icon

Čo robiť, ak ste zabudli uviesť tretí pilier?

messi6969
23. jan 2025

Ahojte mam na vás takú otázku
Keď som mal 19 a začal som pracovať tak ma prehovorila brankárka na 3 pilier a povedala ze to ma množstvo benefitov tak som povedal ze okej teda a po čase som zistil že je to úplný shit
Tak som si ho následne chcel zrušiť a poslala ma za riaditelom ten mi povedal ze sa to nedá zrusit a je dobrovoľné ci tam budem dávať peniaze alebo nie.
Tak som ten papier ani nezaniesol do roboty.
A teraz k veci tento mesiac sa podpisovali v robotach dane a pred par dňami sme ich aj my podpisovali ale akurát prišiel za mnou šéf keď bolo najviac roboty (pásová výroba) a tak som reálne musel doslova bežat celý spotený,špinavý cez celú fabriku aby som to podpísal keď som tam prišiel nevedel som ani ako sa volám (mal som nato celé tak 3 minúty lebo robilo sa stále) a všetko som rýchlo podpísal na poslednú chvíľu a spýtala sa ma v tom zhone ci mam 3 pilier povedal som ze nie lebo som úplne zabudol na všetko a bežal som naspäť
A až teraz ma napadlo vlastne že ja ho mam ale nedávam naň nič a že či z toho nemôže byť niečo negatívne keď som povedal ze ho nemám aj keď mam

gribka1
23. jan 2025

Zamestnávateľ ti tam neprispieva?

messi6969
autor
23. jan 2025

@gribka1 nie

gribka1
23. jan 2025

Prečo?

hiro
23. jan 2025

"teda a po čase som zistil že je to úplný shit" 🙂 Tak ak mas 19 rokov tak si viem predstavit ze to bol riadne kratky cas a za ten si nemohol nic zistit.
"a je dobrovoľné ci tam budem dávať peniaze alebo nie" Ano, tak to je, jedno ci tam budes nieco davat ci nie.

oliviakatka
23. jan 2025

@messi6969 nemusíš si tam prispievať, nechaj to tak. Ak ti chce prispievať zamestnávateľ - dobre pre teba. Svoje príspevky si vieš vybrať po 10 rokoch ✌🏼

gribka1
23. jan 2025

Ináč k dani, ak niekto chce, aby mu znížili daň z jeho príspevkov do 3 piliera, môže žiadať. Ak nie, nič sa nedeje, takže zbytočne stresujes.

doriiis
23. jan 2025

Pre niekoho shit,pre niekoho sporenie do budúcnosti.🤷🏻‍♀️

messi6969
autor
23. jan 2025

@doriiis 100 ľudí 100 Chutí

messi6969
autor
23. jan 2025

@gribka1 ďakujem krásne

gribka1
23. jan 2025

Tak podstatné je, aby prispieval zamestnávateľ, ináč je to nevýhodné.

janai1
23. jan 2025

@messi6969 hlavne by ma zaujímalo ako si prišiel na to ze je shit?

Keď sa ťa zamestnávateľ na to pýtal tak pravdepodobne prispievajú. Okrádaš sam seba

lukbe
23. jan 2025

Ak ma zamestnavatel podpisanu zmluvu a tebou a nejakou spoločnosťou, tak ti tam musí prispievat nejakými %%. Je to výhodné, nikto ti nic iné zadarmo nedá. Ty tam mozes davať malú ciastku alebo aj nie.

nelca84
23. jan 2025

@messi6969 lenze on sa ta to pytal zrejme preto, ci si chces uplatnit znizenie dane zo svojich prispevkov. Ale kedze si tam nic neprispievas, tak si aj tak nemas co uplatnit. Takze nadych, vydych...

modrykolibrik
23. jan 2025

Baby a ako zistím či mám 3 pilier? Lebo nejaký pilier mám ale vôbec netuším ani kde ani čo ani ako

nelca84
23. jan 2025

@modrykolibrik ak mas, tak ti musia chodit rocne vypisy, bud postou alebo na mail...

daja07
23. jan 2025

@modrykolibrik pohladaj zmluvu, pripadne to chodia vypisy postou. Ak nie postou tak emailom. Hladaj

lukbe
23. jan 2025

@modrykolibrik aj na páske som si vzdy videla, koľko odišlo do 3. piliera.

nelca84
23. jan 2025

@lukbe nemusi byt na paske, ja mam trvalym prikazom z uctu a vlastne si ani nemusi ona prispievat...

simca06022011
23. jan 2025

podpisoval si ziadost o rzd predpokladam, takze treti pilier s atam uplatnuje do vysky myslim 180EUR ak si ho platis. Cize nie nic z toho nebude. V praci sa to nahlasuje inak, iba ak tam zamestnavatel posiela prispevky (to zvyknu taki kde maju viac zamestnancov atd, ako benefit) = vtedy sa to oplati nahlasit 🙂 A potom takto raz rocne kvoli rzd, ale to by ti uz prisiel vypis aj s uplatnitelnou sumou.

luliu
23. jan 2025

@messi6969 prosím ťa nestresuj, nič neplatis, nič sa nerieši. Zamestnávateľovi je úplne jedno či máš alebo nemáš 3. pilier

simca06022011
23. jan 2025

@modrykolibrik 2. pilier = odchadza zo socialky do DSS
3. pilier = mas zriadeny samostatne v DDS (napr ja mam tatrabanke, mozes mat hocikde.,) davas si tam prispevky sama,alebo prispieva zamestnavatel (to vidis v paske ak ano)
Treba si najst zmluvy a potom skontorolvat, obe maju moznost prihlasit sa do uctu, nstavit si notifikacie, emaily, vsetko...

ekira1
23. jan 2025

@messi6969 ak si neprispievaš nechodí ti výpis a neprišlo ti ani potvrdenie na úľavu na dani. Takže I keby si zaškrtol, bolo by to zbytočné. A informuj sa, či isto zamestnávateľ neprispieva, ak áno, bola by škoda to nevyužiť.

ekira1
23. jan 2025

@modrykolibrik oba piliere posielajú vypis. Mne druhý posiela každý mesiac sms, tretí mailom a mám ho I v aplikácii.

lukbe
23. jan 2025

@nelca84 my sme to mali takto, na páske bolo vždy vidieť.

nelca84
23. jan 2025

@lukbe vsak ano, ak si to davas strhavat z pasky, ale nie je to jedina moznost ako si prispievat do 3. piliera a tiez je moznost neprispievat si vobec, cize podla tohto sa tazko zorientuje niekto, kto nevie, ci ma zalozeny 3. pilier

lukbe
24. jan 2025

@nelca84 ale pri 3. pilieri prispieva aj zamestnávateľ. Veď to musí uviesť na páske, nie?