icon

Cítite zníženie životnej úrovne aj vy?

tilly
21. apr 2025

Pekný veľkonočný pondelok prajem všetkým a dávam jednu na zamyslenie.
Nechcem, aby to vyznelo ako vyplakavanie, skôr ma zaujíma, či sa tak tiež cítite.

Minule sme sa na prechádzke bavili s mužom, že ani nevieme ako, ani sme to nejak nepostrehli, kedy sa to stalo, lebo sme sa nejak prirodzene prispôsobili a teda aj chápem, že celý svet je v recesii, ale klesla nám životná úroveň.

Kedysi som nakupovala aj v yeme, teraz som tam minimálne rok nebola, autá sme menili po max troch rokoch, teraz mám staršie auto a nemienim sa ho vzdať, v zime sme chodili na tri týždňové lyžovačky plus pár víkendov, ok na toto už aj tak nie je čas, ale keď som si zrátala ceny skipasov a jedla, tak to už skrátka nedám, v lete sme chodili na tri týždne spoznavacky, karavan sme si prenajímali a chodili do kempov, potom sme už mali svoj a do kempov sme nepachli, teraz lietame lowcostami a aj ubytko berieme low cost. Do reštaurácií už ani nechodíme. Chcela by som po 12 rokoch rekonštrukciu domu, ale asi kašlem na to.
Príjmy máme vyššie (ok, minuly rok to bolo zlé, ale toto nie je záležitosť len minuleho roka), ale na účte je stále menej peňazí. Pritom jedno dieťa už neživíme.

Postrehla som to iba ja? Deje sa to aj vám?

ndrag
21. apr 2025

ano, my si to uvedomujeme tiez, ale neprekvapilo nas to. Zijeme v krajine, kde si hlupaci volia zlodejov, fasistov a este vacsich hlupakov aby nam vladli. Kludne moze byt este horsie, kym sa to raz zlepsi.

mamina7070
21. apr 2025

@tilly ale prijmy sa ti znizili ved pises o minulom roku plus tento rok to dorovnavas predajom veci
mozno sa treba pozriet na pracu preco zarabate menej ze to musis dorovnavat predajom

mamina7070
21. apr 2025

a ja tesa dufam ze vyrazne zdania nehnutelnosti a to najma tzv investicne byty atd
urcite je to lepsia cesta ako zdanovanie prijmu

a bezna aj v zapadnej europe

tilly
autor
21. apr 2025

@micusa2222 presne toto. Takže chápeš o čom hovorím? Nejde ani o to, či si to môžem dovoliť, ale o to, že už musím pozerať čo kedy kúpim

doriiis
21. apr 2025

@mamina7070 ....zdania.EU na to tlačí už niekoľko rokov.Sme jedna z posledných krajín,ktoré ešte naplatia daň z nehnuteľností podľa plochy ktorú vlastnis

tilly
autor
21. apr 2025

@mamina7070 to bol výnimočný minulý rok, už je to v poriadku. Tento rok za 4 mesiace som zarobila viac, ako za celý minulý.

tilly
autor
21. apr 2025

@mamina7070 to už bude ale tak trošku komunizmus... ešteže na Slovensku nemám ani neplánujem investičné nehnuteľnosti

tilly
autor
21. apr 2025

Ešte ide aj o to, že to išlo nejak tak, že sme si to ani nevšimli, nejak sme sa prispôsobili, až teraz sme precitli, že vlastne míňame menej, zarábame viac a peňazí máme menej.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
tilly
autor
21. apr 2025

@tenerifka áno, áno, presne tak. Vidíš, môže to byť aj vekom, ale môj muž bol vždy veľmi rozumný a finančne gramotný, takže na veľké blbosti peniaze nešli.

