Čo robiť, ak ste zabudli uviesť tretí pilier?
Ahojte mam na vás takú otázku
Keď som mal 19 a začal som pracovať tak ma prehovorila brankárka na 3 pilier a povedala ze to ma množstvo benefitov tak som povedal ze okej teda a po čase som zistil že je to úplný shit
Tak som si ho následne chcel zrušiť a poslala ma za riaditelom ten mi povedal ze sa to nedá zrusit a je dobrovoľné ci tam budem dávať peniaze alebo nie.
Tak som ten papier ani nezaniesol do roboty.
A teraz k veci tento mesiac sa podpisovali v robotach dane a pred par dňami sme ich aj my podpisovali ale akurát prišiel za mnou šéf keď bolo najviac roboty (pásová výroba) a tak som reálne musel doslova bežat celý spotený,špinavý cez celú fabriku aby som to podpísal keď som tam prišiel nevedel som ani ako sa volám (mal som nato celé tak 3 minúty lebo robilo sa stále) a všetko som rýchlo podpísal na poslednú chvíľu a spýtala sa ma v tom zhone ci mam 3 pilier povedal som ze nie lebo som úplne zabudol na všetko a bežal som naspäť
A až teraz ma napadlo vlastne že ja ho mam ale nedávam naň nič a že či z toho nemôže byť niečo negatívne keď som povedal ze ho nemám aj keď mam
Prečo?
"teda a po čase som zistil že je to úplný shit" 🙂 Tak ak mas 19 rokov tak si viem predstavit ze to bol riadne kratky cas a za ten si nemohol nic zistit.
"a je dobrovoľné ci tam budem dávať peniaze alebo nie" Ano, tak to je, jedno ci tam budes nieco davat ci nie.
@messi6969 nemusíš si tam prispievať, nechaj to tak. Ak ti chce prispievať zamestnávateľ - dobre pre teba. Svoje príspevky si vieš vybrať po 10 rokoch ✌🏼
Ináč k dani, ak niekto chce, aby mu znížili daň z jeho príspevkov do 3 piliera, môže žiadať. Ak nie, nič sa nedeje, takže zbytočne stresujes.
Pre niekoho shit,pre niekoho sporenie do budúcnosti.🤷🏻♀️
Tak podstatné je, aby prispieval zamestnávateľ, ináč je to nevýhodné.
Ak ma zamestnavatel podpisanu zmluvu a tebou a nejakou spoločnosťou, tak ti tam musí prispievat nejakými %%. Je to výhodné, nikto ti nic iné zadarmo nedá. Ty tam mozes davať malú ciastku alebo aj nie.
Baby a ako zistím či mám 3 pilier? Lebo nejaký pilier mám ale vôbec netuším ani kde ani čo ani ako
@modrykolibrik ak mas, tak ti musia chodit rocne vypisy, bud postou alebo na mail...
@modrykolibrik pohladaj zmluvu, pripadne to chodia vypisy postou. Ak nie postou tak emailom. Hladaj
@modrykolibrik aj na páske som si vzdy videla, koľko odišlo do 3. piliera.
podpisoval si ziadost o rzd predpokladam, takze treti pilier s atam uplatnuje do vysky myslim 180EUR ak si ho platis. Cize nie nic z toho nebude. V praci sa to nahlasuje inak, iba ak tam zamestnavatel posiela prispevky (to zvyknu taki kde maju viac zamestnancov atd, ako benefit) = vtedy sa to oplati nahlasit 🙂 A potom takto raz rocne kvoli rzd, ale to by ti uz prisiel vypis aj s uplatnitelnou sumou.
@modrykolibrik 2. pilier = odchadza zo socialky do DSS
3. pilier = mas zriadeny samostatne v DDS (napr ja mam tatrabanke, mozes mat hocikde.,) davas si tam prispevky sama,alebo prispieva zamestnavatel (to vidis v paske ak ano)
Treba si najst zmluvy a potom skontorolvat, obe maju moznost prihlasit sa do uctu, nstavit si notifikacie, emaily, vsetko...
@modrykolibrik oba piliere posielajú vypis. Mne druhý posiela každý mesiac sms, tretí mailom a mám ho I v aplikácii.

Zamestnávateľ ti tam neprispieva?