Čo je nezdaniteľná časť základu dane?
Ahojte, viete mi prosím vás vysvetliť čo toto znamená keď si to chcem dať uplatniť? Do týchto daňových sa absolútne nevyznám. Môžete mi to niekto vysvetliť, tak aby som to pochopila. Možno hlúpa otázka, ale čítam na nete čo to je a nechápem tomu. Tá nezdaniteľná daň môžem dať nejakej inštitúcii? (Škola, atď) Ďakujem vám veľmi pekne.
@denisa_deniska ďakujem krásne 🙏 takéto vysvetlenia by mali byť aj na nete 😅 ešte raz ďakujem. A keď sme už pri tých 2% to je aký teda pojem?
Podľa mňa nezdaniteľný základ dane je istá suma mesačne, ktorá nepodlieha dani. Teda že napr. keď zarobíš 800 eur, a nezdaniteľný základ dane je 600 eur (neviem presné sumy, sú to len príklady), tak potom dane ti počítajú len z toho zvyšku, nie z celej výplaty.
@zitaje NZČD mesačná je 479,48€ 🙂 výška základu dane daňovníka nemá vplyv na NZČD
@monciika to je normálne pojem 2% z dane 🙂
@monciika 2percenta z dane, ktorú si počas roka zaplatila (každý mesiac ti ju zrážal zo mzdy a na danový úrad odvádzal zamestnávateľ) resp. mala zaplatiť (lebo až po vykonaní ročného zúčtovania je známa finálna výška dane za daný rok), môžeš darovať nejakej organizácii, t.j. danový úrad na základe tvojej žiadosti prepošle 2 percenta, komu chceš.
@monciika Nezdaniteľná časť základu dane je suma peňazí, ktorú si môžeš odpočítať z toho, koľko si zarobil, takže zaplatíš nižšiu daň. Je to ako peňažný bonus, ktorý ti pomáha platiť menej na daniach. Napríklad, ak si zarobil 1 000 eur a nezdaniteľná časť je 470 eur, tak sa daň počíta len z 530 eur. To je len jednoduchý príklad. V praxi sa zaklad dane znižuje ešte napr. o odvody.

@monciika ja ti to vysvetlím veľmi jednoducho. Je to akoby uľava pre “bežne” zarabajúcich, kedy ti vrátia časť dane. Môžeš si ju mesačne uplatňovať, vtedy máš o niečo vyššiu výplatu (asi 50€ cca). Keď si ju neuplatníš mesačne, tak sa ti to vráti v ročnom zúčtovaní (táto suma x 12 mesiacov). Píšem bežne zarabajúci, lebo ak máš príjem nad (neviem presne, treba dohľadať) 24.000€, tak sa ti táto úľava kráti. S tým, čo ty hovoríš - 2% z dane, to nemá nič spoločné. 🙂 snažila som sa to vysvetliť čo najviac jednoducho, snaď si pochopila.