hankab
21. apr 2025

@tilly jasne, ze je citelny narast cien vsetkeho oproti par rokom vzad. Hlavne potraviny isli velmi hore. Nikdy sme si nezili na vysokej nohe, mame roky starsie auta a vrazame akurat tak do ich nutnych oprav, takze netusim ake je to menit auto po 3 alebo 5 rokoch - tam sa asi ani nikdy nedostaneme.
Lyzovat nechodime, ale ti co chodia okolo nas sa uz roky rokuce stazuju, ake su lyzovacky extremne nakladne, takze nemyslim, ze je tam velka zmena iba posledne 2-3 roky. Pri letnych dovolenkach ten narast vidim extremny - pred 8 rokmi som pobehala Izrael a za tyzdnovu dovolenku som dala cca 800€/os. Zaciatkom roka sme pozerali first minute po EU a teda museli by sme sa velmi uskromnit a hladat max tak Bulharsko na 5 dni, aby sme sa do tejto sumy zmestili, a to nas ze vobec nelaka. Standardna dovolenka, nic extra, ziadne velke naroky na 7 noci uz po 1200€ na osobu ani nedufame. A to nemame deti. Tento rok ju musime este odlozit, uz stvrty rok po sebe. A to mame obaja vyssi plat ako priemer.
Coraz viac si uvedomujem, ze ak by som teraz prisla o pracu a musela vziat rychlo cokolvek s nizsim platom, tak by sme sa museli extremne uskromnit. A muz ani nehovorim, ten keby menil, tak asi musime predat dom a ist do mensieho bytu.

benit
21. apr 2025

Nase danove zatazenie je najvyssie v europe. A teda aj odvody su brutal. Tranzakcna dan je len v madarsku, po ktorej sme to okopirovali, len tam maju dane 9%.
My sme predosle 2 roky boli kazdy druhy vikend v cr. Uz len tam je vsetko lacnejsie. Syn ked prisiel odtial sem vzdy to komentoval. Naozaj je to o tom, ze uz zvazujem co kupim, mrknem letaky a pozeram ceny.
Ovocie a zelenina musi byt. Maso nakupim do mrazaku ked jev akcii co som nikdy nerobila.
Co tolko necestujeme, sme odlozili, kupili fotovoltaiku. Teraz nam konci fix na hypo. Ide to hore len o 50e, ale na tej elektrine by sme mali 100e usetrit.
Naozaj ked boli deti male boli dovolenky v lete na 10-15 dni pri mori, pochodili sme talianske, grecke, spanielske ostrovy. Este vzdy bolo aj slovensko, lyzovacky v zime. Dnes uz rozmyslam kam pojdeme a kolkokrat rocne.

tilly
autor
21. apr 2025

@balerina2025 už som našla lepšie platenú prácu. Uvidím, či to pomôže.

modrykolibrik
21. apr 2025

Ja neviem ale tieto vaše výlevy mi prídu už ozaj ako provokácia. Máme dom a obraciame každú korunu a to čo ty tu opisuje som ja nikdy. Keď sme bývali na byte chodili sme po výletoch. Teraz náš výlet je zobrať psov na vychádzky. Už neviem čo si o Vás mysliet

cafelatte
21. apr 2025

Myslím ze to pociťuje najmä stredná vrstva, ktorá je už malinko naucena na nadštandard, my podnikame tento rok plánujeme 8 týždňov mimo Sk, ale mame tiež ako ty svoje apartmány v zahraničí, takže ideme do svojho,( letenky uz sledujem) tiež som si uvedomila ze kedysi som kupovala mäso kozie mlieko vajcia ovciu zincicu zeleninu hlivu syry u farmara a teraz už menej často, je nás 5 a všetci sme na domácej strave, dopredu plánujem podľa letákov co sa bude variť a varím niekedy aj na 2 dní, ceny sledujem ked je kralovska horcica ale kakao deluxe talianke cestoviny atd v akcii beriem 10 ks, mam super špajzu...Včera mini vylet, pitie, zmrzka, plus nákup domácich vajec, zincice a surových nití 75 Eur...my sme boli s manželom ale celý život setrni, a aj dnes keď na všetko máme vždy vždy dôkladne všetko zvažujeme a zaobídeme sa bez kopec vecí ako napríklad drahé autá, mobil,oblečenie, elektronika, hodinky atď..A tak isto ako ty na SK už takmer nič nevlastnim a ani nechcem.

elisaeli
21. apr 2025

Ceny sli velmi hore, v kazdom jednom segmente. Citim to najma posledne 2 roky. Napr. uplna kedysi bezna vec - zmrzka s detmi, 2-3roky dozadu max 1 €, aktualne od 1,50€, pizza za 8€ uz bola naozaj fajn so vselicim, dnes za 8€ uplny zaklad. Takto by som mohla pokracovat cez obuv, skipassy, zariadenie do bytu, spotrebice, az po dovolenky, ktore vzrastli naozaj skokovo. Takze ano, sme bezna rodina a ked chceme aj sporit, pri nakupoch rozmyslame, sledujeme akcie a nedovolime si to, co pred par rokmi.

