Čo by ste zmenili na zdravotných poisťovniach?
- ak by ste mohli.
@zuzinka888 to nie je názor, to je realita. Nemôžeš zovšeobecňovať, že len tak to je, že len obézny majú kardio problémy, menia im kĺby , majú vysoký tlak...mýliš sa je kopa štíhlych čo sa s tým trápia.
@zalka aj ja patrim roky do tejto klbovej kategorie, podla lekarov je to na genetickom podklade 🤷♀️ Zacalo mi to vo veku po 30ke, nadvahu som vtedy nemala vobec.
@zalka ale ja som nepisala ze iba obezny ludia alebo s nadvahov maju taketo problemy. No je fakt, ze vela zdravotnych problemov sa da vyriesit upravou hmotnosti. Nikde nepisem ze vsetky zdravotne problemy a vsetkym ludom. Aj teraz su benefity ktore ludia mozu a aj vyuzivaju a niektori ich z nejakych dovodov nevyuzivaju aj ked mozu. Npr. Zuby hoci vsetky poistovne davaju benefit nie je 100% prevencia- tak asi ich nepotrebuju vyuzit. A naopak ja sa neprestanem starat o chrup len preto aby mi poistivna " dala" 100-150 €. A je vela lekarov co sa zhoduju ze pohyb je prevencia cislo 1. Ci uz ide o kardio ochorenia, krvny tlak, alebo neurologicke ochorenia, .........
@zuzinka888 vies, preco na zuby nie je 100% prevencia? Napr ja aj cela moja 5clenna rodina prevenciu ma. U nezmluvneho zubara, dokonca 2x do roka. Ale podla poistovne ju nemame, lebo je nezmluvny. Aj na dentalnu hygienu chodime a opat, na prispevok nemame narok. Hadaj, preco?
Inak suhlasim, ze pohyb pomaha na vela diagnoz. Ale nie je to vseliek.
@zuzinka888 len vieš nastav hranicu...kedy to je ešte ok a kedy si plat sám...
A keby je jedna poisťovňa na ten základ...a 2 súkromné sa zrušia/ teda že oni by núkali už len nadstavbu...tak sa ušetria zdroje na administratívu...v každom okrese pobočky všetkých 3 poisťovní pomaly...tam sa strácajú peniaze...prezeru sa na administratíve ...
Tak ako komerčné poisťovne ponúkajú nadstavbu ..príspevok za PN ...ak sa človek poisti...prečo tak nefungujú súkromné zdravotné poisťovne.
A naozaj si nemyslím, že poisťovne majú generovať zisk z odvodov poistencov. Tam by všetky prostriedky mali ísť do systému...generovať zisk môžu z niečoho komerčného...nie z odvodov
No keby to bolo s tou zdravou zivotospravou take jednoduche, neumierali by mladi sportovci na infarkt. Pritom sportuju, jedalnicek maju vypracovany od odbornikov, plno preventivnych prehliadok a potom zrazu v strede zapasu...
@masinka mladi športovci sú preťažení, kladú sa na nich vysoké nároky a regenerácia je nedostatočná v porovnaní so záťažou. Plus stres, rivalita. Slabý life-sport balance. A niektorí jedinci to nezvládnu, varovne signály ignorujú a potom sú všetci prekvapení.
@blazargandalf Úplne ich zrušiť. Peniaze z odvodov môže prerozdeľovat ministerstvo. To že generujú zisk z povinných odvodov je čistá štátom podporovaná zlodejina.
Môžu existovať zdravotné poisťovne ale úplne komerčné na dobrovoľnej báze, kto sa chce pripoistiť nech sa páči.
@masinka vrcholový šport so zdravým nemá nič spoločne. Oni všetci práveže obetujú svoje zdravie aby dosiahli čo najlepší výkon. Opýtaj sa nejakej športovkyne v príprave, kedy mala naposledy menštruáciu, alebo muža, či ma v poho erekciu. To je len príklad, čo sa deje s reprodukčných systémom. Každý organ v tele si to odnesie vlastným spôsobom. A to ešte nie sme pri rôznych nelegálnych cestách k lepšiemu výkonu, ktoré organizmus rozoberú na kašu.
@zuzanka.zuzu treba sa poďakovať sociálnym demokratom. To oni vymýšľajú sprostosti ako čo najviac ošklbať ľudí.
A pozor, smeráci odvody zdvihli na 15%. Predsa museli si nejako zafinancovať tie dvojnásobné platy, nie?
Ja by som zmenila “odvodovu politiku”. Kto fajci, pije, je obezny atd ma vyssiu pravdepodobnost, ze jeho zdravotna starostlivost bude stat viac penazi, tak nech aj plati viac a naopak nech su ludia pozitivne motivovani starat sa o svoje zdravie.
Preplacanie liekov riesit flexibilnejsie a rovnako aby bola preplatena antikoncepcia.
Vacsina veci, kt vam vadi na poistovniach (napr aj tych 14% zdravotny odvod z vyhry, ale aj veci kt som pisala ja) su vec legislativy, nie vymysel zdravotnych poistovni.
@milanemila to s tou odvodovou politikou by bolo ťažšie lebo tu máme aj kopu "poistencov štátu" a tam sa tiež nerozlišuje, či ide o matku na materskej, dôchodcu alebo genetického inžiniera z osady.
@sevrin samozrejme, zmenit nejaky system nie je jednoduche a pri tom aky ma Slovensko level informatizacie statneho sektora, este tazsie.
Je to urcite komplexna vec a narocna na uchopenie, jedina istota kt teraz vidia asi vsetci je, ze sa situacia v zdravotnictve zhorsuje aj napriek tomu, ze do neho tecie stale viac penazi. Poistovne a ich zisk nie su zdaleka nas top problem.
najlepsie by bolo, keby vsetci boli zdraví 🙂. a teraz vazne - zrusila by som x nemocnic, kt. volam papuckove - ved tam nema kto pomaly poskytovať ZS. zdravotnu starostlivost sustredit do velkych nemocnic, kde naozaj by mali aj operacie ficat aspon v 2 zmenach.. s tym by samozrejme malo suvisiet posilnebie dopravnej zdravotnej sluzby - aby sa pacienti bez problemov mohli do zariadenia dopraviť. opat by som som sa vratila k vacsim poliklinikam, nech moze byt pacient komplexne vysetreny a nie lietat kade tade ako blazon...a vseobecni lekari by konecne mali zacat manazovat pacienta...a urcite by zvazila vratist sa k "zajacovkam"..treba si uvedomit, ze disponibilne zdroje pre zdravotnictvo maju svoj limit, a preto nie je mozne vsetko hradit...a take narocne inovativne liecby ak sa uhradia, tak to ma samozrejme dopad na to, že tym menej beznejsich veci dokaze byt sanovanych.
@simsalabim Tak toto je napísané úplne perfektne.

@zalka ok.to je tvoj nazor. A tvoj nazor neznamena ze je to pravda. Ja mam inu skusenost.