icon

Cítite zníženie životnej úrovne aj vy?

tilly
21. apr 2025

Pekný veľkonočný pondelok prajem všetkým a dávam jednu na zamyslenie.
Nechcem, aby to vyznelo ako vyplakavanie, skôr ma zaujíma, či sa tak tiež cítite.

Minule sme sa na prechádzke bavili s mužom, že ani nevieme ako, ani sme to nejak nepostrehli, kedy sa to stalo, lebo sme sa nejak prirodzene prispôsobili a teda aj chápem, že celý svet je v recesii, ale klesla nám životná úroveň.

Kedysi som nakupovala aj v yeme, teraz som tam minimálne rok nebola, autá sme menili po max troch rokoch, teraz mám staršie auto a nemienim sa ho vzdať, v zime sme chodili na tri týždňové lyžovačky plus pár víkendov, ok na toto už aj tak nie je čas, ale keď som si zrátala ceny skipasov a jedla, tak to už skrátka nedám, v lete sme chodili na tri týždne spoznavacky, karavan sme si prenajímali a chodili do kempov, potom sme už mali svoj a do kempov sme nepachli, teraz lietame lowcostami a aj ubytko berieme low cost. Do reštaurácií už ani nechodíme. Chcela by som po 12 rokoch rekonštrukciu domu, ale asi kašlem na to.
Príjmy máme vyššie (ok, minuly rok to bolo zlé, ale toto nie je záležitosť len minuleho roka), ale na účte je stále menej peňazí. Pritom jedno dieťa už neživíme.

Postrehla som to iba ja? Deje sa to aj vám?

Strana
z19
lion777
14. máj 2025
@11brano11
Odpoveď bola zmazaná

@11brano11 matka piatich detí nezarobí toľko. V dnešnej dobe ju pomaly ani nikto nezamestná, neustále vypadáva z práce, lebo päť detí. To je len tvoj konstrukt. Priorita je pomôcť nízkopríjmovým skupinám a dodatok, matka s 2000 euro dokáže využiť aj s piatimi deťmi a chápe aj podmienky získania toho či onoho, takže urobí kroky, aby bola akurát v tom " okne".

11brano11
Odpoveď bola odstránená
lion777
14. máj 2025
@11brano11
Odpoveď bola zmazaná

@11brano11 platím takisto, ono to není bezplatné. Z mojich daní ide aj na zdravotné , aj na školu, plus v septembri ide aj z mojej peňaženky, vždy sto euro. Priebežne počas roka znova. Ty ak zarábas viac, neplatis menej prijmovym skupinám, ony tiež prispievajú do rozpočtu, takým istým dielom ( preddavky sú rovnako nastavené). Takže keď s manželkou máš príjem spoločne , ja neviem 3400 euro mesačne a vdova má 1000 euro mesačne. Stále máš málo? A cítiš sa ukrátený? Prečo by sa nemohlo pomôcť tej vdove daňovým bonusom ? Podľa mňa sa nevieš vžiť do situácie. Pri tvojom prijme, by vdova odložila a išla na dve dovolenky ročne.

lion777
14. máj 2025
@11brano11
Odpoveď bola zmazaná

@11brano11 a hádam ešte mu aj závidíš. Matka/zena toľko nezarobí, hovoríš o mužovi. Plus starosti takéhoto rodiča. Musel by si zažiť, na vlastnej koži.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
lion777
14. máj 2025
@11brano11
Odpoveď bola zmazaná

@11brano11 princíp pomoci ženám a deťom od štátu je fajn. Keď zvýšia vzdelanie u žien, deti, aj z nižších vrstiev, zmení sa aj naša spoločnosť k lepšiemu. Ešte by to chcelo rovnosť v ohodnotení a postavení žien. plakat muža zo spoločným príjmom nad tritisíc ( príklad), je u mňa zvláštny pohľad. 🙂

hiro
14. máj 2025
@lion777

@11brano11 princíp pomoci ženám a deťom od štátu je fajn. Keď zvýšia vzdelanie u žien, deti, aj z nižších vrstiev, zmení sa aj naša spoločnosť k lepšiemu. Ešte by to chcelo rovnosť v ohodnotení a postavení žien. plakat muža zo spoločným príjmom nad tritisíc ( príklad), je u mňa zvláštny pohľad. 🙂

