Čo by ste zmenili na zdravotných poisťovniach?
- ak by ste mohli.
napríklad pánovi generálnemu riaditeľovi by sme sa mohli skladať na pracovný stôl za 10 000e vrchnacikmi od PET fliaš a dieťatku chorému na špeciálnu liečbu by mohli peniaze pustiť okamžite 😉 tým by som začala... a veru neskončila
@alickapusinka keby len vyhras. ale aj keď predas nehnuteľnosť čo vlastnis menej ako 5 rokov... akože prečo ide 14 % zdravotnej poisťovni???? 😳😳😳 ešte by som pochopila keby si štát dal dodatočnú daň a teda by sa platila 19+14 ale prečo ku*va 19 daň a 14 poisťovni nechápem 🙄
Možnosť vytvárať zisk. Dokiaľ by čo i len jediný človek čakal mesiace na operáciu, dokiaľ by čo i len jediná rodina musela nedôstojne doslova žobrať o lieky pre svoje dieťa, dokiaľ by (nielen ale aj) kvôli mizernym platbám od poistovní jediná nemocnica vyzerala ako z 50 rokov minulého storočia... Nula, veľké nič a nie že zisk! Zisk z toho, že chorým ľuďom odopreli kvalitnú a včasnú resp. aspoň vôbec nejakú liečbu? Na grc! Choré...
Zaplatila by som tiedrahe lieky na ktoré rodičia väčšinou robia zbierky 🙄hlavne deťom a tým ktorý nemaju žiadne omeškania🙏
Opravím Vás od 1.1.24 do 31.12.2027 je tých % 15.
A mimochodom ak si dobre pamätám, tak s týmto návrhom platiť odvody do ZP z výhry, predaja nehnuteľností a tak dalej prišiel Mihál z vtedy zo SaS,
detto znemožnila jeho úprava dani z príjmov, si vyžiadať zrážkovú dan ... prišli o peniaze dôchodcovia ( dovtedy sa im vracali dane, z ich úspor ) detto deti, a nezárobkové osoby.
Ale snažím sa nájsť zákon o ZP, od kedy toto začalo platiť. Od ktorého roka, aby som bola presná, lebo zdať sa mi môže že v tom všetkom má prsty Mihál ( liberál ) ale môžem sa mýliť.
@zalka super, už 15 👍 však prečo nie...
za tie odvody, čo nám stahuju z platov, aby hradili ľuďom na dôchodku platby za lieky, pracovali celý život, aby chorým deťom uhradili drahé liečby a nejake lepšie benefity by sa zišli pre zamestnaných, napr. ženám preplácať zákroky ako sú laserové operácie varixov ak majú deti a podobne a tak ako píšete aj ostatní
Preplácanie liekov pre choré deti jednoznačne ako prve !
@zuzanka.zuzu nemáš prehľad? ved opozícia o tom kvíkala už v novembri či kedy, že toto si fico dovolil, zvýšiť odvody do ZP.
Zamestnávateľ to pocíti na zvýšenej CCP, szčo to pocíti na zvýšených odvodoch do ZP, samoplatiteľ to pocíti na zvýšených odvodoch do ZP. Zamestnanec o tom nemá šajnu, jemu sa jeho odvody z hrubej mzdy 4% nezmenili.
a áno presne je to tak ako som si pamätala, tieto percentá z výhier a predaja nehnuteľnosti a predaja hnuteľných vecí schválili v období tuším radičovej vlády ( ona vládala v rokoch 2010-2012 a podielal sa na tom Mihál ako minister vtedajší https://www.health.gov.sk/Clanok?zmeny-ktore-pr... odvody do ZP z výhry, z predaja nehnuteľností a tak dalej sa začali platiť od 1.1.2011
@blazargandalf toto je velmi komplexna tema…generovanie zisku, update uhrad, rovnomerne rozdelenie poistencov medzi poistovne (vszp ma najviac dohodcov), moznost pripoistenia, garancia vysetreni a liecby ako v zahranici, vyradenie platieb za obsolentne vykony, revizia vykonov, zvysenie limitov pre fakultne, univerzitne a specializovane nemocnice…
No nič nemôžem už spraviť zmenu vo svojom príspevku tak hodím sem taký starší článok https://index.sme.sk/c/5508270/miklos-a-mihal-c...
