rozmyslat kde ist autom, ci su to naozaj nevyhnutne cesty, ci sa neda ist busom, vlakom, zdielat auta..skratka by som cakal velky ubytok premavky.
Tak nic teda, to asi len ja daco nechapem.
@romino ty si celkovo dosť nechápava....aj s tým že viem že si otravna ženská,😉