icon

Čo robiť, ak neakceptovali rekreačný poukaz?

slonik987
3. jan 2025

Boli sme po sviatkoch na chate s priateľmi rodiny s deťmi. Pred objednaním chaty som sa majiteľa pýtala, či sa dá u neho uplatniť rekreačný poukaz. Majiteľ odpísal, že ano samozrejme. Prišli sme do studenej chaty, po prichode sa isli hned odpisat hodiny a začalo sa kúriť. Na každej izbe bol elektrický ohrievač, čiže to žralo parádne. Za 3 dni sme spálili 80 eur a to sme ani nevetrali. Učtoval si za všetko možné aj nemožné, samozrejme aj za dan mestu, ktorú určite neodviedol, lebo sme mu nedávali žiaden zoznam mien kto na chate je.
Faktúry poslal samozrejme bez identifikačných údajov, lebo že prenajíma ako fyzická osoba.
Samozrejme to v práci neuznali a rekreačný poukaz neakceptovali.
Som strašne nahnevaná, že nás klamal a zavadzal od začiatku až do konca.
Dalo by sa s týmto niečo robiť, či máme smolu, že sme naleteli?

sasa1310
3. jan 2025

@slonik987 aj tak by ti neuznali. Na rekreačnom nemáš čo byť s priateľmi. Iba s vlastnou rodinou

zalka
3. jan 2025

@sasa1310 píše o faktúrach asi ich mali delené podľa rodín.

Autorka s tým už veľa nenarobís. Do budúcna si skus overiť ci majiteľ má živnosť alebo vopred pýtaj IČO a over ci vôbec môže poskytovať ubytovacie služby. Ak nemá na to živnosť tak žiaľ si neuplatnís rekre.

slonik987
autor
3. jan 2025

@sasa1310 boli sme s rodinou + s priatelmi

lilianka28
3. jan 2025

@slonik987 Už neurobíš nič.
A keby si aj mala správnu faktúru, uznali by ti iba čiastku na teba. Žiadnych priateľov, iba rodinných príslušníkov, pripadne inú osobu žijúcu s tebou v SPOLOČNEJ domácnosti (druh, družka).

akvi
3. jan 2025

@slonik987 tiež sme takto dopadli, majiteľ chaty nám nevystavil faktúru, ale nejakú divnu zmluvu o krátkodobom prenájme. Jasné, že to mužovi v práci neuznali. Ja nechápem, že sa tí ľudia neboja, ja tiež prenajímam a mám normálne živnosť, pýtala som sa aj na financaku, že či sa dá prenajímať aj inak, ako na IČO, povedali, že nie, že to jedine dlhodobé prenájmy. Ale na SK sa proste oj..a bežne, taká je tu "kultúra". Mňa sa tiež ľudia dopredu už pýtajú, či viem vystaviť klasickú faktúru, lebo fakt tých zlých skúseností majú ľudia asi dosť veľa.

minesasubu
3. jan 2025

Tak záleží z akého portálu si to objednávala môžeš napísať recenziu poprípade majiteľovi email že to bude šíriť ďalej aký je prenajímateľ peniaze už späť určite nedostaneš

luccija
3. jan 2025

@slonik987 nerozumiem, alebo som nechápava🤣ako môže vystaviť niekto fa, keď nie je živnostník?
No nič, keď je neseriózny spraviť mu všade reklamu, napísať na obecný úrad ohľadne rekreačnej dane poplatku či ako sa to volá.je úplne neseriózne ani nezakurit

zalka
3. jan 2025

@luccija no dane obci môže kľudne platiť... Obce dávajú papieriky... Aspoň u nás... Ja som ich odmietla, ved ak robím fa tak daň obci musím zahrnúť do fa, co je podmienkou na rekre poukaz aby sa dal uplatnit... Načo mam obskubavat papieriky...
A aj to po niektori zamestnávatelia ma otravujú a chcu pomaly miestoprisazne prehlásenie, že boli ubytovaný hostia. Pričom FA je doklad a hradia to z účtu nie cash.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
slonik987
autor
4. jan 2025

Moze vobec prenajimať fyzicka osoba bez zivnosti?

zalka
4. jan 2025

@slonik987 môže na DIČ ale bez služieb... TJ bez upratovania, bez poskytnutia bielizne, bez prania... Samozrejme sa to obchádza tak ako v tvojom prípade...
Na www.zrsr.sk do budúcna over ci dotyčný ma živnosť na ubytovacie služby. Len taky ti vie vystaviť fa s náležitostami v zmysle zakona

akvi
4. jan 2025

@zalka presne, takto to robia, dajú podpísať zmluvu o prenájme. Bohužiaľ, nik to nekontroluje. Skôr skontrolujú poctivých, ktorí majú živnosť.

zalka
4. jan 2025

@akvi áno k szco kontrola z hygieny príde, od hasičov... K prenajímateľovi nikto.