@blazargandalf a na tvoju otázku čo by som zmenila keby som mohla, zmenila by som usporiadanie ZP.. štátna pre všetkých, a súkromné ZP by mali zabezpečovať nadštandart. Tj. chcem niečo viac, tak si priplatím súkromné poistenie v súkromnej ZP.
Z roka na rok sa hľadajú možnosti ako dotlačiť viac penazí do zdravotníctva, vid tie zmeny pred 13 rokmi čo začal Mihál, ináč v tom období sa znižovali úhrady štátu za ekonomicky neaktívnych občanov štátu tj. za dôchodcov deti nezamestnaných.
Tak Mihál vymysleli to čo vymysleli, odvody z výhry a podobné srandičky. Pár rokov na to, Fico a spol vymysleli, že odvody do ZP budú platiť aj dohodári ( aj do SP, ešte zaplačeme za nizke príjmy na dohodách a odvody do SP, ak to neni dohoda pri hlavnom príjme ). Potom Matovič a spol si vymysleli minimálny odvod do SP ( pre dohodárov, pre zamestnancov s maličkými úväzkami ) tieto nie sú platené podľa % ale sú vyššie kým nedosiahnu strop 40,32 eur toto je platné od 1.1.23
A samozrejme ako som spomínala najnovšia vláda Fica od 1.1.24 dvihla odvody do ZP na 15% .
Čiže každá vláda tlačí do zdravotníctva množstvo penazí a dáko ich tam nie je vidno, každá vláda hľadala spôsob ako tie peniaze vytiahnuť od ľudí a stále chýbajú v zdravotníctve.
Niekde sa asi stala chyba asi je veľmi zlý systém nastavený, že nič nepomáha.
Ja by som zmenila tu sprostost s penazenkou zdravia a "preplacanim" vykonov u zmluvnych lekarov. Ak si raz platim poistne, tak by mi vykon podla ich tabulkovej sumy mali hradit u akehokolvek lekara. Ak by za osetrenie zmluvnemu lekarovi zaplatili 100€ s mojim odplatkom 30€, nechapem, by nemohli podobne postupovat u nezmluvneho. Ja by som trebars u neho zaplatila 200€, ale 100€ by mi vratili, lebo to je suma, ktoru by som u zmluvneho nehradila. V situacii, ked je clovek rad, ze vobec nejakeho lekara zozenie, je mi takyto postup proti srsti, hlavne, ked to takto funguje v zahranici.
Nevyznám sa vi financovaní zdravotníctva. Ale čo je pre mňa nepochopiteľne je automatické preplácanie nákladných operácií a liečby ľudom, ktorí si sami dodrbali zdravie tým ako žili - chlast, cigarety, morbídne obézni, čo sa vyžrali ku kardiológovi, pľúciarovi, dia, gastro (a ešte sa budú sťažovať, keď maju doplatiť 5€ na liek, ktorý stojí 100€). Sami si môžu za svoje zdravie a v pohodicke sa vezú zo systémom, popri tom existuje prevencia. Ale na invalidné voziky, inovatívne liečebne prístupy sa čaká na schválenie, ako keby nebolo už dávno jasne, že tá liečba ma zmysel, alebo preplatia nejakú trápnu sumu a potom sa môžu chorí a ich blízki aj zodrať len aby zabezpečili nejakú kvalitu života tomu človeku. A určite by som natlacila strašne veľa peňazí do prevencie všetkého, čo sa len dá a zdravotnej gramotnosti verejnosti a s tým súvisiace vyššie poplatky za lieky a vyšetrenia chorôb, ktoré si spôsobili sami.