@lion777 "Ešte by to chcelo rovnosť v ohodnotení" - toto sa casto opakuje a urcite je tam nejaka nerovnost - hlavne v mensich firmach - ale vacsi problem je ze zena si vybera menej platene zamestnania.
Tak ci tak ak je danovy bonus viazany na deti tak tam nema do toho nic co vstupovat ze rodit zaraba viac. Co s tym ma dieta? Preco ma byt ukratene? Vsak je uz dost ukratene ked nizkoprijmovy rodic zaplati na daniach a odvodoch povedzme 10x menej ako vyssie prijmovy.

lion777
14. máj 2025
@hiro

@lion777 "Ešte by to chcelo rovnosť v ohodnotení" - toto sa casto opakuje a urcite je tam nejaka nerovnost - hlavne v mensich firmach - ale vacsi problem je ze zena si vybera menej platene zamestnania.
Tak ci tak ak je danovy bonus viazany na deti tak tam nema do toho nic co vstupovat ze rodit zaraba viac. Co s tym ma dieta? Preco ma byt ukratene? Vsak je uz dost ukratene ked nizkoprijmovy rodic zaplati na daniach a odvodoch povedzme 10x menej ako vyssie prijmovy.

@hiro kedysi bolo 40 euro bonus a 25 prídavok. Je to podpora dieťaťa a matky , ktorá ho živí. V tomto systéme vidím podporu týchto matiek, je to veľmi dôležité, plus vymožiteľnosť výživného alebo náhradného výživného pre siroty. Vychováva dieťa, ktoré by malo ale pracovať potom u nás. Systém sa rúca, starneme , ako by si chcel zaistiť nejaký systém v starobe, ak by si nepodporoval tieto deti?

hiro
14. máj 2025
@lion777

@hiro kedysi bolo 40 euro bonus a 25 prídavok. Je to podpora dieťaťa a matky , ktorá ho živí. V tomto systéme vidím podporu týchto matiek, je to veľmi dôležité, plus vymožiteľnosť výživného alebo náhradného výživného pre siroty. Vychováva dieťa, ktoré by malo ale pracovať potom u nás. Systém sa rúca, starneme , ako by si chcel zaistiť nejaký systém v starobe, ak by si nepodporoval tieto deti?

@lion777 "Systém sa rúca, starneme , ako by si chcel zaistiť nejaký systém v starobe" - system zalozeny na neustalom plodeni deti tak aby ich bolo vzdy nasobne viac ako dochodcov je neudrzatelny. Stabilny system musi byt zalozeny na tom ze je jedno ci sa rodi polovica ci 3x viac deti v roznych casoch. A tak isto kde to dieta nasledne pracuje musi byt tak isto jedno.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
lion777
14. máj 2025
@hiro

@lion777 "Systém sa rúca, starneme , ako by si chcel zaistiť nejaký systém v starobe" - system zalozeny na neustalom plodeni deti tak aby ich bolo vzdy nasobne viac ako dochodcov je neudrzatelny. Stabilny system musi byt zalozeny na tom ze je jedno ci sa rodi polovica ci 3x viac deti v roznych casoch. A tak isto kde to dieta nasledne pracuje musi byt tak isto jedno.

@11brano11 tým by som si nebola taká istá, peniaze strácajú na hodnote, inflácia. Ak ochories v tvojich 50, nebudeš ísť môcť do práce , alebo dostaneš malý id, potom sa pôjdeš opýtať , aj na ten sociálny systém, určite.
@hiro tento daňový bonus je pre pracujúce matky, naše matky majú v priemere 1-2 deti, to je neudržateľné. Zostarne ti obyvateľstvo a jedno dieťa, neutiahne desať dôchodcov, ako si ty. Není to jedno, potrebujeme deti, aj ich vzdelávať a zamestnať.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
janozbudy69
14. máj 2025
@lion777

@lion777 ja nevyplakavam, ja len reagujem na otázku autorky, či cítime zníženie životnej úrovne. Áno cítime, aj keď s manželkou zarábame nadštandardne, uviedol som konkrétnu sumu o koľko nám ubrala konsolidácia tejto vlády. A súhlasím s 11Braňo11 že prečo ja mám byť ukrateny na daňovom bonuse, za to že si 20 rokov budujem kariéru a makám na sebe aby som zarábal viac? Zarobím toľko ako traja zarabajuci ľudia, ktorí majú minimálnu mzdu. čiže ja odvediem skoro polovicu príjmu na daniach, zatiaľ čo tí traja nič, oni dostanú každý plný daňový bonus a ja nulu. To je akože spravodlivý systém?