hankab
21. apr 2025

@modrykolibrik presne aj my tak. Uz 3 roky, a to sme nic extra neprerabali, iba malickosti a upravujeme si zahradu. Ale kupis 3 male stromy do zahrady a 100€ z uctu prec. Ozaj sa niekedy cudujem, z coho na to ludia beru, ked pisu ze chodia rocne s detmi na 2 letne zahranicne dovolenky a 5x lyzovat. Mame spolu prijem cca 4k, sme 2ja a nemozme si dovolit ani polovicu z toho. Inak by som musela varit len ryzu, strukoviny a privarky.

isis234
21. apr 2025

@doriiis tie dane... máme platiť za to, čo vlastníme komu? Komu do vrecka? Lebo my sami sa musíme starať o tú nehnutelnosť. Výdavky nám "oni" nepreplatia.

balerina2025
21. apr 2025

@tilly caka no viacerych z nas. pokym nie je, sme sa museli uskromnit

doriiis
21. apr 2025

@isis234 ...no dane za nehnuteľnosť platíš ak sa nemýlim obci/ mestu v ktorom bývaš.

tenerifka
21. apr 2025

@tilly no ale mozno sa to posunulo aj u teba. My sme s muzom podobne povahy, sme zodpovedni, vzdy sme vela pracovali a mali nasetrenu velku rezervu, ale v mladsom veku sme sa asi citili nesmrtelni a uzivali si viac, nez teraz, resp. ja som si chcela plnit svoje cestovatelske sny. Plnim si ich nadalej, ale s rozvahou, kazdy rok 1 velka dovolenka (max. dve), plus nejaka mensia. Pamatam si, ze v roku tusim 2019 sme trajdali niekde kazde 2 mesiace, a bolo mi jedno, kolko dam za hotel za noc.
Ale pandemia vela zmenila, clovek si zrazu uvedomil priority a zacal si vazit ine veci, lebo co bolo kedysi samozrejme, zrazu bol luxus (najma zdravie a sloboda).

tilly
autor
21. apr 2025

@benit my podobne. Ftve máme druhý rok, elektriku máme tretinovu

doriiis
21. apr 2025

@tilly ....bez urážky,ale ty sa asi nemôžeš uvádzať ako príklad typického Slováka.Menit auta každý tri roky? Lebo prečo? Padala záruka a dá sa odpísať z daní? Väčšina slovákov jazdí na 10,15 ročných autách a sú spokojní.Nemozu a nemohli si dovoliť ani polovicu z toho čo vy a napriek tomu sú šťastni.Ak chystáš úzkosť z toho,že tu klesne úroveň a tvoj najväčší strach je menej peňazí tak mas trošken zle nastavené priority.

jujala
21. apr 2025

Ja asi nezijem na planete Zem. Nemam a nemala som ani 10% z uvodneho prispevu. A stale si vravim, ze ojooooj moze byt este horsie. A i tak sa maju moje deti o podstatnejsie lepsie ako ja v ich veku.

elisaeli
21. apr 2025

@mamina7070 Celkom vtipne vnimanie reality ohladom zdanenia nehnutelnosti. Ak zdania nehnutelnosti, porastu ceny najmov! Na koho to bude mat najhorsi dopad? Zaplatia to najomnici. Tak ako pri kazdom zdrazovani sa ceny odrazia v penazenkach kupujucich.

tilly
autor
21. apr 2025

@doriiis prečo to musím opakovať? Niekoľkokrát som písala, že to nie je sťažovanie sa, ani vyplakavanie, len chcem vedieť, či sa to deje všade. Zbytočne tu ideš víriť zlú náladu

doriiis
21. apr 2025

@jujala ....asi tak.Autorka zjavne vždy žila trošku bohatšie a nevie čo znamená ,,uskromnovat sa"

tilly
autor
21. apr 2025

@tenerifka asi áno, možno aj vekom potrebujeme menej, preto som si asi ten prechod nejak drasticky nevšimla

mondolina
21. apr 2025

@tilly
tak ona je asi spokojná, že úroveň všeobecne klesá 🙈 veď pred 100 rokmi sa tiež nemali lepšie 👍

tilly
autor
21. apr 2025

@mondolina a sranda, že niekto napíše bez urážky, keď chce uraziť 🤣