@lavender94 čiastočne suhlasim, len nie vždy je ten nezdravý životný štýl "dokazatelny". Ako nepreplatis liečbu napr. človeku, čo ti bude tvrdiť, ze si dá pohar vínka tyzdenne, hoci vypije fľašu vína denne? Nemáš šancu niektoré veci dokázať resp. ich mieru, pokiaľ sa dotyčný neprizná a kto by sa priznával, keby mal z toho nevýhody, že? Napríklad cholesterol vysoký môžu mať aj deti a ľudia zdravo sa stravujuci (veľa sa teraz hovorí o tom, že do značnej miery za to môže stres) - nevravím, že sa to deje často, ale sú také prípady. A tiež to tlačenie peňazí do prevencie si myslím, že je už dostatočne. Každý jeden fajčiar vie, že to škodí, každý pricetny človek s občianskym vie, že by bolo zdravšie dať si šalát, ale aj tak si objedná vyprážaný rezeň... Niežeby nevedeli. Je to len o pohodlnosti, o uspojeni nejakych chuťových túžob povedzme, o hedonizme, nazvime to ako chceme... Ďalšia vec - zdravá a pestrá strava je tiež už dnes problém pre ľudí napr. vo finančnej tiesni... A mnoho ho iných takýchto nie celkom jednoduchých a jednoznačných faktorov do toho vstupuje. Súhlasím, žeby sme sa mali o svoje zdravie starať každý sám za seba čo najviac, bezpochyby. Druhá vec je, že poisťovne sú jednoducho "nenazrane"...
@lavender94 tak ale to by sa veľmi ťažko dokazovalo kto môže za svoje zdravie..
Ja mám napr.vysoky krvný tlak, nie som obézna ani nefajčím, zrejme genetika (obaja moji rodičia mali) pripustam si stres to tiež nepomaha.. ak by sa môj zdr.stav zhoršil, tak by ma akože mali posudzovať čo môže za moje problémy? A ak by prišli na to, že stres prežívam horšie ako niekto iný, defacto si za to tiež môžem sama, nie?
V 90.rokoch som v cakarni citala platok novovzniknutej VZP, kde riaditelko tvrdil, ze spotrebuju na svoj chod 4% vybratych odvodiov. Budis. To sme si len zvykali, ze k mudr. Len s kartickou. Kolko je to odvtedy, ja myslim, ze spotrebuju aj polovicu. My, chudobny narod platime zisk akcionarovi v niekde v brusseli. Zisky na Cyprus, vyplatenie miliardy z Dovery.... Sa este cudujem, ze vojdem do amb. a je tam doktor. Penazi je v systeme dost. 2 000 000 pracujucich *min. 50€....no Kradne sa!!! 👿 Jak po nebohom. Cesi nemaju tento paraziticky system, aj ked sa rudy zajac velmi snazil.
@zuzanka.zuzu no však to auto sú emisie tak pochopím ale bývanie neviem čo s tým majú.