lion777
14. máj 2025
@janozbudy69

@lion777 ja nevyplakavam, ja len reagujem na otázku autorky, či cítime zníženie životnej úrovne. Áno cítime, aj keď s manželkou zarábame nadštandardne, uviedol som konkrétnu sumu o koľko nám ubrala konsolidácia tejto vlády. A súhlasím s 11Braňo11 že prečo ja mám byť ukrateny na daňovom bonuse, za to že si 20 rokov budujem kariéru a makám na sebe aby som zarábal viac? Zarobím toľko ako traja zarabajuci ľudia, ktorí majú minimálnu mzdu. čiže ja odvediem skoro polovicu príjmu na daniach, zatiaľ čo tí traja nič, oni dostanú každý plný daňový bonus a ja nulu. To je akože spravodlivý systém?

@janozbudy69 veď si žil a dostal vzdelanie tu na Slovensku. Tiež si dostal z celku. Či ako, budete Vy vysoko zarábajúci, čakať na dávku? Či ako? Neviem si to predstaviť, ani by ma nenapadlo pri vysokom zárobku pýtať, alebo pozerať na niekoho kto nemá, cez prsty. A nakoniec keď budeš starý, postará sa o teba nízkopríjmová opatrovateľka v zariadení.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
hiro
14. máj 2025
@lion777

@janozbudy69 veď si žil a dostal vzdelanie tu na Slovensku. Tiež si dostal z celku. Či ako, budete Vy vysoko zarábajúci, čakať na dávku? Či ako? Neviem si to predstaviť, ani by ma nenapadlo pri vysokom zárobku pýtať, alebo pozerať na niekoho kto nemá, cez prsty. A nakoniec keď budeš starý, postará sa o teba nízkopríjmová opatrovateľka v zariadení.

@lion777 "A nakoniec keď budeš starý, postará sa o teba nízkopríjmová opatrovateľka v zariadení." - alebo sa postara nejaky robot s AI ktory splni kazde prianie ;)

vevesh
14. máj 2025
@natalka13

@vevesh ID su % postihu z momentalne cca buduceho plneho dochodku.
kto kolko odvadza podla toho je aj vyska ID.
niekto ma 400€ niekto 1400€.

@natalka13 ja viem, ale tak po lopate, lebo vela ludi nevie- ti, co su od narodenia alebo mladosti postihnuti, si to aj s rodinami mozu hodit, lebo na sk nikdy nebudu mat dostatocny prijem na sebazabezpecenie......🤫🤫🤫🤫

lion777
14. máj 2025
@hiro

@lion777 "A nakoniec keď budeš starý, postará sa o teba nízkopríjmová opatrovateľka v zariadení." - alebo sa postara nejaky robot s AI ktory splni kazde prianie ;)

@11brano11 všade je niečo, nejaké podmienky, alebo nastavené pravidlá.
@hiro asi ťažko, opatrovateľstvo nevie vykonávať al, nemá srdce.

janozbudy69
14. máj 2025
@lion777

@11brano11 všade je niečo, nejaké podmienky, alebo nastavené pravidlá.
@hiro asi ťažko, opatrovateľstvo nevie vykonávať al, nemá srdce.

@lion777 ja sa určite na nikoho nepozerám cez prsty, ja som po vysokej škole odišiel na 2 roky do zahraničia, kde som robil upratovača, aby som zarobil prvý kapitál na rozbeh a naučil sa jazyk. Takisto nečakám žiadne dávky od štátu. Braňo to vystihol, je to demotivujuce tu na SK, pretože táto vláda namiesto skrtania výdavkov štátu, berie len tým, ktorí sa snažia, sú úspešní v podnikaní a dobre zarábajú..

lion777
14. máj 2025
@janozbudy69

@lion777 ja sa určite na nikoho nepozerám cez prsty, ja som po vysokej škole odišiel na 2 roky do zahraničia, kde som robil upratovača, aby som zarobil prvý kapitál na rozbeh a naučil sa jazyk. Takisto nečakám žiadne dávky od štátu. Braňo to vystihol, je to demotivujuce tu na SK, pretože táto vláda namiesto skrtania výdavkov štátu, berie len tým, ktorí sa snažia, sú úspešní v podnikaní a dobre zarábajú..

@janozbudy69 veď aj ja som sa vzdelávala, aj cestovala, aj podnikala a robím niečo hodnotné. Hovoríš to, ako keby iný sedeli doma v stodole. Keď si myslíš, že inde je lepšie, alebo ti dajú ešte päť dávok navyše, kľudne sa tam aj presťahuj.

Strana
z19