@luuubik
@jana_eyre_2 tak napríklad čo sa týka tej obezity, dá sa jednoducho dokázať, či niekto ma zdravotný problém, alebo sa vyjedol k zdravotným problémom. Fajčiar ma tiež zmeny na plucach, ktoré su ľahko dokázateľné. A ak ten človek napríklad sedí v kancelárii celý deň, ťažko to ma z prace. Životne prostredie v ktorom žije tiež ovplyvňuje stav pľúc, ale zas to nie je nič nezistiteľné. Napríklad u alkoholikov a ľudí s cukrovkou druhého typu sa tiež nerozvinie cirhoza zo dna na deň a môže ten človek tvrdiť koľko chce, že pije príležitostne a snaží sa zdravo stravovať. Netvrdím, že to čo som napísala nemá chyby, ale myslím si, že je tam veľký potenciál touto cestou nie len udržať viac peňazí v zdravotníctve, ale aj zlepšiť zdravie obyvateľstva. Tam, kde ľudia platia väčšie peniaze za zdravotnú starostlivosť je preukázateľne vyššia zdravotná gramotnosť. Ešte k tej prevencii. Stále mame veľa druhov rakoviny, ktoré sa dajú podchytiť včas a ich prevencii sa neprikladá veľký význam. Celkovo k metabolickym ochoreniam chýba prevencia. Ľudia si v mladosti myslia, že sú nesmrteľní a potom ich to dobehne. Ale koľko ľudí poslúchne svojho kardiológa/diabetologa/pneumológa…. Dosaďte si čo chcete, keď hovorí o zlepšení životosprávy? Čakajú na zázračnú tabletku, ktorá ich zachráni a fňukajú na zlý stav zdravotníctva (oprávnene), ale pri tom sami seba cele roky zanedbávali. Napríklad taká nadváha až obezita je myslím u 50% populácie. Tých, čo si za svoj stav nemôžu bude oproti celkovému počtu minimum. A to povedomie čo sa zdravej stravy týka tiež nie je take dobre ako by sme si mysleli. Sice každý vie, že by bolo fajn dať si občas šalát, ale keď sa niekto už rozhodne, že ide zo sebou niečo robiť, skúša rozne nezmyselne diéty, doslova sa vyhladuje až kym to nevzdá a takto to ide dokola, pretože proste nevedia čo maju robiť. A povedomie o zdravej strave a jej základoch často chyba aj lekárom.
@lavender94 ciastocne s tebou suhlasim, ale ani tak nie je vsetko take jednoznacne, neexistuje rovnica jedna pricina rovna sa choroba. Zive organizmy sa nespravaju tak, ako pokus s nezivou hmotou.
Napriklad ta obezita - stale viac sa objavuju clanky o tom, ze geneticka vybava ma svoj nezanedbatelny podiel (ale nie len ona! Samozrejme, zivotny styl ma tiez svoj nezanedbatelny podiel). Nedavno som narazila na clanok o vedeckej studii, ktora dokazala, ze na stratu rovnakej hmotnosti pri chudnuti ludia s urcitym genotypom musia vynalozit omnoho mensiu namahu a trva im to omnoho menej ako ludom s inym genotypom. Niektori su kvoli genom doslova znevyhodneni. A teraz co? Niekto sa s mensou namahou zbavi 10kg za 3 mesiace a inemu to trva s rovnakou fyzickounamahou a stravou viac ako rok... a mozno to ani nedokaze. A teraz co? Ma byt trestany za svoj genotyp?
Rovnako, cirhoza pecene nemusi byt iba dosledkom alkoholu, u niekoho vznika aj bez neho a u niekoho mozno postaci par symbolickych pripitkov, lebo prekonal ochorenie, ktore tomu prispieva a podobne... ved si len tak namatkovo daj do googlu cirhoza pecene - priciny. Zistis, ze sa to naozaj moze tykat aj teba a ostatni sa na teba budu pozerat krivym okom, ze si za to mozes sama, lebo sa nalievas alkoholom a este o tom klames....
@lavender94 tak to je trocha prehnané tvrdenie "Tam, kde ľudia platia väčšie peniaze za zdravotnú starostlivosť je preukázateľne vyššia zdravotná gramotnosť" pretože v USA veľké percento populácie trpí obezitou napriek tomu že zdravotné poistenie si musia platiť.. ak je tam vyššia zdravotná gramotnosť, tak by si viac dávali pozor na svoj jedálniček a pohyb aby nepriberali, ale tak sa nedeje.. vidíš to podľa mňa priveľmi jednoducho..
@simsalabim ako píšem, nevymyslela som dokonalý systém… viem ako vzniká cirhoza a je mi jasne, že nie vždy si za to každý môže sám. Ale… nie je to ochorenie, ktoré vznikne za rok. Prevencia by vedela podchytiť to zdravie omnoho skôr ako by vôbec cirhoza vznikla. A s tým sa už dá pracovať. Keď by niekto prevenciu zanedbával, vtedy by som povedala že môžeš si za to sám. Ale aplikovať toto je utopia, je mi to jasne. To by sa ten systém musel od základu zmeniť. Teraz je celkovo vynakladané veľké úsilie na liečbu rôznych ochorení, ale prevencia nie je lukratívna pre farmaceutický biznis. No pre lepšie fungovanie zdravotníctva je to podľa mňa jeden z kľúčových aspektov
@lavender94 ano, zas s tebou ciastocne suhlasim. Ale ani ta prevencia - tak, ako sa robi - nie je vsemocna. Mam v rodine skusenost dvomi pripadmi, ked prevencia par tyzdnov pred vaznou diagnozou nezistila vobec nic.... iba uplne zdraveho cloveka.... to by musela byt vykonavana uplne inak.
@blazargandalf úplne by som ich zrušila
@jana_eyre_2 tak zrovna USA nie je ten správny príklad. Tu vsetci platíme zdravotne poistenie a väčšina tých peňazí skončí u ľudí s metabolickymi ochoreniami, ktorí na svoje zdravie kašlú. Áno, jasne, su ochorenia ktoré neovplyvníme a liečba je nákladná a je správne to financovať z financií nás všetkých, ale hlava mi nebrie, že na tri infarkty a operácie kĺbov morbídne obezneho človeka sa financie nájdu a su to nehorázne peniaze, keď sa to sčíta, ale potom tu mame rozne zbierky na deti, mladých ľudí, ktorí by mohli byť zdraví, alebo by sa im minimálne výrazne zlepšila kvalita života keby dostanú tu správnu liečbu a poisťovňa to na počkanie zamieta, lebo sa to neoplatí a nie je jasne, či to pomôže (aj napriek dátam zo zahraničia, ktoré už roky tvrdia opak)
@simsalabim veď práve. Súčasný prístup k prevencii nie je nič svetoborné. Ale existuje xy vypracovaných programov, ktoré su overené. Len by sa musel proste zmeniť kompletne celý prístup poisťovni, lekárov a vlády. Ale tam sa možno ako krajina pri súčasnom systéme nemáme šancu dostať. A tiež nikde netvrdím, že prevencia je riešením na všetko. Stále ako píšeš, sme živý organizmus, ktorý je občas nevyspytateľný. Ale zavrhnúť to cele kvôli tomu, lebo to nepomôže všetkým, to by sme s týmto prístupom zostali v dobe kamennej
Hlave rozne preventívne metódy su často spoplatnené, ľudia to platiť nechcú a ani možno nevidia ten prínos a to je pochopiteľné. Keby je toto financované z vzp, z dlhodobého hľadiska by bolo ušetrených veľa peňazí na nákladnú liečbu. A možno by ostalo na tie vozíky a terapie atp.
Lenže to sa zas môžeme točiť okolo toho, že efektívne riešenia nie su populárne a voličov to nepresvedčí, lebo väčšina ľudí potrebuje zázraky na počkanie a populistické rozprávky
Zaviedla by som dalsi benefit. - 1 kilo 20€ cash. Myslim ze by to nuektorych motivovalo schudnut a mohli by si z toho zaplatit jedalnicek ci trenera ak by schudli 10- 15 a viac kil uz by to bola pekna suma. A hlavne liecba chorob spojenych s nadvahou je urcite drahsia co sa tyka cukrovky, vymena klbov........
@zuzinka888 to je riadne naivné... známa ma výmenene všetky veľké kĺby. Odpálili jej ich lieky. Známy vymenené bedrové kĺby odpálil ich šport. Nie sú obézny, podotýkam. A obaja boli operovaný vo veku 30 -35 rokov. On má už jeden kĺb viac ako 10 rokov, a čaká na opakovanú vymenu.

Zrušila by som im 14% čo si žobrú ak vyhráš niečo.